Noże
Africa Studia/Adobe Stock
Triki kulinarne

Przechowujesz w ten sposób noże? Ten błąd może cię wiele kosztować!

Dobry, ostry nóż to podstawa w każdej kuchni. Przedstawimy wam kilka porad, jak przechowywać noże, by służyły nam dostatecznie długo.

Każda gospodyni wie, ile w kuchni zależy od dobrych noży. Obieranie, siekanie, krojenie, przekrajanie – te wszystkie działania są niezbędne do przygotowania całej masy potraw. Bez ostrego noża możemy zapomnieć o równych plastrach pomidora czy dobrze posiekanej cebuli. A to tylko najprostsze przykłady!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kilka noży, wiele zastosowań

Na wyposażeniu kuchni powinno być przynajmniej kilka noży. Ten z falistym ostrzem powinien służyć nam do krojenia chleba. Tasak pozwoli nam z kolei na krojenie mięsa wraz kośćmi. Średniej wielkości ostre noże posłużą nam do krojenia warzyw. Oprócz nich potrzebne są także oczywiście noże do smarowania masła. I tak dalej, i tak dalej…

Nawet najlepsze noże mogą w końcu wymagać zaostrzenia. Dlatego warto zaopatrzyć się w wygodną w użyciu ostrzałkę. Najlepiej taką, dzięki której unikniemy okaleczeń. Na rynku znajdziemy wiele ciekawych rozwiązań w tym zakresie – osobną kwestią jest cena bardziej zaawansowanych ostrzałek.

Unikajmy prostych błędów

Poniżej przedstawimy wam kilka praktycznych porad, do których warto stosować się podczas używania noży w kuchni:

  • Przed pierwszym użyciem noże należy przepłukać gorącą wodą. Bezpieczeństwo przede wszystkim. Nigdy nie wiadomo, czy na nowo zakupionym nożu nie znajdują się jakieś bakterie albo cząstki metali. Nie zapominajmy także o przepłukaniu noży po ich ostrzeniu.
  • Po każdym krojeniu kwaśnych produktów (cytryny, cebuli itd.) warto myć nóż z użyciem płynu do mycia naczyń i ściereczki. Unikniemy w ten sposób powstawania ciemnych plam na ostrzu. Nie radzimy mycia noży w zmywarkach – w ten sposób można uszkodzić ostrze.
  • Noże należy przechowywać w specjalnie wydzielonym miejscu – najlepiej bez ścisłego kontaktu z innymi narzędziami kuchennymi. Zasady bezpieczeństwa mówią, że noże powinno się składać rękojeścią do góry, a ostrzem w dół. Jest to jednak często opłakane w skutkach dla efektywności naszego noża. Takie składowanie spowoduje jego szybkie stępienie.
  • Warto zaopatrzyć się w magnetyczny uchwyt na noże – dostępny jest w wielu wariantach w sklepach kuchennych. Zapewnia bezpieczeństwo dla osób korzystających z noży, jak i dla samych ostrzy.

Źródło: kobieta.onet.pl, poradnyk.com.ua

Zardzewiałe noże
Adobe Stock
Newsy
Zapomnijcie o żrących chemikaliach. Jak usunąć rdzę z noży? Wystarczy to warzywo
W kuchni musi panować ład, porządek i elegancja – po to, by w idealnych warunkach można było przygotowywać smaczne i zdrowe produkty.

