czym zastąpić drożdże
AdobeStock
Triki kulinarne

Nie masz drożdży? Żaden problem! Z powodzeniem możesz je zastąpić...

Skończyły ci się drożdże, a ty jesteś w trakcie pieczenia ciast? Nic nie szkodzi - dzięki tym sposobom poradzisz sobie bez nich!

Masz ochotę na pizzę, ale nie masz drożdży, a w sklepie wszystko wyprzedane? Pieczesz drożdżówki i skończyło ci się ciasto? Drożdże są niezbędnym elementem w naszej kuchni, dlatego warto wiedzieć, jak i czym można je zastąpić, gdy ich nam zabraknie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zamiast drożdży?

Brak drożdży w lodówce może stanowić naprawdę spory problem, szczególnie gdy już zaplanowałaś co będziesz gotować. Część osób ma też po prostu alergię na drożdże i szukają alternatywy, by móc cieszyć się różnymi wypiekami, w których drożdże są niezbędne. Puszyste bułki i ciasta powstają właśnie dzięki drożdżom – to grzyby, które aktywują się w momencie wymieszania ich z wodą i cukrem, który trawią. W wyniku tej reakcji w cieście powstają pęcherzyki dwutlenku węgla, które rozszerzają się pod wpływem temperatury pokojowej. Wtedy właśnie dochodzi do zjawiska, które nazywamy rośnięciem ciasta. Dlatego wypieki z użyciem drożdży są takie pulchne!

Jak zastąpić drożdże?

Istnieje kilka metod, które pozwolą z powodzeniem zastąpić drożdże w sytuacji, gdy ich nie mamy lub nie możemy ich używać. Sprawdźcie, jak to zrobić!

  1. Proszek do pieczenia – ten podstawowy produkt znajdujący się w każdej kuchni, składa się z sody oczyszczonej i regulatora kwasowości. Podobnie jak drożdże, proszek działa na ciasto spulchniająco. Można osiągnąć ten efekt na dwa sposoby – podgrzewając i dodając wody. Ciasta z użyciem proszku do pieczenia wyrastają bardzo szybko, dlatego świetnie sprawdza się on w przypadku naleśników i szybkich wypieków. Co ważne, ciasto z użyciem proszku do pieczenia nie wymaga dodatkowego czasu na wyrastanie, tak jak ma to miejsce w przypadku drożdży.
  2. Soda oczyszczona i kwas – soda wraz ze środkiem zakwaszającym ma dokładnie takie samo działanie jak proszek do pieczenia. Przykładowe kwasy, jakich możemy użyć z sodą, to:
  • Mleko z octem w proporcjach 1:1
  • Sok z cytryny
  • Maślanka
  1. Zakwas do chleba – to opcja dla osób, które nie mają alergii na drożdże, bowiem te zawarte są w zakwasie na chleb. Działa on dokładnie tak samo, jak zwykłe drożdże do pieczenia. Przyjmuje się, że jedna szklanka zakwasu równa się dwóm łyżeczkom suchych drożdży.
jak sprawdzić świeżość drożdży
AdobeStock
Newsy
Jak sprawdzić czy drożdże są świeże? Poznacie to po tym szczególe
Trzymacie w lodówce zapas drożdży? Lepiej dowiedzcie się jak sprawdzić, czy są jeszcze świeże.

