Oto idealny sposób na suszenie grzybów. W ten sposób nie mają prawa wam spleśnieć.
Adobe Stock
Triki kulinarne

Oto idealny sposób na suszenie grzybów. W ten sposób nie mają prawa wam spleśnieć

Jesień to raj dla grzybiarzy. Można ich poznać po tym, że wystarczy wejść z nimi do lasu, a od razu znikają między drzewami i tylko co jakiś czas wynurzają się z rosnącą torbą grzybów.

Z grzybami jest jak z rybami. Fanatycy zbierania i łowienia, z takim zaangażowaniem oddają się tym czynnościom, że nie zawsze starcza im zapału na oprawienie, przygotowanie i przyrządzenie swoich zdobyczy. Do tego jeśli zebranych grzybów jest naprawdę dużo, to po zjedzeniu dwóch zup grzybowych, klusek ze sznyclem w sosie grzybowym i omletu z grzybami, zaczynają zachodzić w głowę co zrobić z resztą. I tu z pomocą przychodzi suszenie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Które grzyby najlepiej wybierać do suszenia? 

Eksperci podpowiadają, że najlepiej do suszenie nadają się grzyby, które nie mają blaszek. Te z blaszkami, jak kurki, po ususzeniu tracą przyjemną, sprężystą, konsystencję. Suszone kurki twardnieją i w niczym nie przypominają tych, które znamy z sosów z kurkami czy świeżych kurek z patelni.

Najlepszymi grzybami do ususzenia, według znawców tematu, są oczywiście prawdziwki. Drugie w kolejności pod względem popularności są podgrzybki. Raczej nie suszy się grzybów zawierających dużą ilość wody, jak maślaki. To grzyby, w których zawartość wody osiąga poziom powyżej 90-95% więc po wysuszeniu czyli usunięciu wody, nie zostaje z nich prawie nic.

Zobacz także
Wybieracie się na grzyby? Sprawdźcie, gdzie w obrodziło i w którym miejscu jest ich prawdziwy wysyp

Wybieracie się na grzyby? Gdzie jest ich najwięcej? Sprawdźcie

Grzyby wykręcać, wyrywać czy wycinać? To zależy od 1 rzeczy

Grzyby wykręcać, wyrywać czy wycinać nożem? To zależy od 1 rzeczy

Jak przygotować grzyby do suszenia? 

Po pierwsze grzyby, które chcemy ususzyć, nie powinny być mokre. Nie zbierajcie ich więc zaraz po deszczu, a przygotowując do ususzenia nie myjcie. Grzyby ubrudzone ziemią czy igliwiem można oczyścić szczoteczką. Nie obawiajcie się, że pozostały w grzybie piasek dostanie się do potrawy. Gdy zimą wyjmiecie z szafki suszone grzyby, przygotowanie z nich potrawy i tak zaczniecie od namoczenia i odlania wody z piaskiem na dnie. Warto też wiedzieć, jak oczyścić grzyby z robaków.

Po drugie, grzyby pokrojone w talarki znacznie lepiej znoszą suszenie. Proces suszenia będzie wtedy krótszy, grzyby będą się suszyć równomiernie, unikniecie niezauważonych fragmentów zawierających wodę, która może się stać pożywką dla drobnoustrojów. Namawiamy więc, krójcie grzyby w plastry przed suszeniem, nawet jeśli kuszą Was słoje z pięknymi prawdziwkami ususzonymi w całości. Te same słoje z plastrami suszonych grzybów, przetrwają przynajmniej do podania, bez śladu pleśni.

Suszarka do grzybów czy domowe sposoby suszenia?

Suszarka oczywiście jest bardzo wygodnym kuchennym gadżetem. Ułatwia pracę i czyni ją niemal bezobsługową. Wystarczy na noc uruchomić wybrany tryb suszenia, a rano zebrać do słoika zbiory ususzonych plasterków.

