Pierogi ruskie
Babeczka 35/gotujmy.pl
Triki kulinarne

Nie potrafisz lepić pierogów? Tę sztuczkę znają tylko nieliczni. Zawsze działa!

Pierogi kochają i duzi i mali. Jak zadowolić domowników pysznymi pierogami? W tym artykule postaramy się udzielić kilku cennych wskazówek

Wbrew wyobrażeniom co niektórych osób, pierogi nie są specjałem tylko i wyłącznie kuchni polskiej. Kwestia nazewnictwa naszego pierogowego dania nr 1 to jedno. Pierogi ruskie jak można się domyślać swoje korzenie mają poza etniczną Polską. Jednak prawda o nadziewanym wszelkiego rodzaju cieście jest nieco bardziej skomplikowana.

Historia pieroga

Jako pierwsi na pomysł lepienia pierogów wpadli Chińczycy. Cóż, Azjaci mają widocznie głowę do wynalazków. Na koncie mają więc nie tylko proch strzelniczy, papier czy kompas, ale także wiele osiągnięć na polu kulinariów. Za Wielkim Murem kucharze lepili pierogi już w XIII wieku! Pierogi i różne wariacje na ich temat szybko rozsiały się potem po całym świecie.

Hindusi mają swoje samosa, Meksykanie gustują w empanadas, Włosi ubóstwiają ravioli, a Rosjanie daliby się pokroić za talerz smacznych pielmieni. Taką wyliczankę można ciągnąć w nieskończoność. Tak, wiemy, że nie są to zbyt miłe wieści dla zagorzałych obrońców wyjątkowości „naszych” pierogów ruskich, ale nic na to już nie poradzimy. Zamiast dyskutować o pierogach, warto szlifować umiejętność ich przygotowywania!

Pieróg nie jedno ma imię

Ogólnoświatowe różnice w przygotowaniu pierogów zazwyczaj ograniczają się do trzech kryteriów. Po pierwsze pierożki mogą różnić się rodzajem wykorzystanej do nich mąki. Przeważają te pszenne, ale znane są także pierogi ryżowe, kukurydziane, a nawet żytnie. Pod różnymi szerokościami geograficznymi gotują swoje pierogi na różne sposoby – jedne narody wrzucają je na wrzącą wodę, inne smażą w głębokim tłuszczu, a jeszcze inne nacje wolą gotowanie na parze bądź smażenie.

Na wyróżnienie w tym zakresie zasługują pieczone pierogi, które tradycyjnie wypieka się we wschodnich regionach Polski. Na pograniczu polsko-białoruskim i polsko-ukraińskim do dzisiaj pod nazwą pierogów funkcjonują tradycyjne drożdżówki, zwane w innych miejscach kraju także słodkimi bułkami.

Wróćmy jednak do podstawowej wersji naszych pierogów. Pierogi ruskie to wizytówka każdej dobrej pani domu. Jednak jeżeli nie mamy zbyt dużego doświadczenia w ich przygotowaniu, możemy popełnić kardynalne błędy i zepsuć sobie plany na smaczny obiad.

Tajemnice sukcesu

Najważniejszym aspektem smacznych pierogów jest dobrze przygotowane ciasto. Jego sekretem jest użycie gorącej (niemalże wrzącej) wody do połączenia z mąką pszenną. Liczba składników na takie ciasto nie powala na kolana swoją długością (woda, mąka, sól), ale zrobienie dobrego ciasta na pierogi to prawdziwa sztuka, którą wykuwa się tylko poprzez praktykę.
Wyrabiane przez nas ciasto nie może być za twarde – w ten sposób po ugotowaniu będziemy mieli na talerzach coś na kształt gumy do żucia.

Jak należy wyrabiać ciasto na pierogi? Nasza rada brzmi następująco: jak najkrócej! Co prawda znane powiedzenie głosi, że „jak się człowiek spieszy, to się diabeł cieszy”, jednak w tym przypadku jest dokładnie odwrotnie. Podczas wyrabiania ciasta potrzebne jest szybkie tempo – ciasto na pierogi to nie ciasto drożdżowe – nie należy przesadnie długo ugniatać go na stolnicy. W przeciwnym razie możemy uzyskać zbyt dużą twardość.

Na koniec kilka słów o nadzieniu na pierogi. Warto wybrać do niego nieco słodkawy i tłusty biały ser. Odpowiedni twaróg to połowa sukcesu – jeżeli dysponujemy zbyt kwaśnym serem, musimy liczyć się z tym, że degustujący naszą potrawę będą mieli kwaśne miny…
Nie zapominajmy o odpowiednich ziemniakach – do pierogów najlepsze będą te lekko mączyste, oznaczane symbolem „B”, najbardziej uniwersalne ze wszystkich typów ziemniaków dostępnych na rynku.

