Żurek
bubu45/Adobe Stock
Triki kulinarne

Nigdy nie zapominajcie o 2 trikach robiąc żurek. Oniemiejecie jak spróbujecie. Niebo w gębie

Sekret przepysznego żurku leży w odpowiednio przygotowanym zakwasie. Przygotowaliśmy wskazówki pomocne przy jego robieniu. Od tej pory będziecie gotowali żurek nie tylko od święta!

Nie pomidorowa, nie rosół, nie krupnik czy barszcz. To właśnie żurek uważany jest za „najbardziej polską” z polskich zup. Mało tego. Spośród dań polskiej kuchni, żurek stanowi prawdziwy ewenement na skalę światową. Dlaczego? Co sprawia, że żurkiem zachwycają się cudzoziemcy?
Jego wyjątkowość kryje się w sposobie przygotowywania. Podczas gdy różnego rodzaju pierogi  czy gołąbki przygotowuje się właściwie pod każdą szerokością geograficzną, tego typu pierwsze danie gotuje się głównie nad Wisłą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd bierze się smak żurku?

Cały sekret żurku kryje się w zakwasie. Bez niego ta potrawa nie istnieje. Podczas gdy większość narodów ogranicza wykorzystanie zakwasu z mąki pszennej lub żytniej do wypieku chleba, pomysłowi Polacy (albo raczej słowiańscy przodkowie Polaków) zaczęli na bazie takowego zakwasu gotować smaczne i pożywne zupy.

Warto dodać słówko o pochodzeniu nazwy tej naszej narodowej potrawy. Otóż nazwa „najbardziej polskiej” z polskich zup ma… niemieckie pochodzenie! Tak, tak, nic na to nie poradzimy – słowo „żur” pochodzi od staroniemieckiego „sur” (obecnie „sauer”), które oznacza nie mniej, ni więcej jak „kwaśny”.

Dość już tych ciekawostek, czas na przejście do meritum. Tak jak obiecaliśmy, przedstawimy wam dwa tricki, dzięki którym wasz żurek zawsze będzie perfekcyjny. Na początek mała uwaga porządkowa – kiedy robimy żurek, lepiej nie korzystajmy z gotowych zakwasów z butelki. Warto postawić na swój własny, naturalny zakwas, świeżo przygotowany tuż przed gotowaniem zupy.

Zobacz także
Żurek

Na jakim zakwasie gotujecie żurek? Ten 1 szczegół odróżnia tę zupę od barszczu białego

Żurek dymnej

Anna Dymna zdradziła przepis na smaczny żurek. Powiedziała też, czego do niego nie dodaje, by się udał

Jak poprawnie zrobić zakwas na żurek?

Pierwszą radą, która sprawi, że wasz zakwas na żurek na pewno się uda jest przechowywanie naczynia z roztworem w ciepłym miejscu. W jesienno-zimowym okresie warto, więc przestawić słój bądź inny pojemnik z płynem obok kaloryfera. Z zakwasem podobnie jak z ciastem drożdżowym – ciepło przyspiesza i usprawnia działanie bakterii niezbędnych do procesu kiszenia.

Druga wskazówka dotyczy z kolei składników. Oprócz mąki żytniej lub pszennej (są tacy, którzy używają jej do przyrządzenia zakwasu), warto dodać do zakwasu 1 lub 2 łyżki otrębów. Można wykorzystać choćby otręby owsiane. Co da nam taki zabieg? W ten sposób sprawimy, że żur stanie się bardziej kleisty i zawiesisty.

Przepis na zakwas na żurek:

Składniki:

  • 10 dag mąki żytniej
  • ½ l ciepłej, przegotowanej wody
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki otrębów owsianych

Przygotowanie:

  • Mieszamy składniki, dodajemy przeciśnięty czosnek.
  • Do kiszenia używamy naczyń ceramicznych, kamionkowych lub szklanych słojów.
  • Taką miksturę przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu.
  • Zakwas na żur kisimy od 5 do 7 dni.

Pełny przepis na przygotowanie żurku z wykorzystanie powyższego zakwasu znajdziecie w innym naszym artykule. W nim przybliżamy porady samego Karola Okrasy. 

Żurek
Flickr
Newsy
Najpierw gotujecie ziemniaki czy wlewacie żurek? Ten błąd popełnia większość osób  
Gotowanie żurku to prawdziwa sztuka. W trakcie aktu twórczego musi zostać zachowana właściwa kolejność!

