Pierogi ruskie
Babeczka 35/gotujmy.pl
Triki kulinarne

Nie potrafisz lepić pierogów? Tę sztuczkę znają tylko nieliczni. Zawsze działa!

Pierogi kochają i duzi i mali. Jak zadowolić domowników pysznymi pierogami? W tym artykule postaramy się udzielić kilku cennych wskazówek
Hubert Rój
listopad 12, 2020

Wbrew wyobrażeniom co niektórych osób, pierogi nie są specjałem tylko i wyłącznie kuchni polskiej. Kwestia nazewnictwa naszego pierogowego dania nr 1 to jedno. Pierogi ruskie jak można się domyślać swoje korzenie mają poza etniczną Polską. Jednak prawda o nadziewanym wszelkiego rodzaju cieście jest nieco bardziej skomplikowana.

Historia pieroga

Jako pierwsi na pomysł lepienia pierogów wpadli Chińczycy. Cóż, Azjaci mają widocznie głowę do wynalazków. Na koncie mają więc nie tylko proch strzelniczy, papier czy kompas, ale także wiele osiągnięć na polu kulinariów. Za Wielkim Murem kucharze lepili pierogi już w XIII wieku! Pierogi i różne wariacje na ich temat szybko rozsiały się potem po całym świecie.

Hindusi mają swoje samosa, Meksykanie gustują w empanadas, Włosi ubóstwiają ravioli, a Rosjanie daliby się pokroić za talerz smacznych pielmieni. Taką wyliczankę można ciągnąć w nieskończoność. Tak, wiemy, że nie są to zbyt miłe wieści dla zagorzałych obrońców wyjątkowości „naszych” pierogów ruskich, ale nic na to już nie poradzimy. Zamiast dyskutować o pierogach, warto szlifować umiejętność ich przygotowywania!

Pieróg nie jedno ma imię

Ogólnoświatowe różnice w przygotowaniu pierogów zazwyczaj ograniczają się do trzech kryteriów. Po pierwsze pierożki mogą różnić się rodzajem wykorzystanej do nich mąki. Przeważają te pszenne, ale znane są także pierogi ryżowe, kukurydziane, a nawet żytnie. Pod różnymi szerokościami geograficznymi gotują swoje pierogi na różne sposoby – jedne narody wrzucają je na wrzącą wodę, inne smażą w głębokim tłuszczu, a jeszcze inne nacje wolą gotowanie na parze bądź smażenie.

Na wyróżnienie w tym zakresie zasługują pieczone pierogi, które tradycyjnie wypieka się we wschodnich regionach Polski. Na pograniczu polsko-białoruskim i polsko-ukraińskim do dzisiaj pod nazwą pierogów funkcjonują tradycyjne drożdżówki, zwane w innych miejscach kraju także słodkimi bułkami.

Wróćmy jednak do podstawowej wersji naszych pierogów. Pierogi ruskie to wizytówka każdej dobrej pani domu. Jednak jeżeli nie mamy zbyt dużego doświadczenia w ich przygotowaniu, możemy popełnić kardynalne błędy i zepsuć sobie plany na smaczny obiad.

Tajemnice sukcesu

Najważniejszym aspektem smacznych pierogów jest dobrze przygotowane ciasto. Jego sekretem jest użycie gorącej (niemalże wrzącej) wody do połączenia z mąką pszenną. Liczba składników na takie ciasto nie powala na kolana swoją długością (woda, mąka, sól), ale zrobienie dobrego ciasta na pierogi to prawdziwa sztuka, którą wykuwa się tylko poprzez praktykę.
Wyrabiane przez nas ciasto nie może być za twarde – w ten sposób po ugotowaniu będziemy mieli na talerzach coś na kształt gumy do żucia.

Jak należy wyrabiać ciasto na pierogi? Nasza rada brzmi następująco: jak najkrócej! Co prawda znane powiedzenie głosi, że „jak się człowiek spieszy, to się diabeł cieszy”, jednak w tym przypadku jest dokładnie odwrotnie. Podczas wyrabiania ciasta potrzebne jest szybkie tempo – ciasto na pierogi to nie ciasto drożdżowe – nie należy przesadnie długo ugniatać go na stolnicy. W przeciwnym razie możemy uzyskać zbyt dużą twardość.

Na koniec kilka słów o nadzieniu na pierogi. Warto wybrać do niego nieco słodkawy i tłusty biały ser. Odpowiedni twaróg to połowa sukcesu – jeżeli dysponujemy zbyt kwaśnym serem, musimy liczyć się z tym, że degustujący naszą potrawę będą mieli kwaśne miny…
Nie zapominajmy o odpowiednich ziemniakach – do pierogów najlepsze będą te lekko mączyste, oznaczane symbolem „B”, najbardziej uniwersalne ze wszystkich typów ziemniaków dostępnych na rynku.

