Przesiewać mąkę, przesiewanie mąki
photoguns/Adobe Stock
Triki kulinarne

Nigdy nie przesiewacie mąki? Możecie zrujnować swój przepis! Dowiedzcie się, dlaczego

Warto przesiewać mąkę czy nie warto? To pytanie zadajemy sobie wszyscy przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta. Spróbujmy odpowiedzieć sobie na to odwieczne pytanie.

Ten dylemat spotyka nas za każdym razem, gdy planujemy upiec jakieś ciasto. W większości przepisów widzimy poradę dotyczącą przesiewania mąki. Tak samo jest we wszystkich niemal programach kulinarnych, które oglądamy w telewizji.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przesiewanie kiedyś i dziś

Na sam początek mała ciekawostka. Otóż w dawnych czasach piekarze przesiewali mąkę z nieco innych powodów, niż obecnie. Taki zabieg pozwalał oddzielić od mąki niechciane ziarna, które zawieruszyły się podczas jej mielenia albo innych nieproszonych gości, a więc różnych insektów żerujące w w workach ze zmielonym ziarnem pszenicy.
Dzisiaj mąka ze sklepu jest już sprzedawana w czystej, zabezpieczonej postaci. Po co nam zatem przesiewanie mąki w dzisiejszych czasach?

Warto czy nie warto?

Mistrzowie piekarnictwa przesiewają mąkę do pieczenia już z przyzwyczajenia. Skoro tak, to większość z nas uzna, że tak po prostu trzeba.  Nie jest to jednak wyczerpująca temat odpowiedź. Warto zadać sobie pytanie, po co to w ogóle robimy. I czy nie jest to po prostu strata czasu dla każdej zabieganej gospodyni domowej?

Przesiewanie mąki ma jednak konkretne plusy. Oto niektóre z nich:

  • Przesiana przez sitko mąka staje się nieco bardziej puszysta i lekka. Wszystko to za sprawą powietrza.
  • Ponadto przesianie mąki z innymi suchymi składnikami sprawia, że łatwiej się razem połączą.
  • Ciasta pieczone z wykorzystaniem przesianej mąki będą wyraźnie lżejsze i nieco bardziej pulchne.

Teraz pozostaje jeszcze jedna kwestia. Jak przesiewać mąkę? Tu wystarczy zwykłe, małe sitko o drobnych oczkach. Mało rozsądne wydaje się zakupywanie specjalnych mechanicznych urządzeń do przesiewania mąki, które są dostępne już na rynku. Zaufajmy starym sprawdzonym metodom z czasów naszych babć!

Źródła: mashed.com, aniagotuje.pl

Mąka pszenna tuczy, powoduje cukrzycę, obciąża wątrobę. Jest niezdrowa, ale podpowiadamy jak ją jeść
Adobe Stock
Newsy
Mąka pszenna tuczy, powoduje cukrzycę, obciąża wątrobę. Jak jeść pszenne produkty w zdrowy sposób?
Bułki pszenne na śniadanie, kluski na obiad i naleśniki na kolację. To błąd. Białej mąki nie musicie jeść na każdy posiłek. Ograniczcie ją dla zdrowia.