Wiedzieliście, że drożdże znaleziono nawet w egipskich piramidach? To dowodzi, że ludzie korzystają z właściwości tych grzybów od tysięcy lat! Prawdopodobnie początkowo dodanie drożdży do ciasta było dziełem przypadku, jednak już w roku 1680 holenderski naukowiec odkrył naturę drożdży, a 150 lat później uznano je za organizmy żywe. Dziś powszechnie używa się ich do wypieków oraz w piwowarstwie. Czy wiecie, jak rozpoznać świeże drożdże do pieczenia ciasta? Zastosowanie drożdży Co ciekawe, do pieczenia chleba i ciast oraz warzenia piwa używa się tego samego rodzaju drożdży – ze szczepu Saccharomyces cerevisiae. Ale piwo i wypieki to nie jedyne zastosowanie drożdży! Używa się ich także do produkcji wegańskich odpowiedników sera, w kosmetyce, a także w medycynie – są składnikiem wielu szczepionek i leków. Również badania nad nowotworami są prowadzone z użyciem drożdży. Jak stosować drożdże? Świeże drożdże stosowane do wypieków służą do przygotowania zaczynu , bez którego nie powstałoby ciasto drożdżowe! Do wysokiego kubka należy wsypać pokruszone drożdże, dodać do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz pół szklanki letniego mleka. Nie może być zbyt gorące! Następnie składniki trzeba dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Gdy zaczyn wyrośnie, dodaje się go do reszty składników na ciasto drożdżowe, które następnie trzeba mocno wyrobić rękami i zostawić do wyrośnięcia. W przypadku drożdży „instant”, czyli suchych drożdży w proszku, wystarczy wsypać je do składników na ciasto, dodać mleko w temperaturze pokojowej i wymieszać. Jak sprawdzić świeżość drożdży? Większość osób preferuje klasyczne drożdże w kostce, czyli świeże drożdże spożywcze do wypieków. Prawidłowo...

proszek do pieczenia a soda oczyszczona
Adobe Stock
Newsy
Czy proszek do pieczenia można zastąpić sodą oczyszczoną? Tak, ale tylko pod 1 warunkiem
Jeśli znacie świat kulinarny od podszewki zapewne wiecie, że kiedy zabraknie wam proszku do pieczenia możecie go zastąpić sodą oczyszczoną. Okazuje się jednak, że nie w każdym przypadku.

Choć proszek do pieczenia to substancja zawierająca w sobie między innymi sodę oczyszczoną, w rzeczywistości stosowanie tych produktów zamiennie nie zawsze jest możliwe. Bowiem proszek do pieczenia ma w swoim składzie także regulatory kwasowości i substancje zapobiegające zbrylaniu (często jest to mąka) – po połączeniu z wodą soda ładnie z nimi reaguje i spulchnia ciasto. Proszek do pieczenia a soda oczyszczona Okazuje się, że soda sama w sobie nie jest w stanie godnie zastąpić proszku do pieczenia. Chyba że znajdzie się wśród składników o odczynie kwasowym, takich jak maślanka lub sok z cytryny. W innym przypadku stosowanie tych produktów zamiennie jest niemożliwe, nawet jeśli przepis w Internecie mówi inaczej. Pamiętajcie jednak, że jeśli nie macie w domu proszku do pieczenia, a macie sodę możecie z łatwością przyrządzić domową mieszankę, która będzie wspaniale imitować tę sklepową. Wystarczy, że użyjecie do tego 2 łyżeczek sody, 1 łyżeczki kwasku cytrynowego lub soku z cytryny i 2 łyżeczek mąki pszennej. Gotowe! Czym zastąpić proszek do pieczenia? Pamiętajcie, że w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych, a większość produktów spożywczych da się zastąpić. Jeśli brakuje wam jakiegoś składnika najpierw sprawdźcie, czy kolejna wycieczka do sklepu jest konieczna. Być może  istnieje możliwość poradzenia sobie w inny sposób.  Śmietana Jeśli w domu zabrakło wam śmietany, zastąpcie ją jogurtem greckim lub naturalnym – świetnie sprawdzą się w zupach i sałatkach. Słodką śmietankę możecie z kolei zamienić na szklankę mleka z dodatkiem łyżeczki masła. Do sosów również użyjcie mleka, ale z odrobiną octu i mąki.  Jajko Zamiast jajek możecie użyć, na przykład 2 łyżek mąki kukurydzianej lub 2 łyżek mąki ziemniaczanej....

drożdże
Newsy
Lepsze są drożdże suche czy świeże? Które wybrać do wypieków?
Suche, świeże, a może instant? Które wybrać, jeśli jesteśmy początkujący, a które jeśli mam duże doświadczenie w kuchni? Sprawdźcie!

