
W sklepach zabłysnęły już pierwsze lampki choinkowe. Dla tych, którzy przygotowują święta samodzielnie, to najwyższy czas na sporządzenie kulinarnego planu. Obok zupy grzybowej i karpia na stole nie może przecież zabraknąć piernika!
Nie od dziś wiadomo, że idealny piernik to taki, który przed zjedzeniem zdążył poleżakować. Ciasto na niektóre z nich należy więc przygotować już na początku listopada.
Dla tych, którzy postanowili po raz pierwszy wykonać swój własny domek z piernika mamy kilka rad. Uwierzcie, warto z nich skorzystać, bo budowanie go od nowa nie będzie już tak przyjemne.
Przede wszystkim pamiętaj, że domek z piernika to niezbyt stabilna konstrukcja. Nie możesz więc przykleić do niego zbyt ciężkich cukierków, bo zwyczajnie się zawali, a twoja praca pójdzie na marne.
Najwięcej ważą cukierki ukryte w bombonierkach, ale również każde inne wypełnione ciężkimi i zwartymi kremami lub orzechami. Do ozdabiania domku użyj małych i lekkich słodyczy. Idealnie sprawdzą się na przykład Lentilki, draże lub żelki.
Źródło: mashed.com