Ciasto francuskie
BMK/Wikipedia Commons
Triki kulinarne

Przepis na udane ciasto francuskie. Jeden błąd i danie trafi do kosza!

Kochamy ciasto francuskie. Rogale, zapiekane parówki, cynamonowe ślimaki – zastosowań tego rodzaju ciasta jest mnóstwo. Jak przygotować je w domowym zaciszu?

Zapracowane gospodynie domowe z pewnością znają właściwości i smak gotowego ciasta francuskiego. Sprzedawane w gotowych rulonach w każdym supermarkecie mają swoją jedną niezaprzeczalną zaletę – do przygotowania wypieku z takiego wyrobu nie potrzeba za wiele czasu. Warto jednak pomyśleć nad wykonaniem swojego własnego ciasta francuskiego.

Wielkim atutem domowego ciasta francuskiego będą jego składniki i świeżość. Gdy robimy je sami, użyjemy wybranego przez nas tłuszczu. Nie będzie to powszechny w tego typu produktach tłuszcz palmowy, którego negatywne właściwości to temat na całkiem długi elaborat.

Co zrobić, by nasze ciasto francuskie wyszło idealnie i było świetną podstawą pod ciekawe wypieki? Warto stosować się do poniższych zasad, gdyż jedna pomyłka może oznaczać niepowodzenie całej misji. Szkoda waszej pracy. Tak samo szkoda składników na ciasto.

Gdy przygotowujecie ciasto francuskie, pamiętajcie o:

  • Owijaniu go w folię spożywczą po włożeniu do lodówki
  • Chłodzeniu go przed pieczeniem
  • Kiedy wałkujemy ciasto i planujemy włożyć  je do lodówki – pamiętajmy o przełożeniu go papierem do pieczenia, tak by się nie posklejało
  • Podczas pieczenia stosujmy odpowiednią temperaturę – ok. 200 st. C. bez termoobiegu. W przeciwnym razie ciasto może nam nie wyrosnąć!

A teraz czas na dokładny przepis:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 200 ml zimnej wody
  • Łyżka soli
  • 0,5 kg masła
  • 15 dag mąki krupczatki
  • 25 dag mąki pszennej

Przygotowanie:

  • Rozpuszczamy sól w wodzie, a w rondelku 75 g masła.
  • Zagniatamy ciasto z obu mieszanek i obu mąk.
  • Formujemy kulę, spłaszczamy ją i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  • Pozostałe masło ucieramy na gładką masę.
  • Utarte masło wkładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozsmarowujemy na grubość 2 cm. Taki arkusz wkładamy potem do lodówki.
  • Rozwałkowujemy ciasto na kwadrat o grubości 2 cm, na środku kładziemy nasz maślany arkusz i zamykamy go w cieście jak list w kopercie.
  • Wałkujemy całość na prostokąt.
  • Składamy ciasto na trzy części, formułując trzykrotnie mniejszy prostokąt.
  • Odkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny.
  • Sześciokrotnie powtarzamy powyższą czynność. Niestety, ciasto francuskie lubi cierpliwość.
  • Przed pieczeniem ciasto wałkujemy na grubość ok. 3-5 mm.
  • Pieczemy w temperaturze 200 st. C. przez ok. 10-15 min.

Źródło: karolina-wojciga.smaczneblogi.pl, mojewypieki.com

Przepis na krakowskiego laguna. Czasochłonny, ale warto
Flickr
Newsy
Przepis na krakowskiego laguna. Czasochłonny, ale warto zrobić croissanty z tego przepisu
Po tym jak pewna krakowianka na drzewie za oknem swojego mieszkania ujrzała „laguna”, Polacy nabrali apetytu na rogaliki z ciastem francuskim. Specjalnie dla wszystkich smakoszy zamieszczamy przepis na pyszne croissanty.