Biała mąka to nie jest zwykłe zmielone pszenne ziarno. W wyniku obróbki ziarna tracą wartościowe łuski, a zyskują szkodliwe dodatki. Działanie mąki pszennej na organizm powoduje, że razem z cukrem i solą zaliczamy ją do „białych śmierci”. Mąka jest składnikiem wielu potraw, używana jest w kuchni na co dzień i nie jest substancją trującą, bo byłaby zakazana, a nie sprzedawana w każdym sklepie. Jest natomiast bezwzględnie produktem niezdrowym i warto o tym pamiętać, przygotowując posiłki w domu czy wybierając je na mieście. Wyjaśniamy, co niezdrowego znajduje się w mące i jak jej bezpiecznie używać. Szkodliwe dodatki z białej mąki Wydaje wam się, że mąka, która kupujecie w sklepach to czyste ziarno zmielone w staromodnym młynie? Już dawno tak nie produkuje się mąki. Dziś mąka powstaje tak: Pszenica jest opryskiwana środkami owadobójczymi Po usunięciu otrębów, zawierających największą ilość wartości odżywczych, nasiona są mielone i wybielane dwutlenkiem chlorku Następnie dodaje się do niej inne substancje chemiczne, dzięki którym powstaje śnieżnobiały, drobny pył. Podczas procesu wybielania mąki powstaje związek chemiczny: alloksan, odpowiedzialny za wywoływanie cukrzycy w przypadku nadmiernego spożycia Jedną z substancji poprawiających użyteczność mąki jest z kolei L-cysteina. To związek dodawany do mąki, który powoduje, że ciasto na chleb szybciej rośnie. L-cysteina jest bardzo toksyczna, gdy spożywa ją się w dużych ilościach. Działa negatywnie na przewód pokarmowy, układ nerwowy i system odpornościowy Te wszystkie zabiegi stosuje się oczywiście nie po to, żeby pozbawiać mąkę wartości i szpikować truciznami. Robi się to po to, żeby produkt był trwalszy, odporny na robaczywienie czy insekty. Jak jeść mąkę, żeby być zdrowym?...

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak
Adobe Stock
Newsy
W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak
Okazuje się, że to w jakiej kolejności dodacie poszczególne składniki do ciasta naleśnikowego ma duży wpływ na ich smak i konsystencję. Sprawdźcie, jak należy robić to poprawnie.

Naleśniki to jedno z najprostszych i najszybszych dań, jakie można zrobić, gdy najdzie nas ochota na coś do zjedzenia. Niemal każdy ma w swojej kuchni składniki potrzebne do zrobienia tego dania. Można je podawać ze słodkimi dodatkami, takimi jak biały ser, podprażonymi jabłkami z cynamonem, dżemem, kremem czekoladowo-orzechowym, polane słodką śmietanką, z bita śmietaną i owocami. Ale naleśniki doskonale smakują również w wytrawnej wersji, chociażby ze szpinakiem, sosem pieczarkowym czy w wersji meksykańskiej z podsmażonym mięsem i fasolą. W jakiej kolejności dodawać składniki do naleśników? Wiele osób po prostu dodaje wszystkie składniki jednocześnie do miski, a następnie wszystko ze sobą miksuje. To błąd, który może sprawić, że mąka się zbryli, a ciasto nie będzie miało jednolitej, gładkiej konsystencji. W efekcie uzyskacie naleśniki z grudkami, mało puszyste i po prostu niesmaczne. Najpierw w misce połączcie wszystkie mokre składniki, czyli jajka z mlekiem oraz z wodą (wodą gazową lub piwem). Dopiero w następnym kroku możecie dodać mąkę, najlepiej przesiewając ją przez sitko. To sprawi, że ciasto będzie bardziej napowietrzone, a przez to lżejsze. Do ciasta możecie dodać również olej – to wyeliminuje potrzebę smażenia naleśników na tłuszczu. Przepis na delikatne naleśniki Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 3/4-1 szklanka wody, wody gazowanej albo piwa 2 jajka 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru pudru, jeśli robicie naleśniki na słodko szczypta soli Przygotowanie: Do dużej miski wlejcie mleko oraz wodę. Wbijcie całe jajko. Połączcie dokładnie składniki. Do masy przesiejcie mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Całość zmiksujcie albo wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Smażcie na rozgrzanym tłuszczu na patelni....

świeżość mąki
Newsy
Jak sprawdzić czy mąka na pewno jest świeża? Przyjrzyjcie się jej powierzchni. Zdradza wszystko
Wsypujecie mąkę do dań bezpośrednio z pojemnika? Błąd! Powinniście na początku uważnie ją obejrzeć.

