Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak przyrządzić jajecznicę. W końcu filozofii tu nie ma. Wystarczą jajka, sól, pieprz, masełko, ulubione warzywa oraz szyneczka i gotowe. Istnieje jednak jeden prosty składnik, który już na zawsze odmieni smak waszej jajecznicy. Jest nim… woda lekko gazowana!

Dzięki zawartym w wodzie bąbelkom przygotowane przez was śniadanie będzie puszyste i mięciutkie jak nigdy dotąd, a wasza rodzina bez dwóch zdań poprosi o dokładkę!

Jak przygotować jajecznicę z wodą gazowaną?

Aby przygotować tak zwaną „jajecznicę na wodzie” wystarczy, że do rozkłóconych w misce jajek dolejecie trochę wody gazowanej. Nie może być jej za dużo. Wystarczy łyżka na każde jajko. Jeśli więc używacie 5 jajek, dodajcie 5 łyżek wody.

Tak przygotowaną miksturę wylejcie na wcześniej rozgrzaną patelnię. Po chwili wyłóżcie całość na talerz, dopiero wtedy posólcie. Jeśli chcecie, możecie również posypać jajecznicę świeżym szczypiorkiem i gotowe!

Zobacz także:

Czy można zrobić jajecznicę z dodatkiem zwykłej wody?

Jednak ta metoda, jak mnóstwo innych, ma dwie szkoły. Jajka na wodzie możecie więc przygotować również w inny sposób używając do tego nawet zwykłej kranówki. Wystarczy, że zagotujecie kilka łyżek wody na patelni, a następnie wlejecie na nią rozkłócone wcześniej jajka i całość zamkniecie na kilka minut pod pokrywką.

Tak naprawdę obie metody są tak samo dobre i przyniosą takie same efekty. Spróbujcie więc obu i gotujcie zgodnie z tą, która bardziej wam odpowiada!

Pamiętajcie jednak, by do zrobienia jajecznicy na wodzie pod żadnym pozorem nie używać wody smakowej! Śniadanie z dodatkiem chemicznego posmaku maliny lub truskawki nie będzie tak samo dobre...