Garnki
Peruphotart/ Adobe Stock
Triki kulinarne

Potrawy, których nigdy nie powinniście gotować w domu. Oszczędzicie czas i nerwy

Chcecie przygotować te dania w domu? Dobrze się zastanówcie - ich przygotowanie zajmuje mnóstwo czasu!

Ostatnio coraz więcej uwagi zwraca się na to, jak ważne jest zdrowe odżywianie i przygotowywanie jedzenia samodzielnie w domu. Rzeczywiście – udowodniono, że przetworzona żywność ma negatywny wpływ na nasze zdrowie i łatwiej się od niej tyje. Jednak mimo to nie warto całkowicie rezygnować z niektórych potraw, które można kupić już gotowe. Ich przygotowanie jest tak czasochłonne, że możecie stracić przy tym więcej nerwów i zdrowia niż jedząc gotowe dania ze sklepu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przetworzona żywność – tak, czy nie?

Można się spierać co do tego czy gotowe, pakowane w słoiki lub leżące w zamrażarkach jedzenie jest zdrowe. Przez sporą ilość zawartych w nich konserwantów mają gorszy wpływ na nasze zdrowie i mogą powodować alergie i zaparcia. Jednak nie każda przetworzona żywność jest zła! Grunt to nauczyć się kierować zdrowym rozsądkiem, ponieważ niektóre z przedstawionych niżej dań zabierają tyle czasu, że naprawdę lepiej jest je po prostu kupić.

Zobacz także
lane kluski

Te kluseczki lane robi się w 5 minut. Nie pomińcie 1 kroku, a będą miękkie i sprężyste

Gwiazda "Lokatorów" przygotowuje rosół w bardzo oryginalny sposób - i to w 20 minut!

Olga Borys, gwiazda "Lokatorów" przygotowuje rosół w bardzo oryginalny sposób - i to w 20 minut!

Pierogi

Smaczne, tradycyjne danie w wielu kuchniach świata. Jednak ich przygotowanie zajmuje strasznie dużo czasu i nie zawsze macie gwarancję, że pierogi wam wyjdą! Trzeba przygotować farsz, ciasto, a potem spędzić długie godziny na mozolnym zawijaniu i lepieniu pierogów. I na koniec oczywiście je ugotować! My chyba jednak wolimy po prostu kupić gotowe pierogi u sprawdzonych sprzedawców. Pamiętajcie, że pierogi można kupować nie tylko w supermarketach! Warto przejść się do pierogarni lub restauracji serwującej polskie jedzenie – bardzo często oferują sprzedaż pierogów na kilogramy. Jeśli będziecie kupować to danie w takich miejscach, to macie gwarancję, że nie różni się ono niczym od wersji przygotowywanej w domu.

Ciasto francuskie

Croissanty, rogaliki i tarta – wszystkie te wypieki są przepyszne, ale wyobrażacie sobie robienie ciasta francuskiego od podstaw? Jeżeli nie wiecie, jak wygląda ten proces, to odsyłamy do przepisu. Uwierzcie – zajmuje to tyle czasu, że o wiele lepiej jest kupić gotowe ciasto w sklepie!

Mozzarella

Być może wcześniej nie zastanawiałyście się nad tym, jak się przyrządza domową mozzarellę. Jeżeli macie na to ochotę – szczerze odradzamy! Jej przygotowanie jest podobnie czasochłonne jak w przypadku ciasta francuskiego, dlatego jeśli macie ochotę na pizzę lub pomidory przekładane mozzarellą, to kupcie po prostu gotowy ser w sklepie.

Makaron

Nasze babcie co niedziela przygotowywały makaron do rosołu. Wiecie, dlaczego tylko w niedzielę i dlaczego już nikt tego nie robi? Dokładnie tak – to zajmuje strasznie dużo czasu! Przygotowanie, rozwałkowanie i cięcie ciasta na równe paski wymaga wielu godzin pracy i jest męczące, dlatego korzystajmy z szerokiego wyboru makaronów na sklepowych półkach.

