Czy mrożone warzywa są zdrowe?
Sergey/Adobe Stock
Triki kulinarne

Oto kilka owoców i warzyw, które są bardziej odżywcze w postaci mrożonej niż świeżej. Będziecie zaskoczeni!

Mrożonki nie takie straszne, jak je malują – niektóre mrożone warzywa są nawet bardziej wartościowe od tych świeżych.

Powszechnie uważa się, że świeże warzywa są zdrowsze i bogatsze w mikroelementy i wartości odżywcze od tych mrożonych. Tymczasem warto wiedzieć, że nie we wszystkich przypadkach tak musi być! Przyjrzyjmy się temu wszystkiemu bliżej.

Lubimy, gdy na talerzu pojawia się coś świeżego i zdrowego. Stąd często bierze się nasza decyzja o pomijaniu mrożonych owoców i warzyw. Te zwykle postrzegane są jako mniej wartościowe.
Paradoksalnie klientów zniechęcać może ich stosunkowo niska cena – zwykle nie jesteśmy w stanie uwierzyć, że za małe pieniądze dostaniemy odpowiednią jakość.

Jeżeli omijaliście dotąd w sklepach zamrażarki wypełnione warzywami i owocami, szybko zmienicie swoje przyzwyczajenia po przeczytaniu tej listy produktów, które są przynajmniej tak samo zdrowe po odmrożeniu, jak te świeże.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Lista warzyw, które warto jeść po odmrożeniu:

  • Groszek. Trudno w to uwierzyć, ale poczciwy zielony groszek zachowuje więcej witaminy C w postaci mrożonej, niż na świeżo. Warto więc dodać nieco groszku do naszej sałatki warzywnej czy do marchewki na ciepło.
  • Szpinak – to nielubiane przez dzieci, a uwielbiane przez dorosłych warzywo podczas mrożenia zachowuje się podobnie jak wspomniany powyżej groszek. Nie bójmy się więc kupować mrożonego szpinaku!
  • Marchewka. To będzie duże zaskoczenie dla fanów jedzenia surowej marchewki. Według badań Harvard Medical School świeża marchewka ze sklepu może wykazywać utratę ok. 80% witaminy C podczas procesu składowania w chłodniach i transportu. Wniosek? Warto zamrozić sobie na zapas świeżo wykopaną z ogródka marchew na całą zimę!
  • Jagody tak samo źle znoszą pobyt w lodówce jak marchewki.  Już po trzech dniach przechowywania ich w naszej chłodziarce tracą mnóstwo witaminy C. Przetrzymywanie jagód w zamrażarce wyjdzie nam na zdrowie.
  • Zielona fasolka. Z tym warzywem rzecz ma się podobnie, jeśli chodzi o utratę tej niezwykle ważnej witaminy zwłaszcza w tzw. okresie przeziębieniowym.
    Jak powiedział Mario G. Feruzzi, profesor z North Carolina University, warzywa, które widzimy w sklepowych zamrażarkach są mrożone w odpowiednim momencie.
    To oznacza, że producenci mrożą je tak szybko po zbiorach, jak tylko to możliwe. W ten sposób unika się zbyt długiego przechowywania w chłodniach o nieco wyższych temperaturach, w których wszystkie opisywane przez nas warzywa tracą wiele wartości odżywczych i mikroelementów na czele z witaminą C.

Źródło: eatthis.com

Poza sezonem świeże owoce i warzywa są drogie. Sprawdzamy, czy warto jeść mrożone (mrożone nie są gorsze)
Adobe Stock
Newsy
Czy mrożone warzywa są równie zdrowe jak świeże? Wiemy, które lepiej wybierać poza sezonem
Czy kupować świeże warzywa nawet wtedy gdy są bardzo drogie? Zdradzamy tajemnicę utraconych witamin w czasie ich przechowywania.

