czy myć mięso przed gotowaniem
AdobeStock
Triki kulinarne

Myjecie mięso przed gotowaniem? Popełniacie spory błąd! Obalamy kulinarne mity

Zawsze przed ugotowaniem rosołu myjecie dokładnie mięso pod zimną wodą? Błąd! W tym artykule wyjaśniamy mit dotyczący mycia mięsa przed obróbką termiczną, a także inne legendy pokutujące wśród gotujących.
Katarzyna Wyborska
listopad 19, 2020

Przed smażeniem kurczaka zawsze dokładnie myjesz mięso? Pewnie wierzysz w ten i wiele innych mitów dotyczących jedzenia. Sprawdź, czy znasz je wszystkie i dlaczego są nieprawdziwe!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego nie trzeba myć mięsa przed przygotowaniem?

Nauczeni, że wszystko trzeba umyć przed zjedzeniem, myjemy także surowe mięso. Czy jest w tym jakiś sens? Według naukowców – nie. Dawniej mięso myto z bardzo prozaicznych przyczyn. Kawałki zarżniętej przed domem kury czy prosiaka mogły być po prostu brudne od krwi i piasku. Współcześnie jednak mięso jest dokładnie czyszczone w rzeźniach, więc nie ma potrzeby, żeby je ponownie myć. Co więcej, to może być szkodliwe! Odkryto, że mycie drobiu zwiększa prawdopodobieństwo zakażenia mięsa drobnoustrojami, co może prowadzić do zatrucia pokarmowego

Zobacz także

Czy świeża żywność jest zdrowsza od mrożonej?

Wyjaśnijmy to raz na zawsze – w kwestii wartości odżywczych mrożone jedzenie nie różni się niczym od świeżego! Jego smak, zapach i tekstura mogą się różnić w wyniku procesu zamrażania i rozmrażania, jednak wszystkie witaminy i mikroelementy pozostają w jedzeniu. Co więcej, mrożone owoce i warzywa mogą mieć więcej witamin niż świeże! Zwłaszcza owoce mrozi się od razu po zerwaniu, dzięki czemu po rozmrożeniu mają tyle samo składników odżywczych, co w momencie zamrażania. Natomiast świeże owoce zaczynają tracić witaminy około 3 dni po zerwaniu.

Czy jogurt trzeba zjeść 3 dni po otwarciu?

W niektórych domach panuje przeświadczenie, że produkty takie jak jogurty, śmietana czy soki trzeba zużyć w maksymalnie trzy dni po otwarciu, a później nadają się tylko do wyrzucenia. Podajcie nam choć jeden racjonalny powód by tak robić, bo my nie znajdujemy żadnego. Sprawdźcie dokładnie datę przydatności do spożycia i trzymajcie się instrukcji podanych na opakowaniu. 

Czy mrożona żywność jest wolna od bakterii?

Wiecie, w ilu stopniach przechowuje się wirusa grypy w laboratorium? W ponad -70 stopniach Celsjusza! To wielokrotnie więcej niż możliwości domowej zamrażarki, dlatego jeśli sądzisz, że mrożąc jedzenie zabijesz znajdujące się w nim bakterie i wirusy, to nie mamy dobrych wiadomości. 

Czy makaron trzeba płukać tuż po ugotowaniu?

Zastanówcie się przez chwilę – jeżeli gotujecie makaron do zupy lub na spaghetti, to po w jakim celu płuczecie go zimną wodą? Nie dość, że będzie zimny, to stanie się śliski. A tego na pewno byście nie chcieli, szczególnie gdy przygotowujecie makaron z sosem! Zawarta w makaronie skrobia sprawia, że jest on bardziej kleisty i wszelkie dodatki lepiej będą do niego przywierać. Płucząc makaron w wodzie usuwacie z niego skrobię.

Czy każde mrożone jedzenie jest przetworzone i niezdrowe?

Spoglądając na kilkukilogramowe worki z mrożonymi frytkami rzeczywiście możemy wysnuć przypuszczenie, że cała żywność mrożona w paczkach jest niezdrowa i wysoko przetworzona. To jednak nieprawda! Sprawdźcie skład pierwszej lepszej mrożonki z warzywami – zapewniamy, że nie znajdziecie tam nic poza samymi warzywami. Jeżeli chcecie mieć pewność co do zawartości opakowania, to czytajcie dokładnie etykiety.
 
