Myśleliście, że młynek do pieprzu jest jednorazowy? 1 trik i w sekundę go otworzycie
Adobe Stock
Triki kulinarne

Myśleliście, że młynek do pieprzu jest jednorazowy? 1 trik i w sekundę go otworzycie

Lubicie przyprawy w gotowych młynkach, ale szkoda wam wyrzucić puste opakowanie? Wypróbujcie ten trik, dzięki któremu możecie użyć młynka ponownie!

W stosunku do żywności sprzedawanej w sklepach jesteśmy coraz bardziej nieufni. Nie dziwi więc fakt, że wiele osób chętnie rezygnuje z przypraw w proszku i wybiera zdrowsze alternatywy. Dużą popularnością cieszy się pieprz sprzedawany w szklanych młynkach – pozwala to zaoszczędzić trochę pieniędzy, ponieważ porządny młynek sporo kosztuje.

Jednak ta oszczędność wydaje się tylko pozorna. W końcu taki młynek ze szkła po zużyciu całego pieprzu znajdującego się w środku nadaje się już tylko do wyrzucenia. Ale czy na pewno? Sprawdźcie to!

Kupiliście w supermarkecie pieprz w jednorazowym młynku – pieprz się skończył, młynek trzeba wyrzucić. Biorąc pod uwagę najnowsze trendy o ekologicznym stylu życia w zgodzie z naturą i z szacunkiem dla środowiska, naprawdę tworzenie jeszcze większej ilości odpadów może powodować wyrzuty sumienia.

Czy to oznacza, że czas zainwestować w porządny (i drogi) młynek do pieprzu? Skądże znowu! Pozornie jednorazowy młynek można za pomocą prostego triku otworzyć i użyć ponownie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak otworzyć jednorazowy młynek?

Otwieranie jednorazowego młynka jest bardzo proste. Potrzebujecie jedynie garnka, wody i oczywiście młynka.

  1. W garnku zagotujcie wodę.
  2. Do gotującej się wody na kilkanaście sekund włóżcie młynek, zanurzając całą plastikową część. Ostrożnie, gorące!
  3. Wyjmij młynek. Wrzątek nieco rozmiękczył plastik, więc łatwo będzie usunąć osłonkę. Zróbcie to za pomocą tępej części noża. Zdejmijcie ją i dokładnie wyczyść młynek z resztek pieprzu.
  4. Dokładnie wysuszcie butelkę i osłonkę.
  5. Gotowe! Do opróżnionego młynka możecie wsypać nowy pieprz lub inne przyprawy.
Zobacz także
Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście

Internetowi spryciarze są w stanie poradzić sobie z tym fantem nawet bez namaczania plastiku we wrzątku. Spójrzcie sami: 

Źródło: webniusy.com

jak otworzyć plastikowy młynek
AdobeStock
Newsy
Jednorazowe młynki z przyprawami mają ukrytą funkcję. Wiedzieliście o niej?
Czy jednorazowego, plastikowego młynka z przyprawami naprawdę nie można więcej użyć? Przekonajcie się!

Kto choć raz spróbował świeżo zmielonego pieprzu, ten nigdy nie wróci już do tego sprzedawanego w torebkach! Jego smak i aromat jest o wiele wyraźniejszy i bardziej ostry. Młynki są dość drogie, dlatego producenci przypraw coraz częściej oferują swoje produkty sprzedawane w plastikowych młynkach. Jednak takie rozwiązanie wcale nie jest dużo tańsze, ponieważ zasadniczo taki plastikowy młynek z supermarketu jest bardzo trudno otworzyć. Producent nawet nie podpowiada jak to zrobić z prostej przyczyny – wcale nie projektował młynka z myślą, że będzie on wielorazowego użytku! Zależy mu na tym, byście taki młynek wyrzucili i kupili nowy, wypełniony przyprawami. Nie tylko drogo, ale i nieekologicznie! Na szczęście i na to istnieje sposób. Sprawdźcie, jak można otworzyć taki plastikowy młynek! Rodzaje pieprzu Gdy uda wam się rozbroić plastikowy młynek, będziecie chcieli od razu uzupełnić go pieprzem w ziarenkach. Ale czy wiecie, który rodzaj jest najlepszy? W sklepach dostępnych jest kilka rodzajów pieprzu: Pieprz czarny – najbardziej popularny. Ma najostrzejszy smak i nadaje się do większości dań. Zwłaszcza do mięs, zup, ryb, pasztetów, serów, sosów i sałatek. Pieprz biały – ma dość charakterystyczny zapach, a w smaku jest znacznie łagodniejszy od czarnego. Używa się go głównie do potraw o jasnym kolorze, takich jak zabielone zupy, żurek, sery i soki warzywne. Pieprz zielony – również łagodny w smaku, a do tego nieco słodki. Najczęściej marynuje się go w słoikach i dodaje do mięs. Pieprz czerwony (różowy) – w smaku nieco przypomina owoce jałowca. Ponieważ jest lekko słodki, można go dodawać do deserów. Jak odkręcić plastikowy młynek do pieprzu? Gdy już zdecydujecie się na wybrany rodzaj pieprzu, czas na zmierzenie się z plastikowym...

