Żurek
bubu45/Adobe Stock
Triki kulinarne

Nigdy nie zapominaj o 2 trikach robiąc żurek. Oniemiejesz jak spróbujesz. Niebo w gębie!

Podpowiemy wam jak przyrządzić przepyszny żurek. Od tej pory będziecie go robić nie tylko na Wielkanoc!
Hubert Rój
listopad 10, 2020

Nie pomidorowa, nie rosół, nie krupnik czy barszcz. To właśnie żurek uważany jest za „najbardziej polską” z polskich zup. Mało tego. Spośród dań polskiej kuchni, żurek stanowi prawdziwy ewenement na skalę światową. Dlaczego? Co sprawia, że żurkiem zachwycają się cudzoziemcy?
Jego wyjątkowość kryje się w sposobie przygotowywania. Podczas gdy różnego rodzaju pierogi  czy gołąbki przygotowuje się właściwie pod każdą szerokością geograficzną, tego typu pierwsze danie gotuje się głównie nad Wisłą.

Cały sekret żurku kryje się w zakwasie. Bez niego ta potrawa nie istnieje. Podczas gdy większość narodów ogranicza wykorzystanie zakwasu z mąki pszennej lub żytniej do wypieku chleba, pomysłowi Polacy (albo raczej słowiańscy przodkowie Polaków) zaczęli na bazie takowego zakwasu gotować smaczne i pożywne zupy.

Warto dodać słówko o pochodzeniu nazwy tej naszej narodowej potrawy. Otóż nazwa „najbardziej polskiej” z polskich zup ma… niemieckie pochodzenie! Tak, tak, nic na to nie poradzimy – słowo „żur” pochodzi od staroniemieckiego „sur” (obecnie „sauer”), które oznacza nie mniej, ni więcej jak „kwaśny”.

Dość już tych ciekawostek, czas na przejście do meritum. Tak jak obiecaliśmy, przedstawimy wam dwa tricki, dzięki którym wasz żurek zawsze będzie perfekcyjny. Na początek mała uwaga porządkowa – kiedy robimy żurek, lepiej nie korzystajmy z gotowych zakwasów z butelki. Warto postawić na swój własny, naturalny zakwas, świeżo przygotowany tuż przed gotowaniem zupy.

Pierwszą radą, która sprawi, że wasz zakwas na żurek na pewno się uda jest przechowywanie naczynia z roztworem w ciepłym miejscu. W jesienno-zimowym okresie warto, więc przestawić słój bądź inny pojemnik z płynem obok kaloryfera. Z zakwasem podobnie jak z ciastem drożdżowym – ciepło przyspiesza i usprawnia działanie bakterii niezbędnych do procesu kiszenia.

Druga wskazówka dotyczy z kolei składników. Oprócz mąki żytniej lub pszennej (są tacy, którzy używają jej do przyrządzenia zakwasu), warto dodać do zakwasu 1 lub 2 łyżki otrębów. Można wykorzystać choćby otręby owsiane. Co da nam taki zabieg? W ten sposób sprawimy, że żur stanie się bardziej kleisty i zawiesisty.

A oto krótki przepis na przygotowanie zakwasu na żur:

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • 10 dag mąki żytniej
  • ½ l ciepłej, przegotowanej wody
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki otrębów owsianych

Przygotowanie:

  • Mieszamy składniki, dodajemy przeciśnięty czosnek.
  • Do kiszenia używamy naczyń ceramicznych, kamionkowych lub szklanych słojów.
  • Taką miksturę przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu.
  • Zakwas na żur kisimy od 5 do 7 dni.

Źródło: sekretymaleiduze.blogspot.com

Komentarze
Chleb w jajku
Robert6666/Adobe Stock
Przepisy Smak dzieciństwa. Rewolucyjny przepis na chleb w jajku. Dlaczego wcześniej tak nie robiliśmy?
Ach, któż z nas nie zajadał się tym prostym, a jakże smacznym daniem w dzieciństwie u dziadków? Czas na chwileczkę nostalgii z niewielką nowoczesną nutą!
Hubert Rój
listopad 10, 2020

Jaja prosto z kurnika, smalec i wiejski chleb, który babcia odsmażała nam w dzieciństwie. Ten, kto tego nie przeżył, nie wie co stracił. Jest jednak szansa, by wraz z nami przygotować ten prosty i wspaniały przepis na śniadanie. Poniżej przedstawimy wam trzy wersje tego dania. Pierwszą z nich będzie klasyk, absolutna podstawa, którą roboczo nazwijmy „pochwałą prostoty” . Tutaj nie będziemy potrzebowali zbyt wielu składników. Szybkie danie z chleba, tłuszczu i jajek posłuży wam w trudnych momentach. Choćby wtedy, gdy w lodówce hula wiatr, a natychmiast chce się zjeść coś ciepłego. Składniki: 2-3 jaja Tłuszcz do smażenia (najlepiej masło, ale może być to także olej roślinny albo smalec) Chleb (najsmaczniejsze „grzanki” wyjdą nam z pieczywem białym, ale ciemniejszy chleb także można wykorzystać do tego dania. Chleb nie musi być świeży. W końcu nasze zaradne babcie w ten sposób pozbywały się lekko czerstwiejącego pieczywa!) Sól Przygotowanie: Jaja roztrzepujemy w naczyniu na gładką masę i od razu ją solimy. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Chleb maczamy w masie jajecznej. Możemy dodać do jajek nieco mleka. Wtedy nasze „grzanki” zyskają trochę na delikatności. Chleb smażymy na patelni na złoty kolor z obu stron. Drugim wariantem jest propozycja dla nieco bardziej wybrednych smakoszy. Tutaj możliwości jest wiele. Możemy dodać do masy jajecznej nieco naszego ulubionego startego żółtego sera. Jeszcze ciekawszym rozwiązaniem jest dodanie sera po przewróceniu chleba wysmażonego z jednej strony i przymknięcie patelni pokrywką, tak by ser ładnie się rozpuścił. Do masy jajecznej możemy dodać także nieco pokrojonej w kostkę szynki.  Możecie eksperymentować do woli! Poniżej nasza propozycja: Składniki: 2-3 jaja...

Przeczytaj