rosół
AdobeStock
Triki kulinarne

Mnóstwo osób popełnia ten błąd przy gotowaniu rosołu. Zupa nie smakuje tak, jak powinna

Gotujesz rosół według przepisu i ciągle nie wychodzi? Być może popełniasz jeden z tych częstych błędów!
Katarzyna Wyborska
listopad 24, 2020

Rosół – absolutny klasyk w kuchni i podstawa wielu zup. Każdy ma na niego swój sposób, dlatego trudno jest podać jeden uniwersalny przepis. Jeżeli czujesz, że twojemu rosołowi czegoś brakuje, nie jest odpowiednio wyrazisty lub tłusty, to skorzystaj z naszych wskazówek. Dziś doradzamy co robić, by rosół wyszedł jak najsmaczniejszy!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Rosół – częste błędy

Gdy rosół jest mdły lub szybko się psuje, zastanawiamy się, co robimy nie tak. Przecież przygotowujemy go zgodnie z przepisem! Niestety, rosół jest tak podstawową zupą, że w wielu przepisach nie podkreśla się częstych błędów popełnianych przy jego gotowaniu. Z jakiegoś powodu autorzy książek kucharskich wychodzą z założenia, że każdy po prostu wie, jakie mięso należy dodać lub jak zmienić proporcje, żeby zupa wyszła idealna.

Oto najczęstsze błędy w przygotowywaniu rosołu:

  1. Gotujesz go na samym drobiu – drób jest chudy i delikatny i dokładnie taki sam będzie rosół, na którym go ugotujesz. A to tłuszcz niesie smak, dlatego najsmaczniejszy jest tłusty bulion!
  2. Nie wyjmujesz cebuli i pora po ugotowaniu – zdarzyło ci się, że już po jednym dniu rosół się zepsuł? I to trzymany w lodówce? Przyczyna tkwi w cebuli. Przez nią zupa zaczyna się szybko psuć i kwaśnieje, dlatego od razu po ugotowaniu wyjmij cebulę i por z garnka (lub po prostu zjedz rosół w ciągu jednego dnia)
  3. Używasz mrożonego mięsa – mimo wszystkich zalet mrożenia żywności musimy powiedzieć, że rosół robiony na mrożonym mięsie jest po prostu niesmaczny. Jeżeli już musimy go użyć, to zadbajmy o to, by mięso rozmrozić powoli – absolutnie nie w mikrofali!

Jak zrobić dobry rosół?

Ugotowanie smacznego rosołu wbrew pozorom nie jest takie trudne. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad:

  • Podstawą rosołu jest mięso – najlepiej sprawdzają się żeberka wołowe lub szponder wołowy, korpus z kurczaka czy szyja z indyka. Rosół można też ugotować na kaczce, króliku, przepiórkach i cielęcinie. Wieprzowina jest niewskazana!
  • Zawsze zalewaj rosół zimną wodą
  • Nie oszczędzaj warzyw
  • Pamiętaj o przyprawach
Komentarze
syrop z cebuli przepis
AdobeStock
Zdrowie Staroświecki, ale bardzo skuteczny. Jak zrobić prawdziwy syrop z cebuli? O tym na pewno nie wiedzieliście
Łapie cię przeziębienie? Przygotuj ten tradycyjny syrop z cebuli, który szybko postawi cię na nogi!
Katarzyna Wyborska
listopad 24, 2020