Mielicie kawę w takim młynku? Lepiej tego nie róbcie
własne
Newsy
Mielicie kawę w takim młynku? Lepiej tego nie róbcie. Będzie paskudna w smaku
Przygotowanie kawy to dla kawoszy prawdziwy rytuał. Wsypanie ziaren do młynka, mielenie, zaparzanie, przelewanie do ulubionych filiżanek i w końcu delektowanie się czarnym naparem. Bardzo istotną częścią tego procesu jest jego początek, czyli użycie odpowiedniego młynka. 

Aromatyczna kawa z rana stawia na nogi i dodaje energii na wiele godzin. Jej picie jest ogromną przyjemnością. Wiedzą o tym wszyscy smakosze tego napoju i uważnie wybierają ziarna i sprzęt, który pozwoli im uzyskać doskonałą kawę. Czy młynek nożowy jest wystarczająco dobry do tego typu działania?  Do czego wykorzystuje się młynek nożowy?  Każda pani domu ma go w swojej szafce. To młynek do codziennych zadań związanych z siekaniem i mieleniem na pył. Możecie go wykorzystać m.in. do rozdrobnienia:  orzechów,  migdałów,  pieprzu,  siemienia lnianego,  a także wiórków kokosowych i płatków owsianych na mąkę.  Jaki sprzęt jest odpowiedni do mielenia kawy?  Dobry młynek do kawy to podstawa, jeżeli cenicie jej walory smakowe i zapachowe. Wielu kawoszy inwestuje w zakup ekspresu automatycznego, który rozwiązuje sprawę młynka, gdyż ma opcję mielenia już w sobie. Ci jednak, którzy wolą korzystać np. z kawiarki czy ekspresu przelewowego powinni uważnie wybrać sprzęt mielący.  Odpowiednim rozwiązaniem będzie wówczas młynek z systemem żarnowym.  Dlaczego młynek nożowy nie nadaje się do kawy?  Ostrza w młynku nożowym tną ziarna, zamiast je mielić. Wynikiem tego są nierówne drobinki ziaren i pył kawowy, które razem zakłócają ekstrakcję kawy i negatywnie wpływają na ostateczny aromat i smak.   To jednak nie koniec. Zapach kawy może być jeszcze bardziej osłabiony lub zmieniony, a to za sprawą ciepła, które wydziela silniczek elektryczny w urządzeniu, a także zapachu palonego plastiku pojawiającego się podczas mielenia w najtańszych młynkach nożowych.  Jaki młynek żarnowy wybrać?  Jeżeli chcecie cieszyć się wszystkimi walorami kawy, powinniście zdecydować...

Zabrakło wam cukru pudru do ciasta? Wystarczy chwila i po kłopocie
AdobeStock
Newsy
Zabrakło wam cukru pudru do ciasta? Wystarczy chwila i po kłopocie 
Co zrobić, gdy nagle stwierdzicie, że skończył wam się cukier puder? W sytuacji, kiedy nie macie czasu lub możliwości, by go kupić, możecie wypróbować jeden z prostych i szybkich sposobów na jego zrobienie. 

