Jak zrobić puszystą jajecznicę? Dodajcie do jajek jeden składnik. Zakochacie się w jej obłędnym smaku
Adobe Stock
Triki kulinarne

Jak zrobić puszystą jajecznicę? Dodajcie do jajek jeden składnik. Zakochacie się w jej obłędnym smaku

Podstawą udanego i pożywnego śniadania są oczywiście… jajka, z których możecie wyczarować w swojej kuchni mnóstwo przysmaków. Przyznacie jednak, że z apetyczną jajecznicą nic nie może się równać. Ujawniamy więc jej sekretny składnik!

Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak przyrządzić jajecznicę. W końcu filozofii tu nie ma. Wystarczą jajka, sól, pieprz, masełko, ulubione warzywa oraz szyneczka i gotowe. Istnieje jednak jeden prosty składnik, który już na zawsze odmieni smak waszej jajecznicy. Jest nim… woda lekko gazowana!

Dzięki zawartym w wodzie bąbelkom przygotowane przez was śniadanie będzie puszyste i mięciutkie jak nigdy dotąd, a wasza rodzina bez dwóch zdań poprosi o dokładkę!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować jajecznicę z wodą gazowaną?

Aby przygotować tak zwaną „jajecznicę na wodzie” wystarczy, że do rozkłóconych w misce jajek dolejecie trochę wody gazowanej. Nie może być jej za dużo. Wystarczy łyżka na każde jajko. Jeśli więc używacie 5 jajek, dodajcie 5 łyżek wody.

Tak przygotowaną miksturę wylejcie na wcześniej rozgrzaną patelnię. Po chwili wyłóżcie całość na talerz, dopiero wtedy posólcie. Jeśli chcecie, możecie również posypać jajecznicę świeżym szczypiorkiem i gotowe!

Zobacz także
Gordon Ramsey o idealnej jajecznicy. Zapomnijcie o wszystkim co o niej wiecie i dodajcie 1 serkretny składnik

Gordon Ramsay o jajecznicy: „Zapomnijcie o wszystkim, co o niej wiecie i dodajcie 1 sekretny składnik”

W czym tkwi sekret najlepszej jajecznicy. To nie tylko składniki, ale też pewien trik

W czym tkwi sekret najlepszej jajecznicy? To nie tylko składniki, ale też pewien trik

Czy można zrobić jajecznicę z dodatkiem zwykłej wody?

Jednak ta metoda, jak mnóstwo innych, ma dwie szkoły. Jajka na wodzie możecie więc przygotować również w inny sposób używając do tego nawet zwykłej kranówki. Wystarczy, że zagotujecie kilka łyżek wody na patelni, a następnie wlejecie na nią rozkłócone wcześniej jajka i całość zamkniecie na kilka minut pod pokrywką.

Tak naprawdę obie metody są tak samo dobre i przyniosą takie same efekty. Spróbujcie więc obu i gotujcie zgodnie z tą, która bardziej wam odpowiada!

Pamiętajcie jednak, by do zrobienia jajecznicy na wodzie pod żadnym pozorem nie używać wody smakowej! Śniadanie z dodatkiem chemicznego posmaku maliny lub truskawki nie będzie tak samo dobre...

jajecznica na mleku
Pixabay
Newsy
Jak uratować zbyt suchą jajecznicę? Dodajcie to, a będzie mięciutka i puszysta
Nie wyszła wam jajecznica? Spokojnie! Jeszcze da się ją uratować.

