Domek z piernika
Gotujmy.pl/joana30
Triki kulinarne

NIGDY nie używaj TEGO cukierka na domku z piernika! Łatwo wpaść w pułapkę!

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Dla tych, którzy już niedługo będą rozpoczynać pieczenie piernikowych domków mamy radę!
Weronika Kępa
listopad 09, 2020

W sklepach zabłysnęły już pierwsze lampki choinkowe. Dla tych, którzy przygotowują święta samodzielnie, to najwyższy czas na sporządzenie kulinarnego planu. Obok zupy grzybowej i karpia na stole nie może przecież zabraknąć piernika!

Nie od dziś wiadomo, że idealny piernik to taki, który przed zjedzeniem zdążył poleżakować. Ciasto na niektóre z nich należy więc przygotować już na początku listopada.

Dla tych, którzy postanowili po raz pierwszy wykonać swój własny domek z piernika mamy kilka rad. Uwierzcie, warto z nich skorzystać, bo budowanie go od nowa nie będzie już tak przyjemne.

Przede wszystkim pamiętaj, że domek z piernika to niezbyt stabilna konstrukcja. Nie możesz więc przykleić do niego zbyt ciężkich cukierków, bo zwyczajnie się zawali, a twoja praca pójdzie na marne.

Najwięcej ważą cukierki ukryte w bombonierkach, ale również każde inne wypełnione ciężkimi i zwartymi kremami lub orzechami. Do ozdabiania domku użyj małych i lekkich słodyczy. Idealnie sprawdzą się na przykład Lentilki, draże lub żelki.

Źródło: mashed.com

Komentarze
Domek z piernika
Adobe Stock
Newsy Pracownicy Disneya stworzyli niezwykły domek z piernika. Uśmiechniesz się̨, gdy go zobaczysz
Przedświąteczna gorączka już trwa. Wszyscy kochamy ten radosny czas oczekiwania na Boże Narodzenie. Nie inaczej jest z pomysłowymi pracownikami Disneya.
Hubert Rój
grudzień 11, 2020

Na co dzień przygotowują animacje do bajek, kręcą kolejne sceny uwielbianych przez dzieci filmów familijnych i przygodowych. Przed świętami pracownicy Disneya oddali się nieco innemu zajęciu. To musiała być dla nich prawdziwa frajda, gdy okazało się, że będą przygotowywać domek z piernika razem z prawdziwą specjalistką w tej dziedzinie. Ta kobieta czyni cuda Mowa tu o Michelle Wibowo. Ta brytyjska cukiernik to prawdziwa gwiazda wśród cukierniczych rzemieślników na świecie. Kobieta, która śmiało może nosić miano prawdziwej artystki, dokonuje za pomocą ciasta i cukru prawdziwe cuda. A cuda to oczywiście święta Bożego Narodzenia. Prawdziwe cudeńko przygotowała Wibowo z pomocą pracowników Disneya na 30-lecie filmu „Kevin sam w domu”. Kto by pomyślał, że ten świąteczny klasyk z Macaulayem Culkinem w roli głównej ma już tyle lat! Oglądamy go rok w rok – Kevin w święta Bożego Narodzenia to już tradycja. Czas w ogóle nie nadszarpnął dawnego czaru tej pięknej, świątecznie komedii w reżyserii Chrisa Columbusa. Kreacje Culkina, a także Joe’a Pesciego i Daniela Stena w roli złodziei przeszły do historii. Te wydarzenia znamy na pamięć. Świąteczny zgiełk, przygotowania do lotu samolotowego i kłopot gotowy – rodzice gubią małego Kevina. Dzielny malec musi stawić czoło opryszkom i obronić posesję przed napadem rabunkowym. Dom jak malowany Z pewnością pamiętacie okazały dom rodziców Kevina. Państwo McAllisterowie mieszkali w typowej, ogromnej amerykańskiej willi z mnóstwem okien, ceglaną elewacją i podjazdem z kilkoma samochodami. Angielska gwiazda cukiernictwa postanowiła odwzorować tę posiadłość. W najdrobniejszych szczegółach! Efekt jest powalający. Odróżnilibyście filmową willę Kevina od tej piernikowej?  ...

