obierki z cebuli
AdobeStock
Triki kulinarne

Niesamowite, do czego może się przydać skórka z cebuli. Sekretny trik. Już nigdy jej nie wyrzucisz

Wyrzucasz obierki z cebuli? Wielki błąd! Zobacz, jak możesz je wykorzystać!

Cebula – niezastąpione warzywo w polskiej kuchni. Obowiązkowy składnik sałatek, zup, obecna w wielu daniach mięsnych, a nawet w jajecznicy. Ceniona jest także za ogromne ilości witamin, dlatego gdy jesteśmy chorzy to (chcąc lub nie chcąc) powinniśmy pochłaniać duże ilości cebuli. A czy wiecie, że to niepozorne warzywo świetnie sprawdzi się nie tylko w kuchni?

Bądź eko – nie wyrzucaj!

Nasze babcie łapią się za głowę, gdy widzą, ile jedzenia się marnuje. Pewnie gdyby wasze babcie kazały wam zostawić łupiny od cebuli, to popukalibyście się w głowy. Nic bardziej mylnego – babcia ma rację! Ponieważ skórki od cebuli są doskonałym nawozem do kwiatków!

Zobacz także
Nie wyrzucajcie obierków warzyw! Wrzućcie je do zamrażalki i zróbcie z nich coś pysznego

Bulion z obierek warzyw: idealny przepis zero waste. Jest pyszny!

Zero waste, czyli gotuj tak, by nic się nie zmarnowało

Zero waste, czyli gotuj tak, by nic się nie zmarnowało

Nawóz z cebuli krok po kroku

Przygotowanie nawozu ze skórek cebuli jest banalnie proste. I jakie ekologiczne! Możesz go zrobić w kilku prostych krokach:

  1. Cebulę obierz tak jak zwykle. Skórki wrzuć do zamykanego pojemnika.
  2. Litrem wody zalej obierki.
  3. Pojemnik szczelnie zamknij i odstaw na noc.
  4. Na drugi dzień odcedź skórki tak, aby został sam płyn i przelej go do słoika.
  5. Gotowe! Taką „wodą z cebuli” podlej swoje roślinki i patrz, jak rosną!

Kto by pomyślał, że z cudownych właściwości cebuli mogą skorzystać nie tylko ludzie!

Inne zastosowania łupiny z cebuli

Na tym jednak nie koniec. Łupinę cebuli można wykorzystać jeszcze na wiele sposobów. Jakich? Na przykład:

  • do farbowania pisanek
  • do wzbogacenia wartości odżywczych, smaku i koloru rosołu
  • do sporządzenia naparu, który pomaga na skurcze mięśni
  • do przyrządzenia naparu na dobry sen
  • do nadania włosom pięknego złoto-brązowego odcienia - wystarczy gotować łupiny cebuli przez ok. 30-60 minut, pozostawić do ostudzenia, odcedzić, polać naparem włosy i po 30 minutach spłukać.

Źródło: webniusy.com. farmersalmanac.com

Magda Gessler odpowiada na pytania

Herbata z łupin cebuli oczyszcza jelita i obniża ciśnienie. Wystarczy 1 szklanka wieczorem
Adobe Stock
Newsy
Herbata z łupin cebuli oczyszcza jelita i obniża ciśnienie. Wystarczy 1 szklanka wieczorem
Cebula to obowiązkowy produkt w każdej kuchni. Jest idealnym składnikiem wielu potraw, a także dzięki swoim cennym właściwościom wspomaga naturalne działanie organizmu. Regularne picie herbatki z łupin cebuli zdecydowanie poprawi jego działanie.

