Myśleliście, że młynek do pieprzu jest jednorazowy? 1 trik i w sekundę go otworzycie
Adobe Stock
Triki kulinarne

Myśleliście, że młynek do pieprzu jest jednorazowy? 1 trik i w sekundę go otworzycie

Lubicie przyprawy w gotowych młynkach, ale szkoda wam wyrzucić puste opakowanie? Wypróbujcie ten trik, dzięki któremu możecie użyć młynka ponownie!

W stosunku do żywności sprzedawanej w sklepach jesteśmy coraz bardziej nieufni. Nie dziwi więc fakt, że wiele osób chętnie rezygnuje z przypraw w proszku i wybiera zdrowsze alternatywy. Dużą popularnością cieszy się pieprz sprzedawany w szklanych młynkach – pozwala to zaoszczędzić trochę pieniędzy, ponieważ porządny młynek sporo kosztuje.

Jednak ta oszczędność wydaje się tylko pozorna. W końcu taki młynek ze szkła po zużyciu całego pieprzu znajdującego się w środku nadaje się już tylko do wyrzucenia. Ale czy na pewno? Sprawdźcie to!

Kupiliście w supermarkecie pieprz w jednorazowym młynku – pieprz się skończył, młynek trzeba wyrzucić. Biorąc pod uwagę najnowsze trendy o ekologicznym stylu życia w zgodzie z naturą i z szacunkiem dla środowiska, naprawdę tworzenie jeszcze większej ilości odpadów może powodować wyrzuty sumienia.

Czy to oznacza, że czas zainwestować w porządny (i drogi) młynek do pieprzu? Skądże znowu! Pozornie jednorazowy młynek można za pomocą prostego triku otworzyć i użyć ponownie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak otworzyć jednorazowy młynek?

Otwieranie jednorazowego młynka jest bardzo proste. Potrzebujecie jedynie garnka, wody i oczywiście młynka.

  1. W garnku zagotujcie wodę.
  2. Do gotującej się wody na kilkanaście sekund włóżcie młynek, zanurzając całą plastikową część. Ostrożnie, gorące!
  3. Wyjmij młynek. Wrzątek nieco rozmiękczył plastik, więc łatwo będzie usunąć osłonkę. Zróbcie to za pomocą tępej części noża. Zdejmijcie ją i dokładnie wyczyść młynek z resztek pieprzu.
  4. Dokładnie wysuszcie butelkę i osłonkę.
  5. Gotowe! Do opróżnionego młynka możecie wsypać nowy pieprz lub inne przyprawy.
Zobacz także
Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście

Internetowi spryciarze są w stanie poradzić sobie z tym fantem nawet bez namaczania plastiku we wrzątku. Spójrzcie sami: 

Źródło: webniusy.com

jak otworzyć plastikowy młynek
AdobeStock
Newsy
Jednorazowe młynki z przyprawami mają ukrytą funkcję. Wiedzieliście o niej?
Czy jednorazowego, plastikowego młynka z przyprawami naprawdę nie można więcej użyć? Przekonajcie się!

Kto choć raz spróbował świeżo zmielonego pieprzu, ten nigdy nie wróci już do tego sprzedawanego w torebkach! Jego smak i aromat jest o wiele wyraźniejszy i bardziej ostry. Młynki są dość drogie, dlatego producenci przypraw coraz częściej oferują swoje produkty sprzedawane w plastikowych młynkach. Jednak takie rozwiązanie wcale nie jest dużo tańsze, ponieważ zasadniczo taki plastikowy młynek z supermarketu jest bardzo trudno otworzyć. Producent nawet nie podpowiada jak to zrobić z prostej przyczyny – wcale nie projektował młynka z myślą, że będzie on wielorazowego użytku! Zależy mu na tym, byście taki młynek wyrzucili i kupili nowy, wypełniony przyprawami. Nie tylko drogo, ale i nieekologicznie! Na szczęście i na to istnieje sposób. Sprawdźcie, jak można otworzyć taki plastikowy młynek! Rodzaje pieprzu Gdy uda wam się rozbroić plastikowy młynek, będziecie chcieli od razu uzupełnić go pieprzem w ziarenkach. Ale czy wiecie, który rodzaj jest najlepszy? W sklepach dostępnych jest kilka rodzajów pieprzu: Pieprz czarny – najbardziej popularny. Ma najostrzejszy smak i nadaje się do większości dań. Zwłaszcza do mięs, zup, ryb, pasztetów, serów, sosów i sałatek. Pieprz biały – ma dość charakterystyczny zapach, a w smaku jest znacznie łagodniejszy od czarnego. Używa się go głównie do potraw o jasnym kolorze, takich jak zabielone zupy, żurek, sery i soki warzywne. Pieprz zielony – również łagodny w smaku, a do tego nieco słodki. Najczęściej marynuje się go w słoikach i dodaje do mięs. Pieprz czerwony (różowy) – w smaku nieco przypomina owoce jałowca. Ponieważ jest lekko słodki, można go dodawać do deserów. Jak odkręcić plastikowy młynek do pieprzu? Gdy już zdecydujecie się na wybrany rodzaj pieprzu, czas na zmierzenie się z plastikowym...

