Garnki
Peruphotart/ Adobe Stock
Triki kulinarne

Potrawy, których nigdy nie powinniście gotować w domu. Oszczędzicie czas i nerwy

Chcecie przygotować te dania w domu? Dobrze się zastanówcie - ich przygotowanie zajmuje mnóstwo czasu!

Ostatnio coraz więcej uwagi zwraca się na to, jak ważne jest zdrowe odżywianie i przygotowywanie jedzenia samodzielnie w domu. Rzeczywiście – udowodniono, że przetworzona żywność ma negatywny wpływ na nasze zdrowie i łatwiej się od niej tyje. Jednak mimo to nie warto całkowicie rezygnować z niektórych potraw, które można kupić już gotowe. Ich przygotowanie jest tak czasochłonne, że możecie stracić przy tym więcej nerwów i zdrowia niż jedząc gotowe dania ze sklepu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przetworzona żywność – tak, czy nie?

Można się spierać co do tego czy gotowe, pakowane w słoiki lub leżące w zamrażarkach jedzenie jest zdrowe. Przez sporą ilość zawartych w nich konserwantów mają gorszy wpływ na nasze zdrowie i mogą powodować alergie i zaparcia. Jednak nie każda przetworzona żywność jest zła! Grunt to nauczyć się kierować zdrowym rozsądkiem, ponieważ niektóre z przedstawionych niżej dań zabierają tyle czasu, że naprawdę lepiej jest je po prostu kupić.

Zobacz także
lane kluski

Te kluseczki lane robi się w 5 minut. Nie pomińcie 1 kroku, a będą miękkie i sprężyste

Gwiazda "Lokatorów" przygotowuje rosół w bardzo oryginalny sposób - i to w 20 minut!

Olga Borys, gwiazda "Lokatorów" przygotowuje rosół w bardzo oryginalny sposób - i to w 20 minut!

Pierogi

Smaczne, tradycyjne danie w wielu kuchniach świata. Jednak ich przygotowanie zajmuje strasznie dużo czasu i nie zawsze macie gwarancję, że pierogi wam wyjdą! Trzeba przygotować farsz, ciasto, a potem spędzić długie godziny na mozolnym zawijaniu i lepieniu pierogów. I na koniec oczywiście je ugotować! My chyba jednak wolimy po prostu kupić gotowe pierogi u sprawdzonych sprzedawców. Pamiętajcie, że pierogi można kupować nie tylko w supermarketach! Warto przejść się do pierogarni lub restauracji serwującej polskie jedzenie – bardzo często oferują sprzedaż pierogów na kilogramy. Jeśli będziecie kupować to danie w takich miejscach, to macie gwarancję, że nie różni się ono niczym od wersji przygotowywanej w domu.

Ciasto francuskie

Croissanty, rogaliki i tarta – wszystkie te wypieki są przepyszne, ale wyobrażacie sobie robienie ciasta francuskiego od podstaw? Jeżeli nie wiecie, jak wygląda ten proces, to odsyłamy do przepisu. Uwierzcie – zajmuje to tyle czasu, że o wiele lepiej jest kupić gotowe ciasto w sklepie!

Mozzarella

Być może wcześniej nie zastanawiałyście się nad tym, jak się przyrządza domową mozzarellę. Jeżeli macie na to ochotę – szczerze odradzamy! Jej przygotowanie jest podobnie czasochłonne jak w przypadku ciasta francuskiego, dlatego jeśli macie ochotę na pizzę lub pomidory przekładane mozzarellą, to kupcie po prostu gotowy ser w sklepie.

Makaron

Nasze babcie co niedziela przygotowywały makaron do rosołu. Wiecie, dlaczego tylko w niedzielę i dlaczego już nikt tego nie robi? Dokładnie tak – to zajmuje strasznie dużo czasu! Przygotowanie, rozwałkowanie i cięcie ciasta na równe paski wymaga wielu godzin pracy i jest męczące, dlatego korzystajmy z szerokiego wyboru makaronów na sklepowych półkach.

 

Źródło: mashed.com

Te ekspresowe pierogi robi się w mgnieniu oka. Potrzebujecie 1 składnika
Flickr
Newsy
Te ekspresowe pierogi robi się w mgnieniu oka. Potrzebujecie 1 składnika
Jesteście już zmęczeni na myśl o wałkowaniu ciasta na pierogi? Zróbcie je w ten sposób - będą gotowe, zanim się obejrzycie.

