Garnki
Peruphotart/ Adobe Stock
Triki kulinarne

Potrawy, których NIGDY nie powinnaś gotować w domu! Oszczędzisz czas i nerwy!

Chcesz przygotować te dania w domu? Dobrze się zastanów - ich przygotowanie zajmuje mnóstwo czasu!
Katarzyna Wyborska
listopad 15, 2020

Ostatnio coraz więcej uwagi zwraca się na to, jak ważne jest zdrowe odżywianie i przygotowywanie jedzenia samodzielnie w domu. Rzeczywiście – udowodniono, że przetworzona żywność ma negatywny wpływ na nasze zdrowie i łatwiej się od niej tyje. Jednak mimo to nie warto całkowicie rezygnować z niektórych potraw, które można kupić już gotowe. Ich przygotowanie jest tak czasochłonne, że możecie stracić przy tym więcej nerwów i zdrowia niż jedząc gotowe dania ze sklepu!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przetworzona żywność – tak, czy nie?

Można się spierać co do tego czy gotowe, pakowane w słoiki lub leżące w zamrażarkach jedzenie jest zdrowe. Przez sporą ilość zawartych w nich konserwantów mają gorszy wpływ na nasze zdrowie i mogą powodować alergie i zaparcia. Jednak nie każda przetworzona żywność jest zła! Grunt to nauczyć się kierować zdrowym rozsądkiem, ponieważ niektóre z przedstawionych niżej dań zabierają tyle czasu, że naprawdę lepiej jest je po prostu kupić.

Pierogi

Smaczne, tradycyjne danie w wielu kuchniach świata. Jednak ich przygotowanie zajmuje strasznie dużo czasu i nie zawsze macie gwarancję, że pierogi wam wyjdą! Trzeba przygotować farsz, ciasto, a potem spędzić długie godziny na mozolnym zawijaniu i lepieniu pierogów. I na koniec oczywiście je ugotować! My chyba jednak wolimy po prostu kupić gotowe pierogi u sprawdzonych sprzedawców. Pamiętajcie, że pierogi można kupować nie tylko w supermarketach! Warto przejść się do pierogarni lub restauracji serwującej polskie jedzenie – bardzo często oferują sprzedaż pierogów na kilogramy. Jeśli będziecie kupować to danie w takich miejscach, to macie gwarancję, że nie różni się ono niczym od wersji przygotowywanej w domu.

Ciasto francuskie

Croissanty, rogaliki i tarta – wszystkie te wypieki są przepyszne, ale wyobrażacie sobie robienie ciasta francuskiego od podstaw? Jeżeli nie wiecie jak wygląda ten proces, to odsyłamy do przepisu. Uwierzcie – zajmuje to tyle czasu, że o wiele lepiej jest kupić gotowe ciasto w sklepie!

Mozzarella

Być może wcześniej nie zastanawiałyście się nad tym, jak się przyrządza domową mozzarellę. Jeżeli macie na to ochotę – szczerze odradzamy! Jej przygotowanie jest podobnie czasochłonne jak w przypadku ciasta francuskiego, dlatego jeśli macie ochotę na pizzę lub pomidory przekładane mozzarellą, to kupcie po prostu gotowy ser w sklepie.

Makaron

Nasze babcie co niedziela przygotowywały makaron do rosołu. Wiecie, dlaczego tylko w niedzielę i dlaczego już nikt tego nie robi? Dokładnie tak – to zajmuje strasznie dużo czasu! Przygotowanie, rozwałkowanie i cięcie ciasta na równe paski wymaga wielu godzin pracy i jest męczące, dlatego korzystajmy z szerokiego wyboru makaronów na sklepowych półkach.

 

Źródło: mashed.com

Komentarze
jak przechowywać kawę
AdobeStock
Triki kulinarne Absolutnie NAJLEPSZY sposób na przechowywanie ziaren kawy! Wystarczy, że włożysz je do...
Chcesz, żeby twoja kawa jak najdłużej zachowała świeży smak i aromat? Zastosuj tę jedną, prostą zasadę!
Katarzyna Wyborska
listopad 15, 2020

Mielona, ziarnista, a może rozpuszczalna? Każdy ma ulubiony rodzaj i sposób przyrządzania kawy. Można się spierać co do tego który z nich jest najzdrowszy i w wyniku którego wychodzi najsmaczniejsza kawa. Jednak nie wszyscy wiedzą, jak ogromną rolę w przygotowaniu kawy pełni… sposób jej przechowywania! Sprawdź, czy robisz to dobrze! Przechowywanie kawy? Niektórzy pewnie drapią się po głowie i zastanawiają: „Jak to jak przechowywać kawę? W słoiku!”. Oczywiście, że tak. Jednak sekret nie tkwi w tym w czym się przechowuje kawę, tylko w jakich warunkach! Jak przechowywać kawę Rzecz nie dotyczy oczywiście kawy rozpuszczalnej, która może z czasem jedynie lekko zwietrzeć. Jeżeli jednak jesteście miłośnikami kawy mielonej lub ziarnistej, to koniecznie zastosujcie się do tych wskazówek, dzięki którym wasza kawa zawsze będzie pyszna i aromatyczna!   Po pierwsze – pamiętajcie, że puszka, słoik czy pojemnik z kawą muszą być absolutnie zawsze szczelnie zamknięte! W przeciwnym wypadku szybko zwietrzeje i nie będzie już tak dobrze smakować. Kawa bowiem nie cierpi tlenu, światła i ciepła. Z wymienionych wyżej powodów kawę należy przechowywać w suchym, zimnym i ciemnym miejscu. Najlepiej nadaje się do tego chłodna spiżarnia! Nigdy nie trzymaj kawy w szafce nad okapem, mikrofalówką, często używanym czajnikiem i innymi sprzętami, które wytwarzają ciepło. Jak przedłużyć świeżość kawy? Przyjmuje się, że mielona kawa po otwarciu jest świeża przez około tydzień. Kawa ziarnista zachowa aromat nieco dłużej, jednak oba rodzaje kawy trzymane w temperaturze pokojowej najszybciej stracą wyjątkowy smak i zapach. Jaki jest na to sposób? Trzeba… obniżyć temperaturę! Okazuje się bowiem, że trzymanie kawy w temperaturze...