Świeże owoce i warzywa są niezastąpione, a każdy sposób ich konserwacji wpływa na utratę wartości i własności odżywczych. Będziecie jednak zaskoczeni jak niewiele zmieniają się wartości w warzywach mrożonych i zamiast przepłacać i kupować świeże poza sezonem, skusicie się na mrożonki. Jak warzywa tracą swoje wartości odżywcze? O świeżych owocach i warzywach mówimy wtedy, gdy mamy do czynienia z żywnością niedawno zebraną z pola, krzaka czy drzewa, w żaden sposób niekonserwowaną. Rośliny pobierają składniki odżywcze z gleby i im szybciej zostaną zjedzone od zebrania, tym więcej ich nadal w nich jest. Krótka droga od pola do stołu i niedługi czas, jaki dzieli od siebie zbiór i jedzenie to powód, dla którego tak bardzo polecane jest zaopatrywanie się w lokalne i sezonowe produkty. Im dłużej warzywa leżą w magazynie, w sklepie czy u was w domu, tym więcej tracą wartości. Badacze stwierdzili, że świeży, zielony groszek traci 15% witaminy C, gdy przez 7 dni jest przechowywany w lodówce. I aż 60% jeśli przechowujecie go w temperaturze pokojowej. To oznacza, że  lepiej jest pewne świeże produkty magazynować w warunkach obniżonej temperatury. Co się jednak stanie gdy go zamrozicie? Straci jeszcze więcej witamin czy może to dobry sposób na ich zachowanie? Dlaczego warto wybierać mrożonki? Zaskakującym odkryciem jest to, że ten sam groszek, gdy zostanie od razu zamrożony, straci mniej witaminy C niż wtedy, gdy będziemy go przechowywać w lodówce. O ile trzymany w lodówce straci w ciągu tygodnia 15% witaminy, to w postaci zamrożonej straci jedynie 10% i to nawet przez 12 miesięcy. Warzywa, które zdecydowanie warto zamrozić, zamiast trzymać w lodówce to: Zielony groszek Brokuły Szpinak Owoce podobnie zachowujące wartości to m.in.:...

warzywa których nie powinno się mrozić
Adobe Stock
Newsy
Używacie mrożonek? Tych pod żadnym pozorem nie kupujcie
Niekwestionowanym plusem mrożenia jest pozasezonowy dostęp do ulubionych produktów. Okazuje się jednak, że wiele warzyw traci w ten sposób nie tylko swój smak i wygląd, ale również cenne wartości odżywcze. Właśnie dlatego nie powinniście kupować między innymi mrożonych ziemniaków.

Mrożenie warzyw odbywa się w szczytowej fazie ich świeżości. W ten sposób utrwalany jest nie tylko ich smak, ale również wartości odżywcze. Taka obróbka termiczna bardzo służy wielu produktom. Okazuje się jednak, że drugie tyle całkowicie traci swój smak, konsystencje i właściwości. Oto 5 rodzajów warzyw, których nigdy nie powinniście wkładać do zamrażalnika. Ziemniaki Bez względu na to czy występują w postaci frytek, talarków czy ćwiartek nie powinniście po nie sięgać. Bowiem po zamrożeniu ich konsystencja i smak ulegają znacznemu pogorszeniu. Pamiętajcie, że ziemniaki to produkt całoroczny, właściwie przechowywany może naprawdę długo zachować świeżość. Dlatego nie kupujcie mrożonych ziemniaków. Marchewki Naukowcy udowodnili, że mrożone marchewki zawierają o wiele mniej żelaza niż te przyrządzone na świeżo. A przecież żelazo to bardzo ważny składnik odżywczy, odpowiedzialny za transport tlenu do mięśni. Z racji, że marchewki, podobnie jak ziemniaki, są produktem całorocznym, nie kupujcie ich w postaci mrożonej. Mrożony szpinak Jeśli chcecie go wykorzystać do przyrządzenia sałatki lub innego dania na zimno, koniecznie sięgnijcie po świeże liście. Bowiem mrożony szpinak będzie miał konsystencję papki, stanie się rozmoczony i nieapetyczny. Ilość zawartej w nim wody jest po prostu zbyt wysoka, by mrożenie przynosiło pożądane efekty. Cebula W sklepowych zamrażarkach można również znaleźć pokrojoną w kostkę cebulę. Wiele osób uważa, że wkładając ją do koszyka zwyczajnie oszczędza czas. Okazuje się jednak, że po rozmrożeniu produkt staje się nieapetyczną papką, a w dodatku zostaje pozbawiony charakterystycznej ostrości. Dlatego wybierzcie świeżą cebulę, a jeśli nie lubicie jej siekać skorzystajcie z pomocy meleksera. Brokuły Choć mrożone...

Sklepowe pomidory
Newsy
Jecie takie pomidory? Liczcie się z konsekwencjami. Mogą być trujące 
Lepiej nie sięgajcie po nie w sklepie! Są znacznie zdrowsze alternatywy.