Ta popularna przyprawa pomaga rzucić palenie. Dodawajcie ją do dań, a nie pożałujecie
Adobe Stock
Newsy
Ta popularna przyprawa pomaga rzucić palenie. Dodawajcie ją do dań, a nie pożałujecie
Straciliście już pomysły na to, jak pozbyć się nawyku palenia? To sposób, który warto wypróbować…

Jeśli wypróbowaliście już wielu sposobów na pozbycie się nawyku palenia, ale żaden nie okazał się skuteczny na stałe, być może potrzebujecie nowych inspiracji. Ta przyprawa ma wiele niesamowitych właściwości, ale jedną z nich jest właśnie pomoc w rzucaniu palenia! Na pewno macie ją u siebie w domu! Ilu Polaków pali papierosy? Ze statystyk wynika, że obecnie pali co czwarty dorosły Polak. To najniższy wynik statystyczny w historii, ale w dalszym ciągu jest stanowczo zbyt wysoki! Palenie to bardzo szkodliwy nawyk, który nie tylko pochłania niesamowicie dużo pieniędzy, ale też obiera wam na zawsze zdrowie. Jeśli nie wiecie jak pozbyć się nawyku palenia albo jesteście w trakcie rzucania, pomoże wam ta popularna przyprawa… Nie spodziewaliście się, jaką ma moc. Co pomoże w próbie rzucenia palenia? Wszyscy macie go w domach i pewnie używacie bardzo często do różnych dań. To po prostu czarny pieprz! Pieprz zawiera substancje pozwalające palaczowi odwrócić uwagę od chęci sięgnięcia po papierosa. Za tą cudowną właściwość odpowiada przede wszystkim zapach pieprzu. Udowodniono, że hamuje on głód nikotynowy. Rzucanie palenia z pomocą czarnego pieprzu Jak już wspomnieliśmy, by wykorzystać właściwość pieprzu pomagającą w rzucaniu palenia, musicie używać przede wszystkim jego charakterystycznego ostrego zapachu. Spróbujcie tych technik: Jeśli macie nieodpartą chęć sięgnięcia po papierosa, spróbujcie powąchać świeżo rozgnieciony pieprz, albo wacik nasączony olejkiem pieprzowym. Uważajcie, bo ma on bardzo ostry zapach, który może was drażnić! Pamiętajcie, że każde ograniczenie liczby wypalanych papierosów dziennie jest zdrowe. Stosujcie trik z wąchaniem pieprzu na początku, by spróbować ograniczyć liczbę wypalanych papierosów. Każdy jeden...

Kiełbasa suszona
Anan/Adobe Stock
Newsy
Macie pończochy w domu? W mig zrobicie domowe salami na kanapki. Pycha
Domowa wędlina? Pycha! Nie znamy nikogo, kto by się oparł kiełbasie własnej roboty. Dzisiaj polecamy wam przepis na paprykowo-czosnkowe salami.