Gdy dopada nas przeziębienie albo grypa, sięgamy po wszelkie możliwe lekarstwa i specyfiki, których producenci obiecują nam rychły powrót do zdrowia. Warto jednak zaufać w tym przypadku naturalnym sposobom na zwalczanie infekcji. Dziś przedstawiamy wam przepis na prawdziwy syrop z cebuli – idealny na przeziębienie! Naturalny antybiotyk Ludzkość od zawsze choruje na infekcje górnych dróg oddechowych, choć dopiero od niedawna wspomagamy się różnymi lekarstwami, które mają nas wyleczyć z choroby. Dawniej stosowano sposoby, których używały jeszcze nasze babcie. Chorobę należało wyleżeć pod pierzyną i dobrze się odżywiać. Podstawą był tłusty bulion, gotowane mięso, a nawet alkohol dla kurażu! Do tego oczywiście domowe antybiotyki, czyli miód, cebula i czosnek. Dobrze jest nadal po nie sięgnąć podczas przeziębienia, ponieważ mogą świetnie wspomóc leczenie konwencjonalne. Przepis na syrop z cebuli Jeżeli ty lub ktoś z twoich bliskich zachorował na przeziębienie lub grypę, warto skorzystać z tego przepisu. Domowy syrop z cebuli może nie pachnie najlepiej, ale szybko stawia na nogi! Przygotuj te składniki: Duża cebula Miód Przygotowanie Obierz cebulę i zetrzyj na drobnych oczkach. Poczekaj, aż puści sok. Przełóż startą cebulę do miseczki i wymieszaj z łyżką miodu. Dokładnie wymieszaj tak, by z powierzchni zniknęły wszystkie pęcherzyki powietrza. I gotowe! Syrop najlepiej przelać do słoika i zakręcić. Należy go przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 4 dni. Stosowanie Domowy syrop z cebuli należy przyjmować nawet kilkanaście razy dziennie po jednej łyżeczce.

Przeczytaj
buraki
Pixabay
Przepisy Dziś obchodzimy Dzień Buraka! To danie z buraczków wprost pokochasz! Jest idealne na zimę!
Mamy tutaj fanów buraków? Te pyszne i zdrowe warzywa dziś obchodzą swoje święto! Z tej okazji przypominamy przepis na klasyczne buraczki.
Katarzyna Wyborska
listopad 24, 2020

Nawet warzywa obchodzą swoje święta! W Dzień Buraka mamy dla was garść informacji o tym warzywie oraz świetny przepis na buraczki! Ciekawostki o burakach Buraki uprawiane były już od starożytności, natomiast w Polsce powszechnie zaczęto je sadzić i zbierać dopiero na początku XIX wieku. Stały się bardzo szybko popularne ze względu na ich łatwą uprawę i niską cenę. Buraki prędko rozpowszechniły się szczególnie wśród polskiego chłopstwa, ponieważ były tanie i łatwo dostępne. Co ciekawe, burak był znany Polakom już w średniowieczu, ale wtedy nikt nie spożywał korzeni – jedynie liście. Stąd też wzięła się nazwa barszczu ukraińskiego, ponieważ początkowo zupa ta była gotowana na liściach barszczu i miała zielony kolor. Buraki zaczęto dodawać do niej dopiero później, gdy ich uprawa stała się bardziej popularna. Właściwości buraków Buraki są nie tylko smaczne (choć to dla niektórych kwestia dyskusyjna), ale i bardzo zdrowe! Szczególnie do swojej diety burkai powinny włączyć osoby, które: Cierpią na anemię Spodziewają się dziecka Odchudzają się Leczą się na nadciśnienie Często chorują na przeziębienie Przepis na tarte buraki Gotowane buraczki są bardzo smaczne, a jeszcze lepsza jest domowej roboty ćwikła w słoikach! Aby ją przygotować, potrzebujecie: Kilogram buraków Ocet Olej Wodę Cukier Sól Przygotowanie Ugotuj buraki. Pamiętaj o tym, że buraki gotuje się w skórkach i obiera dopiero po ugotowaniu i ostudzeniu! Następnie zetrzyj je na tarce na grubych oczkach. W dużym garnku przygotuj zalewę. Wlej pół szklanki wody, 2 łyżki octu, łyżkę oleju i po łyżeczce soli i cukru. Zagotuj. Buraki przełóż do słoików i zalewaj gotującą się zalewą. Przełóż słoiki...

Przeczytaj