Nie ma Wigilii bez pierogów czy pasztecików z kapustą i grzybami - najlepiej zebranymi własnoręcznie jesienią w lesie. Pierogi, choć pyszne, są niestety bardzo czasochłonne i nie każdy ma cierpliwość do tego, by najpierw przygotować ciasto, następnie farsz, a później wszystko sklejać i gotować (oczywiście partiami, ponieważ nie można wrzucić wszystkich pierogów do jednego garnka - to skończyłoby się katastrofą). Jeśli więc nie macie ochoty na robienie tradycyjnych pierogów, a chętnie zjedlibyście je z wigilijnym barszczem, zróbcie je w innej wersji. Zamiast typowego ciasta do pierogów, wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie. Wyjdą chrupiące, smaczne, a do tego będą gotowe zanim się obejrzycie. Będą także świetną alternatywą dla tradycyjnych pasztecików z ciasta drożdżowego czy półkruchego. Przepis na szybkie pierogi z kapustą i grzybami  Głównym składnikiem tego przepisu jest ciasto francuskie, które obecnie znajdziecie w większości sklepów. Wystarczy je pokroić, nałożyć farsz i gotowe - pierogi od razu można wstawiać do piekarnika. Zaoszczędzicie w ten sposób mnóstwo czasu! Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 cebula 15 dag gotowanych grzybów 80 g kapusty kiszonej 75 g ugotowanej kaszy jęczmiennej olej sól pieprz Przygotowanie: Ugotujcie kaszę. Jeżeli używacie suszonych grzybów, zamoczcie je wcześniej w wodzie, by zmiękły. Jeśli zaś mrożonych, możecie od razu wrzucić je do garnka i zagotować, by się rozmroziły. Dodajcie do grzybów poszatkowaną kapustę oraz cebulę. Gotujcie kilka minut, a następnie odcedźcie, dodajcie ugotowaną kaszę i duście razem jeszcze przez chwilę.  Doprawcie masę solą, pieprzem i dodajcie trochę oleju. Powinna być nieco kleista -...

Gotowanie pierogów
mariwanna/gotujmy.pl
Newsy
Pierogi rozklejają się wam podczas gotowania? Ten babciny trik zapobiegnie katastrofie
Rozpadające się pierogi tuż przed podaniem wigilijnej kolacji to prawdziwy koszmar. Dowiedzcie się, jak mu zapobiec!

W wielu polskich domach pierogi to danie przygotowywane nie tylko od święta. Ruskie, z mięsem, z grzybami, na słodko – każdy ma swój ulubiony farsz. Choć dawniej przyrządzanie pierogów było okazją do spędzenia razem czasu, a młodsze pokolenie mogło się nauczyć sztuki przygotowywania pysznego farszu i klejenia pierogów, to ta tradycja coraz częściej zanika. Dziś bez problemu można kupić bardzo smaczne i gotowe pierogi, dlatego mało jest osób, które uczą się jak robić to polskie danie. Chociaż dzięki temu oszczędza się mnóstwo pracy i czasu, to niestety przez fakt, iż gotowe rozwiązania są coraz popularniejsze, to zanikają dawne tradycje. Możecie to odczuć szczególnie wtedy, gdy zdecydujecie się zrobić na święta własne pierogi zamiast kupować gotowe w sklepie. Sprawa się komplikuje w momencie gdy uświadamiacie sobie, że może trzeba było podpatrzeć jak mama i babcia robią ciasto, ponieważ wasze (mimo najszczerszych chęci i pracy) rozpada się w trakcie gotowania! Na szczęście można temu zapobiec. Dlaczego pierogi się rozklejają podczas gotowania? Zasadniczo przyczyny rozpadania się pierogów są dwie. Pierwsza to gotowanie zamrożonych pierogów – jeśli wrzucicie ich za dużo na raz do garnka, to obniżą temperaturę wody, która przestanie się gotować i pierogi zamiast szybko się ugotować rozmiękną i zaczną się rozpadać. Drugi powód to sytuacja, w której w trakcie zlepiania farsz dostał się między krawędzie pierogów. To sprawia, że ciasto nie skleja się do końca i tak wykonane pierogi otworzą się podczas gotowania w wodzie. Jak zapobiec rozpadaniu się pierogów Najlepszym sposobem na upewnienie się, że ciasto jest odpowiednio sklejone i nie za twarde, jest ugotowanie „testowego pieroga”. Zamiast skleić na raz kilkadziesiąt (albo i...