Wiele osób zastanawia się nad tym, czy drożdże suche są równie dobre co świeże. A może to nowoczesny wynalazek, który wcale nie jest tak dobry, jak tradycyjne drożdże, których używały nasze babcie i mamy? To właśnie drożdże sprawiają, że ciasto czy chleb drożdżowy wyrastają i mają porowatą strukturę oraz przepiękny, charakterystyczny zapach. W sklepach macie do wyboru aż 3 rodzaje drożdży: Drożdże świeże, zwane również mokrymi Drożdże suche Drożdże suche instant Świeże drożdże Znajdziecie je w każdym sklepie i supermarkecie w lodówce, zazwyczaj tuż obok masła. Szukajcie niewielkiej kostki opakowanej w papier. Pamiętajcie, aby przed użyciem wyjąć je z lodówki, by się ogrzały do temperatury pokojowej. Następnie należy je aktywować poprzez wymieszanie ich z cukrem oraz wodą lub mlekiem. Suche drożdże - jak używać? Wyróżniamy 2 rodzaje – zwykle drożdże suszone oraz w formie instant, która jest znacznie popularniejsza. Znajdziecie je najczęściej w dziale z dodatkami do wypieków, tuż obok proszku do pieczenia oraz cukru wanilinowego. Szukajcie niewielkich torebeczek. Drożdże suszone musicie rozmieszać z wodą lub mlekiem oraz mąką, drożdże instant są od razu gotowe do użycia. To znaczne ułatwienie i przyspieszenie przygotowania ciasta, dlatego cieszą się dużym powodzeniem. Są też doskonałe dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z ciastem drożdżowym. Wystarczy wymieszać je z pozostałymi składnikami i gotowe. Przelicznik drożdży suchych na świeże Drożdże suche drożdżom świeżym nierówne. Znacząco różnią się wagą i nie mogą być stosowane 1:1. Pamiętajcie, że 25g drożdży mokrych (czyli świeżych) odpowiada 7 gramom drożdży suchych – właśnie tyle zazwyczaj znajduje się w jednej małej...

 Przepis na szarlotkę z agrestem. Nietypowy i smaczny wariant tradycyjnego ciasta
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na szarlotkę z agrestem. Nietypowy i smaczny wariant tradycyjnego ciasta
Szarlotka z agrestem to coś w sam raz na późną wiosnę i wczesne lato. Wykorzystajcie sezon na agrest i przygotujcie ciasto drożdżowe z nadzieniem w postaci tego kwaśnego owocu.

Kiedyś agrest był niezwykle popularnym owocem na wsiach. Dzisiaj niektórzy ledwie o nim pamiętają. Jeżeli macie dostęp do tegorocznego, świeżego agrestu, koniecznie wypróbujcie ten przepis na świeży, wiosenny wypiek. Słodki, kwaskowaty smak to idealna podstawa do takiego ciasta jak coś w rodzaju szarlotki . Co prawda tradycyjnie tego typu ciasta piecze się oczywiście z jabłkami, ale nic nie stoi przecież na przeszkodzie, by nieco „złamać” ten klasyczny przepis. Przed wami drożdżowa szarlotka z agrestem! Przepis na drożdżową szarlotkę z agrestem Składniki: 50 dag mąki pszennej 10 dag masła 10 dag kostki margaryny (można zastąpić ją w całości masłem) Pół szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka jaj 3 łyżki śmietany 18% 20 g drożdży (ok. 1/5 paczki świeżych drożdży) 1 kg agrestu 1 opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego 2 opakowania cukru waniliowego Przygotowanie: Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta wyciągnijcie z lodówki masło i margarynę, żeby zmiękły. Przesiejcie mąkę przez sitko i połączcie ją z tłuszczem. Dodajcie do mąki cukier, proszek do pieczenia, pokruszone drożdże, żółtka i śmietanę i wyrabiajcie ciasto. Zagniecione ciasto podzielcie na dwie części. Jedną kulę zawińcie w folię spożywczą i schowajcie na ok. 40 min do zamrażalnika. Drugą porcję ciasta rozwałkujcie i wyłóżcie na dnie blachy o wymiarach 23x35 cm. Agrest obierzcie i opłuczcie. Wyłóżcie owoce na wyścieloną ciastem blachę i posypcie je kisielem i cukrem waniliowym. Zetrzyjcie na wierzch schłodzone ciasto za pomocą tarki o grubych oczkach. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie ciasto przez ok. 45-50 min. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj także:...