Jednak nie zawsze warto kupować suszarkę do grzybów. To kolejny sprzęt kuchenny, który trzeba gdzieś przechować, całkowicie zbędny, jeśli grzybowego suszu nie robicie zbyt często i dużo.

Wtedy też pamiętać o tradycyjnych, domowych metodach suszenia grzybów jak nanizanie plastrów grzybów na nitkę i suszenie na słońcu czy w innym ciepłym miejscu. Można je też suszyć rozłożone na blaszce w piekarniku. Aby utrzymać odpowiednią temperaturę 30-35 stopni, wystarczy włączyć oświetlenie piekarnika wydzielające delikatne ciepło i suszyć przez całą noc, lub ustawić temperaturę około 50 stopni, włączyć termoobieg i pozostawić do suszenia przy otwartym piekarniku na 4-5 godzin.

Macie już suszone grzyby? Czas zacząć je gotować

Źródło: wyborcza.pl

Jak suszyć grzyby? 1 błąd i szybko spleśnieją
AdobeStock
Newsy
Jak suszyć grzyby we właściwy sposób? 1 błąd i szybko spleśnieją
W polskich lasach mamy obecnie prawdziwe zatrzęsienie grzybów. Zostały wam leśne grzyby i planujecie je wysuszyć? Dowiedzcie się, jak prawidłowo to zrobić. Jeden błąd i będą do niczego.

Jesień to prawdziwy raj dla zbieraczy grzybów . W wielu polskich domach przygotowuje się obecnie grzyby marynowane w occie lub inne typowo jesienne dania, takie jak np. grzyby smażone z cebulką . Świetną propozycją na chłodne jesienne wieczory jest zupa krem z grzybów lub aromatyczne risotto z leśnymi grzybkami . Jeśli zostały wam grzyby, z którymi nie bardzo wiecie, co zrobić, możecie je zasuszyć, aby móc później dodawać je do sosów, zup lub mięs. Jak to zrobić prawidłowo? Jak suszyć grzyby? Suszenie grzybów jest bardzo łatwe. Pamiętajcie jednak o dwóch ważnych zasadach Dzięki nim wasze grzyby nie spleśnieją. Oto one: Grzyby najpierw oczyszczamy. Pod żadnym pozorem jednak ich nie myjcie! Wystarczy, że użyjecie wilgotnego pędzelka, którym starannie oczyścicie grzyby z zabrudzeń takich jak piasek, igły czy liście. Pamiętajcie, by nie przeznaczać do suszenia grzybów nadgryzionych przez zwierzęta lub co gorsza – z robakami. Grzyby powinny być zdrowe i pozbawione uszkodzeń. Nadpsute grzyby, nawet po wysuszeniu nie będą nadawały się do jedzenia – co więcej – ich zjedzenie może wam nawet zaszkodzić. Kroimy grzyby na plastry lub kawałki. Odkrójcie trzonki od kapeluszy, a większe trzonki przekrójcie na pół i zostawcie do suszenia. Grzyby można suszyć na kilka sposobów:  w suszarce do żywności w piekarniku na nitce, np. nad kuchenką W jakiej temperaturze suszyć grzyby? 1 błąd i spleśnieją Najważniejszą kwestią o jakiej należy pamiętać podczas suszenia grzybów jest jednak temperatura, w jakiej będziemy to robić. Gdy grzyby są suszone w nieodpowiedniej temperaturze mogą zepsuć się i spleśnieć. Grunt to powolne suszenie w temperaturze 40-50°C. Jeśli zdecydujecie się na...

jak suszyć grzyby
AdobeStock
Triki kulinarne
Jak przygotować grzyby do suszenia? Ten trik znają tylko wtajemniczeni!
Jesteś miłośniczką grzybobrania? Sprawdź, czy znałaś ten trik który sprawi, że ususzone grzyby będą idealne!