Nie tak dawno pisaliśmy o nietypowym zdarzeniu z Krakowa. To właśnie w dawnej stolicy naszego kraju pewna kobieta zauważyła na drzewie „laguna”.  Oczom krakowianki ukazał się nieznanego pochodzenia gad podobny do żółtawego legwana. Ostatecznie wezwane na ratunek Krakowskie Towarzystwo Ochrony Zwierząt uspokoiło zdenerwowaną kobietę zapewnieniem, że to nie zwierzę, a po prostu... rogalik. Sprawa rozbawiła do łez połowę Polski. Emocje, które towarzyszyły krakowiance podczas obserwacji „laguna”, już zdążyły zapewne opaść. Jednak dzięki tej sympatycznej pomyłce, nasz kraj ogarnia moda na rogaliki z ciasta francuskiego. Tylko zamiast croissanty, coraz więcej miejsc nazywa je „lagunami"!  Jak przyrządzić we własnym domu osławionego „laguna”? Nie będzie to proste zadanie – nie od dziś wiadomo, że ciasto francuskie wymaga do osoby pieczącej naprawdę sporo wytężonej pracy. Tym niemniej trzeba sobie jasno powiedzieć – ten wymagający pracy i czasu przepis jest wart poświęcenia! Ewentualnie sięgnijcie po gotowe ciasto francuskie - w sklepach można kupić świeże lub mrożone płaty tego ciasta. Przepis na rogaliki francuskie, czyli „laguny", zwane też croissantami Składniki: 15 g masła 5 g świeżych drożdży 85 ml wody 210 g mąki pszennej Niepełna łyżeczką soli 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki mleka w proszku 125 g masła o temperaturze pokojowej Jak zrobić ciasto francuskie: Roztopcie w garnku 15 g masła. Drożdże rozkruszcie, zalejcie wodą i rozpuście. Przesiejcie mąkę do miski, dodajcie do niej sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło i drożdże. Zagniećcie ciasto i odstawcie do wyrośnięcia na półtorej godziny. Po pierwszym wyrośnięciu usuńcie z ciasta powietrze, uderzając je dość...

Jak zrobić szybkie ciasto francuskie
Gotujmy.pl/AniaHania
Newsy
Nie kupujcie ciasta francuskiego w sklepie. Z tym przepisem zrobicie je w 15 minut. Wyjdzie delikatne i puszyste
Dania z ciastem francuskim smakują obłędnie. Już na samą myśl cieknie ślinka.

Ciasto francuskie uwielbiane jest na całym świecie. Było już znane w starożytnym Rzymie i Grecji, wyrabiane było z oliwą. Ciasto francuskie można połączyć z owocami, czekoladą, konfiturami a także mięsem, kapustą, grzybami czy warzywami. Wszystko wedle upodobań.  Ciasto francuskie wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia. Trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach oraz składnikach, a także odpowiednim rozwałkowaniu i składaniu. Trening czyni mistrza, dlatego warto nauczyć się przyrządzać to modne ciasto, bo można wyczarować z niego niezliczoną ilość smakołyków.  Domowe przysmaki z ciasta francuskiego Pyszne jedzenie zawsze potrafi poprawić nam humor. Przekąski z ciasta francuskiego będą idealne. Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Możemy z niego przyrządzić parówki w cieście francuskim, pizzę, ciasteczka, tarte, rogaliki, różki, placki, zapiekane pulpeciki, tartaletki, pierożki czy paszteciki. Pomysłów jest wiele.  Aby zrobić tradycyjne ciasto francuskie potrzeba dużo czasu. Jeśli go nie macie, podajemy wam przepis na szybkie ciasto francuskie, które zrobicie w zaledwie 15 minut. Wychodzi zawsze chrupiące i ma o wiele lepszy smak niż ze sklepu! Przepis na szybkie ciasto francuskie Składniki na 1 płat ciasta: 180 g mąki pszennej  80 ml bardzo zimnej wody 150 g zimnego masła pokrojonego w kostki 1/4 łyżeczki soli Wykonanie: Mąkę przesiejcie do miski z solą, dodajcie kostki masła i widelcem połączcie te składniki. Nie róbcie tego rękami, ponieważ ciasto może szybko rozmięknąć.  Kiedy masło i mąka będą przypominać kruszonkę, dodajcie wodę i szybko zagniećcie ciasto  i uformujcie go na kształt prostokąta. Blat podsypcie mąką i połóżcie na nim ciasto. Wałkiem...

Proste jak drut babcine amoniaczki. Te ciastka z czasów PRL-u dalej nie mają sobie równych
Gotujmy.pl
Newsy
Proste jak drut babcine amoniaczki. Te ciastka z czasów PRL-u dalej nie mają sobie równych
Szukacie w głowie pomysłu na „coś słodkiego” do herbaty czy kawy? Pora na upieczenie amoniaczków jak za dawnych lat.

