Czy mrożone warzywa są zdrowe?
Sergey/Adobe Stock
Triki kulinarne

Oto kilka owoców i warzyw, które są bardziej odżywcze w postaci mrożonej niż świeżej. Będziecie zaskoczeni!

Mrożonki nie takie straszne, jak je malują – niektóre mrożone warzywa są nawet bardziej wartościowe od tych świeżych.

Powszechnie uważa się, że świeże warzywa są zdrowsze i bogatsze w mikroelementy i wartości odżywcze od tych mrożonych. Tymczasem warto wiedzieć, że nie we wszystkich przypadkach tak musi być! Przyjrzyjmy się temu wszystkiemu bliżej.

Lubimy, gdy na talerzu pojawia się coś świeżego i zdrowego. Stąd często bierze się nasza decyzja o pomijaniu mrożonych owoców i warzyw. Te zwykle postrzegane są jako mniej wartościowe.
Paradoksalnie klientów zniechęcać może ich stosunkowo niska cena – zwykle nie jesteśmy w stanie uwierzyć, że za małe pieniądze dostaniemy odpowiednią jakość.

Jeżeli omijaliście dotąd w sklepach zamrażarki wypełnione warzywami i owocami, szybko zmienicie swoje przyzwyczajenia po przeczytaniu tej listy produktów, które są przynajmniej tak samo zdrowe po odmrożeniu, jak te świeże.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Lista warzyw, które warto jeść po odmrożeniu:

  • Groszek. Trudno w to uwierzyć, ale poczciwy zielony groszek zachowuje więcej witaminy C w postaci mrożonej, niż na świeżo. Warto więc dodać nieco groszku do naszej sałatki warzywnej czy do marchewki na ciepło.
  • Szpinak – to nielubiane przez dzieci, a uwielbiane przez dorosłych warzywo podczas mrożenia zachowuje się podobnie jak wspomniany powyżej groszek. Nie bójmy się więc kupować mrożonego szpinaku!
  • Marchewka. To będzie duże zaskoczenie dla fanów jedzenia surowej marchewki. Według badań Harvard Medical School świeża marchewka ze sklepu może wykazywać utratę ok. 80% witaminy C podczas procesu składowania w chłodniach i transportu. Wniosek? Warto zamrozić sobie na zapas świeżo wykopaną z ogródka marchew na całą zimę!
  • Jagody tak samo źle znoszą pobyt w lodówce jak marchewki.  Już po trzech dniach przechowywania ich w naszej chłodziarce tracą mnóstwo witaminy C. Przetrzymywanie jagód w zamrażarce wyjdzie nam na zdrowie.
  • Zielona fasolka. Z tym warzywem rzecz ma się podobnie, jeśli chodzi o utratę tej niezwykle ważnej witaminy zwłaszcza w tzw. okresie przeziębieniowym.
    Jak powiedział Mario G. Feruzzi, profesor z North Carolina University, warzywa, które widzimy w sklepowych zamrażarkach są mrożone w odpowiednim momencie.
    To oznacza, że producenci mrożą je tak szybko po zbiorach, jak tylko to możliwe. W ten sposób unika się zbyt długiego przechowywania w chłodniach o nieco wyższych temperaturach, w których wszystkie opisywane przez nas warzywa tracą wiele wartości odżywczych i mikroelementów na czele z witaminą C.

Źródło: eatthis.com

warzywa których nie powinno się mrozić
Adobe Stock
Newsy
Używacie mrożonek? Tych pod żadnym pozorem nie kupujcie
Niekwestionowanym plusem mrożenia jest pozasezonowy dostęp do ulubionych produktów. Okazuje się jednak, że wiele warzyw traci w ten sposób nie tylko swój smak i wygląd, ale również cenne wartości odżywcze. Właśnie dlatego nie powinniście kupować między innymi mrożonych ziemniaków.