Wiele osób od dawna narzeka na smak warzyw i owoców w dzisiejszych czasach. Najmłodsze pokolenie nie ma porównania, bo dla nich owoce i warzywa mają taki smak od zawsze. Wy też sądzicie, że dziś warzywa i owoce nie smakują już tak samo, jak wcześniej? Okazuje się, że to nie tylko kwestia gustu i upodoba smakowych. Coraz gorzej wpływają też na wasz organizm! Znikająca sezonowość warzyw i owoców Z jednej strony to luksus, że możemy obecnie kupić niemal wszystkie warzywa i owoce o każdej porze roku. To dzięki temu, że handel międzynarodowy jest coraz lepiej rozwinięty, ale też dzięki coraz bardziej nowoczesnej uprawie warzyw i owoców. Nikogo nie dziwią już truskawki albo świeże maliny na półkach zimą. Czy warto jednak wybierać takie warzywa i owoce? Dlaczego pomidory i inne warzywa nie smakują jak dawniej? Znacie jałowy smak pomidorów z marketu, które tak naprawdę wcale nie mają żadnego zapachu i smaku? Podobny problem dotyczy na przykład truskawek czy marchewek, które są dostępne w sprzedaży przez cały rok. Naukowcy postanowili zbadać ten problem i sprawdzić, czy to tylko subiektywne odczucia konsumentów, czy faktycznie warzywa i owoce tracą smak. Okazuje się, że faktycznie w większości uprawianych obecnie odmian, brakuje genu odpowiadającego za charakterystyczny smak pomidorów. Naukowcy pracują nad opracowaniem nowych odmian warzyw, które byłyby wydajne w uprawie i jednocześnie smaczne. Czy warzywa z marketu w zimie są mniej zdrowe? Oprócz tego, że te produkty spożywcze nie mają smaku, nie mają też za wiele wartości odżywczych. Sprawdzono, że pomidory i inne warzywa cechują się największym ubytkiem: Wapnia Potasu Witaminy B2 Witaminy C Witaminy A To przez coraz większe jałowienie gleby i nieprzestrzeganie zasad dotyczących...

Tych produktów unikajcie na wiosnę. Mają mniej wartości odżywczych, a organizm szczególnie ich teraz potrzebuje.
Adobe Stock
Newsy
Tych produktów unikajcie wiosną. Mają mniej wartości, a organizm szczególnie ich teraz potrzebuje
Czym wiosenna i letnia dieta powinna się różnić od zimowej? Podpowiadamy, które produkty lepiej schować w piwnicach i spiżarniach. Na razie nie będą potrzebne.

Dostarczały wam witamin przez całą zimę, jednak teraz powinniście z nich zrezygnować. Odstawcie więc słoiki na półki w piwnicy i rozejrzyjcie się, co pojawia się w tym czasie na straganach. Lokalnie i sezonowo – najlepsze produkty dla zdrowia Gdy nastaje wiosna, w sklepach warzywniczych i warzywnych działach w marketach, zaczyna robić się kolorowo. Już od przedwiośnia cieszymy się większą ilością owoców i warzyw hodowanych, nie tylko w ogromnych przemysłowych szklarniach, ale tunelach rozstawianych też w mniejszych gospodarstwach rolnych. Pojawiają się wtedy całe pęki dymki, więcej gatunków sałat, szpinak czy rzodkiewka. Wkrótce za nimi do skrzynek trafią ogórki, pomidory, szparagi, młoda marchewka, kalarepa czy groszek cukrowy. W tym czasie nie wolno przegapić sezonu na botwinę. Szczególnie zwracajcie uwagę na zielone warzywa. Są źródłem chlorofilu, który pomaga w detoksykacji organizmu. Świeże warzywa i owoce pojawiające się w sklepach, są okazją do dostarczenia organizmom wycieńczonym zimą, wielu witamin i minerałów. Przygotowujcie w tym czasie posiłki właśnie z tych wiosennych, a następnie letnich owoców i warzyw. Sięgajcie nie tylko po sezonowe produkty, ale zwracajcie także uwagę, aby większość z nich była regionalna, produkowana lokalnie. Krótki transport z pola do sklepu, to nie tylko zaoszczędzone paliwo i mniej zanieczyszczenia środowiska. To także okazja, żeby na waszym stole znalazły się produkty z pełną gamą witamin i minerałów, często traconych podczas długotrwałego przechowywania i transportu. Czy wiecie, że na przykład zwykła zielona sałata z czasem zmienia nie tylko wartości odżywcze, ale także smak? Jeśli tylko będziecie mieli możliwość, zróbcie eksperyment: podczas wycieczki za miasto czy wakacji spróbujcie sałaty,...