Na śniadanie nie ma chyba nic lepszego niż pyszna, puszysta i rozpływająca się w ustach jajecznica! Smażona na maśle z dodatkiem szczypiorku to idealne rozpoczęcie dnia. W dodatku jest bardzo zdrowa. Czasami niestety w wyniku zbyt dużego pośpiechu, używania niewłaściwej patelni lub innych, często popełnianych błędów, jajecznica nie wychodzi zbyt smaczna – jest twarda lub wyschnięta na wiór. Jak tego uniknąć? To bardzo proste! Przepis na jajecznicę na mleku Rozwiązaniem jest dodanie do jajecznicy odrobiny mleka! Tak przygotowane danie jest znacznie bardziej delikatne i soczyste. Alergicy nie muszą się niczym martwić! Choć jajka najczęściej przyrządza się na mleku krowim, to dobrze spisze się także mleko sojowe. Pamiętajcie też, że nie bez znaczenia jest sam proces smażenia jajecznicy. By wyszła miękka i puszysta, ważna jest cierpliwość. Gdy smaży się jajka szybko i na dużym ogniu, to mogą się przypalić i będą twarde. Sekretem smacznej jajecznicy jest niewielka patelnia i smażenie jej na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Przed wylaniem jajek na patelnię, wcześniej w miseczce ubijcie je porządnie trzepaczką przynajmniej przez minutę. I pamiętajcie o tym, że jajecznicę soli się dopiero na końcu! Do przygotowania jajecznicy na mleku będą potrzebne poniższe składniki: 4 jajka 7 łyżek mleka (krowiego lub sojowego) Sól Przygotowanie Na patelnię wylejcie mleko. Gdy delikatnie się podgrzeje, wbijcie jajka. Delikatnie mieszajcie jajka tak, by białka oddzieliły się od żółtek. Smażcie na małym ogniu. I gotowe! Jeśli wolicie, możecie wcześniej w misce od razu wymieszać jajka z mlekiem i tak przygotowaną mieszankę wylać na suchą patelnię. Sposób z mlekiem działa nawet wtedy, gdy jajecznica smażona na maśle wyszła zbyt sucha. Trzeba dolać do niej odrobinę mleka i podgrzewać na...

Patent na idealną jajecznicę. Polacy często zapominają o tym składniku
AdobeStock
Newsy
Patent na idealną jajecznicę. Polacy często zapominają o tym składniku
Wiecie, co trzeba dodać do jajecznicy, żeby wyszła wyjątkowo aksamitna? Poznajcie ten prosty sposób!

Lekarze i dietetycy cały czas przypominają – śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia! Równie ważne jest to, co zjada się na śniadanie, żeby mieć siłę i energię na cały dzień. Jednym z najlepszych pomysłów na pierwszy posiłek w ciągu dnia jest danie składające się głównie z białek i tłuszczów, z niewielkim dodatkiem węglowodanów. Syci na długo i daje solidny zastrzyk energii na kilka godzin (w przeciwieństwie do słodkich owsianek, które przez dużą zawartość cukru szybko powodują znużenie). A jakie idealne na śniadanie danie bogate w tłuszcz i białko przychodzi wam do głowy? Oczywiście jajecznica! Jak zrobić smaczną jajecznicę? Myśleliście, że o jajecznicy wiecie już wszystko? Sprawdźcie, czy znaliście już wszystkie poniższe sposoby na jajecznicą idealną. Jajka Oczywiście najważniejsza jest podstawa jajecznicy, czyli jajka. Wybierajcie jajka ekologiczne i z wolnego wybiegu, ponieważ właśnie z nich jajecznica wyjdzie najsmaczniejsza. Upewnijcie się też, czy aby na pewno są świeże, zanim wbijecie ja na patelnię. Najlepiej najpierw rozbić jajka do miseczki i powąchać – jeśli nie będą miały żadnego szczególnego zapachu, to są dobre. Jeśli jednak ich zapach wzbudza wątpliwości, jest wyczuwalny i nieprzyjemny, to jajka są zepsute. Sposób smażenia Niecierpliwi potrafią zrobić jajecznicę w kilkanaście sekund. Ale nie wychodzi ona zbyt smaczna! Sekretem dobrej jajecznicy jest czas – powinno się ją smażyć długo, na małym ogniu i co jakiś czas mieszając. Tłuszcz Najlepiej do smażenia jajek nadaje się masło klarowane lub klasyczne masło w kostce. Nie polecamy miksów tłuszczowych ani margaryny. Śmietanka Składnikiem, o którym wiele osób nie ma pojęcia, a świetnie podkręca smak jajecznicy, jest śmietanka! Dzięki niej...

Jajecznica
Flickr
Newsy
Oto sekret najlepszej na świecie jajecznicy. Zachwycicie się jej puszystą i lekką konsystencją
Jajecznica to jedno z ulubionych śniadaniowych dań Polaków. Można przyrządzić ją w treściwy sposób z dodatkami albo postawić na delikatność konsystencji.

