Ciasto francuskie
BMK/Wikipedia Commons
Triki kulinarne

Przepis na udane ciasto francuskie. Jeden błąd i danie trafi do kosza!

Kochamy ciasto francuskie. Rogale, zapiekane parówki, cynamonowe ślimaki – zastosowań tego rodzaju ciasta jest mnóstwo. Jak przygotować je w domowym zaciszu?
Hubert Rój
listopad 10, 2020

Zapracowane gospodynie domowe z pewnością znają właściwości i smak gotowego ciasta francuskiego. Sprzedawane w gotowych rulonach w każdym supermarkecie mają swoją jedną niezaprzeczalną zaletę – do przygotowania wypieku z takiego wyrobu nie potrzeba za wiele czasu. Warto jednak pomyśleć nad wykonaniem swojego własnego ciasta francuskiego.

Wielkim atutem domowego ciasta francuskiego będą jego składniki i świeżość. Gdy robimy je sami, użyjemy wybranego przez nas tłuszczu. Nie będzie to powszechny w tego typu produktach tłuszcz palmowy, którego negatywne właściwości to temat na całkiem długi elaborat.

Co zrobić, by nasze ciasto francuskie wyszło idealnie i było świetną podstawą pod ciekawe wypieki? Warto stosować się do poniższych zasad, gdyż jedna pomyłka może oznaczać niepowodzenie całej misji. Szkoda waszej pracy. Tak samo szkoda składników na ciasto.

Gdy przygotowujecie ciasto francuskie, pamiętajcie o:

  • Owijaniu go w folię spożywczą po włożeniu do lodówki
  • Chłodzeniu go przed pieczeniem
  • Kiedy wałkujemy ciasto i planujemy włożyć  je do lodówki – pamiętajmy o przełożeniu go papierem do pieczenia, tak by się nie posklejało
  • Podczas pieczenia stosujmy odpowiednią temperaturę – ok. 200 st. C. bez termoobiegu. W przeciwnym razie ciasto może nam nie wyrosnąć!

A teraz czas na dokładny przepis:

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • 200 ml zimnej wody
  • Łyżka soli
  • 0,5 kg masła
  • 15 dag mąki krupczatki
  • 25 dag mąki pszennej

Przygotowanie:

  • Rozpuszczamy sól w wodzie, a w rondelku 75 g masła.
  • Zagniatamy ciasto z obu mieszanek i obu mąk.
  • Formujemy kulę, spłaszczamy ją i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  • Pozostałe masło ucieramy na gładką masę.
  • Utarte masło wkładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozsmarowujemy na grubość 2 cm. Taki arkusz wkładamy potem do lodówki.
  • Rozwałkowujemy ciasto na kwadrat o grubości 2 cm, na środku kładziemy nasz maślany arkusz i zamykamy go w cieście jak list w kopercie.
  • Wałkujemy całość na prostokąt.
  • Składamy ciasto na trzy części, formułując trzykrotnie mniejszy prostokąt.
  • Odkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny.
  • Sześciokrotnie powtarzamy powyższą czynność. Niestety, ciasto francuskie lubi cierpliwość.
  • Przed pieczeniem ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-5 mm.
  • Pieczemy w temperaturze 200 st. C. przez ok. 10-15 min.

Źródło: karolina-wojciga.smaczneblogi.pl, mojewypieki.com

Komentarze
Obieranie ziemniaków
Nieznany/Wikipedia Commons
Triki kulinarne Prawie każdy Polak źle gotuje ziemniaki. Niby prosta sprawa a niewielu wie jak powinno się je prawidłowo przyrządzać
Co prawda na „normalnie” gotowanych ziemniakach wychowało się już mnóstwo pokoleń Polaków, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wprowadzić w życie jedną cenną wskazówkę.
Hubert Rój
listopad 10, 2020

Ziemniaki, zwane w wielu częściach naszego kraju także kartoflami, to stały element jadłospisu polskich rodzin już od przełomu XVIII i XIX wieku. Na dobre rozgościły się w naszych kuchniach, spychając na dalszy plan tradycyjne kasze, które nasi przodkowie musieli jadać długimi wiekami. Historia żółtej bulwy Początki ziemniaka w Europie nie były łatwe. Nieufne chłopstwo nie za bardzo chciało jeść dziwne bulwy pochodzące z Ameryki Południowej. Pyry, jak mawiają Wielkopolanie, jako pierwsze w Europie przyjęły się we Francji. Historia wejścia ziemniaków na francuskie stoły jest doprawdy niesamowita. Otóż chłopi do tego stopnia nie chcieli nawet uprawiać ziemniaków, że król Ludwik XVI i jego pomocnicy musieli uciec się do fortelu. Władca nakazał żołnierzom pilnować ogrodzonych poletek z ziemniakami na pewien czas, po czym nakazał im opuścić posterunki. Zaciekawieni wieśniacy po takiej akcji zaczęli poczytywać chronione rośliny za coś niezwykle cennego. I bardzo słusznie! W końcu włościanie zaczęli wykradać z królewskich pól bulwy i sadzić je na swoich poletkach. Efekt był oszałamiający – ziemniak w mig rozprzestrzenił się po całej Europie. Kartofel zmienia świat Niepozorny kartofel ma na swoim koncie spektakularne sukcesy. Co to takiego? Ziemniaki ocaliły od głodu miliony Europejczyków. Ich łatwa uprawa i sprytne składowanie w piwnicach aż do przednówka pozwoliły na wykarmienie przeludnionej Europy w XIX wieku, a więc w okresie wzmożonego demograficznego rozwoju Starego Kontynentu. ONZ z tego tytułu rok 2008 nazwał nawet „Międzynarodowym rokiem ziemniaka”. Po latach Polska dołączyła do grona największych producentów ziemniaka na świecie. Rocznie produkujemy ok. 9 mln ton tego warzywa, a w Europie pod względem wielkości produkcji ustępujemy jedynie...

Przeczytaj