Jak zrobić puszystą jajecznicę? Dodajcie do jajek jeden składnik. Zakochacie się w jej obłędnym smaku
Adobe Stock
Triki kulinarne

Jak zrobić puszystą jajecznicę? Dodajcie do jajek jeden składnik. Zakochacie się w jej obłędnym smaku

Podstawą udanego i pożywnego śniadania są oczywiście… jajka, z których możecie wyczarować w swojej kuchni mnóstwo przysmaków. Przyznacie jednak, że z apetyczną jajecznicą nic nie może się równać. Ujawniamy więc jej sekretny składnik!

Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak przyrządzić jajecznicę. W końcu filozofii tu nie ma. Wystarczą jajka, sól, pieprz, masełko, ulubione warzywa oraz szyneczka i gotowe. Istnieje jednak jeden prosty składnik, który już na zawsze odmieni smak waszej jajecznicy. Jest nim… woda lekko gazowana!

Dzięki zawartym w wodzie bąbelkom przygotowane przez was śniadanie będzie puszyste i mięciutkie jak nigdy dotąd, a wasza rodzina bez dwóch zdań poprosi o dokładkę!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować jajecznicę z wodą gazowaną?

Aby przygotować tak zwaną „jajecznicę na wodzie” wystarczy, że do rozkłóconych w misce jajek dolejecie trochę wody gazowanej. Nie może być jej za dużo. Wystarczy łyżka na każde jajko. Jeśli więc używacie 5 jajek, dodajcie 5 łyżek wody.

Tak przygotowaną miksturę wylejcie na wcześniej rozgrzaną patelnię. Po chwili wyłóżcie całość na talerz, dopiero wtedy posólcie. Jeśli chcecie, możecie również posypać jajecznicę świeżym szczypiorkiem i gotowe!

Zobacz także
Gordon Ramsey o idealnej jajecznicy. Zapomnijcie o wszystkim co o niej wiecie i dodajcie 1 serkretny składnik

Gordon Ramsay o jajecznicy: „Zapomnijcie o wszystkim, co o niej wiecie i dodajcie 1 sekretny składnik”

W czym tkwi sekret najlepszej jajecznicy. To nie tylko składniki, ale też pewien trik

W czym tkwi sekret najlepszej jajecznicy? To nie tylko składniki, ale też pewien trik

Czy można zrobić jajecznicę z dodatkiem zwykłej wody?

Jednak ta metoda, jak mnóstwo innych, ma dwie szkoły. Jajka na wodzie możecie więc przygotować również w inny sposób używając do tego nawet zwykłej kranówki. Wystarczy, że zagotujecie kilka łyżek wody na patelni, a następnie wlejecie na nią rozkłócone wcześniej jajka i całość zamkniecie na kilka minut pod pokrywką.

Tak naprawdę obie metody są tak samo dobre i przyniosą takie same efekty. Spróbujcie więc obu i gotujcie zgodnie z tą, która bardziej wam odpowiada!

Pamiętajcie jednak, by do zrobienia jajecznicy na wodzie pod żadnym pozorem nie używać wody smakowej! Śniadanie z dodatkiem chemicznego posmaku maliny lub truskawki nie będzie tak samo dobre...

Gdy robicie jajecznicę pamiętajcie, aby dodać do niej ten prosty składnik. Znacząco ulepszy jej smak
Adobe Stock
Newsy
Gdy robicie jajecznicę, dodajcie do niej ten prosty składnik. Znacząco ulepszy jej smak
Dzień bez jajecznicy, dniem straconym – pod tym stwierdzeniem podpisałaby się większość śniadaniowych łasuchów. Jedni przyrządzają ją z boczkiem, inni z pomidorami, ale czy kiedykolwiek próbowaliście tego dania z dodatkiem sera feta? Jeśli nie to koniecznie sięgnijcie po nasz przepis!

