Cebula – niezastąpione warzywo w polskiej kuchni. Obowiązkowy składnik sałatek, zup, obecna w wielu daniach mięsnych, a nawet w jajecznicy. Ceniona jest także za ogromne ilości witamin, dlatego gdy jesteśmy chorzy to (chcąc lub nie chcąc) powinniśmy pochłaniać duże ilości cebuli. A czy wiecie, że to niepozorne warzywo świetnie sprawdzi się nie tylko w kuchni?

Bądź eko – nie wyrzucaj!

Nasze babcie łapią się za głowę, gdy widzą, ile jedzenia się marnuje. Pewnie gdyby wasze babcie kazały wam zostawić łupiny od cebuli, to popukalibyście się w głowy. Nic bardziej mylnego – babcia ma rację! Ponieważ skórki od cebuli są doskonałym nawozem do kwiatków!

Nawóz z cebuli krok po kroku

Przygotowanie nawozu ze skórek cebuli jest banalnie proste. I jakie ekologiczne! Możesz go zrobić w kilku prostych krokach:

  1. Cebulę obierz tak jak zwykle. Skórki wrzuć do zamykanego pojemnika.
  2. Litrem wody zalej obierki.
  3. Pojemnik szczelnie zamknij i odstaw na noc.
  4. Na drugi dzień odcedź skórki tak, aby został sam płyn i przelej go do słoika.
  5. Gotowe! Taką „wodą z cebuli” podlej swoje roślinki i patrz, jak rosną!

Kto by pomyślał, że z cudownych właściwości cebuli mogą skorzystać nie tylko ludzie!

Zobacz także:

Inne zastosowania łupiny z cebuli

Na tym jednak nie koniec. Łupinę cebuli można wykorzystać jeszcze na wiele sposobów. Jakich? Na przykład:

  • do farbowania pisanek
  • do wzbogacenia wartości odżywczych, smaku i koloru rosołu
  • do sporządzenia naparu, który pomaga na skurcze mięśni
  • do przyrządzenia naparu na dobry sen
  • do nadania włosom pięknego złoto-brązowego odcienia - wystarczy gotować łupiny cebuli przez ok. 30-60 minut, pozostawić do ostudzenia, odcedzić, polać naparem włosy i po 30 minutach spłukać.

Źródło: webniusy.com. farmersalmanac.com