Cukier puder to dodatek do ciast i deserów oraz niezbędne wykończenie wielu wypieków. Przysłowiowa kropka nad i, dzięki której serwowane przez was łakocie będą nie tylko smakować idealnie, ale też pięknie wyglądać.   Jednak co począć w sytuacji, gdy go zabraknie, a potrzebujecie go do lukru, posypania pączków czy ciasteczek, dla waszych zbliżających się gości? Zamiast pędzić do sklepu, który w niedzielę może być zamknięty, zróbcie go w domu. Zobaczcie, jak!  Jak zrobić cukier puder ze zwykłego cukru?  Cukier puder to nic innego, jak zmielony na pył zwykły biały cukier, który z pewnością macie u siebie w domu. Wystarczy więc, że zmielicie go i stworzycie w ten sposób cukier do wykańczania wypieków. Wasze babcie i mamy najczęściej wykorzystywały w tym celu młynek do kawy. Wy możecie sięgnąć po inne sposoby i urządzenia.  Trzy proste sposoby na zrobienie cukru pudru  W warunkach domowych możecie rozdrobnić zwykły cukier przy użyciu młynka do kawy, robota kuchennego, moździerza lub wałka do ciasta. O ile jesteście kawoszami i posiadacie elektryczny młynek do kawy, możecie go wykorzystać do tego celu. Po prostu wsypcie niewielką ilość zwykłego cukru i zmielcie. Po minucie słodki puder powinien być gotowy. W misie robota kuchennego umieśćcie cukier kryształ, następnie włączcie urządzenie (powinno mieć nałożoną ostrą nożową końcówkę) i miksujcie przez około 2 minuty.  Jeżeli jednak nie posiadacie takich urządzeń lub nie chcecie ich wyciągać z przepastnej szafy, to rozsypcie zwykły cukier na twardej powierzchni, a następnie wałkujcie go do momentu uzyskania pudru.  Ostatni ze sposobów jest chyba najbardziej tradycyjny. Możecie go wykonać, jeżeli macie w domu moździerz, bo to w nim rozetrzecie...

Macie pończochy w domu? W mig zrobicie domową kiełbasę na kanapki. Pycha
Adobe Stock
Newsy
Macie pończochy w domu? W mig zrobicie domową kiełbasę z karkówki i boczku na kanapki
Domowa wędlina? Pycha! Nie znamy nikogo, kto by się oparł kiełbasie własnej roboty. Dzisiaj polecamy wam przepis na pełną przypraw świetną suszoną kiełbasę we francuskim stylu.

Kiełbasa, szynka, pasztety – uwielbiamy domowe wyroby wędliniarskie wszelkiego rodzaju. Warto otworzyć się na nieco inne przepisy i przetestować jeden przepis na salami swojej roboty. Jeżeli wam posmakuje, śmiało możecie je przygotować go swoim najbliższym na przykład na kolejną rodzinną uroczystość. Polacy wolą raczej tradycyjne wędzone, a potem obgotowywane kiełbasy. Dzisiaj zaprezentujemy wam prosty przepis na smaczną, chudą, domową kiełbasę suszoną, dojrzewającą powoli w cieple. To prawda, n iektórzy z nas nie przepadają za surową wędliną. Rzeczywiście, ma ona swój charakterystyczny smak, który nie wszystkim może przypaść do gustu. Jeżeli jednak lubicie salami czy szynkę parmeńską, taki smak nie będzie stanowił dla was przykrego doświadczenia. Wręcz przeciwnie – taką domową kiełbasę pokochacie od pierwszego wejrzenia.  Do przygotowania tego rodzaju kiełbasy będziecie potrzebowali gazy, którą owiniecie mięso. Jeżeli nie dysponujecie tego typu osłonką na kiełbasę, nie wahajcie użyć się niepotrzebnych pończoch. Kiełbasa spokojnie dojrzeje także w nich! Przepis na domową kiełbasę suszoną w rajstopie Składniki: Kawałek karkówki wieprzowej (ok. 70 dag) Ok. 20 dag boczku surowego (tłusty będzie najlepszy) Pół szklanki cukru Pół szklanki soli 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki czosnku granulowanego Przygotowanie: Zacznijcie od obtoczenia umytego mięsa w cukrze. Przykryjcie szczelnie i zostawcie mięso w lodówce na 48 g. Po tym czasie usuńcie nadmiar wody, umyjcie mięso i obtoczcie je tym razem w soli. Ponownie odstawcie mięso w chłodne miejsce na kolejne 2 dni. Następnie znów umyjcie mięso i obtoczcie w przyprawach. Wykorzystajcie po...