Źródło: wikipedia.org

Komentarze
Lepienie pierogów, pierogi
Pixabay/Karolina Grabowska
Newsy Jak szybko lepić pierogi? To banalnie proste, ale na bank na to nie wpadliście
Można śmiało powiedzieć, że bez pierogów Wigilia zwyczajnie nie ma prawa się odbyć. Tym razem podpowiadamy, jak czas lepienia pierogów zmniejszyć do minimum.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Wigilijne pierogi znikają ze stołu jako pierwsze. Może dlatego, że to jedno z ulubionych dań Polaków. Pierogi jako potrawa staropolskiej kuchni Pierogi to kawałek ciasta makaronowego lub drożdżowego z farszem. Nadzienie może być słodkie lub wytrawne. Pierogi możecie gotować, smażyć lub piec. Każda z wersji smakuje nieco inaczej, jednak każda wersja ma swoich miłośników i przeciwników. Mogą być małe - wielkości uszek, ale i podawane jako duży, pojedynczy pieróg. Nadają się na obiad, kolację i jako danie na przyjęciu. Polacy przepadają za pierogami ruskimi, z farszem mięsnym i wigilijnymi. Nadzienie tych ostatnich to kapusta i grzyby, zastępowane niekiedy pieczarkami. Pierogi to regionalna przysmaka Potrawa doczekała się ciekawych odmian, często związanych z danym regionem. Inne pierogi zjemy na Śląsku, a inne na Kaszubach. Można je spotkać w wielu kuchniach na świecie, m.in. rosyjskiej, indyjskiej czy włoskiej. W każdym kraju są nieco inne, wykonane z różnych składników i podawana w różny sposób. Prawdopodobnie dotarły do Polski z Chin pod koniec XIII wieku. Można tworzyć z nich rozmaite kształty i napełniać dowolnym farszem. Jedynym ograniczeniem jest tutaj wasza wyobraźnia. Jak lepić pierogi? Jakkolwiek znane i rodzime wydają nam się pierogi, nie wszyscy mają wystarczająco dużo czasu, by je przygotować. Ich zrobienie wymaga sporo czasu i niemałych umiejętności. Znajomość niektórych trików powinna w znaczny sposób ułatwić ich zrobienie. Nawet jeżeli zabieracie się za ich lepienie po raz pierwszy. Najczęstszą metodą jest wykrawanie w rozwałkowanym cieście okręgów, na które kolejno nakłada się farsz. Przy dużej ilości pierogów takie rozwiązanie może być co najmniej męczące. Znamy coś lepszego. To coś,...

Przeczytaj
Pierogi, sposób na pierogi
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy Pierogi jak zwykle rozklejają się wam podczas gotowania? Ten babciny trik zapobiegnie tej katastrofie
Rozpadające się pierogi tuż przed podaniem wigilijnej kolacji to prawdziwy koszmar. Dowiedzcie się, jak mu zapobiec!
Katarzyna Wyborska
grudzień 22, 2020

W wielu polskich domach pierogi to danie przygotowywane nie tylko od święta. Ruskie, z mięsem, z grzybami, na słodko – każdy ma swój ulubiony farsz. Choć dawniej przyrządzanie pierogów było okazją do spędzenia razem czasu, a młodsze pokolenie mogło się nauczyć sztuki przygotowywania pysznego farszu i klejenia pierogów, to ta tradycja coraz częściej zanika. Dziś bez problemu można kupić bardzo smaczne i gotowe pierogi, dlatego mało jest osób, które uczą się jak robić to polskie danie. Chociaż dzięki temu oszczędza się mnóstwo pracy i czasu, to niestety przez fakt, iż gotowe rozwiązania są coraz popularniejsze, to zanikają dawne tradycje.   Możecie to odczuć szczególnie wtedy, gdy zdecydujecie się zrobić na święta własne pierogi zamiast kupować gotowe w sklepie. Sprawa się komplikuje w momencie gdy uświadamiacie sobie, że może trzeba było podpatrzeć jak mama i babcia robią ciasto, ponieważ wasze (mimo najszczerszych chęci i pracy) rozpada się w trakcie gotowania! Na szczęście można temu zapobiec. Dlaczego pierogi się rozklejają podczas gotowania? Zasadniczo przyczyny rozpadania się pierogów są dwie. Pierwsza to gotowanie zamrożonych pierogów – jeśli wrzucicie ich za dużo na raz do garnka, to obniżą temperaturę wody, która przestanie się gotować i pierogi zamiast szybko się ugotować rozmiękną i zaczną się rozpadać. Drugi powód to sytuacja, w której w trakcie zlepiania farsz dostał się między krawędzie pierogów. To sprawia, że ciasto nie skleja się do końca i tak wykonane pierogi otworzą się podczas gotowania w wodzie. Jak zapobiec rozpadaniu się pierogów Najlepszym sposobem na upewnienie się, że ciasto jest odpowiednio sklejone i nie za twarde, jest ugotowanie „testowego pieroga”. Zamiast skleić na raz kilkadziesiąt (albo...

