Oto idealny sposób na suszenie grzybów. W ten sposób nie mają prawa wam spleśnieć.
Adobe Stock
Triki kulinarne

Oto idealny sposób na suszenie grzybów. W ten sposób nie mają prawa wam spleśnieć

Jesień to raj dla grzybiarzy. Można ich poznać po tym, że wystarczy wejść z nimi do lasu, a od razu znikają między drzewami i tylko co jakiś czas wynurzają się z rosnącą torbą grzybów.

Z grzybami jest jak z rybami. Fanatycy zbierania i łowienia, z takim zaangażowaniem oddają się tym czynnościom, że nie zawsze starcza im zapału na oprawienie, przygotowanie i przyrządzenie swoich zdobyczy. Do tego jeśli zebranych grzybów jest naprawdę dużo, to po zjedzeniu dwóch zup grzybowych, klusek ze sznyclem w sosie grzybowym i omletu z grzybami, zaczynają zachodzić w głowę co zrobić z resztą. I tu z pomocą przychodzi suszenie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Które grzyby najlepiej wybierać do suszenia? 

Eksperci podpowiadają, że najlepiej do suszenie nadają się grzyby, które nie mają blaszek. Te z blaszkami, jak kurki, po ususzeniu tracą przyjemną, sprężystą, konsystencję. Suszone kurki twardnieją i w niczym nie przypominają tych, które znamy z sosów z kurkami czy świeżych kurek z patelni.

Najlepszymi grzybami do ususzenia, według znawców tematu, są oczywiście prawdziwki. Drugie w kolejności pod względem popularności są podgrzybki. Raczej nie suszy się grzybów zawierających dużą ilość wody, jak maślaki. To grzyby, w których zawartość wody osiąga poziom powyżej 90-95% więc po wysuszeniu czyli usunięciu wody, nie zostaje z nich prawie nic.

Zobacz także
Wybieracie się na grzyby? Sprawdźcie, gdzie w obrodziło i w którym miejscu jest ich prawdziwy wysyp

Wybieracie się na grzyby? Gdzie jest ich najwięcej? Sprawdźcie

Grzyby wykręcać, wyrywać czy wycinać? To zależy od 1 rzeczy

Grzyby wykręcać, wyrywać czy wycinać nożem? To zależy od 1 rzeczy

Jak przygotować grzyby do suszenia? 

Po pierwsze grzyby, które chcemy ususzyć, nie powinny być mokre. Nie zbierajcie ich więc zaraz po deszczu, a przygotowując do ususzenia nie myjcie. Grzyby ubrudzone ziemią czy igliwiem można oczyścić szczoteczką. Nie obawiajcie się, że pozostały w grzybie piasek dostanie się do potrawy. Gdy zimą wyjmiecie z szafki suszone grzyby, przygotowanie z nich potrawy i tak zaczniecie od namoczenia i odlania wody z piaskiem na dnie. Warto też wiedzieć, jak oczyścić grzyby z robaków.

Po drugie, grzyby pokrojone w talarki znacznie lepiej znoszą suszenie. Proces suszenia będzie wtedy krótszy, grzyby będą się suszyć równomiernie, unikniecie niezauważonych fragmentów zawierających wodę, która może się stać pożywką dla drobnoustrojów. Namawiamy więc, krójcie grzyby w plastry przed suszeniem, nawet jeśli kuszą Was słoje z pięknymi prawdziwkami ususzonymi w całości. Te same słoje z plastrami suszonych grzybów, przetrwają przynajmniej do podania, bez śladu pleśni.

Suszarka do grzybów czy domowe sposoby suszenia?

Suszarka oczywiście jest bardzo wygodnym kuchennym gadżetem. Ułatwia pracę i czyni ją niemal bezobsługową. Wystarczy na noc uruchomić wybrany tryb suszenia, a rano zebrać do słoika zbiory ususzonych plasterków.

Jednak nie zawsze warto kupować suszarkę do grzybów. To kolejny sprzęt kuchenny, który trzeba gdzieś przechować, całkowicie zbędny, jeśli grzybowego suszu nie robicie zbyt często i dużo.

Wtedy też pamiętać o tradycyjnych, domowych metodach suszenia grzybów jak nanizanie plastrów grzybów na nitkę i suszenie na słońcu czy w innym ciepłym miejscu. Można je też suszyć rozłożone na blaszce w piekarniku. Aby utrzymać odpowiednią temperaturę 30-35 stopni, wystarczy włączyć oświetlenie piekarnika wydzielające delikatne ciepło i suszyć przez całą noc, lub ustawić temperaturę około 50 stopni, włączyć termoobieg i pozostawić do suszenia przy otwartym piekarniku na 4-5 godzin.