Pochodzący z Grecji, przyjemnie słony ser feta idealnie sprawdzi się jako dodatek do jajecznicy. Dzięki niemu wasze śniadanie nabierze niezwykłej wyrazistości i niesamowitego smaku. Przepis jest banalnie prosty.  Tego typu śniadanie, czyli mieszanina jajek i białego, słonego sera, jedzone jest nie tylko w słonecznej Grecji. Podobne rarytasy zajadają w niedalekiej Turcji. Jeżeli lubicie smak fety, nie pozostaje nic innego jak tylko wypróbować taką wersję jajecznicy. Przyrządzenie tej jajecznicy zajmie wam tyle samo, co zawsze. Jednak, kiedy tylko jej spróbujecie poczujecie znaczącą różnicę. Zapewniamy, że jajka w tym wydaniu na stałe zagoszczą w waszym jadłospisie! Na koniec mała wskazówka dla oszczędnych - jeżeli uważacie, że ceny oryginalnego sera feta przekraczają wasz budżet na śniadanie, skorzystajcie z popularnych serów typu greckiego dostępnych w każdym markecie w znaczniej niższej cenie. Przepis na jajecznicę z serem feta Składniki: Jajek Masła Ser fety Roszponki (opcjonalnie) Przypraw: pieprzu i soli Proporcje składników dopasujcie do własnych preferencji oraz ilości osób. Przygotowanie: Na gorącej patelni rozpuśćcie masło. W małej miseczce rozkłóćcie jajka, doprawcie je solą i pieprzem, a następnie umieśćcie na patelni. Ser feta podzielcie na mniejsze kawałki i dodajcie do pozostałych składników.  Całość mieszajcie aż do ścięcia jajek. Tak przygotowaną jajecznicę wyłóżcie na talerz i przyozdóbcie umytymi liśćmi roszponki. Możecie również dodać jeszcze kilka kawałków sera fety. Gotowe! Tego typu śniadanie najlepiej smakuje w towarzystwie sałatki ze świeżych ogórków, pomidorów i cebuli z dodatkiem oliwy lub, jak kto woli, śmietany. 

Patent na idealną jajecznicę. Polacy często zapominają o tym składniku
AdobeStock
Newsy
Patent na idealną jajecznicę. Polacy często zapominają o tym składniku
Wiecie, co trzeba dodać do jajecznicy, żeby wyszła wyjątkowo aksamitna? Poznajcie ten prosty sposób!

Lekarze i dietetycy cały czas przypominają – śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia! Równie ważne jest to, co zjada się na śniadanie, żeby mieć siłę i energię na cały dzień. Jednym z najlepszych pomysłów na pierwszy posiłek w ciągu dnia jest danie składające się głównie z białek i tłuszczów, z niewielkim dodatkiem węglowodanów. Syci na długo i daje solidny zastrzyk energii na kilka godzin (w przeciwieństwie do słodkich owsianek, które przez dużą zawartość cukru szybko powodują znużenie). A jakie idealne na śniadanie danie bogate w tłuszcz i białko przychodzi wam do głowy? Oczywiście jajecznica! Jak zrobić smaczną jajecznicę? Myśleliście, że o jajecznicy wiecie już wszystko? Sprawdźcie, czy znaliście już wszystkie poniższe sposoby na jajecznicą idealną. Jajka Oczywiście najważniejsza jest podstawa jajecznicy, czyli jajka. Wybierajcie jajka ekologiczne i z wolnego wybiegu, ponieważ właśnie z nich jajecznica wyjdzie najsmaczniejsza. Upewnijcie się też, czy aby na pewno są świeże, zanim wbijecie ja na patelnię. Najlepiej najpierw rozbić jajka do miseczki i powąchać – jeśli nie będą miały żadnego szczególnego zapachu, to są dobre. Jeśli jednak ich zapach wzbudza wątpliwości, jest wyczuwalny i nieprzyjemny, to jajka są zepsute. Sposób smażenia Niecierpliwi potrafią zrobić jajecznicę w kilkanaście sekund. Ale nie wychodzi ona zbyt smaczna! Sekretem dobrej jajecznicy jest czas – powinno się ją smażyć długo, na małym ogniu i co jakiś czas mieszając. Tłuszcz Najlepiej do smażenia jajek nadaje się masło klarowane lub klasyczne masło w kostce. Nie polecamy miksów tłuszczowych ani margaryny. Śmietanka Składnikiem, o którym wiele osób nie ma pojęcia, a świetnie podkręca smak jajecznicy, jest śmietanka! Dzięki niej...

jajecznica na mleku
Pixabay
Newsy
Jak uratować zbyt suchą jajecznicę? Dodajcie to, a będzie mięciutka i puszysta
Nie wyszła wam jajecznica? Spokojnie! Jeszcze da się ją uratować.