Mrożenie warzyw odbywa się w szczytowej fazie ich świeżości. W ten sposób utrwalany jest nie tylko ich smak, ale również wartości odżywcze. Taka obróbka termiczna bardzo służy wielu produktom. Okazuje się jednak, że drugie tyle całkowicie traci swój smak, konsystencje i właściwości. Oto 5 rodzajów warzyw, których nigdy nie powinniście wkładać do zamrażalnika. Ziemniaki Bez względu na to czy występują w postaci frytek, talarków czy ćwiartek nie powinniście po nie sięgać. Bowiem po zamrożeniu ich konsystencja i smak ulegają znacznemu pogorszeniu. Pamiętajcie, że ziemniaki to produkt całoroczny, właściwie przechowywany może naprawdę długo zachować świeżość. Dlatego nie kupujcie mrożonych ziemniaków. Marchewki Naukowcy udowodnili, że mrożone marchewki zawierają o wiele mniej żelaza niż te przyrządzone na świeżo. A przecież żelazo to bardzo ważny składnik odżywczy, odpowiedzialny za transport tlenu do mięśni. Z racji, że marchewki, podobnie jak ziemniaki, są produktem całorocznym, nie kupujcie ich w postaci mrożonej. Mrożony szpinak Jeśli chcecie go wykorzystać do przyrządzenia sałatki lub innego dania na zimno, koniecznie sięgnijcie po świeże liście. Bowiem mrożony szpinak będzie miał konsystencję papki, stanie się rozmoczony i nieapetyczny. Ilość zawartej w nim wody jest po prostu zbyt wysoka, by mrożenie przynosiło pożądane efekty. Cebula W sklepowych zamrażarkach można również znaleźć pokrojoną w kostkę cebulę. Wiele osób uważa, że wkładając ją do koszyka zwyczajnie oszczędza czas. Okazuje się jednak, że po rozmrożeniu produkt staje się nieapetyczną papką, a w dodatku zostaje pozbawiony charakterystycznej ostrości. Dlatego wybierzcie świeżą cebulę, a jeśli nie lubicie jej siekać skorzystajcie z pomocy meleksera. Brokuły Choć mrożone...

Sklepowe pomidory
Newsy
Jecie takie pomidory? Liczcie się z konsekwencjami. Mogą być trujące 
Lepiej nie sięgajcie po nie w sklepie! Są znacznie zdrowsze alternatywy.

Wiele osób od dawna narzeka na smak warzyw i owoców w dzisiejszych czasach. Najmłodsze pokolenie nie ma porównania, bo dla nich owoce i warzywa mają taki smak od zawsze. Wy też sądzicie, że dziś warzywa i owoce nie smakują już tak samo, jak wcześniej? Okazuje się, że to nie tylko kwestia gustu i upodoba smakowych. Coraz gorzej wpływają też na wasz organizm! Znikająca sezonowość warzyw i owoców Z jednej strony to luksus, że możemy obecnie kupić niemal wszystkie warzywa i owoce o każdej porze roku. To dzięki temu, że handel międzynarodowy jest coraz lepiej rozwinięty, ale też dzięki coraz bardziej nowoczesnej uprawie warzyw i owoców. Nikogo nie dziwią już truskawki albo świeże maliny na półkach zimą. Czy warto jednak wybierać takie warzywa i owoce? Dlaczego pomidory i inne warzywa nie smakują jak dawniej? Znacie jałowy smak pomidorów z marketu, które tak naprawdę wcale nie mają żadnego zapachu i smaku? Podobny problem dotyczy na przykład truskawek czy marchewek, które są dostępne w sprzedaży przez cały rok. Naukowcy postanowili zbadać ten problem i sprawdzić, czy to tylko subiektywne odczucia konsumentów, czy faktycznie warzywa i owoce tracą smak. Okazuje się, że faktycznie w większości uprawianych obecnie odmian, brakuje genu odpowiadającego za charakterystyczny smak pomidorów. Naukowcy pracują nad opracowaniem nowych odmian warzyw, które byłyby wydajne w uprawie i jednocześnie smaczne. Czy warzywa z marketu w zimie są mniej zdrowe? Oprócz tego, że te produkty spożywcze nie mają smaku, nie mają też za wiele wartości odżywczych. Sprawdzono, że pomidory i inne warzywa cechują się największym ubytkiem: Wapnia Potasu Witaminy B2 Witaminy C Witaminy A To przez coraz większe jałowienie gleby i nieprzestrzeganie zasad dotyczących...

Jak prawidłowo przechowywać marchew? O tym sposobie nie mieliście pojęcia
Adobe Stock
Newsy
Jak prawidłowo przechowywać marchew? O tym sposobie nie mieliście pojęcia
Jak przechowywać marchewki, żeby wolniej więdły? Dzięki tej metodzie na dłużej zachowają swoją chrupkość i świeżość.