Źródło: wikipedia.org

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak lepić pierogi?
gotujmy.pl/nogawkuchni
Newsy
Genialny babciny patent na szybkie lepienie pierogów. Przy ich robieniu, w ogóle się nie zmęczycie! Cenny trik
Pierogi to jedna z najpopularniejszych polskich, tradycyjnych potraw. Można je przygotować na słono jak i na słodko. Kwestia farszu zależy jedynie od wyobraźni. Jak poprawnie i szybko je ulepić?

To danie można znaleźć w wielu państwach na całym świecie. Wyróżnia je jednak nadzienie, sposób przyrządzenia czy chociażby ciasto. W Polsce popularne są pierogi z kapustą i grzybami, z mięsem czy ruskie. Te ostatnie poprzez nazwę są kojarzone z Rosją, jednak nie jest to znanym przysmak za wschodnią granicą. Nazwa wynika z zawirowań historycznych.  Dobre ciasto to podstawa Główne skrzypce pierogów gra ciasto, które musi mieć odpowiednią konsystencję. Nie może być ani za grube ani za cienkie, aby ulepione pierogi nie rozpadły się podczas gotowania. Istnieją dwie szkoły lepienia pierożków. Pierwsza z nich głosi, że podczas przygotowywania ciasta nie dodaje się jajka. Wówczas będzie ono dosyć cienkie i elastyczne. Druga z kolei mówi, że dzięki temu dodatkowi, przygotowane pierogi będą lepsze w smaku, a ciasto po ugotowaniu będzie miało ładniejszy kolor. Domowe na pierwszym miejscu Można pominąć te wszystkie dyskusje i kupić gotowe pierogi w sklepie. Wystarczy je tylko podgrzać. Nie będą one jednak tak samo smaczne jak domowe. Samodzielne przygotowanie ciasta, może być pracochłonne, ale nie z naszą instrukcją. Sprawdźcie, jakie to może być szybkie! Wykonanie: Kiedy macie przygotowane i zagniecione ciasto, rozwałkujcie je na stolnicy podsypanej mąką.  Gdy ciasto będzie rozwałkowane na kształt prostokąta, posypcie je ponownie mąką z góry. Pamiętajcie, że ciasto nie może być zbyt grube ani zbyt cienkie! Na płacie ciasta ułóżcie kulki przygotowanego farszu w odstępie 5-7 cm od krawędzi. Nadzienie przykryjcie dowolną krawędzią ciasta i dociśnijcie do farszu, aby nadać im pierwotny kształt pierogów. Szklanką wytnijcie pierogi. Krawędzie dociśnijcie łyżką albo widelcem. Teraz wystarczy je tylko ugotować. Prawda, że proste? ...

przepis na ciasto na pierogi
nogawkuchni, Danusia19671/gotujmy.pl
Newsy
Jaką wodę powinno dodawać się do ciasta na pierogi? Gorącą czy zimną? Większość gospodyń domowych mówi, że…
Do ciasta na pierogi koniecznie trzeba dodać wody. Wiedzieliście, że jej temperatura ma znaczenie?

Każdy Polak, który uczy się gotować prędzej czy później pozna przepis na pierogi. W końcu to jedno z podstawowych dań kuchni naszego kraju! Wszyscy uwielbiają pierogi. Ruskie, z mięsem, z owocami, a nawet z kaszą – sposobów na przygotowanie jest mnóstwo! Te są najbardziej popularne, ale oczywiście możecie eksperymentować z farszem. Niektórzy dodają do środka warzywa, ser albo grzyby. Jednak niezależnie od tego jak pyszny wyjdzie farsz, sukces pierogów zależy od ciasta! Jeśli wyjdzie twarde lub gumowate, to nawet najlepszy farsz ich nie uratuje. Dlatego koniecznie trzeba nauczyć się robić idealne ciasto do pierogów. Jaka woda do ciasta na pierogi? Próbowaliście kiedyś zrobić bezglutenowe pierogi? Jeżeli tak, to na pewno wiecie jak wielką udręką jest zrobienie ciasta z użyciem mąki, która nie zawiera glutenu. To właśnie ten składnik odpowiada za to, że ciasto zamiast się kruszyć jest lepkie i łatwo się wyrabia. Z tego powodu najlepszą mąką do ciasta na pierogi jest oczywiście klasyczna mąka pszenna. Ważnym składnikiem jest także woda, którą dodaje się do ciasta. Wy dodajecie zimną, czy gorącą? Odpowiedź powinna być tylko jedna – gorąca woda! To właśnie ciepło sprawia, że skrobia zawarta w mące, zaczyna pęcznieć i tworzyć swego rodzaju kleik. Dzięki temu ciasto pęcznieje i robi się lepkie! Przepis na ciasto do pierogów Kto nabrał ochoty na pierogi czytając ten artykuł, ten pewnie już planuje jutrzejszy obiad! Zróbcie pyszne pierożki z wykorzystaniem tego prostego przepisu na ciasto. Będziecie potrzebowali poniższych składników: 0,5 kg mąki pszennej typ 500 50 ml oleju (4 łyżki) 250 ml gorącej wody (1 kubek) Pół łyżeczki soli Przygotowanie: Wsypcie do miski przesianą mąkę. Dodajcie pół łyżeczki soli...