Kiełbasa , szynka , pasztety – uwielbiamy domowe wyroby wędliniarskie wszelkiego rodzaju. Warto otworzyć się na nieco inne przepisy i przetestować jeden przepis na salami swojej roboty. Jeżeli wam posmakuje, śmiało możecie je przygotować go swoim najbliższym na przykład na kolejną rodzinną uroczystość. Polacy wolą raczej tradycyjne wędzone, a potem obgotowywane kiełbasy. Dzisiaj zaprezentujemy wam prosty przepis na smaczną, chudą, domową kiełbasę suszoną, dojrzewającą powoli w cieple. To prawda, n iektórzy z nas nie przepadają za surową wędliną. Rzeczywiście, ma ona swój charakterystyczny smak, który nie wszystkim może przypaść do gustu. Jeżeli jednak lubicie salami czy szynkę parmeńską, taki smak nie będzie stanowił dla was przykrego doświadczenia. Wręcz przeciwnie – domowe salami pokochają wszyscy amatorzy surowych kiełbas.  Do przygotowania tego rodzaju kiełbasy będziecie potrzebowali gazy, którą owiniecie mięso. Jeżeli nie dysponujecie tego typu osłonką na kiełbasę, nie wahajcie użyć się niepotrzebnych pończoch. Kiełbasa spokojnie dojrzeje także w nich! Przepis na domowe salami : Składniki: Kawałek karkówki wieprzowej (ok. 80 dag) Pół szklanki cukru Pół szklanki soli 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki czosnku granulowanego Przygotowanie: Zacznijcie od obtoczenia umytego mięsa w cukrze. Przykryjcie szczelnie i zostawcie mięso w lodówce na 48 g. Po tym czasie usuńcie nadmiar wody, umyjcie mięso i obtoczcie je tym razem w soli. Ponownie odstawcie mięso w chłodne miejsce na kolejne 2 dni. Następnie znów umyjcie mięso i obtoczcie w przyprawach....

biała kiełbasa
Pixabay
Newsy
Czy jelito białej kiełbasy jest jadalne? Tak, ale pod 1 warunkiem. Sprawdźcie jakim
Wielkanocny żurek czy biały barszcz, nie mogą się obejść bez białej kiełbasy. To kluczowy składnik tych potraw. Jednak co roku pada pytanie, czy jelito jest jadalne? Można je jeść, ale pod pewnym warunkiem.

Święta wielkanocne kojarzą się z wieloma potrawami, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wśród nich znajdują się takie smakołyki jak mazurek, babka, faszerowane jajka oraz żurek, bądź zamiennie - biały barszcz. Dodatkiem obowiązkowym do zup jest jajko ugotowane na twardo, świeże pieczywo oraz oczywiście kawałek białej kiełbasy.  Tradycyjna biała kiełbasa Jest odpowiednikiem wędzonej wędliny. Jednak tę przygotowuje się poprzez parzenie. Jest przyrządzona na bazie mięsa wieprzowego, niekiedy z dodatkiem wołowiny i umieszcza się ją w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym. Jest nieodzownym elementem świąt wielkanocnych, podczas których podaje się ją nie tylko do żurku czy białego barszczu, ale również przyrządza się samodzielne dania, przykładowo zapiekaną białą kiełbasę z dodatkami. Wiele osób nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez tego produktu.  Spożywanie osłonki białej kiełbasy  Co roku w okresie świąt wielkanocnych pojawia się pytanie czy zjada się osłonkę białej kiełbasy? Mimo upływu lat, ten temat wciąż powraca. Spożycie takiej osłonki jest możliwe tylko wtedy, jeśli jest ona naturalna, czyli wykonana z cienkiego jelita wieprzowego. W każdym innym przypadku należy ją przed jedzeniem ściągnąć.  Przepis na domową białą kiełbasę w jelicie wieprzowym Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg karkówki ½ kg wołowiny gulaszowej 1 kg surowego boczku 6 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu 2 łyżki soli ½ szklanki wody cienkie jelita wieprzowe Przygotowanie: Przyrządzenie domowej białej kiełbasy rozpocznijcie od namoczenia jelit wieprzowych w zimnej wodzie. Powinny się one moczyć przez minimum dwie godziny. Po tym czasie dokładnie je wypłuczcie i...