obierki z cebuli
AdobeStock
Triki kulinarne

Niesamowite do czego może nam się przydać skórka z cebuli. Sekretny trik. Już nigdy jej nie wyrzucisz

Wyrzucasz obierki z cebuli? Wielki błąd! Zobacz, jak możesz je wykorzystać!
Katarzyna Wyborska
listopad 15, 2020

Cebula – niezastąpione warzywo w polskiej kuchni. Obowiązkowy składnik sałatek, zup, obecna w wielu daniach mięsnych, a nawet w jajecznicy. Ceniona jest także za ogromne ilości witamin, dlatego gdy jesteśmy chorzy to (chcąc lub nie chcąc) powinniśmy pochłaniać duże ilości cebuli. A czy wiecie, że to niepozorne warzywo świetnie sprawdzi się nie tylko w kuchni?

Bądź eko – nie wyrzucaj!

Nasze babcie łapią się za głowę gdy widzą, ile jedzenia się marnuje. Pewnie gdyby twoja babcia kazała ci zostawić skórki od cebuli to popukałabyś się w głowę i wytłumaczyła to wpływem starości na trzeźwe myślenie. A tu nic bardziej mylnego – babcia ma rację! Ponieważ skórki od cebuli są doskonałym nawozem do kwiatków!

Nawóz z cebuli krok po kroku

Przygotowanie nawozu ze skórek cebuli jest banalnie proste. I jakie ekologiczne! Możesz go zrobić w kilku prostych krokach:

  1. Cebulę obierz tak jak zwykle. Skórki wrzuć do zamykanego pojemnika.
  2. Litrem wody zalej obierki.
  3. Pojemnik szczelnie zamknij i odstaw na noc.
  4. Na drugi dzień odcedź skórki tak, aby został sam płyn i przelej go do słoika.
  5. Gotowe! Taką „wodą z cebuli” podlej swoje roślinki i patrz, jak rosną!

 

Kto by pomyślał, że z cudownych właściwości cebuli mogą skorzystać nie tylko ludzie!

 

Źródło: webniusy.com

Komentarze
Babcia i piekarnik
Auremar/Adobe Stock
Triki kulinarne Większość Polaków nie wie, do czego służy jedna rzecz w piekarniku. 95% z nas używa jej źle
Prawie każdy piekarnik to ma i prawie wszyscy źle tego używają. A ty?
Katarzyna Wyborska
listopad 15, 2020

Choć w nowo projektowanych domach i mieszkaniach piekarniki najczęściej występują w zabudowie, to wciąż w większości polskich mieszkań znajdziemy wolnostojące kuchenki. Z bardzo dużą dozą prawdopodobieństwa możemy stwierdzić, że prawie wszyscy z was źle używają tych urządzeń! Czy jesteś jedną z tych osób! Na pewno nie wiedziałaś, do czego to służy! W kuchni zawsze na wszystko brakuje miejsca, dlatego blachy do pieczenia, patelnie i inne sprzęty chowamy gdzie się da. Świetnie nadaje się do tego szuflada znajdująca się pod piekarnikiem, która wygląda jakby została do tego stworzona. A to gigantyczny błąd! Domyślasz się, do czego ona służy? Tego na pewno nie wiedziałaś! Otóż prawidłowe zastosowanie szuflady pod piekarnikiem to… przechowywanie świeżo upieczonych dań i ciast! Osoby projektujące kuchenki wymyśliły, że aby świeże ciasto nie wystygło, należy schować je do szuflady znajdującej się pod rozgrzanym jeszcze piekarnikiem. Dzięki temu potrawy dłużej utrzymają ciepło.   Wiedziałyście, że szuflada pod piekarnikiem może do tego służyć? Chyba czas zrobić tam porządki!   Źródło: wp.pl

Przeczytaj
młynek do pieprzu jak otworzyć
AdobeStock
Triki kulinarne Myślałeś, że młynek do pieprzu jest jednorazowy? Jeden trik i w sekundę go otworzysz
Lubisz przyprawy w gotowych młynkach, ale szkoda ci wyrzucić puste opakowanie? Wypróbuj ten trik, dzięki któremu możesz użyć młynka ponownie!
Katarzyna Wyborska
listopad 15, 2020

W stosunku do żywności sprzedawanej w sklepach jesteśmy coraz bardziej nieufni. Nie dziwi więc fakt, że wiele osób chętnie rezygnuje z przypraw w proszku i wybiera zdrowsze alternatywy. Dużą popularnością cieszy się pieprz sprzedawany w szklanych młynkach – pozwala to zaoszczędzić trochę pieniędzy, ponieważ porządny młynek sporo kosztuje. Jednak ta oszczędność wydaje się być tylko pozorna. W końcu taki młynek ze szkła po zużyciu całego pieprzu znajdującego się w środku nadaje się już tylko do wyrzucenia. Ale czy na pewno? Sprawdźcie to!   Kupiłaś w supermarkecie pieprz w jednorazowym młynku – pieprz się skończył, młynek trzeba wyrzucić. Biorąc pod uwagę najnowsze trendy o ekologicznym stylu życia w zgodzie z naturą i z szacunkiem dla środowiska, naprawdę tworzenie jeszcze większej ilości odpadów może powodować wyrzuty sumienia. Czy to oznacza, że czas zainwestować w porządny (i drogi) młynek do pieprzu? Skądże znowu! Pozornie jednorazowy młynek można za pomocą prostego triku otworzyć i użyć ponownie. Jak otworzyć jednorazowy młynek? Otwieranie jednorazowego młynka jest bardzo proste. Potrzebujecie jedynie garnka, wody i oczywiście młynka. W garnku zagotuj wodę. Do gotującej się wody na kilka sekund włóż młynek, zanurzając całą plastikową część. Ostrożnie, gorące! Wyjmij młynek. Wrzątek nieco rozmiękczył plastik, więc łatwo będzie usunąć osłonkę. Zdejmij ją i dokładnie wyczyść młynek z resztek pieprzu. Dokładnie wysusz butelkę i osłonkę. Gotowe! Do opróżnionego młynka możesz wsypać nowy pieprz lub inne przyprawy.   Źródło: webniusy.com