Cebula to warzywo znane ze swoich właściwości nie od dziś. Stanowi świetny dodatek do wielu potraw. Wzbogaca je nie tylko smakowo, ale również wartościowymi składnikami. Niewiele osób wie, że łupiny z cebuli są nie tylko świetnym barwnikiem do pisanek na Wielkanoc, a także doskonały napar odżywiający organizm. Wykorzystanie cebuli w kuchni  Cebula jest dość uniwersalnym warzywem, toteż jest wykorzystywana do większości potraw. Stanowi idealną bazę do mięs czy sosów. Nadaje im wyjątkowego smaku, którego nie da się podrobić żadną inną przyprawą. Z tego też powodu jest obowiązkowym produktem w kuchni każdej gospodyni domowej. Poza tym łupinki z cebuli szczególnie są przydatne przed świętami wielkanocnymi. Wówczas w nich zanurza się jaja, a następnie gotuje, by otrzymać naturalne pisanki w przepięknym kolorze. Ten sposób koloryzacji pochodzi jeszcze z dawnych czasów, a mimo to jest praktykowany po dziś dzień. Właściwości zdrowotne cebuli Warzywo jest istotne w kuchni nie tylko ze względu na walory smakowe czy zapachowe, ale również poprzez cenne składniki odżywcze. Cebula zawiera przede wszystkim takie witaminy jak C czy E, a także mikroelementy kwas foliowy, wapń, żelazo czy kwercetynę. W sposób pozytywny wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych właściwości wyróżnia się: zapobiega chorobom serca czy miażdżycy, zmniejsza ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, redukuje objawy alergii, zapobiega wystąpieniu oraz rozwojowi cukrzycy typu II, jest naturalnym antybiotykiem,  oczyszcza jelita, czy łagodzi nudności. Dzięki wielu cennym wartościom cebula stanowi istotny element w codziennej diecie. W naturalny sposób wspomaga organizm w wielu funkcjach.  Herbatka z łupin z cebuli...

Przepis na udka z kurczaka duszone pod obierkami cebuli. Wyjdą wam idealnie, jeśli zrobicie 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Przepis na udka z kurczaka duszone pod obierkami cebuli. Wyjdą wam idealnie, jeśli zrobicie 1 rzecz
Modne wyrażenie „zero waste” oznacza lepsze wykorzystanie tego, co już kupiliśmy. Wyrzucajmy więc mniej i poza cebulą wykorzystajmy jej łupiny. Spójrzcie na korzyści.

Cebula wykorzystywana jest nie tylko w kuchni. Ma też właściwości lecznicze. Zawiera duże ilości składników odżywczych w tym witamin A, B, C, E i K, minerałów, takich jak wapń, potas, magnez, żelazo, cynk czy kwas foliowy i błonnika pokarmowego. Ale najważniejsze w cebuli jest to, że jest źródłem kwercetyny – naturalnego antyoksydantu, który nie tylko opóźnia procesy starzenia, ale chroni też przed nowotworami. Wszystkie te zdrowotne właściwości można znaleźć nie tylko w cebuli, ale też w jej otoczce, czyli łupinie. Zanim więc wyrzucicie obierki zastanówcie się czy nie warto, zamiast do śmieci, wrzucić je do garnka. Oto, jak to zrobić. Przepis na udka z kurczaka w obierkach cebuli Składniki: 4 udka lub podudzia z kurczaka 3 duże cebule 4 szklanki wody 3 liście laurowe 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka sproszkowanej chili sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Do garnka wlewamy 4 szklanki wody. Dokładamy obierki z 3 cebul i gotujemy 15 minut, na małym ogniu, pod przykryciem. Gdy wywar stanie się żółto-pomarańczowy, wyławiamy obierki i odkładamy je na bok, a do wywaru dodajemy pozostałe przyprawy: liście laurowe, chili, sól i pieprz. Na koniec w wywarze z przyprawami układamy kurczaka, a na nim wyłowione wcześniej obierki cebuli. Wszystkie składniki powinny być przykryte płynem. Danie dusimy na średnim ogniu przez ok. 45 minut, do miękkości mięsa. Nie każdy może jeść potrawy z cebulą. Jakie są przeciwskazania? Oczywiście cebula ma najwięcej wartości, gdy jest jedzona na surowo. Jednak w takiej postaci najczęściej powoduje też dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego i jelit. Zarówno sama cebula, jak i dania z jej dodatkiem, nie są wskazane dla osób z chorobami wątroby, chorobami nerek, woreczka żółciowego czy chorych z niewydolnością serca. Dania z cebulą mogą...

Wyrzucacie łupiny cebuli? Zrobicie z nich coś genialnego
AdobeStock
Newsy
Wyrzucacie łupiny cebuli? Zrobicie z nich coś genialnego
Wyrzucacie łupiny cebuli? To błąd. Przeczytajcie, a nigdy więcej tego nie zrobicie!