Uwielbiamy marchewkę za jej soczystość, chrupkość i przyjemną słodycz. Warzywo to jest jednak dość wymagające i bardzo szybko traci wodę, po czym więdnie. Jak prawidłowo przechowywać marchew, aby jak najdłużej zachować jej chrupkość i jędrność? Co zrobić, żeby marchewka wolniej więdła? Żeby marchewka pozostała jak najdłużej chrupka i świeża, należy ją odpowiednio przechowywać. Sposobów jest kilka. W chłodnym, ciemnym miejscu. Kupując marchew zwróćcie uwagę na jej twardość i świeżość. Jeśli uda wam się kupić dobrą i młodą marchew, po przyjściu do domu nie myjcie jej, tylko umieśćcie ją w pojemniku w chłodnym i ciemnym miejscu. W pojemniku w lodówce. Jeśli chcecie, żeby wasza marchewka nie wiotczała i była jak najdłużej świeża, umyjcie ją, obierzcie i pokrójcie na kawałki a następnie włóżcie ją do hermetycznie zamykanego pudełka wypełnionego niewielką ilością wody. Ta nietypowa metoda sprawi, że wasza marchewka będzie świeża nawet przez ok. 2 tygodnie. W lodówce. Marchew można przechowywać w lodówce do dwóch lub trzech miesięcy, jeśli jest ona odpowiednio przygotowana do przechowywania. Na początku usuńcie z marchwi natkę, aby zapobiec gniciu marchewki (liście marchwi odciągają wilgoć z korzenia i szybko go wysuszają). Pozostawcie zewnętrzną skórkę marchwi do wyschnięcia na słońcu przez około dzień. Nie myjcie jej, dopóki marchewka nie będzie gotowa do użycia. Umieśćcie marchewkę w lodówce. Pamiętajcie, aby trzymać marchewki z dala od owoców i warzyw wytwarzających wysoką zawartość etylenu, takich jak jabłka i gruszki, ponieważ przyspieszy to proces ich dojrzewania i więdnięcia. Jak wykorzystać marchewkę w kuchni? Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie w kuchni marchwi. Możecie z...

Owoce i warzywa szybko się psują? Uważajcie na te częste błędy
AdobeStock
Newsy
Owoce i warzywa szybko się psują? Uważajcie na te częste błędy
Przez nieodpowiednie przechowywanie, wiele produktów spożywczych psuje się o wiele szybciej – zwłaszcza owoce i warzywa.

Coraz wyższe ceny warzyw i owoców zdecydowanie zachęcają do tego, by minimalizować ilość zepsutej i wyrzucanej z kuchni żywności. Czasami jednak mimo wszelkich starań okazuje się, że zakupione owoce i warzywa zdążyły się zepsuć, zanim w ogóle mieliście okazję je zjeść! Często przyczyną jest nieprawidłowe ich przechowywanie – sprawdźcie, jak powinno się to robić, by zachować świeżość warzyw i owoców na dłużej. Lodówka to nie miejsce dla pomidorów Ilu z was po przyjściu ze sklepu wkłada od razu pomidory do lodówki? Nigdy tak nie róbcie! Może się wam wydawać, że dzięki temu będą dłużej świeże. Jednak taka praktyka sprawi jedynie, że jakość pomidorów znacznie się pogorszy. Przez trzymanie ich w niskiej temperaturze konsystencja tych warzyw staje się wodnista, a pomidory tracą smak i zapach. W dodatku są twarde i mało soczyste, ponieważ nie dojrzewają w lodówce tak, jak pomidory pozostawione w temperaturze pokojowej. Trzymajcie cukinię osobno – nigdy z innymi warzywami Wiedzieliście, że nie można przechowywać cukinii razem z innymi warzywami? Etylen sprawia, że cukinia zaczyna bardzo szybko więdnąć i tracić świeżość i z tego powodu nie powinno się jej trzymać w towarzystwie innych owoców i warzyw. Najlepiej będzie, gdy położycie ją w ciemne i chłodne miejsce, z dala od innych świeżych produktów. Nie przechowujcie warzyw i owoców obok siebie Podobnie jak w przypadku cukinii, również inne warzywa zaczynają się psuć w obecności niektórych owoców. Z tego powodu idealnym rozwiązaniem jest przechowywanie owoców i warzyw w osobnych pojemnikach, najlepiej w pewnej odległości od siebie. Nigdy nie wkładajcie arbuza do lodówki Podobnie jak pomidory, arbuzy w niskiej temperaturze tracą swój wyjątkowy...