Domek z piernika
Gotujmy.pl/joana30
Triki kulinarne

NIGDY nie używaj TEGO cukierka na domku z piernika! Łatwo wpaść w pułapkę!

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Dla tych, którzy już niedługo będą rozpoczynać pieczenie piernikowych domków mamy radę!
Weronika Kępa
listopad 09, 2020

W sklepach zabłysnęły już pierwsze lampki choinkowe. Dla tych, którzy przygotowują święta samodzielnie, to najwyższy czas na sporządzenie kulinarnego planu. Obok zupy grzybowej i karpia na stole nie może przecież zabraknąć piernika!

Nie od dziś wiadomo, że idealny piernik to taki, który przed zjedzeniem zdążył poleżakować. Ciasto na niektóre z nich należy więc przygotować już na początku listopada.

Dla tych, którzy postanowili po raz pierwszy wykonać swój własny domek z piernika mamy kilka rad. Uwierzcie, warto z nich skorzystać, bo budowanie go od nowa nie będzie już tak przyjemne.

Przede wszystkim pamiętaj, że domek z piernika to niezbyt stabilna konstrukcja. Nie możesz więc przykleić do niego zbyt ciężkich cukierków, bo zwyczajnie się zawali, a twoja praca pójdzie na marne.

Najwięcej ważą cukierki ukryte w bombonierkach, ale również każde inne wypełnione ciężkimi i zwartymi kremami lub orzechami. Do ozdabiania domku użyj małych i lekkich słodyczy. Idealnie sprawdzą się na przykład Lentilki, draże lub żelki.

Źródło: mashed.com

Komentarze
Soljanka
Sph/Adobe Stock
Przepisy Ta soljanka rybna powala na łopatki! Prosta, szybka i TANIA receptura!
Soljanka nie jedno ma imię. Ta aromatyczna zupa może być przygotowana w trzech wariantach – rybnym, mięsnym i grzybowym. My stawiamy na ten pierwszy.
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Jedna z tradycyjnych zup kuchni rosyjskiej ma ciekawą historię. Rzecz w pochodzeniu jej nazwy. Obecnie powszechnie rozumie się rosyjską nazwę „soljanka” jako odniesienie do czegoś słonego. Tymczasem, jak się okazuje, w dawnej Rosji tę zupę nazywano „seljanką”. Ta nazwa wiązała się z kolei z wiejskim (czyli „sielskim”) pochodzeniem dania. Zarówno w Rosji, jak i w Polsce, później utarła się jednak pierwsza wersja nazwy. I to właśnie pod nią Rosjanie i wszyscy miłośnicy smacznej kuchni widzą różnego rodzaju zupy na bazie całej gamy składników. Od prostego wiejskiego dania, soljanka przeszła metamorfozę do wyszukanego dania z wykwintnymi dodatkami jak kapary czy oliwki. Poniżej znajdziecie naszą propozycję na soljankę. Będzie to rybna wersja tej smacznej i pożywnej zupy rodem zza naszej wschodniej granicy. Ważna uwaga – podajemy przepis na tanią soljankę, która z pewnością nie przetrzebi waszych portfeli! Składniki: Ok. 2 kg dowolnej ryby Marchew, seler, 2 cebule, pietruszka Ok. 2-4 ogórki kiszone Ok. pół szklanki przecieru pomidorowego (możecie zastąpić go koncentratem pomidorowym) Śmietana do zabielenia zupy na talerzu Cytryna Ziele angielskie, liść laurowy Sól i pieprz Łyżeczka kminku Natka pietruszki Przygotowanie: Filetujemy i obieramy ze skóry rybę. Mięso skrapiamy sokiem z cytryny. Z resztek ryby (głowa, płetwy, kręgosłup, ości) i  warzyw gotujemy bulion. Dorzucamy do środka liść laurowy i ziele angielskie. Po ok. 2 godzinach gotowania odcedzamy wywar. Na patelni obok podsmażamy drugą cebulą wraz z przecierem pomidorowym, następnie dodajemy taki sos do zupy. Dodajemy do zupy pokrojone ogórki kiszone i rybie mięso, przegotowujemy zupę. Doprawiamy do smaku i podajemy z kleksem ze śmietany i...

Przeczytaj