Pizza na spodzie z ciasta francuskiego? Tak robi je Ewa Wachowicz
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Pizza na szybko na spodzie z ciasta francuskiego. Tak piecze ją Ewa Wachowicz
Próbowaliście kiedyś takiej pizzy? Jej przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy wykorzystać gotowy płat ciasta francuskiego.

Uwielbiana przez Polaków Miss Polonia, dziennikarka i pasjonatka gotowania Ewa Wachowicz nieustannie zachwyca nas autorskimi przepisami na przeróżne dania, desery i przekąski. Okraszone dużą dozą uśmiechu i optymizmu sprawiają, że wiele osób chętnie po nie sięga i korzysta z rad Ewy na temat tego jak gotować, by było pysznie i smacznie. Część receptur Ewy Wachowicz to dania, które mogą nie wydawać się specjalnie odkrywcze, ale cała ich istota polega na odpowiednich składnikach. Wiedzieliście na przykład, że ciasto francuskie nadaje się także do upieczenia pizzy?  Przepis na pizzę na cieście francuskim według Ewy Wachowicz Do przygotowania takiej pizzy potrzebne wam będzie przede wszystkim ciasto francuskie. Możecie spróbować podjąć się wyzwania przyrządzenia tego rodzaju ciasta samodzielnie, choć ostrzegamy - jest to dość trudne i ogromnie czasochłonne. Jeśli nie macie czasu ani cierpliwości do ciasta francuskiego, nic straconego! Dziś można je kupić w każdym supermarkecie. Takie gotowe ciasto nadaje się od razu do upieczenia.  Składniki: 1 rulon gotowego ciasta francuskiego cebula papryka ser mozzarella salami szynka Na sos: 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2-3 ząbki czosnku oregano bazylia sól pieprz odrobina cukru Przygotowanie: Na patelnię wylejcie koncentrat pomidorowy. Dodajcie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawcie oregano, bazylią, cukrem, solą i pieprzem i wymieszajcie. Podgrzewajcie chwilę na małym ogniu. Połóżcie na blasze papier do pieczenia i na nim rozwińcie ciasto francuskie. Ponakłuwajcie je widelcem i posmarujcie sosem, który przygotowaliście na patelni. Pora na dodatki! Możecie użyć podanych...

Ciasto na pierogi
Newsy
Mrozicie ciasto na pierogi? Możecie to zrobić, ale pamiętajcie o 1 wyjątku
Zostało wam ciasto na pierogi? Zazwyczaj możecie je bezpiecznie zamrozić, ale nie zawsze…

Pierogi to przepyszna potrawa narodowa. Niezastąpione ruskie, treściwe z mięsem, wigilijne z grzybami i kapustą, letnie z jagodami… Ich odsłon jest o wiele więcej! Łatwo zadowolić domowników robiąc pierogi na obiad, ale przecież to równie pyszne, co wymagające danie. Sprawdźcie jak oszczędzić czas przy robieniu pierogów, dzięki mrożeniu ciasta. Czy można to robić bez straty smaku i czy mrożenie ciasta na pierogi jest bezpieczne? Odpowiadamy na te pytania poniżej. Proporcje ciasta do farszu w pierogach Przy robieniu pierogów trzeba idealnie wykalkulować ilość farszu do ilości ciasta. Nawet jeśli korzystacie z opracowanych przepisów, może okazać się, proporcje nie będą idealne. Możliwe powody to: ciasto na pierogi wałkujecie bardziej cienko lub grubiej niż w przepisie średnica szklanki do wykrajania pierogów jest większa lub mniejsza niż w recepturze dodajecie mniej lub więcej farszu do środka pierogów, niż robiły to osoby sprawdzające przepis Awaryjny farsz do pierogów Jeśli zostanie wam ciasto na pierogi, możecie zrobić szybki, improwizowany farsz z tego, co macie w lodówce, na przykład z: Sera białego Mrożonych owoców Musu lub dżemu owocowego Mrożenie ciasta do pierogów Jeśli nie macie już pomysłów na farsz, możecie też z powodzeniem zamrozić ciasto! Możecie nawet planowo przygotować więcej ciasta, by zamrozić je i następnym razem oszczędzicie trochę czasu. Przed mrożeniem uformujcie ciasto do pierogów w kulę i owińcie je ciasno folią spożywczą. Włóżcie do zamrażalnika. Ciasto możecie spokojnie przetrzymywać tak przez kilka tygodni. Ważna zasada przy mrożeniu ciasta do pierogów Pamiętajcie, że ciasta na pierogi nie możecie mrozić kilka razy! Jeśli robicie pierogi już z odmrożonego...