Przeczytaj
ptasie mleczko
AdobeStock
Triki kulinarne To prawdziwy HIT czasów PRL! Kiedy jesz ptasie mleczko nie zapominaj o jednej rzeczy!
Ptasie mleczko - klasyka polskiego cukiernictwa! Czy wy też jedliście te słodycze w pewien charakterystyczny sposób?
Katarzyna Wyborska
listopad 15, 2020

Galaretki, wuzetka i ptasie mleczko to niekwestionowane hity PRLu. W tamtym czasie trudno było dostać jakiekolwiek słodycze, dlatego kupno jednego z tych klasyków było niesamowitym szczęściem! Zwłaszcza ptasie mleczko jest uwielbiane przez wszystkie pokolenia Polaków. Delikatna, piankowa masa oblana pyszną, mleczną czekoladą. Palce lizać! Każdy miał swój sposób jedzenia tych łakoci – jaki był wasz? Ptasie mleczko – król polskich słodyczy Historia tych wyjątkowych łakoci sięga lat 30. ubiegłego wieku. W 1936 roku Jan Wedel opatentował nowy rodzaj czekoladek pod nazwą „Ptasie Mleko”, który powszechnie przyjął się jako ptasie mleczko. Po dwudziestu latach patent wygasł i wielu cukierników produkowało własne rodzaje ptasiego mleczka, a nazwa ta na stałe weszła do branżowej nomenklatury. W końcu kilka lat temu nazwę ponownie zastrzeżono i jedynie firma Wedel może nazywać swoje produkty „Ptasie mleczko”. Jednak nie zmienia to faktu, że te słodycze są tak popularne, że właśnie w ten sposób określamy wszystkie czekoladki w postaci miękkiej pianki oblanej czekoladą. A jak ty jesz ptasie mleczko? Chyba większość z nas jako dzieci miała własne sposoby jedzenia różnych słodyczy. Rodzice pozwalali nam jeść je od czasu do czasu, więc każdy starał się delektować nimi jak najdłużej. Dlatego niektórym do dziś został zwyczaj jedzenia ptasiego mleczka, który może i nie jest zbyt elegancki, ale pozwala cieszyć się jedzeniem czekoladek jak najdłużej! Mianowicie sporo dzieci (i dorosłych) je ptasie mleczko obgryzając najpierw cienką warstwę czekolady, a dopiero na końcu zjadają waniliową piankę. Czy tak wypada? Nie! A czy dzięki temu ptasie mleczko smakuje lepiej? Jeszcze jak!

Przeczytaj
anna lewandowska przepisy
ONS
Przepisy Obłędna pomidorowo-marchewkowa zupa krem od Ani Lewandowskiej! Ten przepis bije na głowę!
Wiemy, że lubicie przepisy Ani Lewandowskiej, dlatego mamy dla was coś specjalnego - spróbujcie tej pysznej, rozgrzewającej zupy na jesień, a nie będziecie chcieli jeść nic innego!
Katarzyna Wyborska
listopad 15, 2020

Znana z wielu sukcesów sportowych i małżeństwa z piłkarzem Robertem Lewandowskim, Anna cały czas rozwija swoją osobistą markę. Już nie tylko prowadzi treningi, ale także sprzedaje własną zdrową żywność i przepisy. Sportsmenka bowiem słynie ze świetnych dań dla sportowców, które przygotowuje dla siebie i Roberta. Dlatego właśnie jesteśmy przekonani, że ta zupa pomidorowo-marchewkowa autorstwa Ani nie tylko jest przepyszna, ale także da wam mnóstwo energii na cały dzień! Sprawdźcie przepis! Jedzenie jesienią? Tylko na ciepło! Ania wyznaje zasadę, że jesienią i zimą spożywane przez nas posiłki powinny być ciepłe. Dlatego właśnie w tym czasie przygotowuje więcej zup. Sezon jesienny aż się o to prosi! Właśnie teraz mamy dostęp do wielu warzyw, jak pomidory (w postaci przetworów), dynie i marchewki, które świetnie nadają się do robienia zup krem. Niedawno Anna podzieliła się autorskim przepisem na taką kremową i rozgrzewającą zupę, idealną na jesień. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu! Pomidorowo-marchewkowa zupa krem – przepis Do przygotowania tej pysznej zupy potrzebujecie: 3-4 pomidory lub jedną puszkę krojonych pomidorów 2 marchwie Kawałek korzenia pietruszki Ćwierć korzenia selera Ćwierć cebuli 1 ziemniaka Pół ząbka czosnku 1 łyżeczkę masła Tymianek Kurkumę Sól Pieprz Cukier Kilka liści świeżej bazylii Przygotowanie Sparz pomidory i obierz ze skórki. Jeśli korzystasz z krojonych pomidorów z puszki, to pomiń ten krok. Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim pokrojony czosnek i cebulę. Wrzuć resztę warzyw, wlej wodę, dodaj przyprawy i gotuj, aż zmiękną. Gdy warzywa będą już miękkie, poczekaj...

Przeczytaj