Mąka to oczywiście składnik niesamowicie wielu dań w kuchni polskiej. Trudno wyobrazić sobie tydzień lub nawet dzień, bez wykorzystania mąki do gotowania. Najlepsza mąka to oczywiście ta świeża. Dowiecie się zaraz jak dobrze ocenić świeżość mąki tylko za pomocą wyglądu. Świeża mąka Bardzo drobno zmielone ziarna lub zboża -  to właśnie definicja mąki. Dobra mąka nie ma grudek i granulek i jest bardzo sypka. Choć mąka kojarzy się wam pewnie z pszenicą lub żytem, bez trudu zaopatrzycie się w mąkę gryczaną, owsianą, migdałową, jaglaną, a nawet mąkę z ciecierzycy. Wasze babcie, które miały może dostęp do świeżo zmielonej mąki prosto z młyna, doceniały ją za niezwykłą jakość wypieków powstających ze świeżej mąki. Obecnie kupując mąkę, raczej rzadko zastanawiacie się nad tym, czy jest świeża, bo producenci mają obowiązek po prostu sprzedawania mąki zdatnej do spożycia. Najbardziej narażona na zepsucie, jest jednak mąka w waszych domach. Jak sprawdzić, czy mąka jest świeża? Bardzo często po zakupie mąki w sklepie, przesypujecie ją do pojemników lub słoików w domach, prawda? Jak ocenić czy taka mąka jest jeszcze świeża? Najlepiej byłoby zachować opakowanie i sprawdzić datę przydatności do spożycia. Pewnie po przesypaniu mąki do własnego pojemnika, nie zachowujecie jej opakowania. Mamy więc dla was jeszcze inny sposób na ocenę świeżości mąki. Wyjmijcie uważnie pojemnik i otwórzcie go, uważając, żeby nie naruszyć powierzchni mąki. Dokładnie przyjrzyjcie się powierzchni przed jej przemieszaniem. Najważniejsze jest, aby oglądać powierzchnię mąki, zanim zostanie ona naruszona, bo potem możecie nic nie zobaczyć i ten sposób nie uchroni was przed zjedzeniem zepsutej mąki. Na wierzchu mąki wypatrujcie pleśni. Może być ona bardzo delikatna, biała, więc ciężko będzie...

Ta mąka jest zdrowsza od zwykłej. Zrobicie z niej ciasto, chleb, a nawet pierogi
Adobe Stock
Newsy
Ta mąka jest zdrowsza od zwykłej. Zrobicie z niej ciasto, chleb, a nawet pierogi
Polecana dla osób uczulonych na gluten i osób odchudzających się. Próbowaliście tej mąki?

Mąka mące nierówna - wie o tym doskonale każdy, kto choć raz przez przypadek kupił na pierogi mąkę do chleba. Jednak warto przyjrzeć się dostępnym w sklepach rodzajom mąki i zdecydować na odmianę - część z nich jest znacznie zdrowsza od tradycyjnej pszennej. Próbowaliście już mąki ryżowej? Kto powinien jeść mąkę ryżową? Mąka ryżowa, jak sama nazwa wskazuje, jest wytwarzana z bardzo drobno zmielonych ziaren białego lub brązowego ryżu. Jest bogata w wiele witamin, m.in.: witaminy z grupy B (B1 i B6) witaminę C witaminę A magnez cynk wapń żelazo fosfor potas  Ten rodzaj mąki jest szczególnie polecany osobom, które cierpią na celiakię lub alergię na gluten - w mące ryżowej gluten bowiem w ogóle nie występuje. To także dobry zamiennik zwykłej mąki w diecie osób chorych na cukrzycę, ponieważ obniża poziom cukru we krwi. Skorzystają z niej również osoby zmagające się z problemami trawiennymi - produkty na bazie mąki ryżowej są łagodne dla układu pokarmowego i pomocne szczególnie w przypadku zaparć.  Właściwości zdrowotne mąki ryżowej Poza dużą ilością witamin, mąka ryżowa zasługuje na uwagę jeszcze z kilku powodów. Znajduje się w niej stosunkowo mało tłuszczu i ma niższy indeks glikemiczny niż zwykła mąka pszenna - to kolejny powód, dla którego osoby chore na cukrzycę powinny rozważyć włączenie tego rodzaju mąki do swojej diety. Pomoże też w odchudzaniu ze względu na wspomniany niski IG. Jeśli zdecydujecie się kupić mąkę ryżową, szukajcie takiej, która jest wytwarzana z ziaren brązowych, a nie białych - znajduje się w niej znacznie więcej witamin i składników odżywczych. Jak wykorzystać mąkę...