Kapusta na gołąbki
Flickr/LUDWIK BOEHM
Triki kulinarne

Przygotowywanie kapusty do gołąbków jest czasochłonne? Dzięki tym trikom ułatwisz sobie zadanie

Genialne w swojej prostocie? Oczywiście gołąbki. Jeśli cokolwiek w ich gotowaniu przysparza wam trudności, mamy rozwiązanie.
Aleksandra Jaworska
listopad 29, 2020

Gołąbki to smaczne i bardzo popularne danie obiadowe. Dla niektórych to potrawa wyjątkowa, której trudno się oprzeć. Podczas ich przygotowywania najbardziej problematyczna jest kapusta.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Wystarczy odrobina sprytu

Gołąbki to nic innego jak potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Tradycyjnie w gołąbki pakujemy mielone mięso wieprzowe i ryż lub kaszę. Przed podaniem gołąbki można dusić lub smażyć na tłuszczu.

Podobnie jak kiszona kapusta, gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Dzięki rozpowszechnionej uprawie kapusty w tych regionach były dawniej potrawą biedniejszych warstw społecznych.

Kogokolwiek byście nie zapytali, każdy opowie wam o trudnościach związanych z ich przygotowywaniem. Chodzi głównie o kapustę. W Internecie znajdziemy mnóstwo porad na temat tego, co zrobić by kapusta nie była taka twarda. Wiecie jak temu zaradzić?

Problematyczna jak kapusta

Wielu z was natknęło się na ten problem. Chcecie zrobić gołąbki a kapusta zamiast być miękka, rwie się i staje okrakiem. Niektórzy twierdzą, że liście przed zwijaniem w nie mięsa najlepiej ugotować. Inni, że wystarczy wsadzić je do mikrofalówki albo odpowiednio wyciąć głąb. Czy to faktycznie działa?

Najbardziej męczącą czynnością podczas przygotowywania dania z pewnością jest ich zwijanie. Jednak gołąbki bez kapusty nie smakują tak samo. Sama kapusta najczęściej jest twarda. Doświadczeni smakosze na pewno wiedzą o czym mówimy. 

Łatwiejsze niż myślisz

Sposobów na miękką kapustę jest więcej niż mogłoby się wydawać. Jednym z nich jest wycinanie głąba z kapusty, zalewanie jej w całości wodą, przykrycie i poczekanie aż się zagotuje. Po takiej gorącej wodnej kąpieli od kapusty powinien odchodzić liść po liściu.

Inną skuteczną metodą jest sparzanie kapusty w mikrofali. To działanie wygodne i szybkie. Wystarczy kilka minut w mikrofali. Kapusta powinna potem ostygnąć. Po ostudzeniu można ją zacząć obierać. Dzięki temu sposobowi osiągnięcie bardzo podobny efekt jak podczas gotowania kapusty w garnku z wodą, tylko znacznie szybciej.

Mikrofala to także skuteczny sposób na uniknięcie poparzeń i zdecydowana oszczędność czasu. Jeśli zależy wam głównie na tym, spróbujcie wybrać rozwiązanie z mikrofalą. Poparzeń można uniknąć w jeszcze jeden sposób. Wystarczy nadziać gotującą się kapustę na korkociąg lub szpikulec i ostrożnie wyjąć z garnka.

Jeszcze inną metodą jest mrożenie kapusty w całości. Listki po takim zabiegu są zwarte i ładne. Jeśli wydają się nadal wam gumowate, powinny zostać w zamrażarce jeszcze kilka dni. Tajemnica całych liści tkwi także w samym garnku. Wybierajcie te o dużej objętości. Kapusta podczas gotowania musi mieć luz. 

Komentarze
Golonka ze słoika
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy Delikatna i soczysta golonka ze słoika z galaretką. Smakuje wybornie
Konserwa kojarzy się z klimatem PRLu, którego wspomnienia wciąż niektórych rozczulają. Można również zrobić ją samemu w domu. Będzie smakować jak zza dawnych lat.
Aleksandra Jaworska
listopad 29, 2020

Golonka to bardzo smaczne i tłuste wieprzowe mięso.  Najczęściej znamy ją w wersji obiadowej, pieczoną w piekarniku do chrupkości. Świetnie sprawdzi się również do zrobienia domowej konserwy. Domowe wędliny Nic nie zastąpi smaku domowych wyrobów. Niezależnie czy mówimy o słodkościach, czy daniach bardziej wytrawnych. Do korzystania z tradycyjnych receptur nie potrzeba mistrzowskich umiejętności. Zazwyczaj wystarczy kilka prostych składników i wolne popołudnie. Bez ulepszaczy Jeśli zwracamy uwagę na to, co pojawia się na naszym talerzu, przede wszystkim powinniśmy postawić na dobrej jakości produkty. Najlepiej sprawdzą się te lokalne, które można kupić na straganach lub dostać bezpośrednio od producenta. Jeśli lubimy domowe gotowanie nasza konsumencka uwaga powinna być wyczulona w sposób szczególny. Zakupy w sprawdzonych źródłach to gwarancja jakości. Taką samą zapewnia wędlina domowego wyrobu. Nie znajdziecie w niej ulepszaczy ani konserwantów. Będzie smakować również najmłodszym. Jeśli pracujecie nad poprawą własnych nawyków żywieniowych, domowa wędlina przyjdzie wam z pomocą. Przepis na golonkę w słoiku Składniki potrzebne do przygotowania golonki w słoiku: 1 golonka wieprzowa 2 litry wody kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz maggi Przygotowanie Na początek golonkę zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem, aż mięso będzie odchodzić od kości. Powinno być miękkie, a wywar lekko słonawy. Ugotowane mięso oddzielamy od skóry i kości. Kroimy je w drobne kawałeczki. Szykujemy na naszą konserwę wyparzone słoiki. Mięso powinno zajmować około 3/4 wysokości słoika. Dopełniamy do końca wywarem, zakręcamy i pasteryzujemy...

Przeczytaj