Przeczytaj
Garnki
Peruphotart/ Adobe Stock
Triki kulinarne Potrawy, których NIGDY nie powinnaś gotować w domu! Oszczędzisz czas i nerwy!
Chcesz przygotować te dania w domu? Dobrze się zastanów - ich przygotowanie zajmuje mnóstwo czasu!
Katarzyna Wyborska
listopad 15, 2020

Ostatnio coraz więcej uwagi zwraca się na to, jak ważne jest zdrowe odżywianie i przygotowywanie jedzenia samodzielnie w domu. Rzeczywiście – udowodniono, że przetworzona żywność ma negatywny wpływ na nasze zdrowie i łatwiej się od niej tyje. Jednak mimo to nie warto całkowicie rezygnować z niektórych potraw, które można kupić już gotowe. Ich przygotowanie jest tak czasochłonne, że możecie stracić przy tym więcej nerwów i zdrowia niż jedząc gotowe dania ze sklepu! Przetworzona żywność – tak, czy nie? Można się spierać co do tego czy gotowe, pakowane w słoiki lub leżące w zamrażarkach jedzenie jest zdrowe. Przez sporą ilość zawartych w nich konserwantów mają gorszy wpływ na nasze zdrowie i mogą powodować alergie i zaparcia. Jednak nie każda przetworzona żywność jest zła! Grunt to nauczyć się kierować zdrowym rozsądkiem, ponieważ niektóre z przedstawionych niżej dań zabierają tyle czasu, że naprawdę lepiej jest je po prostu kupić. Pierogi Smaczne, tradycyjne danie w wielu kuchniach świata. Jednak ich przygotowanie zajmuje strasznie dużo czasu i nie zawsze macie gwarancję, że pierogi wam wyjdą! Trzeba przygotować farsz, ciasto, a potem spędzić długie godziny na mozolnym zawijaniu i lepieniu pierogów. I na koniec oczywiście je ugotować! My chyba jednak wolimy po prostu kupić gotowe pierogi u sprawdzonych sprzedawców. Pamiętajcie, że pierogi można kupować nie tylko w supermarketach! Warto przejść się do pierogarni lub restauracji serwującej polskie jedzenie – bardzo często oferują sprzedaż pierogów na kilogramy. Jeśli będziecie kupować to danie w takich miejscach, to macie gwarancję, że nie różni się ono niczym od wersji przygotowywanej w domu. Ciasto francuskie Croissanty, rogaliki i tarta – wszystkie te wypieki są przepyszne, ale wyobrażacie sobie robienie ciasta...

Przeczytaj
jak przechowywać kawę
AdobeStock
Triki kulinarne Absolutnie NAJLEPSZY sposób na przechowywanie ziaren kawy! Wystarczy, że włożysz je do...
Chcesz, żeby twoja kawa jak najdłużej zachowała świeży smak i aromat? Zastosuj tę jedną, prostą zasadę!
Katarzyna Wyborska
listopad 15, 2020

Mielona, ziarnista, a może rozpuszczalna? Każdy ma ulubiony rodzaj i sposób przyrządzania kawy. Można się spierać co do tego który z nich jest najzdrowszy i w wyniku którego wychodzi najsmaczniejsza kawa. Jednak nie wszyscy wiedzą, jak ogromną rolę w przygotowaniu kawy pełni… sposób jej przechowywania! Sprawdź, czy robisz to dobrze! Przechowywanie kawy? Niektórzy pewnie drapią się po głowie i zastanawiają: „Jak to jak przechowywać kawę? W słoiku!”. Oczywiście, że tak. Jednak sekret nie tkwi w tym w czym się przechowuje kawę, tylko w jakich warunkach! Jak przechowywać kawę Rzecz nie dotyczy oczywiście kawy rozpuszczalnej, która może z czasem jedynie lekko zwietrzeć. Jeżeli jednak jesteście miłośnikami kawy mielonej lub ziarnistej, to koniecznie zastosujcie się do tych wskazówek, dzięki którym wasza kawa zawsze będzie pyszna i aromatyczna!   Po pierwsze – pamiętajcie, że puszka, słoik czy pojemnik z kawą muszą być absolutnie zawsze szczelnie zamknięte! W przeciwnym wypadku szybko zwietrzeje i nie będzie już tak dobrze smakować. Kawa bowiem nie cierpi tlenu, światła i ciepła. Z wymienionych wyżej powodów kawę należy przechowywać w suchym, zimnym i ciemnym miejscu. Najlepiej nadaje się do tego chłodna spiżarnia! Nigdy nie trzymaj kawy w szafce nad okapem, mikrofalówką, często używanym czajnikiem i innymi sprzętami, które wytwarzają ciepło. Jak przedłużyć świeżość kawy? Przyjmuje się, że mielona kawa po otwarciu jest świeża przez około tydzień. Kawa ziarnista zachowa aromat nieco dłużej, jednak oba rodzaje kawy trzymane w temperaturze pokojowej najszybciej stracą wyjątkowy smak i zapach. Jaki jest na to sposób? Trzeba… obniżyć temperaturę! Okazuje się bowiem, że trzymanie kawy w temperaturze...

Przeczytaj