kruche ciasto przepis
Pixabay
Triki kulinarne

Przepis na doskonałe kruche ciasto. Jest prosty i idealnie się sprawdzi pod świąteczne serniki i makowce

Myślisz już o tym, jakie ciasta upiec na Boże Narodzenie? Koniecznie spróbuj w tym roku makowca i innych wypieków robionych na kruchym cieście!
Katarzyna Wyborska
listopad 23, 2020

Święta to czas, gdy gotujemy dania charakterystyczne dla tego okresu i pieczemy mnóstwo ciast. Mamy do tego świetny pretekst – w końcu przez co najmniej dwa dni będziemy mieć gości, których można częstować różnymi wypiekami!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Świąteczne ciasta

Na polskich świątecznych stołach większość ciast stanowią te na kruchym cieście oraz ciasta drożdżowe. Odpowiednia baza to podstawa każdego pysznego ciasta! Dlatego warto nauczyć się jak ją zrobić, by wypieki zawsze wychodziły idealne. Zwłaszcza te na kruchym cieście smakują wyśmienicie dzięki dużej zawartości tłuszczu. W wielu domach je się makowce robione na drożdżowym cieście, ale uwierzcie nam – gdy raz spróbujecie makowca na kruchym spodzie z czekoladową polewą, to już nie będziecie chciały jeść nic innego!

Kruche ciasto świetnie sprawdzi się w pieczeniu:

  • Sernika
  • Makowca
  • Szarlotki

Jak przygotować doskonałe kruche ciasto?

Wyrobienie idealnego kruchego ciasta wcale nie jest trudne! Wystarczą te składniki:

  • Mąka pszenna
  • Jajka
  • Cukier
  • Masło

Idealne kruche ciasto – wskazówki

Zebraliśmy dla was garść porad, dzięki którym wasze kruche ciasto zawsze wyjdzie!

  1. Kruchego ciasta nie trzeba długo wyrabiać. Sekret tkwi w tym, by szybko je zagnieść tak, by składniki się połączyły.
  2. Podczas wyrabiania dodaj do ciasta zimne masło.
  3. Gdy zagnieciesz ciasto, przed upieczeniem zawiń je w folię i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.
  4. Kruchego ciasta nie trzeba wałkować! Wystarczy palcami wylepić nim spód blachy do pieczenia.
  5. Aby mieć pewność, że ciasto równo się upiecze, zrób w nim dziurki widelcem gdy będzie już wyłożone na blasze.
  6. Przed wyłożeniem na spód maku lub masy serowej, zawsze podpiecz go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez maksymalnie 15 minut. Dzięki temu nie wyjdzie zakalec!
Komentarze