kruche ciasto przepis
Pixabay
Triki kulinarne

Przepis na doskonałe kruche ciasto. Jest prosty i idealnie się sprawdzi pod świąteczne serniki i makowce

Myślisz już o tym, jakie ciasta upiec na Boże Narodzenie? Koniecznie spróbuj w tym roku makowca i innych wypieków robionych na kruchym cieście!
Katarzyna Wyborska
listopad 23, 2020

Święta to czas, gdy gotujemy dania charakterystyczne dla tego okresu i pieczemy mnóstwo ciast. Mamy do tego świetny pretekst – w końcu przez co najmniej dwa dni będziemy mieć gości, których można częstować różnymi wypiekami!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Świąteczne ciasta

Na polskich świątecznych stołach większość ciast stanowią te na kruchym cieście oraz ciasta drożdżowe. Odpowiednia baza to podstawa każdego pysznego ciasta! Dlatego warto nauczyć się jak ją zrobić, by wypieki zawsze wychodziły idealne. Zwłaszcza te na kruchym cieście smakują wyśmienicie dzięki dużej zawartości tłuszczu. W wielu domach je się makowce robione na drożdżowym cieście, ale uwierzcie nam – gdy raz spróbujecie makowca na kruchym spodzie z czekoladową polewą, to już nie będziecie chciały jeść nic innego!

Kruche ciasto świetnie sprawdzi się w pieczeniu:

  • Sernika
  • Makowca
  • Szarlotki

Jak przygotować doskonałe kruche ciasto?

Wyrobienie idealnego kruchego ciasta wcale nie jest trudne! Wystarczą te składniki:

  • Mąka pszenna
  • Jajka
  • Cukier
  • Masło

Idealne kruche ciasto – wskazówki

Zebraliśmy dla was garść porad, dzięki którym wasze kruche ciasto zawsze wyjdzie!

  1. Kruchego ciasta nie trzeba długo wyrabiać. Sekret tkwi w tym, by szybko je zagnieść tak, by składniki się połączyły.
  2. Podczas wyrabiania dodaj do ciasta zimne masło.
  3. Gdy zagnieciesz ciasto, przed upieczeniem zawiń je w folię i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.
  4. Kruchego ciasta nie trzeba wałkować! Wystarczy palcami wylepić nim spód blachy do pieczenia.
  5. Aby mieć pewność, że ciasto równo się upiecze, zrób w nim dziurki widelcem gdy będzie już wyłożone na blasze.
  6. Przed wyłożeniem na spód maku lub masy serowej, zawsze podpiecz go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez maksymalnie 15 minut. Dzięki temu nie wyjdzie zakalec!
Komentarze
jak gotować ziemniaki
Flickr
Triki kulinarne Co zrobić, żeby ziemniaki nie wykipiały? Banalny trik! Wystarczy, że dodasz do nich...
Wydaje się, że nie ma bardziej banalnego przepisu niż gotowane ziemniaki. Jednak i w tym przypadku można wykorzystać ciekawy trik, który ułatwi ci gotowanie!
Katarzyna Wyborska
listopad 23, 2020

Masz cierpliwość i czas do stania nad garnkami przez cały czas gotowania? My też nie! Przecież nie można być cały czas w kuchni – dzieci i inne obowiązki skutecznie nas stamtąd wyganiają. Część potraw można gotować rzucając na nie okiem co jakiś czas, ale i tak zawsze może zdarzyć się niekontrolowany wypadek w kuchni. Na przykład wykipi nam woda z ziemniaków, zalewając całą kuchenkę trudną do usunięcia skrobią. Czy jest na to jakiś sposób? Oczywiście – zdradzamy wam jaki! Jak prawidłowo gotować ziemniaki? Wydawałoby się, że gotowanie ziemniaków to żadna filozofia. Przecież wystarczy obrać bulwy, przekroić, wrzucić do garnka z wodą i posolić. A wrzucasz ziemniaki do zimnej wody, czy gorącej? No właśnie – być może nigdy się nad tym nie zastanawiałaś, a to ma bardzo duże znaczenie! Ziemniaki włożone do zimnej wody nie tylko gotują się znacznie dłużej, ale i tracą dużo wartości odżywczych. Dlatego wrzuca się je od razu do wrzącej wody, dzięki czemu czas gotowania się skraca, a ziemniaki zachowują mnóstwo witamin i minerałów. Sposób na kipiące ziemniaki Mamy dla was trzy banalne sposoby na to, by zapobiec wykipieniu wody z gotujących się ziemniaków! Podnieś pokrywkę – to chyba najbardziej oczywiste rozwiązanie. Podczas gotowania uchyl pokrywkę i zmniejsz ogień, jednak najlepiej po prostu gotować ziemniaki bez przykrywania. Nie lej za dużo wody! – nadmiar wody w garnku praktycznie zawsze prowadzi do jej wykipienia. Dodaj tłuszcz – olej, smalec lub masło w garnku to niezawodny sposób na to, by zapobiec wykipieniu wody! Do garnka z gotującymi się ziemniakami dodaj łyżkę jednego z tych tłuszczów i po kłopocie.

Przeczytaj
ciasto zebra
Gotujmy.pl
Przepisy Idealnie smaczne i puszyste ciasto zebra! Powstaje w mniej niż godzinę i smakuje obłędnie!
Jeżeli chcesz oczarować swoich gości na święta i nie spędzać przy tym mnóstwo czasu w kuchni, to wypróbuj ten przepis na bajeczne ciasto w paski!
Katarzyna Wyborska
listopad 23, 2020

Idą święta! To czas prezentów, spotkań z rodziną i ogromnych ilości pysznego jedzenia. W tym czasie chyba wszyscy marudzą, że po świętach nie wejdą w żadne spodnie! Poza wigilijnymi potrawami przygotowujemy też przeróżne ciasta i łakocie – najczęściej są to serniki, makowce i ciasteczka. Dziś mamy dla was bardzo prosty przepis na ciekawe ciasto, którym zadziwicie wszystkich gości! Wyjątkowe ciasto Ciasto zebra to klasyczna, wilgotna babka. Co czyni ją wyjątkową? To oczywiście charakterystyczne paski, stąd jej nazwa. Wygląda naprawdę efektownie i z pewnością spodoba się szczególnie dzieciom! Babka w paski to świetny numer popisowy podczas spotkania rodzinnego lub ze znajomymi – jest przepyszna i wygląda niezwykle wyjątkowo, a do tego łatwo i szybko się ją przygotowuje! Przepis na ciasto zebra Aby upiec to wyjątkowe ciasto, przygotuj: 5 jajek 35 dag cukru 70 dag mąki 250 ml oleju 250 ml wody gazowanej Pół szklanki kakao Łyżkę proszku do pieczenia Przygotowanie Oddziel żółtka od białek. Następnie ubij jajka na sztywno z cukrem i dodawaj po jednym żółtku. Do miski z jajkami i cukrem powoli wsypuj mąkę, cały czas miksując. Dodaj proszek do pieczenia. Następnie dolewaj na przemian olej i wodę nie przestając miksować. Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na dwie części. Do jednej miski dodaj kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Wymieszaj. Na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia zacznij wylewać ciasto na przemian z obu misek tak, by zaczął tworzyć się wzór w paski. Gotowe ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę. Drewnianym patyczkiem sprawdź, czy ciasto jest upieczone. I gotowe! Ciasto zebra smakuje najlepiej posypane z wierzchu cukrem pudrem.  

Przeczytaj