Macie już suszone grzyby? Czas zacząć je gotować

Źródło: wyborcza.pl

jak suszyć grzyby
AdobeStock
Triki kulinarne
Jak przygotować grzyby do suszenia? Ten trik znają tylko wtajemniczeni!
Jesteś miłośniczką grzybobrania? Sprawdź, czy znałaś ten trik który sprawi, że ususzone grzyby będą idealne!

Sezon grzybowy dobiega końca! Szczególnie po deszczu lasy jeszcze pachną grzybami, które aż proszą, żeby je zebrać. Gdy już po całym dniu zbierania wrócimy do domu z kilkoma koszami grzybów pojawia się dylemat – co teraz z nimi zrobić? Od razu zjeść? Marynować? Zamrozić? Ususzyć? Ponieważ nikt nie ma na tyle zdrowia, żeby przez tydzień jeść tylko grzyby, najczęściej suszymy je i sukcesywnie zużywamy. Aromatyczna pieczeń lub bigos smakują fenomenalnie, gdy doda się do nich suszone grzyby! A jak je prawidłowo ususzyć? Podpowiadamy! Polska tradycja Zbieranie grzybów zdecydowanie można zaliczyć do zainteresowań charakterystycznych dla naszego narodu. Wielu mieszkańców europejskich krajów słowem „grzyb” określa pieczarki, podgrzybki, kurki, prawdziwki, maślaki, a nawet muchomory. Nikt szczególnie nie zastanawia się nad nazwami poszczególnych grzybów, ponieważ mało kto je tam zbiera! Spotykane są najczęściej jako dodatek do pizzy lub składnik mięsnych dań w eleganckich restauracjach. Zbieranie grzybów to nasz narodowy sport! Jak suszyć grzyby? Ponieważ tradycja grzybobrania jest tak długa i rozpowszechniona w naszym kraju, istnieje mnóstwo sposobów suszenia grzybów. Kiedyś wieszano je nad piecem, a gdy Polacy przenieśli się z domów do mieszkań, to sznurki z grzybami ozdabiały kaloryfery. Suszy się je też w piekarniku, a coraz częściej korzysta się ze specjalnych suszarek do grzybów. Przygotowanie grzybów do suszenia Prawidłowy proces przygotowania grzybów do ich ususzenia powinien przebiegać następująco: Zebrane grzyby należy za pomocą nożyka bardzo dokładnie oczyścić z ziemi i igliwia. Zawsze rób to na sucho i nigdy nie myj grzybów! Pokrój grzyby w plastry. Jeżeli będziesz suszyć je na...

Bigos
gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Chcecie zrobić wrażenie na rodzinie? Ten przepis na bigos zapewni wam uznanie nawet w oczach babci
Święta do piękny czas rodzinny. Potrawy, które podamy na stół muszą być przygotowane prosto z serca. Co powiecie na wyśmienity bigos z suszonymi grzybami i śliwkami?

Mamy połowę grudnia. To sygnał, by pomyśleć już o nadchodzących świętach Bożego Narodzenia oraz świątecznych potrawach. Naszą głowę na pewno zaraz zacznie zaprzątać nam duża lista zakupów czy pomysłów na prezenty. Święta to jeden z najbardziej magicznych dni w roku. Dlatego każdy z nas chce przygotować je idealnie. Świąteczne potrawy będzie jeść przecież cała rodzina, więc chcemy, by były jak najpyszniejsze.  Wyśmienity bigos świąteczny  Najlepiej smakują potrawy przygotowane według tradycyjnych receptur, w których królują składniki i przyprawy o zapachu świąt. Kapusta, grzyby, suszone śliwki, buraki, karp – to właśnie one kojarzą nam się ze świątecznymi potrawami.  Bigos to danie bez którego świąteczna kolacja nie wyglądałaby tak samo. Jej wykonanie może jest czasochłonne, ale gdy przygotujemy wszystkie składniki bigos tak naprawdę zrobi się sam. Lubi być gotowany długo, najlepiej w odstępach czasu, wtedy nabiera najlepszego smaku.  Babcia na pewno pochwali jego smak Aby bigos wyszedł idealny pamiętajmy o kupieniu dobrej kapusty. Musimy sprawdzić, czy nie jest kwaszona octem. Jeśli bigos ma za mało wyrazisty smak i nie jest zbyt kwaśny możemy do niego wlać wodę z ogórków kiszonych. Ona zawsze podbije jego smak. Ważne są też dodatki. W Wigilię nie jemy mięsa, więc żeby smak bigosu nie był mdły nie żałujmy przypraw, grzybów i śliwek.  Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 100 g grzybów suszonych Woda z moczenia grzybów suszonych 80 g koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 10 pokrojonych suszonych śliwek 1 łyżka jagód jałowca 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżeczka rozmarynu 5 listków laurowych 3 łyżki miodu 3 łyżki...