Większość osób wyrzuca łupiny pozostałe po obraniu cebuli . Niepotrzebnie, ponieważ mają one bardzo bogate zastosowanie. Jak można wykorzystać łupiny po cebuli? Czytajcie dalej! Dlaczego nie warto wyrzucać łupin po cebuli? Jeżeli zwykle wyrzucacie łupinę po cebuli, następnym razem radzimy wam ją zachować. W jakim celu? Okazuje się, że łupina po cebuli ma wiele ciekawych zastosowań . Przy okazji - czy wiecie, która cebula jest najzdrowsza ? Nawóz z łupin cebuli Nie wyrzucajcie już więcej łupin cebuli. Możecie użyć ich do stworzenia organicznego nawozu bogatego w potas, który możecie wykorzystać do wszystkich roślin rosnących w domu lub w ogrodzie. Taki nawóz z łupin cebuli będzie również bogaty w wapń, żelazo, magnez i miedź. Jak to zrobić? Przygotujcie miskę łusek cebuli i moczcie je w 1 litrze wody przez następne 24 godziny, a następnie przecedźcie. Nawóz z łupiny cebuli jest gotowy. Podlewajcie nim swoje rośliny 3-4 razy w miesiącu a będą rosły jak szalone. Herbata z łupin cebuli Czy wiecie, że łuski cebuli mają działanie przeciwnowotworowe , zwalczają depresję , wspierają rozwój mięśni, obniżają poziom złego cholesterolu i są świetnym źródłem antyoksydantów? Jeżeli zostały wam łuski cebuli, możecie z nich zrobić bardzo zdrową herbatę. Picie naparu z cebuli może zmniejszyć problemy związane z alergią, wysokim ciśnieniem krwi i infekcjami, ponieważ jest ona bogata w kwercetynę, która obniża ciśnienie krwi i zapobiega zatykaniu tętnic. Pijcie taką herbatę przed snem a na pewno zyskacie na zdrowiu. Jak to zrobić? Umyjcie cebule, a łupiny wrzućcie do dzbanka. Zalejcie je wrzącą wodą i zostawcie pod przykryciem na co najmniej 5 minut. Następnie należy przecedzić napar. Pijcie go przed samym snem. Dodatek do sosów i zup...

Rosół
Gotujmy.pl/Ankha
Newsy
Większość Polaków nagminnie pomija najważniejszy dodatek do rosołu. Bez niego ma o wiele gorszy smak
Diabeł tkwi zawsze w szczegółach. Bez poszczególnych dodatków smaczny rosół nie ma prawa się obejść. Bez cebuli rosół nie będzie smakował jak należy.

Baza rosołu jest niezmienna. Kawałek kury z obowiązkowymi kościami, włoszczyzna, a także makaron, najlepiej nitki własnej roboty. O tym wiecie z pewnością wszyscy.  Powszechnie wiadomo także, że ważnym składnikiem rosołu jest także przypalana na gazie cebula. W tym momencie można rozpocząć dyskusję na temat tego, czy cebula jest składnikiem narodowej polskiej zupy, czy tylko (lub aż) najważniejszym do niej dodatkiem. Tego nie jesteśmy w stanie rozstrzygnąć. Nie zmienia to jednak faktu, że bez dodania do swojego bulionu cebuli, zupa po prostu może się nie udać. Podpiekanie kiedyś i dziś Przed epoką powszechnych kuchni gazowych, standardem było opalanie cebuli na płycie pieca kaflowego. Do dzisiaj ten patent wykorzystują gospodynie mieszkające na wsi. Czasy się jednak zmieniają. Dzisiaj w wielu domach nie ma nawet kuchenki gazowej! Mówimy tu oczywiście o posiadaczach kuchenek indukcyjnych. Posiadanie kuchni „na prąd” wcale nie oznacza, że z przypieczonej cebuli na rosół nici. Warzywo to można podpiec zarówno w piekarniku, jak i na patelni. Wystarczy, że włożycie cebulkę na rozgrzaną patelnię i pozwolicie jej na złapanie charakterystycznego wyglądu i aromatu. Z pewnością dobrze wiecie, co podpalana cebula daje waszemu rosołowi. Głęboki, dymny aromat zmienia smak bulionu nie do poznania. Nietypowy trik z łupinami Być może część z was nie słyszała za to, że są panie domu, które nieco inaczej podchodzą do zagadnienia pt. „cebula w rosole”. Różnica polega na tym, że niektóre gospodynie podpiekają cebulę nieobraną, a jedynie przekrojoną na dwie części. Następnie wrzucają podpieczoną połowicznie cebulę w połowie gotowania wywaru. Efekt gotowania rosołu z nieobraną cebulą jest niezwykły. Łupiny cebuli mają właściwości barwiące. Dobrze znamy...