Na śniadanie nie ma chyba nic lepszego niż pyszna, puszysta i rozpływająca się w ustach jajecznica! Smażona na maśle z dodatkiem szczypiorku to idealne rozpoczęcie dnia. W dodatku jest bardzo zdrowa. Czasami niestety w wyniku zbyt dużego pośpiechu, używania niewłaściwej patelni lub innych, często popełnianych błędów, jajecznica nie wychodzi zbyt smaczna – jest twarda lub wyschnięta na wiór. Jak tego uniknąć? To bardzo proste! Przepis na jajecznicę na mleku Rozwiązaniem jest dodanie do jajecznicy odrobiny mleka! Tak przygotowane danie jest znacznie bardziej delikatne i soczyste. Alergicy nie muszą się niczym martwić! Choć jajka najczęściej przyrządza się na mleku krowim, to dobrze spisze się także mleko sojowe. Pamiętajcie też, że nie bez znaczenia jest sam proces smażenia jajecznicy. By wyszła miękka i puszysta, ważna jest cierpliwość. Gdy smaży się jajka szybko i na dużym ogniu, to mogą się przypalić i będą twarde. Sekretem smacznej jajecznicy jest niewielka patelnia i smażenie jej na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Przed wylaniem jajek na patelnię, wcześniej w miseczce ubijcie je porządnie trzepaczką przynajmniej przez minutę. I pamiętajcie o tym, że jajecznicę soli się dopiero na końcu! Do przygotowania jajecznicy na mleku będą potrzebne poniższe składniki: 4 jajka 7 łyżek mleka (krowiego lub sojowego) Sól Przygotowanie Na patelnię wylejcie mleko. Gdy delikatnie się podgrzeje, wbijcie jajka. Delikatnie mieszajcie jajka tak, by białka oddzieliły się od żółtek. Smażcie na małym ogniu. I gotowe! Jeśli wolicie, możecie wcześniej w misce od razu wymieszać jajka z mlekiem i tak przygotowaną mieszankę wylać na suchą patelnię. Sposób z mlekiem działa nawet wtedy, gdy jajecznica smażona na maśle wyszła zbyt sucha. Trzeba dolać do niej odrobinę mleka i podgrzewać na...

"Oszukana jajecznica". Danie w sam raz na koniec miesiąca
Adobe Stock
Newsy
„Oszukana" jajecznica, czyli jajecznica po gospodarsku. Tanie i sycące śniadanie
„Oszukana jajecznica” to inaczej jajecznica z mlekiem i mąką. Dzięki tym dodatkom syci na dłużej. Wielbiciele jajecznicy z mąką twierdzą, że jest bardziej puszysta i smaczniejsza od zwykłej. Wypróbujcie nasz przepis i zdecydujcie sami.

Większość osób nie wyobraża sobie śniadania bez jajek. Można je przygotować w różnych postaciach, między innymi sadzone, na twardo, na miękko, jajecznicę czy omlet. Wszystkie wersje są pyszne, a co ważne: sycą na długi czas.  Jajecznica na śniadanie Jajecznica to typowo śniadaniowe danie, które przyrządza się poprzez rozmącenie jajek z solą oraz pieprzem. Każdy dodaje do niej inne dodatki: mleko, pomidory, kiełbasę, boczek, szczypiorek. Wariacji na temat jajecznicy nie brakuje, a każda gospodyni ma swój własny unikalny przepis. Świetnie sprawdza się na weekendowy, leniwy poranek.  Odpowiednie jajka to podstawa  W sprzedaży można spotkać się z wieloma rodzajami jajek, które oznaczone są odpowiednimi symbolami. Oznaczają one chów, z jakiego pochodzą. Kupując jajka w sklepie , najlepiej jest wybierać te z hodowli ekologicznej czy z wolnego wybiegu. Wówczas macie pewność, że zwierzęta mają swobodę w poruszaniu i nie są karmione chemicznymi paszami. Jeśli macie okazję do nabycia jaj wiejskich to warto korzystać z takich ofert.  „Oszukana” jajecznica Ta nazwa jest zamiennie używana z nazwą „jajecznica po gospodarsku". Wyróżnia się spośród innych jajecznic tym, że do rozmąconych jaj dodaje się mąkę oraz mleko. Nadają one całej potrawie lekkości, puszystości. Poza tym dodatek mąki pszennej gwarantuje również większą sytość jajecznicy. To świetne rozwiązanie na szybki posiłek, zwłaszcza kiedy zbliża się koniec miesiąca i oczekiwanie na kolejną wypłatę. Przepis na „oszukaną” jajecznicę Składniki: 4 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki mleka 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Jajka wbijcie do miski i rozmąćcie je trzepaczką. Następnie do rozbitych jajek...