Przeczytaj
lukier przepis
AdobeStock
Newsy Będziesz zdobić pierniczki? Z tego przepisu wychodzi najlepszy lukier
Święta to szczególny czas, kiedy spędzamy więcej chwil z rodziną - nie tylko przy wigilijnym stole, ale także podczas przygotowań do świąt. Jeśli będziecie piec w tym roku pierniczki i inne ciasteczka, to udekorujcie je lukrem z tego przepisu!
Katarzyna Wyborska
grudzień 10, 2020

Choć do świąt jeszcze dwa tygodnie, to kto ma ochotę na własnoręcznie robione pierniczki powinien wziąć się za nie już teraz! Czasu zostało naprawdę mało! A przecież nic tak nie oddaje klimatu świąt jak domowej roboty ciasteczka wiszące na choince albo domek z piernika! W dodatku pieczenie ciastek to świetna zabawa dla całej rodziny – zwłaszcza dla najmłodszych. Dzieci mają ogromną frajdę, gdy mogą się zająć czymś „dorosłym” i pomóc rodzicom w przygotowywaniu świąt. Do tego jest to dla nich świetny trening umiejętności motorycznych i sposób na spędzenie czasu z mamą i tatą.   Przygotowanie lukru jest bardzo proste i nie wymaga dużo pracy. A warto się tego nauczyć, ponieważ pasuje on do wszystkiego! Świątecznych pierniczków, kruchych ciasteczek, a także babki piaskowej czy pysznych, drożdżowych bułek cynamonowych. Przepis na lukier do pierniczków i nie tylko Aby zrobić lukier, potrzebujecie dosłownie dwóch, góra trzech składników: Cukier puder Woda lub sok z cytryny Prawda, że banalnie proste? Sprawdźmy, jak go wyczarować z zaledwie dwóch produktów! Przygotowanie Jest jedna, bardzo prosta zasada przyrządzania lukru – na każde 200 g cukru pudru przypada 5, góra 6 łyżek wody. Dzięki takim proporcjom wyjdzie idealny! Cukier przesiewamy przez sitko – tak, jak mąkę – wprost do miski. Cały czas mieszając powoli dodajemy do cukru wodę (lub sok). Mieszamy tak długo, aż konsystencja lukru będzie jednolita. Jeśli jest zbyt rzadki, to dosypcie cukru. Jeśli zbyt gęsty – dolejcie wody. Właściwa konsystencja lukru to taka, gdy nabierając go łyżeczką swobodnie będzie on z niej spływał powoli, jak ciasto naleśnikowe. Zamiast wody możecie użyć soku z cytryny – wtedy lukier będzie miał lekko kwaśny,...

Przeczytaj
czym przełożyć piernik
Gotujmy.pl/MałaMi89
Newsy Czym przełożyć piernik zamiast powideł? To nadzienie nada mu zupełnie nowy, oryginalny smak
W tradycyjnym wydaniu, świąteczny piernik przekładany jest powidłami. Jednak nie każdy lubi ich smak. Niektórzy rezygnują z jedzenia ciasta właśnie przez ten dodatek. Na szczęście piernik można przełożyć również innymi smakowitościami, na przykład kremem do karpatki.
Weronika Kępa
grudzień 11, 2020