 

Źródło: mashed.com

Ciasto na pierogi
Newsy
Mrozicie ciasto na pierogi? Możecie to zrobić, ale pamiętajcie o 1 wyjątku
Zostało wam ciasto na pierogi? Zazwyczaj możecie je bezpiecznie zamrozić, ale nie zawsze…

Pierogi to przepyszna potrawa narodowa. Niezastąpione ruskie, treściwe z mięsem, wigilijne z grzybami i kapustą, letnie z jagodami… Ich odsłon jest o wiele więcej! Łatwo zadowolić domowników robiąc pierogi na obiad, ale przecież to równie pyszne, co wymagające danie. Sprawdźcie jak oszczędzić czas przy robieniu pierogów, dzięki mrożeniu ciasta. Czy można to robić bez straty smaku i czy mrożenie ciasta na pierogi jest bezpieczne? Odpowiadamy na te pytania poniżej. Proporcje ciasta do farszu w pierogach Przy robieniu pierogów trzeba idealnie wykalkulować ilość farszu do ilości ciasta. Nawet jeśli korzystacie z opracowanych przepisów, może okazać się, proporcje nie będą idealne. Możliwe powody to: ciasto na pierogi wałkujecie bardziej cienko lub grubiej niż w przepisie średnica szklanki do wykrajania pierogów jest większa lub mniejsza niż w recepturze dodajecie mniej lub więcej farszu do środka pierogów, niż robiły to osoby sprawdzające przepis Awaryjny farsz do pierogów Jeśli zostanie wam ciasto na pierogi, możecie zrobić szybki, improwizowany farsz z tego, co macie w lodówce, na przykład z: Sera białego Mrożonych owoców Musu lub dżemu owocowego Mrożenie ciasta do pierogów Jeśli nie macie już pomysłów na farsz, możecie też z powodzeniem zamrozić ciasto! Możecie nawet planowo przygotować więcej ciasta, by zamrozić je i następnym razem oszczędzicie trochę czasu. Przed mrożeniem uformujcie ciasto do pierogów w kulę i owińcie je ciasno folią spożywczą. Włóżcie do zamrażalnika. Ciasto możecie spokojnie przetrzymywać tak przez kilka tygodni. Ważna zasada przy mrożeniu ciasta do pierogów Pamiętajcie, że ciasta na pierogi nie możecie mrozić kilka razy! Jeśli robicie pierogi już z odmrożonego...

Pierogi z kapustą
ania321/gotujmy.pl
Newsy
Czas na lepienie pierogów. Jak oszacować ich ilość do składników? Z tym przepisem wyjdzie wam ich 70
Jak oszacować ilość farszu do ilości ciasta? Z tym przepisem wyjdzie wam niemal idealnie. Czas na lepienie świątecznych pierogów!

Wigilia kojarzy się większości z nas z uszkami. Małe, fikuśne pierożki najbardziej kochają najmłodsi. W wielu domach zamiast uszek wybiera się większe pierogi. Tajemnice udanych pierogów A skoro decydujemy się na pierogi, to trzeba zastosować się do kilku bardzo ważnych zasad, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się pięknym i smacznym daniem: Do przygotowania ciasta na pierogi wybierzmy dobrej jakości mąkę. Kiepska mąka (zwykle najtańsza z półki sklepowej) może źle prezentować się po przyrządzeniu i ugotowaniu z niej ciasta – będzie po prostu szara, a tego chcemy uniknąć. Podczas wyrabiania ciasta używajmy niemal gorącej wody. Wiedzą to doświadczone gospodynie, ale młodzi adepci „pierogarskiej” sztuki mogą nie być tego świadomi. Ciasto należy wyrabiać nie za długo, a następnie rozwałkowywać na dość cienkie placki. Podczas klejenia pierogów musimy zachować czujność. W razie wątpliwości co do tego, czy pieróg jest szczelny, można pomóc sobie w kwestii klejenia np. widelcem. Gotowanie pierogów powinno odbywać się we wrzącej, gotującej się wodzie. Wrzucajmy do garnka nasze pierogi dość małymi partiami, tak by woda nie straciła szybko temperatury. Po „wyłowieniu” pierogów z garnka łyżką cedzakową, układamy je na talerzach. Po chwili trzeba je obrócić na drugą stronę – w przeciwnym wypadku mogą się nam skleić. A teraz czas już na przepis na pierogi . Z tej porcji wyjdzie nam ok. 70 pierogów. Składniki: 1 kg mąki pszennej Ciepła woda Szczypta soli 1 kg kapusty kiszonej 15 dag suszonych grzybów (w ostateczności możemy użyć także pieczarek) 1 cebula Sól i pieprz Przygotowanie: Zacznijmy od farszu. Grzyby należy namoczyć i obgotować. Następnie kroimy...

Jak lepić pierogi?
gotujmy.pl/nogawkuchni
Newsy
Genialny babciny patent na szybkie lepienie pierogów. Przy ich robieniu, w ogóle się nie zmęczycie! Cenny trik
Pierogi to jedna z najpopularniejszych polskich, tradycyjnych potraw. Można je przygotować na słono jak i na słodko. Kwestia farszu zależy jedynie od wyobraźni. Jak poprawnie i szybko je ulepić?