To właśnie są dwie główne szkoły robienia jajecznicy. Jedni wychodzą z założenia, że piękno – a więc smak – tkwi w prostocie. Inni są zdania, że od przybytku głowa nie boli, a same jajka to po prostu nuda. Nie będziemy rozstrzygać tego sporu. Wybór oczywiście należy do was. My przedstawimy wam za to wersję podstawową jajecznicy. Będzie to idealna podstawa do dodania kilku dodatków. O tym, co dodacie do smażonych jajek przesądzi tylko i wyłącznie wasza wyobraźnia. Podsmażane pieczarki, cebulka, papryka, szynka, kiełbasa, a może pomidory? Na czym smażyć jajecznicę? Zanim przejdziecie do dodatków, warto skupić się na podstawach. A tymi są bez wątpienia dobre, świeże jajka. Najlepsze będą oczywiście te pochodzące z wiejskich zagród. Jeżeli jednak macie kłopot z dostępem do takich rarytasów, do jajecznicy warto wybrać jakiekolwiek jajka o rozmiarze L. Dlaczego akurat „L-ki”? Większe jaja charakteryzują się tym, że mają po prostu większych rozmiarów żółtko. A to właśnie ono jest kluczem do perfekcyjnego smaku jajecznicy. Smażenie jajek nie udałoby się rzecz jasna bez tłuszczu. Najodpowiedniejszym wydaje się masło. Niektórzy nie rozpuszczają go przed smażeniem, tylko wrzucają na patelnię razem z rozkłóconymi jajkami. Polecamy wypróbować ten sposób. Sekretem idealnie puszystej i rozpływającej się w ustach jajecznicy może być dla niektórych słodka śmietanka. Dodajcie nieco 30%-owej śmietany do waszych jajek, a nie zechcecie jeść już niczego innego na śniadanie! Smażenie jajek i zielony akcent Jak smażyć jajka? Jak najkrócej. Nawet jeżeli należycie do klubu zwolenników mocno ściętej jajecznicy, smażcie ją tylko do momentu ścięcia żółtek. Dalsze smażenie grozi jedynie odparowaniem...

Przepis na jajecznicę z oregano i serem halloumi
Gotujmy.pl/nuleczka
Newsy
Co powiecie na jajecznicę z serem halloumi? Dodajcie do niej odrobinę tej przyprawy a oszalejecie
Smaczna jajecznica to podstawa udanego i pożywnego śniadania. Przyrządzona z dodatkiem oregano i zaserwowana w towarzystwie sera halloumi nie ma sobie równych.

Dietetycy zgodnie twierdzą, że jajka to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Bowiem swoją popularność zyskały nie tylko dzięki walorom smakowym, ale również cennym wartościom odżywczym. Tych w ich składzie zdecydowanie nie brakuje. Cenne wartości odżywcze jajek Jajka zawierają bardzo dużą ilość białka, ale także żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód oraz witaminy – A, B, D, E i K.  Ich regularne spożywanie wspomaga odchudzanie, zapobiega anemii, wzmacnia system odpornościowy, poprawia pamięć, zmniejsza ryzyko chorób serca, chroni wzrok i zapobiega rozwojowi zaćmy, wzmacnia mięśnie, kości i zęby oraz wspomaga prawidłowy rozwój płodu. Polacy najczęściej spożywają je w formie jajecznicy. Jajecznica z oregano i serem halloumi Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak przyrządzić jajecznicę. W końcu filozofii tu nie ma. Wystarczą jajka, sól, pieprz oraz masełko i gotowe. Istnieje jednak jeden składnik, który już na zawsze odmieni smak tego popularnego śniadania. To oregano. Koniecznie przetestujcie przepis zakładający użycie tej przyprawy. Swoje śniadanie wzbogaćcie również o przepyszny ser halloumi. Przepis na jajecznicę z oregano i serem halloumi Będziecie potrzebować 3 jajek 20 gramów boczku 100 gramów sera halloumi Przypraw: soli, pieprzu i oregano Przygotowanie Boczek pokrójcie w kosteczkę, a następnie umieśćcie na rozgrzanej patelni (nie dodawajcie żadnego tłuszczu, boczek go nie potrzebuje).  Kiedy boczek zacznie ładnie się rumienić wbijcie do niego jajka, doprawcie całość solą, pieprzem oraz oregano i zacznijcie je energicznie mieszać. Gotową jajecznicę przełóżcie na talerz i zajmijcie się serem. Ser halloumi pokrójcie na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Tak przygotowane...