Wypełniony korzennymi przyprawami piernik to podstawa Wigilijnego deseru. Większość Polaków nie wyobraża sobie świąt bez tego przysmaku. Przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura to cenny skarb, który każdy skrzętnie chowa w swojej kuchni.  Z pewnością część tych przepisów zakłada przełożenie piernika powidłami. Jednak nie każdy lubi ich smak. Szczególnie dzieci nie przepadają za tym dodatkiem. Jeśli więc w twojej rodzinie niektóre osoby też kręcą na niego nosem zaproponuj im jedną z tych trzech wersji piernika. Krem z kaszy manny Będziesz potrzebować: 5 łyżek kaszy manny, 350 ml mleka, 2 łyżeczki cukru, cynamon. Przygotowanie: W małym rondelku umieść 250 ml mleka i zagotuj. Resztę mleka (100ml) umieść w szklance wraz z kaszą manną i wymieszaj. Kiedy mleko w rondelku zacznie już bulgotać wlej do niego zawartość szklanki i energicznie wymieszaj. Do gorącej masy dodaj cukier oraz cynamon. Całość odstaw do wystudzenia, a następnie użyj do przełożenia piernika. Krem do karpatki Będziesz potrzebować: 200 gramów masła, 500 ml mleka, ok. 60 gramów cukru, 2 opakowania budyniu waniliowego. Przygotowanie: Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu, wykorzystując jednak tylko 500 ml mleka i 2 łyżeczki cukru. Dzięki temu powstawała masa będzie o wiele gęstsza. Miękkie masło ubij przy pomocy miksera, a następnie cały czas mieszając dodawaj do niego porcjami wystudzony budyń. Tak przygotowaną masą możesz przełożyć piernik. Masa chałwowa Będziesz potrzebować: 1 litr mleka, 300 gramów chałwy, 200 gramów masła, ok. 60 gramów cukru, 50 gramów mąki pszennej, 50 gramów mąki ziemniaczanej, 2 żółtka. Przygotowanie: Żółtka rozkłóć, a następnie dodaj do nich mąkę i cukier. Całość dokładnie wymieszaj, aż do...

Przeczytaj
przepis na piernik staropolski
Gotujmy.pl/iziona
Przepisy Ten piernik jest najlepszy na Boże Narodzenie. Ale pamiętaj - trzeba go zrobić dwa tygodnie wcześniej
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Warto więc zacząć już myśleć o tegorocznych świątecznych wypiekach. Na stole nie może przecież zabraknąć pysznego piernika. To niemal ostatnia chwila, by zdążyć z jego przygotowaniem!
Weronika Kępa
grudzień 01, 2020

Nie od dziś wiadomo, że idealny piernik lubi poleżakować zanim zostanie zjedzony. Jego przygotowanie powinno się więc rozpocząć na wiele dni przed Wigilią. Dlatego już teraz spieszymy do was z tym wyjątkowym przepisem! Przepis na piernik staropolski  Będziesz potrzebować 1 kilogram mąki pszennej 250 gramów masła do pieczenia (najlepiej sprawdzi się „Kasia”) 400 ml miodu 1 ½ szklanki drobnego cukru do wypieków (lub zwykłego) ½ szklanki mleka 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 1 torebka przyprawy do piernika Skórka z jednej pomarańczy Marmolada do przełożenia Polewa czekoladowa na wierzch Przygotowanie W niewielkim rondelku umieść miód, cukier i masło. Całość podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru. Pamiętaj o mieszaniu. Tak przygotowaną miksturę odstaw na bok do całkowitego wystudzenia. Po kilkunastu minutach mieszankę przelej do większej miski, a następnie dodaj do niej mąkę pszenną, jajka, sól, przyprawę do piernika, skórkę z pomarańczy i rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną. Całość zacznij wyrabiać rękoma.  Kiedy składniki się już połączą przełóż ciasto najlepiej do szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce (może być do lodówki) na ok. 2 tygodnie.  Po upływie tego czasu ciasto podziel na 3 w miarę równe części, a następnie rozwałkuj na grubość ok. 1 centymetra.  Przygotuj 3 foremki (najlepiej żeby miały ten sam rozmiar), wyłóż je papierem do pieczenia, a następnie umieść w nich rozwałkowane ciasto (każdy kawałek ciasta powinien mieć swoją blachę). Jeśli nie masz aż tylu takich samych foremek możesz umieścić ciasto w jednej, ale dużej blaszce. Tak przygotowany piernik piecz...

Przeczytaj