gołąbki z grzybami przepis
Adobe Stock
Newsy
Wspaniałe gołąbki z ryżem i grzybami, które pachną świętami. Idealne na wigilijną kolację
Gołąbki z grzybami to świetna alternatywa dla ich mięsnego odpowiednika. Liście kapusty wypełnione tym smakowitym farszem z powodzeniem możesz umieścić nawet na wigilijnym stole. Z propozycji ucieszą się wszyscy wegetarianie.

Grzyby to nieodłączny składnik większości wigilijnych potraw. Z pewnością co roku umieszczasz je w barszczu oraz pierogach. Jednak, jeśli naprawdę kochasz ich smak, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do kolejnego dania, na przykład gołąbków! Ta potrawa zaskoczy i zachwyci twoich gości. Przepis nie należy do skomplikowanych! Przepis na gołąbki z grzybami Będziesz potrzebować 1 średniej wielkości główka kapusty 400 ml bulionu 300 gramów ryżu (3 torebki) 50 gramów ulubionych suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.  Następnego dnia namoczone grzyby umieść w rondelku ze świeżą wodą i gotuj przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodaj ugotowane grzyby (nie wylewaj wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smaż przez ok. 5 minut.  Obsmażone składniki umieść w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu. Po odcedzeniu z wody wymieszaj go wraz ze zmielonymi grzybami i odstaw. W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb, a następnie umieść ją we wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Po upływie tego czasu wyjmij kapustę z wody i odstaw do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możesz zacząć rozbierać ją z liści. Zrób to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętaj, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie. Tak przygotowaną kapustę zacznij faszerować mieszanką grzybów i ryżu, a następnie zwijać. Dno dużego garnka wyłóż najlepiej porwanymi liśćmi kapusty, a...

Krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy
Smaczne paszteciki z kapustą i grzybami. Idealne solo, jak i do barszczyku na Wigilię
Smakują wyśmienicie – ciasto jest bardzo delikatne, a wnętrze… palce lizać!

Paszteciki to obok uszek jeden z uwielbianych przez Polaków dodatków do czerwonego barszczu. Jest on jedną z tradycyjnych wigilijnych potraw, która pojawia się na większości stołów podczas świątecznej uczty. Gorący, esencjonalny barszcz doprawiony majerankiem wspaniale smakuje z pasztecikami z poniższego przepisu. Delikatne krucho-drożdżowe ciasto skrywa we wnętrzu przepyszny farsz z kiszonej kapusty i leśnych grzybów. Doskonale sprawdzają się zarówno na ciepło, jak i zimno. Przed podaniem można w piekarniku odgrzać upieczone  wcześniej paszteciki. Paszteciki z kapustą i grzybami Składniki na ciasto 250 g pszennej mąki 100 g masła 2 jajka Ćwierć szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cukru 25 g świeżych drożdży 2 szczypty soli Składniki na farsz 300 g kiszonej kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów 1 cebula 2 szczypty majeranku Szczypta kurkumy Sól i pieprz Przygotowanie Suszone grzyby włóż do garnka i zalej gorącą wodą. Odstaw na kilka godzin, aby zmiękły. Ugotuj je w tej samej wodzie do miękkości. Dobrze odsącz. Cebulę pokrój w drobna kostkę i podsmaż na złoto na patelni Kapustę kiszoną możesz pokroić  na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne. Przełóż ją do garnka, zalej wodą i gotuj aż będzie miękka. Po wystudzeniu odciśnij nadmiar wody. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw i zmiel w maszynce do mięsa lub w blenderze na mniejsze kawałki. Połącz cukier, śmietanę i drożdże. Odstaw na 15 minut. Wymieszaj z pozostałymi składnikami i zagnieć. Ciasto rozwałkuj w kształt prostokąta. Przełóż farsz na ciasto i zwiń je w rulon. Pokrój na mniejsze kawałki – mniejsze lub większe, w zależności od tego jakie lubisz, na...