 

jak rozmrozić rybę
AdobeStock
Triki kulinarne Jak szybko rozmrozić rybę? Jest na to jedna genialna sztuczka!
Miałaś w planach smażone filety rybne, a zapomniałaś je odmrozić? Nic nie szkodzi - mamy na to sposób!
Katarzyna Wyborska
listopad 19, 2020

Najlepsza jest świeża ryba prosto z porannego połowu, jednak o ile nie mieszkamy nad morzem, to nie możemy sobie pozwolić na taki luksus. Zadowalamy się mrożonymi rybami, które także są smaczne i mają jedną ogromną zaletę – można je przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy. Jak szybko odmrozić taką rybę? Odpowiadamy! Mrożone ryby Mrożona żywność to ogromny luksus, na który ludzkość może sobie pozwolić od ponad 100 lat – w 1913 roku do powszechnej sprzedaży trafił pierwszy model zamrażarki. Zrewolucjonizowało to rynek świeżej żywności i przyzwyczajenia zakupowe ludzi. Dotychczas świeże mięso jedzono tylko przy okazji uboju, a ryby jedli jedynie ci, którzy mieszkali blisko zbiorników wodnych i mogli kupić świeżą rybę prosto od rybaka. Dziś to już żaden problem i jeśli mamy ochotę, to możemy sobie kupić zamrożoną rybę złowioną tysiące kilometrów stąd. Kiedyś to byłoby nie do pomyślenia! Sposób na rozmrożenie ryby Aby ryba była smaczna i nie rozpadała się, trzeba odpowiednio wcześniej ją rozmrozić. Najlepiej przenieść ją z zamrażarki do lodówki lub postawić w kuchni, gdzie przez kilka godzin w temperaturze pokojowej się rozmrozi. Jednak co zrobić, gdy nie mamy czasu lub zapomnieliśmy wyjąć wcześniej rybę z zamrażarki? Jest na to sposób! Rozmrażanie całej ryby Zamrożoną rybę połóż pod strumieniem bieżącej, zimnej wody. Po chwili lekko podnieś temperaturę i zmniejsz. Powtórz czynność kilka razy. Kiedy zauważysz, że mięso zaczyna się rozmrażać, dalej trzymaj je pod zimną wodą lub włóż do miski i zasyp solą. Wstaw rybę do zimnego piekarnika i włącz. Mięso będzie się powoli rozmrażało wraz ze wzrostem temperatury. Rozmrażanie filetów Filety rybne lub dzwonki włóż do plastikowego woreczka, a...

Przeczytaj
Garnki
Peruphotart/ Adobe Stock
Triki kulinarne Potrawy, których nigdy nie powinniście gotować w domu. Oszczędzicie czas i nerwy
Chcecie przygotować te dania w domu? Dobrze się zastanówcie - ich przygotowanie zajmuje mnóstwo czasu!
Katarzyna Wyborska
listopad 15, 2020

Ostatnio coraz więcej uwagi zwraca się na to, jak ważne jest zdrowe odżywianie i przygotowywanie jedzenia samodzielnie w domu. Rzeczywiście – udowodniono, że przetworzona żywność ma negatywny wpływ na nasze zdrowie i łatwiej się od niej tyje. Jednak mimo to nie warto całkowicie rezygnować z niektórych potraw, które można kupić już gotowe. Ich przygotowanie jest tak czasochłonne, że możecie stracić przy tym więcej nerwów i zdrowia niż jedząc gotowe dania ze sklepu. Przetworzona żywność – tak, czy nie? Można się spierać co do tego czy gotowe, pakowane w słoiki lub leżące w zamrażarkach jedzenie jest zdrowe. Przez sporą ilość zawartych w nich konserwantów mają gorszy wpływ na nasze zdrowie i mogą powodować alergie i zaparcia. Jednak nie każda przetworzona żywność jest zła! Grunt to nauczyć się kierować zdrowym rozsądkiem, ponieważ niektóre z przedstawionych niżej dań zabierają tyle czasu, że naprawdę lepiej jest je po prostu kupić. Pierogi Smaczne, tradycyjne danie w wielu kuchniach świata. Jednak ich przygotowanie zajmuje strasznie dużo czasu i nie zawsze macie gwarancję, że pierogi wam wyjdą! Trzeba przygotować farsz, ciasto, a potem spędzić długie godziny na mozolnym zawijaniu i lepieniu pierogów . I na koniec oczywiście je ugotować! My chyba jednak wolimy po prostu kupić gotowe pierogi u sprawdzonych sprzedawców. Pamiętajcie, że pierogi można kupować nie tylko w supermarketach! Warto przejść się do pierogarni lub restauracji serwującej polskie jedzenie – bardzo często oferują sprzedaż pierogów na kilogramy. Jeśli będziecie kupować to danie w takich miejscach, to macie gwarancję, że nie różni się ono niczym od wersji przygotowywanej w domu. Ciasto francuskie Croissanty, rogaliki i tarta – wszystkie te wypieki są przepyszne, ale wyobrażacie sobie robienie...