Nie wspomnimy już nawet o tym, jak dobrze zadbane akcesoria kuchenne wpływają na humor i pozytywne nastawienie gospodyń domowych… Nic tak nie rujnuje nastroju gotującego, jak nienaostrzone czy zardzewiałe noże kuchenne. Istna zgroza! Czyszczenie zamiast wyrzucania O tym jak łatwo naostrzyć noże bez użycia ostrzałki pisaliśmy już w innym miejscu. Ten artykuł znajdziecie klikając tutaj:  Jak naostrzyć kuchenne noże bez ostrzałki? To prostsze niż myślicie Ok. Skoro ostrza są już ostre jak brzytwa, warto zadbać o ich wygląd. Ten może zrujnować pokrywająca je miejscami rdza. Ten przypadek dotyczy zwłaszcza noży z gorszej gatunkowo stali. Nie musi jednak wpływać na ostrość danego noża. W takich wypadkach nie powinno się pozbywać brzydko wyglądających przedmiotów. Lepiej solidnie je wyczyścić. Sposoby na rdzę W pierwszej chwili do głowy na pewno przyjdą wam żrące chemikalia, które bez trudu usuną resztki rdzy z trzonka i ostrza. Nie tędy droga… Chemia po pierwsze może być szkodliwa dla stali, a po drugie lepiej unikać możliwości jej kontaktu z żywnością. Inna znana metoda to klasyczny druciak. Metalowy zmywak to świetne narzędzie do odczyszczenia brudnego garnka, ale łatwo może uszkodzić ostrze noża. Niektórzy spryciarze do odrdzewiania niektórych przedmiotów wykorzystują colę. To dość ciekawy pomysł, ale o ostatnich miesiącach dość drogi. Wszystko oczywiście przez podatek cukrowy. Więcej o podwyżkach coli i innych słodkich napojów przeczytacie tutaj:  Podatek cukrowy stał się faktem. Nie uwierzycie, ile kosztuje butelka Coli Łzy radości Zamiast coli, wybierzcie coś tańszego. Warzywo, które wszyscy macie w swoich kuchniach albo spiżarniach. Mówimy tutaj oczywiście o zwykłej cebuli. Tak, skromna,  biała cebula ma niesamowite...

jak dbać o nóż kuchenny
Pixabay
Newsy
Jak dbać o nóż kuchenny? Ten błąd popełnia większość z nas
Nóż to bardzo ważne narzędzie, bez którego w kuchni ani rusz. Dlaczego tak ważne jest między innymi jego właściwe przechowywanie? Bowiem okazuje się, że umieszczenie go luzem w szafce to nie jest dobry pomysł. Na tym jednak nie koniec grzeszków związanych z nożami kuchennymi.

Większość Polaków przechowuje noże kuchenne w skrajnie nieodpowiedzialny i niewłaściwy sposób. W końcu najczęściej można je spotkać w towarzystwie innych przyborów wrzuconych luzem do pierwszej lepszej szuflady. Nawet nie zdajecie sobie sprawy, że ta metoda może wyszczerbić i stępić wasze noże. Jak prawidłowo przechowywać noże? Aby noże kuchenne posłużyły wam przez długie lata, najlepiej umieścić je na magnetycznej listwie w równych odstępach . Takie rozwiązanie stosuje się głównie w restauracjach, jednak w domu także można z niego korzystać. W ten sposób unikniecie przypadkowych skaleczeń i wyszczerbień. Jeśli według was to rozwiązanie ma zbyt wiele wad, możecie skorzystać z innego, równie bezpiecznego, ale na pewno lepiej wyglądającego. Na rynku nie brakuje bowiem stojaków na noże w przeróżnych wzorach i kolorach. Te w środku są zazwyczaj wypełnione materiałem, który zabezpiecza je przed wyszczerbieniem i stępianiem.  Należy jednak pamiętać, że nie w każdej kuchni jest miejsce na tego typu rozwiązania. Dlatego, jeśli bardzo chcecie pozostać przy trzymaniu noży w szufladzie, droga wolna. Wyposażcie je jednak w osłonkę na ostrza. Nowe noże są sprzedawane z nimi w zestawie, natomiast jeśli macie starsze modele, poszukajcie ich na sklepowych półkach. Jak prawidłowo czyścić noże? Od właściwego przechowywania niemniej ważne okazuje się prawidłowe czyszczenie noży. Z racji, że w domach coraz bardziej popularne stają się zmywarki , wielu producentów zezwala na mycie w nich noży. Ta metoda ma jednak wiele wad. Przede wszystkim - nie macie nad nią pełnej kontroli, a nóż umieszczony w zmywarce może się przecież bardzo poobijać. Lepiej umyć go ręcznie. Jeśli kroiliście cytrusy , nie zwlekajcie z usunięciem ich soków z noża aż...

jak kroić jajka w skorupkach?
Gotujmy.pl
Newsy
Jak przekroić jajka, żeby nie uszkodzić skorupki? Idealny patent na faszerowane jajka
Znacie przepis na jajka faszerowane w skorupkach? Brzmi intrygująco. Podpowiemy wam, jak uniknąć problemów z krojeniem na pół ugotowanych jajek.