Ciasto na pierogi
Newsy
Mrozicie ciasto na pierogi? Możecie to zrobić, ale pamiętajcie o 1 wyjątku
Zostało wam ciasto na pierogi? Zazwyczaj możecie je bezpiecznie zamrozić, ale nie zawsze…

Pierogi to przepyszna potrawa narodowa. Niezastąpione ruskie, treściwe z mięsem, wigilijne z grzybami i kapustą, letnie z jagodami… Ich odsłon jest o wiele więcej! Łatwo zadowolić domowników robiąc pierogi na obiad, ale przecież to równie pyszne, co wymagające danie. Sprawdźcie jak oszczędzić czas przy robieniu pierogów, dzięki mrożeniu ciasta. Czy można to robić bez straty smaku i czy mrożenie ciasta na pierogi jest bezpieczne? Odpowiadamy na te pytania poniżej. Proporcje ciasta do farszu w pierogach Przy robieniu pierogów trzeba idealnie wykalkulować ilość farszu do ilości ciasta. Nawet jeśli korzystacie z opracowanych przepisów, może okazać się, proporcje nie będą idealne. Możliwe powody to: ciasto na pierogi wałkujecie bardziej cienko lub grubiej niż w przepisie średnica szklanki do wykrajania pierogów jest większa lub mniejsza niż w recepturze dodajecie mniej lub więcej farszu do środka pierogów, niż robiły to osoby sprawdzające przepis Awaryjny farsz do pierogów Jeśli zostanie wam ciasto na pierogi, możecie zrobić szybki, improwizowany farsz z tego, co macie w lodówce, na przykład z: Sera białego Mrożonych owoców Musu lub dżemu owocowego Mrożenie ciasta do pierogów Jeśli nie macie już pomysłów na farsz, możecie też z powodzeniem zamrozić ciasto! Możecie nawet planowo przygotować więcej ciasta, by zamrozić je i następnym razem oszczędzicie trochę czasu. Przed mrożeniem uformujcie ciasto do pierogów w kulę i owińcie je ciasno folią spożywczą. Włóżcie do zamrażalnika. Ciasto możecie spokojnie przetrzymywać tak przez kilka tygodni. Ważna zasada przy mrożeniu ciasta do pierogów Pamiętajcie, że ciasta na pierogi nie możecie mrozić kilka razy! Jeśli robicie pierogi już z odmrożonego...

Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Kucharz podzielił się świetnym trikiem
ONS.pl/Własne
Newsy
Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Przypomniał stare babcine triki
Każdy początkujący kucharz wie, że wyrobienie dobrego ciasta na pierogi, nie należy do najprostszych czynności w kuchni. Jak robi je Karol Okrasa?

Nawet pomimo wyjątkowo krótkiej listy składników, dobre ciasto na pierogi potrafią zrobić przede wszystkim doświadczone gospodynie domowe. Podstawą jest oczywiście użycie ciepłej wody lub mleka – to sekret ciasta parzonego, klasycznego dla wszystkich rodzajów pierogów. Jednak pierogi pierogom nierówne. Podczas gdy to przygotowania pierogów ruskich będziecie potrzebowali jedynie mąki, wody i soli, to z innymi rodzajami pierogów sprawa będzie wyglądała inaczej. Karol Okrasa radzi, jak przygotować ciasto na pierogi Karol Okrasa, popularny telewizyjny prezenter kulinarny, a przede wszystkim niezwykle doświadczony i utalentowany szef kuchni podzielił się swoimi radami w temacie ciasta na pierogi. Prowadzący programu „Okrasa łamie przepisy”, emitowanego na antenie TVP1 słusznie zauważył, że inne ciasto powinno być przygotowywane na pierogi z kaszą, a inne na pierogi z owocami. Dużo zależy od rodzaju farszu, którym zamierzacie nadziewać potem swoje pierogi. Jeżeli nadziewacie pierogi farszem z surowej ryby czy mięsa, ciasto powinno być cieniutkie. Inaczej w przypadku ziemniaków (pierogi ruskie) czy kasz – wtedy ciasto może być nieco grubsze, ale za to po ugotowaniu powinno być i tak miękkie. Miękkie, sprężyste, elastyczne – takie powinno być ciasto na pierogi według Karola Okrasy. Jednak nie należy traktować ciasta na pierogi tak samo jak ciasta drożdżowego. Co to oznacza? Ciasto na pierogi nie powinno być wyrabiane i ugniatane w nieskończoność. Zamiast tego, zanim przystąpicie do wałkowania ciasta na cienkie placki, powinno ono nieco odpocząć pod ściereczką. Po co przykrywać ciasto i ulepione pierogi? Po co ścierka? Doświadczonym kucharzom i kucharkom nie trzeba tego tłumaczyć, ale młodsi adepci sztuki kulinarnej być może nie wiedzą, że jeśli zostawi się ciasto na pierogi bez...