Przeczytaj
Kapusta i pierogi
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy Świąteczny trik. Smak farszu do wigilijnych pierogów wspaniale podkręca 1 składnik. Jest tani jak barszcz
Pierogi na wigilijnym stole to podstawa. Ich ciasto powinno być dostosowane do farszu. Poznajcie naszą propozycję.
Aleksandra Jaworska
grudzień 19, 2020

Pierogi mogą mieć najróżniejsze kształty. Na pewno jedliście pierogi stożki, sakiewki czy trójkąty.  Pierogi w wielu kuchniach na całym świecie To potrawa smaczna i uniwersalna. Sam koncept na pierogi pochodzi z Chin. Na ziemie polskie dotarł około XIII wieku. W kuchni staropolskiej pierogi podawano na słono lub słodko. Była to potrawa mączna z farszem zawiniętym w kawałek najczęściej ciasta makaronowego, rzadziej drożdżowego. Wyróżnia się 3 rodzaje pierogów Ze względu na proces obróbki termicznej wyróżnia się 3 rodzaje pierogów. Najbardziej powszechne są pierogi gotowane. Oprócz nich pierogi można też smażyć i piec. To danie na obiad i kolację. Z nadzieniem na słodko możecie je też potraktować jako deser. Pracochłonna potrawa mączna Pierogi to kawałki cienko rozwałkowanego ciasta makaronowego z farszem słonym lub słodkim, uformowane na kształt trójkąta lub półkola. Cenią je szczególnie obcokrajowcy. Właśnie dla nich to jedna z bardziej tradycyjnych polskich potraw.  Przepisy na pierogi są rozmaite. Każde jednak biorą pod uwagę ciasto, które jest gwarancją ich smaku. Polacy mają też sentyment do pierogów jak u babci. To jedno z dań wywołujących uśmiech na twarzy. Pierogi to również potrawa wigilijna.  Pierogi na Boże Narodzenie Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pysznych pierogów. To prawdziwie świąteczna klasyka, której zrobienie nie należy wcale do najłatwiejszych. Znacie farsz z kapustą? Proponujemy małą zmianę. Dorzućcie do niego fasolę, a już nigdy nie zrobicie inaczej. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki sól jajko łyżka oleju szklanka wody lub mleka Farsz 35 dag mieszanych grzybów (podgrzybki,...

Przeczytaj
Pierogi z kapustą
ania321/gotujmy.pl
Newsy Czas na lepienie pierogów. Jak oszacować ich ilość do składników? Z tym przepisem wyjdzie wam ich 70
Jak oszacować ilość farszu do ilości ciasta? Z tym przepisem wyjdzie wam niemal idealnie. Czas na lepienie świątecznych pierogów!
Hubert Rój
grudzień 18, 2020

Wigilia kojarzy się większości z nas z uszkami. Małe, fikuśne pierożki najbardziej kochają najmłodsi. W wielu domach zamiast uszek wybiera się większe pierogi. Tajemnice udanych pierogów A skoro decydujemy się na pierogi, to trzeba zastosować się do kilku bardzo ważnych zasad, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się pięknym i smacznym daniem: Do przygotowania ciasta na pierogi wybierzmy dobrej jakości mąkę. Kiepska mąka (zwykle najtańsza z półki sklepowej) może źle prezentować się po przyrządzeniu i ugotowaniu z niej ciasta – będzie po prostu szara, a tego chcemy uniknąć. Podczas wyrabiania ciasta używajmy niemal gorącej wody. Wiedzą to doświadczone gospodynie, ale młodzi adepci „pierogarskiej” sztuki mogą nie być tego świadomi. Ciasto należy wyrabiać nie za długo, a następnie rozwałkowywać na dość cienkie placki. Podczas klejenia pierogów musimy zachować czujność. W razie wątpliwości co do tego, czy pieróg jest szczelny, można pomóc sobie w kwestii klejenia np. widelcem. Gotowanie pierogów powinno odbywać się we wrzącej, gotującej się wodzie. Wrzucajmy do garnka nasze pierogi dość małymi partiami, tak by woda nie straciła szybko temperatury. Po „wyłowieniu” pierogów z garnka łyżką cedzakową, układamy je na talerzach. Po chwili trzeba je obrócić na drugą stronę – w przeciwnym wypadku mogą się nam skleić. A teraz czas już na przepis na pierogi . Z tej porcji wyjdzie nam ok. 70 pierogów. Składniki: 1 kg mąki pszennej Ciepła woda Szczypta soli 1 kg kapusty kiszonej 15 dag suszonych grzybów (w ostateczności możemy użyć także pieczarek) 1 cebula Sól i pieprz Przygotowanie: Zacznijmy od farszu. Grzyby należy namoczyć i obgotować. Następnie kroimy...

Przeczytaj