Żurek to jedna z najbardziej „polskich” zup. Wszystko to za sprawą używania specjalnego zakwasu z mąki żytniej. Takich zup nie gotuje się niemalże nigdzie więcej na świecie. Być może z tego powodu cudzoziemcy odwiedzający Polskę, tak często zachwycają się właśnie żurkiem. Jajko, biała kiełbasa, ziemniaki, no i charakterystyczny, kwaśny posmak, który żurek otrzymuje właśnie od żytniego zakwasu. Kolejność przede wszystkim W trakcie gotowania naszej narodowej zupy, ważna jest kolejność. Powstaje pytanie – kiedy wlać do garnka zakwas? Odpowiedź może być tylko jedna. Zakwas żytni wlewajcie do żurku dopiero po tym, jak wrzucone wcześniej ziemniaki się już ugotują. Taka kolejność wynika z faktu, że kwasowe środowisko źle wpływa na gotujące się kartofle. Krótko mówiąc, tak ugotowane ziemniaki mogą być z zewnątrz twarde. Lepiej więc przestrzegać podstawowych zasad i nie kombinować przy kolejności wrzucania do zupy kolejnych składników. A teraz czas już na przypomnienie sobie klasycznego przepisu na arcypolski, fantastyczny, pachnący wędzonką żurek! Przepis na żurek Składniki na zakwas: 10 dag mąki żytniej 0,5 l przegotowanej wody 2 ząbki czosnku Opcjonalnie 1-2 łyżki otrębów owsianych Przygotowanie zakwasu: Wymieszajcie w słoju lub naczyniu ceramicznym mąkę z wodą, dodajcie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pozostawcie mieszanką w dość ciepłym miejscu. Zakwas na żur kiście od 5 do 7 dni. Składniki na żurek: Litr bulionu z włoszczyzny 2 szklanki zakwasu żytniego do żurku 20 dag kiełbasy białej 10 dag kiełbasy zwykłej 20 dag boczku wędzonego 3-4 ziemniaki 3 łyżki śmietany do zup (opcjonalnie) Sól i pieprz Ziele angielskie i liść laurowy Łyżeczka majeranku...

żurek zakwas
AdobeStock
Newsy
Po czym poznać, że zakwas na żurek jest gotowy? Zwróćcie uwagę na ten szczegół
Jeżeli robicie domowy zakwas na żurek to koniecznie dowiedzcie się, jak poznać, że jest już gotowy do przygotowania zupy!

Święta wielkanocne nie mogą obejść się bez żurku! Najlepiej, gdy dodaje się do niego białą, parzoną kiełbasę i jajko na twardo, choć niektórzy upierają się, że podany w ten sposób żurek to barszcz biały, a żur wygląda zupełnie inaczej. Niezależnie od tego, co podaje się u was w domu, podstawą dobrego żurku jest zakwas. Można go kupić w sklepie – najlepiej ekologicznym, ponieważ wówczas macie gwarancję tego, że zakwas będzie smaczny i nie zepsuje zupy. Ale przygotowanie domowego zakwasu jest tak proste, że zachęcamy do przyrządzenia go samodzielnie! Poznajcie przepis. Przepis na domowy zakwas do żurku Przygotowanie zakwasu do żurku jest bardzo proste, choć wymaga nieco cierpliwości! Potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Szklanka mąki żytniej Pół szklanki otrębów Pół litra wody Przygotowanie: Mąkę z otrębami wsypcie do średniej wielkości słoika. Wlejcie do środka ciepłą, przegotowaną wodę i mocno mieszajcie tak długo, aż znikną wszystkie grudki. Lekko zakręcony słoik (tak, żeby do środka mogło się dostać trochę powietrza) odstawcie w ciepłe miejsce na co najmniej 3 dni. I gotowe! Pamiętajcie, że woda, którą wlewacie do słoika,  nie może być zbyt gorąca , ponieważ wówczas zakwas się sparzy i nie wyjdzie. Jak polepszyć smak zakwasu? Jeżeli smak prostego zakwasu z tego przepisu jest dla was za mało wyrazisty, możecie go łatwo podrasować, dodając wcześniej odpowiednie składniki. Polecamy do mąki i otrębów dodać 2 zgniecione ząbki czosnku, skórkę żytniego chleba, liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy zakwas na żurek jest gotowy? Zakwas powinien być dobry po 3-4 dniach od przygotowania. Po czym poznać, że jest już dobry? To bardzo proste – zakwas będzie miał wtedy...

Żurek na zakwasie
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Super przepis na wielkanocny żurek z tajnym składnikiem. Wyjątkowy smak to jego zasługa
Przepis na żurek idealny istnieje! Zróbcie go w ten sposób, a zachwyci wszystkich!

Nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez żurku, prawda? Jeśli macie sprawdzony przepis na naturalny żur, być może dostaliście go od waszych mam lub babć. Mimo że to bardzo klasyczna zupa, wiele osób dalej nie wie jak zrobić żurek według tradycyjnej receptury, bez korzystania z gotowego zakwasu w butelce albo żurku w proszku. Poznajcie tę metodę, a wasz żur na domowym zakwasie będzie po prostu przepyszny i zawsze udany. Z tego przepisu korzysta też Magda Gessler! Domowy żurek na zakwasie Składniki na zakwas Litr wody 350 g mąki razowej, najlepiej żytniej 3 ząbki czosnku Kilka ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe Słoik na zakwas Przygotowanie zakwasu Wodę zagotujcie. Mąkę wsypcie do słoika. Wrzątkiem zalejcie mąkę i wymieszajcie, aby powstała gładka zawiesina bez grudek. Dodajcie przyprawy – ziele angielskie i liście laurowe. Ziele angielskie możecie rozkruszyć w moździerzu, czosnek pokroić na połówki lub ćwiartki. Przykryjcie mieszaninę gazą, uszczelnijcie je gumką do włosów lub gumką recepturką. Postawcie zakwas w ciepłym miejscu na co najmniej 3-4 dni. Im dłużej będzie odstawiony, tym bardziej wyrazisty smak żurku. Składniki na żurek Ok. 5 grzybów leśnych – mrożonych, świeżych lub suszonych 2 ząbki czosnku Łyżka masła Litr bulionu warzywnego 300 g białej kiełbasy 4 jajka do podania Sól Pieprz Chrzan 250 g śmietanki Przygotowanie tradycyjnego żuru na zakwasie W żurze z tej receptury znajdują się leśne grzyby . To one odpowiadają za przepyszny, głęboki smak zupy i są sekretnym składnikiem w tym przepisie. Jeśli korzystacie z grzybów świeżych, pokrójcie je. Jeśli korzystacie z suszonych, zalejcie je wrzątkiem i odczekajcie do napęcznienia zachowując wodę z moczenia. Jeśli...

Czym się różni barszcz biały od żurku
Newsy
Prawie nikt nie wie, czym różni się żurek od białego barszczu. A wy znacie różnicę?
Często używacie tych terminów zamiennie? To błąd! Barszcz biały i żurek to inne zupy!

Najlepsi szefowie kuchni uczą się nie tylko o tym, jak przygotowywać pyszne potrawy, łączyć ze sobą składniki czy szlifują techniki kulinarne. Równie ważna jest bogata kulinarna wiedza! Dotyczy ona oczywiście składników i przypraw, ale także fachowego nazewnictwa. Kucharz amator także powinien wykazywać się wiedzą o kulinariach! Poznajcie ten często popełniany w nazewnictwie błąd i już nigdy nie mylcie tych dwóch zup. Barszcz biały i żurek Terminy te często używane są zamiennie. Barszcz biały i żurek to jednak dwie zupełnie różne zupy! Dzieli je sposób przygotowania, ale przede wszystkim: smak. Smak żurku jest inny niż smak barszczu białego. Potraficie je od siebie odróżnić? Czym się różni żurek od barszczu białego? Największym podobieństwem żurku z barszczem białym jest ich wygląd. Wytrawni kucharze już na pierwszy rzut oka odróżnią od siebie te dwie zupy, ale normalnym jest ich mylenie. Nie ułatwia sprawy fakt, że zupy te podawane są w różny sposób w różnych regionach Polski. Największe różnice pomiędzy żurkiem a barszczem białym to: Zakwas – zakwas to sfermentowana mąka. Barszcz biały jest gotowany zwyczajowo na zakwasie pszennym, bardzo jasnym. Żurek musi być gotowany na zakwasie żytnim. Różnica ta może wydawać się subtelna, jednak ma ogromny wpływ na smak powstającej zupy. Co ciekawe, w jednym regionie Polski gotuje się barszcz biały na zakwasie owsianym a nawet na zakwasie z kiszonej kapusty! To jednak naprawdę wyjątek. Dodatek innego zakwasu wpływa też na jaśniejszy kolor barszczu białego w porównaniu do żurku. Warzywa dodawane do barszczu i żurku – obydwie zupy różnią także dodawane do nich warzywa. W barszczu białym znajdziecie włoszczyznę. Do żurku nie dodaje się często wcale warzyw, a jeśli są one tam obecne, to...