Zapracowane gospodynie domowe z pewnością znają właściwości i smak gotowego ciasta francuskiego. Sprzedawane w gotowych rulonach w każdym supermarkecie mają swoją jedną niezaprzeczalną zaletę – do przygotowania wypieku z takiego wyrobu nie potrzeba za wiele czasu. Warto jednak pomyśleć nad wykonaniem swojego własnego ciasta francuskiego.

Wielkim atutem domowego ciasta francuskiego będą jego składniki i świeżość. Gdy robimy je sami, użyjemy wybranego przez nas tłuszczu. Nie będzie to powszechny w tego typu produktach tłuszcz palmowy, którego negatywne właściwości to temat na całkiem długi elaborat.

Co zrobić, by nasze ciasto francuskie wyszło idealnie i było świetną podstawą pod ciekawe wypieki? Warto stosować się do poniższych zasad, gdyż jedna pomyłka może oznaczać niepowodzenie całej misji. Szkoda waszej pracy. Tak samo szkoda składników na ciasto.

Gdy przygotowujecie ciasto francuskie, pamiętajcie o:

Zobacz także:

  • Owijaniu go w folię spożywczą po włożeniu do lodówki
  • Chłodzeniu go przed pieczeniem
  • Kiedy wałkujemy ciasto i planujemy włożyć  je do lodówki – pamiętajmy o przełożeniu go papierem do pieczenia, tak by się nie posklejało
  • Podczas pieczenia stosujmy odpowiednią temperaturę – ok. 200 st. C. bez termoobiegu. W przeciwnym razie ciasto może nam nie wyrosnąć!

A teraz czas na dokładny przepis:

Składniki:

  • 200 ml zimnej wody
  • Łyżka soli
  • 0,5 kg masła
  • 15 dag mąki krupczatki
  • 25 dag mąki pszennej

Przygotowanie:

  • Rozpuszczamy sól w wodzie, a w rondelku 75 g masła.
  • Zagniatamy ciasto z obu mieszanek i obu mąk.
  • Formujemy kulę, spłaszczamy ją i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  • Pozostałe masło ucieramy na gładką masę.
  • Utarte masło wkładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozsmarowujemy na grubość 2 cm. Taki arkusz wkładamy potem do lodówki.
  • Rozwałkowujemy ciasto na kwadrat o grubości 2 cm, na środku kładziemy nasz maślany arkusz i zamykamy go w cieście jak list w kopercie.
  • Wałkujemy całość na prostokąt.
  • Składamy ciasto na trzy części, formułując trzykrotnie mniejszy prostokąt.
  • Odkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny.
  • Sześciokrotnie powtarzamy powyższą czynność. Niestety, ciasto francuskie lubi cierpliwość.
  • Przed pieczeniem ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-5 mm.
  • Pieczemy w temperaturze 200 st. C. przez ok. 10-15 min.

Źródło: karolina-wojciga.smaczneblogi.pl, mojewypieki.com