Kruche, delikatne, lekkie jak piórko – po prostu pyszne. Amoniaczki to ciastka, które kiedyś piekły hurtowo wasze mamy i babcie. Dzisiaj jakby nieco o nich ciszej. A szkoda. Dlaczego? Bo amoniaczki to przepis na super prosty, łatwy i przyjemny deser na każdy dzień. Jak zrobić jeszcze bardziej dietetyczną wersję amoniaczków? Jeżeli lubicie bardziej wytrawny smak waszego deseru, śmiało możecie zrezygnować z dodawania do ciasta cukru pudru. Słodycz zapewni samo posypanie wyrobionych już ciasteczek cukrem kryształem. Wybór należy tylko do was. Przepis na ciastka amoniaczki Składniki:                                       2,5 szklanki mąki pszennej Pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki amoniaku 25 dag masła lub margaryny 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany Gruby cukier do obsypania ciastek Przygotowanie: Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, wyjmijcie odpowiednio wcześniej z lodówki margarynę lub masło. Mąkę, cukier puder, miękkie masło lub margarynę i jajka bez jednego białka, a także śmietanę wymieszajcie na stolnicy z amoniakiem na gładkie ciasto. Z gotowego ciasta wyróbcie kulę, owińcie w folię i odstawcie do lodówki na około 1 godzinę, by odpoczęło. Schłodzone ciasto rozwałkujcie na grubość ok. 0,5 cm i wykrawajcie z niego ciasteczka za pomocą radełka lub noża. Gotowe ciasteczka wysmarujcie białkiem jajka. Posypcie ciasteczka grubym cukrem lub cukrem normalnym. Pieczcie ciasteczka przez ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. do uzyskania delikatnie złotego koloru. Przy pieczeniu ciastek amoniakowych w waszej kuchni będzie...

Ciasto kruche rozrywa się wam przy wałkowaniu? Mamy na to genialny patent
Pixabay
Newsy
Kruche ciasto rozrywa się wam przy wałkowaniu? Mamy na to genialny patent
Mamy perfekcyjny sposób na wałkowanie ciasta kruchego. Dzięki temu sposobowi z kruchego ciasta uformujecie dowolne kształty! Nigdy się już nie rozwali.

Kruche ciasto to podstawa wielu wypieków. Wszyscy kucharze powinni doskonale wiedzieć jak przygotować kruche ciasto, żeby było smaczne, chrupiące i dobrze się formowało. Przy obchodzeniu się z kruchym ciastem trzeba bardzo uważać. Nie lubi ono zbyt wysokich temperatur, koniecznie trzeba je schłodzić i wykorzystać odpowiednie proporcje składników , żeby było smaczne i miało dobrą konsystencję. Przy wałkowania ciasta napotyka się tez czasem inny problem: ciasto się rozrywa. Jak temu zaradzić? Jak nie dopuścić do rozrywania ciasta kruchego? Jeśli nie udaje wam się wałkowanie kruchego ciasta w prosty sposób, na stolnicy lub blaszce, wykorzystajcie nasz pomysł. Potrzebujecie dwóch osobnych arkuszy papieru do pieczenia. Rozłóżcie jeden arkusz na płasko na stolnicy lub blaszce. Połóżcie na niego ciasto. Wyłóżcie na cieście drugi arkusz i dopiero wtedy rozpocznijcie wałkowanie. Po rozwałkowaniu ciasta do pożądanej grubości przełóżcie je do lodówki. Kruche ciasto bardzo lubi niską temperaturę. Przed pieczeniem musicie tylko ściągnąć jeden z arkuszy, najlepiej ten zewnętrzny i możecie upiec już kruche ciasto. W ten sposób nie rozwali się i od razu jest położone na papierze do pieczenia, nie trzeba go odklejać. Jak zrobić najlepsze kruche ciasto? Do przygotowania idealnego kruchego ciasta wykorzystajcie te proporcje: Kilogram mąki pszennej lub mieszanki 350 g masła 4 jajka 4 łyżki śmietany 18% Łyżeczka proszku do pieczenia Tradycyjnie kruche ciasto wymaga tylko mąki pszennej, masła i jajek. Jeśli chcecie zrobić z niego deser , możecie dodać do kruchego ciasta od razu cukier. Będzie ono wtedy słodsze i bardziej dopasuje się do nadzienia lub słodkich dodatków. Łatwiej wyrabia się kruche ciasto z cukrem pudrem zamiast cukru w kryształkach....