Czego to polskie pomysłowe panie domu nie wymyślą… W wielu domach furorę robi przepis na jajka faszerowane ze skorupkami. W sam raz, by wprowadzić zachwyt gości przy wielkanocnym stole. Niektórzy narzekają, że taka skorupka jedynie kruszy się na talerzu, ale czego nie robi się dla uzyskania fenomenalnego smaku… Sekret przepisu na faszerowane jajka w skorupkach tkwi w podsmażaniu lub podpiekaniu jajek już po ich przygotowaniu. Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Próbowaliście kiedyś kroić gotowane jajka wraz ze skorupką? Lepiej na dobry początek naostrzcie swoje noże! Jak przekroić ugotowane jajko bez uszkodzenie skorupki? Kiedy już będziecie dysponowali dobrym ostrzem, skupcie się na celu. Krojenie jajka w skorupce powinno być szybkie i zdecydowane. Najpierw jednak ostudźcie jajka po ugotowaniu. Najlepiej zalać je zimną wodą z kranu i po chwili wyciągnąć. Przejdźmy do krojenia. Weźcie do ręki nóż i wprawnym, energicznym ruchem wbijcie go pośrodku jajka. Dalej krójcie jajko już nieco bardziej delikatnie, tak by nie uszkodzić delikatnej skorupki. Ta potem powinna być wypełniona przecież jajecznym farszem. Pamiętajcie, by po przekrojeniu jednego jajka dobrze wytrzeć wasz nóż, by potem bez problemu przekroić kolejne jajeczko. Przepis na jaja faszerowane w skorupkach Składniki: 6 jajek 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 2 łyżki mleka Odrobina natki pietruszki Odrobina szczypiorku Odrobina koperku Sól Pieprz Przygotowanie: Ugotujcie jajka na twardo. Po ostudzeniu w zimnej wodzie, przekrójcie je na pół według opisanych przez nas wskazówek. Delikatnie usuńcie jajka ze skorupek, tak by ich nie uszkodzić. Rozgniećcie jajka na pastę wraz z bułką tartą, mlekiem, posiekanym szczypiorkiem, pietruszką i koperkiem...

Przejedźcie nożem po folii aluminiowej a stanie się coś genialnego
AdobeStock
Newsy
Przejedźcie nożem po folii aluminiowej, a stanie się coś genialnego
Folia aluminiowa ma wiele zastosowań w naszej kuchni. Niektóre z nich mogą was naprawdę zaskoczyć.

Na co dzień używamy jej do pieczenia lub zawijania kanapek. Ale czy wpadlibyście na to, żeby wykorzystać folię aluminiową do ostrzenia noży? Folia aluminiowa jako sposób na naostrzenie noży Żadne gotowanie nie może się obejść bez dobrych i ostrych noży. Zauważyliście, że wasze noże są tępe? W takim razie powinniście je naostrzyć, aby przywrócić im ostrość. Używanie tępych noży może być niebezpieczne, ponieważ musimy użyć przy krojeniu dużej siły. W takiej sytuacji często dochodzi do poważnych skaleczeń, które są wynikiem osunięcia się noża. To dlatego zawsze powinniście pamiętać o naostrzeniu stępionych noży. Ale jak to zrobić, gdy nie mamy w domu ostrzałki? Wykorzystajcie folię aluminiową. Folia aluminiowa doskonale nadaje się do ostrzenia noży i nożyczek. Wystarczy, że zaczniecie ciąć nimi folię. Cięcie arkuszy folii aluminiowej ostrzem przywróci mu ostrość. Aby uzyskać najlepsze rezultaty ostrzenia, zaleca się kilkakrotne zagięcie folii. Jak naostrzyć nóż przy użyciu folii aluminiowej? Chociaż używanie folii aluminiowej do ostrzenia ostrza wydaje się być prostym i nieskomplikowanym zadaniem, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Jakich? Wyjaśniamy krok po kroku. Na początku powinniście mocno i pewnie trzymać ostrze w dłoniach, ponieważ w przypadku zsunięcia się ostrza, może dojść do poważnego obrażenia. Złóżcie folię aluminiową kilkukrotnie, aby uformować ładny i gruby stos do przecięcia. Za pomocą ostrza tnijcie cienkie paski folii aluminiowej. Upewnijcie się, że całą długość krawędzi tnącej przeciągacie przez folię. Zapewnia to równomierną ostrość. W zależności od stopnia stępienia ostrzy, może być konieczne kilkukrotne przecięcie folii. Nie należy jednak używać tej metody do...