To danie można znaleźć w wielu państwach na całym świecie. Wyróżnia je jednak nadzienie, sposób przyrządzenia czy chociażby ciasto. W Polsce popularne są pierogi z kapustą i grzybami, z mięsem czy ruskie. Te ostatnie poprzez nazwę są kojarzone z Rosją, jednak nie jest to znanym przysmak za wschodnią granicą. Nazwa wynika z zawirowań historycznych.  Dobre ciasto to podstawa Główne skrzypce pierogów gra ciasto, które musi mieć odpowiednią konsystencję. Nie może być ani za grube ani za cienkie, aby ulepione pierogi nie rozpadły się podczas gotowania. Istnieją dwie szkoły lepienia pierożków. Pierwsza z nich głosi, że podczas przygotowywania ciasta nie dodaje się jajka. Wówczas będzie ono dosyć cienkie i elastyczne. Druga z kolei mówi, że dzięki temu dodatkowi, przygotowane pierogi będą lepsze w smaku, a ciasto po ugotowaniu będzie miało ładniejszy kolor. Domowe na pierwszym miejscu Można pominąć te wszystkie dyskusje i kupić gotowe pierogi w sklepie. Wystarczy je tylko podgrzać. Nie będą one jednak tak samo smaczne jak domowe. Samodzielne przygotowanie ciasta, może być pracochłonne, ale nie z naszą instrukcją. Sprawdźcie, jakie to może być szybkie! Wykonanie: Kiedy macie przygotowane i zagniecione ciasto, rozwałkujcie je na stolnicy podsypanej mąką.  Gdy ciasto będzie rozwałkowane na kształt prostokąta, posypcie je ponownie mąką z góry. Pamiętajcie, że ciasto nie może być zbyt grube ani zbyt cienkie! Na płacie ciasta ułóżcie kulki przygotowanego farszu w odstępie 5-7 cm od krawędzi. Nadzienie przykryjcie dowolną krawędzią ciasta i dociśnijcie do farszu, aby nadać im pierwotny kształt pierogów. Szklanką wytnijcie pierogi. Krawędzie dociśnijcie łyżką albo widelcem. Teraz wystarczy je tylko ugotować. Prawda, że proste? ...

Pierogi rozpadają się podczas gotowania? Dodajcie do ciasta tej maki
Pixabay
Newsy
Pierogi rozpadają się podczas gotowania? Dodajcie do ciasta tej mąki
Jak zapobiec rozklejaniu się pierogów? Do ciasta trzeba dodać trochę mąki ziemniaczanej. To znany trik, dzięki któremu pierogi się nie rozpadną i będą pyszne.

Rozpadające się pierogi to zmora każdej gospodyni domowej. Jeśli ciasto nie jest odpowiednio wylepione, pierogi będą się rozpadać i nie udadzą się. Sposobem na rozpadające się pierogi może być dodanie do nich mąki ziemniaczanej. Zastosujcie ten trik, a następnym razem pierogi na pewno wam wyjdą i nie rozkleją się podczas gotowania. Co zrobić, żeby pierogi nie rozklejały się przy gotowaniu? Znacie ten problem? Poświęciliście dużo czasu na ulepienie pierogów, przygotowanie ciasta i farszu, a przy pierwszej partii pierogów odkrywacie, że wypływa z nich farsz . Niestety w tym momencie nie da się już za wiele zrobić. Możecie gotować je w specjalny sposób , ale lepiej zapobiegać takiej sytuacji. Następnym razem wykorzystajcie ten trik, który jest znany doświadczonym gospodyniom domowym. Ciasto pozostanie elastyczne i łatwe w wyrabianiu, ale pierogi się nie rozkleją! Dodajcie do ciasta na pierogi łyżkę mąki ziemniaczanej. Powoduje ona, że ciasto na pierogi jest bardziej zwarte i klejące dzięki dużej zawartości skrobi. Stosowanie dodatku mąki ziemniaczanej do ciasta na pierogi to swego rodzaju tajemnica kulinarna, którą stosują wprawione gospodynie. Jak zrobić dobre pierogi? Robienie pierogów to nic trudnego. Trzeba tylko trzymać się kilku zasad, a wyjdą naprawdę pyszne. Niezależnie od tego, czy robicie pierogi ruskie , pierogi z mięsem czy pierogi na słodko, zasady dotyczące przygotowania ciasta są takie same. Musicie zrobić ciasto z dobrego przepisu i ulepić je tak, by nie wypływał z nich farsz. By ciasto było bardziej elastyczne , możecie dodać do niego odrobinę masła. Wykorzystajcie na przykład te proporcje: 500 g mąki pszennej Łyżka mąki ziemniaczanej 250 ml wody Łyżka roztopionego masła Łyżeczka soli By wyrobić ciasto na pierogi trzeba trochę siły i...