Przed smażeniem kurczaka zawsze dokładnie myjesz mięso? Pewnie wierzysz w ten i wiele innych mitów dotyczących jedzenia. Sprawdź, czy znasz je wszystkie i dlaczego są nieprawdziwe!

Dlaczego nie trzeba myć mięsa przed przygotowaniem?

Nauczeni, że wszystko trzeba umyć przed zjedzeniem, myjemy także surowe mięso. Czy jest w tym jakiś sens? Według naukowców – nie. Dawniej mięso myto z bardzo prozaicznych przyczyn. Kawałki zarżniętej przed domem kury czy prosiaka mogły być po prostu brudne od krwi i piasku. Współcześnie jednak mięso jest dokładnie czyszczone w rzeźniach, więc nie ma potrzeby, żeby je ponownie myć. Co więcej, to może być szkodliwe! Odkryto, że mycie drobiu zwiększa prawdopodobieństwo zakażenia mięsa drobnoustrojami, co może prowadzić do zatrucia pokarmowego

Czy świeża żywność jest zdrowsza od mrożonej?

Wyjaśnijmy to raz na zawsze – w kwestii wartości odżywczych mrożone jedzenie nie różni się niczym od świeżego! Jego smak, zapach i tekstura mogą się różnić w wyniku procesu zamrażania i rozmrażania, jednak wszystkie witaminy i mikroelementy pozostają w jedzeniu. Co więcej, mrożone owoce i warzywa mogą mieć więcej witamin niż świeże! Zwłaszcza owoce mrozi się od razu po zerwaniu, dzięki czemu po rozmrożeniu mają tyle samo składników odżywczych, co w momencie zamrażania. Natomiast świeże owoce zaczynają tracić witaminy około 3 dni po zerwaniu.

Czy jogurt trzeba zjeść 3 dni po otwarciu?

W niektórych domach panuje przeświadczenie, że produkty takie jak jogurty, śmietana czy soki trzeba zużyć w maksymalnie trzy dni po otwarciu, a później nadają się tylko do wyrzucenia. Podajcie nam choć jeden racjonalny powód by tak robić, bo my nie znajdujemy żadnego. Sprawdźcie dokładnie datę przydatności do spożycia i trzymajcie się instrukcji podanych na opakowaniu. 

Zobacz także:

Czy mrożona żywność jest wolna od bakterii?

Wiecie, w ilu stopniach przechowuje się wirusa grypy w laboratorium? W ponad -70 stopniach Celsjusza! To wielokrotnie więcej niż możliwości domowej zamrażarki, dlatego jeśli sądzisz, że mrożąc jedzenie zabijesz znajdujące się w nim bakterie i wirusy, to nie mamy dobrych wiadomości. 

Czy makaron trzeba płukać tuż po ugotowaniu?

Zastanówcie się przez chwilę – jeżeli gotujecie makaron do zupy lub na spaghetti, to po w jakim celu płuczecie go zimną wodą? Nie dość, że będzie zimny, to stanie się śliski. A tego na pewno byście nie chcieli, szczególnie gdy przygotowujecie makaron z sosem! Zawarta w makaronie skrobia sprawia, że jest on bardziej kleisty i wszelkie dodatki lepiej będą do niego przywierać. Płucząc makaron w wodzie usuwacie z niego skrobię.

Czy każde mrożone jedzenie jest przetworzone i niezdrowe?

Spoglądając na kilkukilogramowe worki z mrożonymi frytkami rzeczywiście możemy wysnuć przypuszczenie, że cała żywność mrożona w paczkach jest niezdrowa i wysoko przetworzona. To jednak nieprawda! Sprawdźcie skład pierwszej lepszej mrożonki z warzywami – zapewniamy, że nie znajdziecie tam nic poza samymi warzywami. Jeżeli chcecie mieć pewność co do zawartości opakowania, to czytajcie dokładnie etykiety.