Przeczytaj
jak wykorzystac resztki wedlin
Flickr
Newsy Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Kilka kroków i zrobicie z nich co najmniej 5 pysznych dań
Choć święta za pasem, to wraz z końcem świętowania pojawi się kolejny problem - co zrobić z resztkami jedzenia? Można je łatwo wykorzystać na kilka sposobów!
Katarzyna Wyborska
grudzień 22, 2020

Na święta przygotowuje się dosłownie górę jedzenia. Zwyczaj nakazuje przygotować wiele potraw, żeby nikt w Boże Narodzenie nie był głodny! Efekt jest taki, że mimo iż wszyscy goście wrócili do domów o kilka kilogramów ciężsi, to i tak jedzenie zostało. Co z nim zrobić? Istnieje kilka prostych i ciekawych sposobów, by wykorzystać je do innych dań! Sprawdźcie jakie, a nie będziecie musieli w tym roku z wyrzutami sumienia pozbywać się resztek wigilijnych potraw. Mięso i wędliny Z pozostałego po Bożym Narodzeniu mięsa można wyczarować wiele smacznych dań i przekąsek! Warto wypróbować chociażby poniższe pomysły: Omlet, pizza i tarta – świąteczna szynka i kiełbasa sprawdzi się doskonale jako dodatek do tych potraw! Tak naprawdę wszystkie te trzy dania smakują świetnie z jakimkolwiek dodatkiem o wyrazistym smaku, a takie są właśnie wędliny przygotowywane na święta. Leczo – tutaj sprawdzi się kiełbaska. Farsz – choć po świętach wszyscy mają dosyć pierogów, to warto resztki mięs zmielić w maszynce i wykorzystać je do farszu – np. do pierogów, pyz i innych mącznych dań. Smażone mięso z warzywami – w woku lub głębokiej patelni wystarczy zesmażyć wędliny, dodać warzywa, makaron i w pół godziny będziecie mieli smaczny obiad! Jajecznica – chyba nic nie smakuje lepiej, niż jajecznica z cebulką i podsmażonymi wędlinami. Warzywa Zupy – jeśli zostały wam świeże warzywa, których nie udało się wam wykorzystać do świątecznych dań, to warto zrobić z nich smaczną zupę jarzynową albo rosół. Zapiekanki – z warzyw z dodatkiem jajek i wędlin można stworzyć przepyszną i zdrową zapiekankę z piekarnika! Do tego smaczny, domowy sos czosnkowy. Palce lizać! Sałatki – podobnie jak w przypadku zup, świeże...

Przeczytaj
zupa owocowa
Gotujmy.pl
Newsy Zupa owocowa – klasyk czasów dzieciństwa. Jeden składnik sprawi, że będzie smakowała nieziemsko
Talerz zupy owocowej to nieodłączne wspomnienie z dzieciństwa. Jeżeli masz dzieci i pragniesz odtworzyć na nowo zapomniany już nieco smak tradycyjnej owocowej zupy, skorzystaj z naszego przepisu. Maluchy będą wniebowzięte!
Anna Borkowska
grudzień 10, 2020

Zupa owocowa to wspomnienie z dzieciństwa wielu z nas. Zazwyczaj podawała nam ją ukochana mama lub babcia. Latem zupę tę robiły ze świeżych owoców – malin, wiśni lub truskawek. Po zamrożeniu owoce te można było wykorzystać do przygotowania zupy owocowej jesienią lub zimą. Często z domowej roboty zacierką. Jak przygotować przepyszną zupę owocową? Podpowiadamy! Zupa truskawkowa z makaronem i miętą truskawki 1 kg woda 1,5 litra kisiel truskawkowy 1 łyżka czubata makaron 150 g śmietana 2 łyżki mięta suszona do smaku Przygotowanie Obierz truskawki z szypułek i opłucz je, a następnie przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj, jak na kompot. Podczas gotowania do smaku możesz dodać suszoną miętę. Jeśli nie masz truskawek w wersji świeżej, możesz użyć zamrożonych. Czy wiesz, że truskawki są bardzo korzystne dla zdrowia? Niezależnie od tego, czy są świeże czy mrożone, truskawki mają wiele właściwości zdrowotnych. Te cudownie słodkie i soczyste letnie owoce mają ochronne działanie na serce, zwiększają poziom dobrego cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi. Bogate w witaminy, błonnik i szczególnie wysokie poziomy przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, truskawki są niskokalorycznym pożywieniem, które nie zawiera sodu, tłuszczu ani niezdrowego cholesterolu. Truskawki: zwiększają odporność dzięki witaminie C pomagają utrzymać zdrowy wzrok zmniejszają ryzyko zachorowania na raka poprawiają sprężystość i elastyczność skóry obniżają poziom cholesterolu zmniejszają uciążliwe stany zapalne regulują ciśnienie krwi pomagają w kontrolowaniu wagi są świetne w okresie prenatalnym Jedz je na surowo lub w zupie owocowej i ciesz się ich wspaniałym smakiem.  Źródło: Gotujmy.pl  

Przeczytaj