Sezon grzybowy dobiega końca! Szczególnie po deszczu lasy jeszcze pachną grzybami, które aż proszą, żeby je zebrać. Gdy już po całym dniu zbierania wrócimy do domu z kilkoma koszami grzybów pojawia się dylemat – co teraz z nimi zrobić? Od razu zjeść? Marynować? Zamrozić? Ususzyć? Ponieważ nikt nie ma na tyle zdrowia, żeby przez tydzień jeść tylko grzyby, najczęściej suszymy je i sukcesywnie zużywamy. Aromatyczna pieczeń lub bigos smakują fenomenalnie, gdy doda się do nich suszone grzyby! A jak je prawidłowo ususzyć? Podpowiadamy! Polska tradycja Zbieranie grzybów zdecydowanie można zaliczyć do zainteresowań charakterystycznych dla naszego narodu. Wielu mieszkańców europejskich krajów słowem „grzyb” określa pieczarki, podgrzybki, kurki, prawdziwki, maślaki, a nawet muchomory. Nikt szczególnie nie zastanawia się nad nazwami poszczególnych grzybów, ponieważ mało kto je tam zbiera! Spotykane są najczęściej jako dodatek do pizzy lub składnik mięsnych dań w eleganckich restauracjach. Zbieranie grzybów to nasz narodowy sport! Jak suszyć grzyby? Ponieważ tradycja grzybobrania jest tak długa i rozpowszechniona w naszym kraju, istnieje mnóstwo sposobów suszenia grzybów. Kiedyś wieszano je nad piecem, a gdy Polacy przenieśli się z domów do mieszkań, to sznurki z grzybami ozdabiały kaloryfery. Suszy się je też w piekarniku, a coraz częściej korzysta się ze specjalnych suszarek do grzybów. Przygotowanie grzybów do suszenia Prawidłowy proces przygotowania grzybów do ich ususzenia powinien przebiegać następująco: Zebrane grzyby należy za pomocą nożyka bardzo dokładnie oczyścić z ziemi i igliwia. Zawsze rób to na sucho i nigdy nie myj grzybów! Pokrój grzyby w plastry. Jeżeli będziesz suszyć je na...

Czy warto samodzielnie suszyć grzyby? Czy lepiej kupić suszone? Sprawdzamy, co się bardziej opłaca
Pixabay
Newsy
Czy warto samodzielnie suszyć grzyby? Czy lepiej kupić suszone? Sprawdzamy, co się bardziej opłaca
Sezon grzybowy w pełni. Po udanych zbiorach możecie ususzyć grzyby. To świetny sposób na ich przechowywanie, a do tego prawie bezkosztowy. Prawie, jeśli do suszenia nie używacie piekarnika... Co jednak, gdy nie macie możliwości i czasu, by wybrać się na grzyby, a chcielibyście zgromadzić nieco suszu na Wigilię? 

