Znacie kluski lane? Mamy sposób jak przygotowywać je tak, by miały piękny, symetryczny i estetyczny kształt. To bardzo proste.
Składniki na kluski lane
Wydaje się, że kluski lane to taki klasyk, że nikomu nie trzeba podawać na niego przepisu. Jedynym problemem w przygotowaniu klusek lanych mogą być proporcje składników. Przygotujcie je z tych elementów:
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki wody lub mleka
- 2 jajka
- Szczypta soli
Jak poprawić kształt klusek lanych?
Niektórzy bardzo lubią uroczy i nieregularny kształt klusek lanych, ale jeśli chcecie nadać im bardziej eleganckiego wyglądu, polecamy nasz trik. Weźcie sito o dużych oczkach i postawcie je nad garnkiem. Ciasto na kluski lane wlewajcie przez to sito. Regularne otworki zapewnią kluskom równy, podobny kształt.
Przygotowanie klusek lanych
- Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i wodę lub mleko. Roztrzepujemy jajka za pomocą trzepaczki lub widelca. Możemy też wykorzystać mikser.
- Dosypujemy mąkę i mieszamy lub ubijamy kilka minut, by ciasto było gładkie. Kluski będą wtedy miękki i puszyste. Konsystencja powstałego ciasta powinna być podobna do gęstej śmietany. Ciasto ma pozostać lejące, ale jednocześnie musi być odpowiednio gęste.
- W garnku gotujemy wodę. Ciasto wlewamy cienką strużką do gotującej się wody. Wykorzystujemy do tego trik z sitkiem. Kładziemy sito o dużych oczkach na garnku i przecieramy przez nie ciasto za pomocą łopatki.
- Czekamy, aż kluski wypłyną na powierzchnię, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową i od razu przelewamy zimną wodą.
- Przekładamy kluski na talerz i od razu podajemy.
Do czego dodawać kluski lane?
Kluski lane są bardzo uniwersalne i szybkie w wykonaniu. Pasują do bulionów, jako zamiennik makaronu do rosołu lub innych zup z wywarem, na przykład do zupy koperkowej czy kalafiorowej. Pasują też to wszystkich zup na słodko. Kluski lane klasycznie jada się w zupie mlecznej. W tym wypadku można przygotować je, dodając bezpośrednio do gorącego mleka.