Ceny grzybów nie należą nigdy do najniższych. Za te owoce lasu trzeba sporo zapłacić. Podgrzybki i prawdziwki to szlachta wśród grzybów, dlatego nie może być inaczej. Czy w takim układzie warto kupować te grzyby surowe, by potem je samemu ususzyć? Czy lepiej od razu kupić gotowca w paczce i nie martwić się dodatkowym czasem i cenami energii oraz sprzętu do suszenia?  W jaki sposób można suszyć grzyby?  Zanim przejdziemy do ustaleń w sprawie opłacalności suszenia, zastanówmy się jak to właściwie robić. Są bowiem różne metody suszenia grzybów. Każdy z was pamięta zapewne rozwieszone nad kuchnią u babci nitki z nawleczonymi grzybami. To metoda dla tradycjonalistów, niegwarantująca pewnego sukcesu. Grzyby suszą się w ten sposób przez kilka dni, co czasami powoduje ich psucie i robaczywienie.  Dość popularnym sposobem jest suszenie grzybów w piekarniku. Niezbyt wysoka temperatura i uchylone drzwiczki zapewnią sukces takiej obróbce. Trzeba jednak liczyć się z kosztami prądu pobieranego podczas wielogodzinnego procesu suszenia.  O wiele bardziej energooszczędne jest ostatnie rozwiązanie, a mianowicie suszenie grzybów w suszarce do tego przeznaczonej. Odpowiednia temperatura, kilka godzin i wspaniały susz gotowy. Trzeba jednak pamiętać o cenie zakupu tego profesjonalnego sprzętu. To także wydatek rzędu nawet kilkuset złotych. Ile kosztuje kilogram świeżych grzybów?  Grzyby możecie kupić oczywiście w sklepie, lecz taki zakup zdyskwalifikuje pomysł samodzielnego suszenia już na początku. Grzyby sprzedawane w marketach są zwykle nieprzyzwoicie drogie.  Najlepiej, jeżeli kupicie je na targu lub od przydrożnych sprzedawców, którzy sami je uzbierali. Ile kosztują takie grzyby? Za kilogram prawdziwków będziecie musieli zapłacić około 30 zł. Ceny mogą się odrobinę różnić w...

Jak ususzyć w domu śliwki? Zróbcie tak, a wyjdą miękkie, mięsiste i błyszczące
Adobe Stock
Newsy
Jak poprawnie suszyć śliwki w piekarniku? Zróbcie tak, a wyjdą mięsiste i błyszczące
Suszone śliwki to wspaniałe i zdrowe łakocie. Ci, którzy liczą kalorie, powinni uważać na ich ilość. Niemniej dobrodziejstwa dla zdrowia, które niosą ze sobą, rekompensują dodatkowy kilogram lub dwa. Podczas sezonu śliwkowego warto ususzyć je samodzielnie w piekarniku. 

Suszenie śliwek, jest bardzo proste, jednak wymaga odrobiny cierpliwości. Za to efekty są niesamowite. Już nigdy więcej nie kupicie śliwek w sklepie. Te, które zrobicie w domu, będą miękkie w środku, słodkie i  po prostu wspaniale mięsiste. W sam raz do różnych domowych wypieków i oczywiście do podjadania.  Do czego można wykorzystać suszone śliwki?  Suszone śliwki to ogromne wsparcie dla układu pokarmowego. Regulują jego pracę, a poza tym działają przeciwstarzeniowo i wspomagają układ krążenia. Warto sięgać po nie jak najczęściej.   Są świetną, wartościową przegryzką między posiłkami, gdy akurat najdzie was ochota na coś słodkiego.   Doskonale odnajdą się również jako składnik kompotu z suszu, w sam raz na Wigilię.  Jeżeli mało wam ich słodyczy możecie zanurzyć je w rozpuszczonej czekoladzie i delektować się tą klasyczną słodkością. Dobrze współgrają z różnymi mięsami. Schab nadziewamy śliwką lub pieczony kurczak z ich dodatkiem uświetnią każdy niedzielny obiad.  Dodajcie je do rosołu, a zobaczycie jak cudownie wpłyną na jego smak.  Czym byłby piernik lub keks bez ich dodatku? W wielu ciastach są nieodzownym dodatkiem.  Jak suszyć śliwki w piekarniku?  Do ususzenia śliwek wystarczy zwykły piekarnik. Jeżeli macie specjalistyczną suszarkę, również możecie ją wykorzystać. Domowa produkcja suszonych śliwek składa się z czterech etapów: mycia, blanszowania, drylowania i suszenia.  Śliwki umyjcie, usuńcie ich ogonki i zalejcie wrzącą wodą. Po minucie takie gorącej kąpieli, zahartujcie je w zimnej wodzie.  Przekrójcie każdy owoc na pół i usuńcie z niego pestkę.  Piekarnik nagrzejcie do 40-50 stopni Celsjusza i wstawcie...