Makaron ryżowy czy pszenny
jiri hera, la_vanda/Adobe Stock
Triki kulinarne

Makaron ryżowy czy zwykły? Który jest bardziej zdrowy i pożywny?

Na rynku pojawiają się coraz to ciekawsze produkty. Są wśród nich różnego rodzaju makarony. Czy nietypowy makaron ryżowy jest lepszy niż ten tradycyjny, pszenny? Sprawdźmy to.

Ślady najstarszego makaronu na świecie prowadzą do Chin. To tam właśnie archeolodzy znaleźli szczątki tego mącznego dania sprzed 4 tysięcy lat! W Państwie Środka nie tylko od tysiącleci jedzą już różnego rodzaju kluseczki, ale także używają do nich różnego rodzaju mąk.

Moda na makarony inne niż pszenne wzięła się właśnie z kuchni azjatyckiej. Makarony sojowe, makarony ryżowe – wszystko to przybyło do nas właśnie z Dalekiego Wschodu.
Jeżeli lubicie eksperymenty, być może mieliście już możliwość skosztowania tych specjałów. Przed  ewentualną pierwszą degustacją warto dowiedzieć się czy makaron ryżowe jest odpowiedni dla naszego organizmu i jak wypada jego porównanie z makaronem pszennym.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Blaski i cienie makaronów

Makaron ryżowy wytwarzany jest z ryżu pozbawionego łupin, a więc z tak zwanego ryżu białego. Zabieg łuskania ryżu powoduje, że w znaczny sposób pozbawia się ziaren cennych wartości odżywczych.
Niestety na naszym rynku ze świecą szukać możemy makaronów z ryżu pełnoziarnistego.
Taki typ makaronu nazywany jest także makaronem z brązowego ryżu lub makaronem ryżowym tapioka.

Zwolennicy zdrowej diety łatwo znajdą za to na półkach sklepowych pszenny makaron pełnoziarnisty. Jego smak jest co prawda nieco inny od tego zwykłego, ale to temat na inną dyskusję. Mąka pszenna z zachowanymi otrębami zawiera znacznie dużo więcej mikroelementów, niż ta wielokrotnie pytlowana (przesiewana z otrębów).

Ponadto makaron pszenny możemy znaleźć pod wieloma różnymi postaciami – od nitek, przez rurki, aż po różnego rodzaju gniazdka. Z kolei wybór makaronu ryżowego ogranicza się do dwóch postaci – cienkich i grubszych nitek. Pierwsze lepiej sprawdzą się w zupie, a te drugie w różnego rodzaju smażonych potrawach.

Opcja dla niektórych

Przewagą makaronu ryżowego nad makaronem pszennym jest jego lekkostrawność i mała ilość kalorii. 100 g tego rodzaju wyrobu zawiera ledwie 100 kcal. Z kolei makaron pszenny w podobnej dawce zawiera już 140 kcal. Makaron ryżowy dłużej dostarcza organizmowi uczucie sytości, a ponadto nie zawiera glutenu, co może być ratunkiem dla osób na diecie bezglutenowej.

Nie da się ukryć, że makaron ryżowy jest mniej dostępny i droższy od tradycyjnego makaronu pszennego. Jednak jego liczne zalety powodują, że może być dla niektórych osób ciekawą opcją – zwłaszcza gdy z jakichś powodów nie powinny one jeść zwykłego makaronu.

Źródła: mashed.com, zywienie.abc.zdrowie.pl

Po czym poznać, że makaron jest zepsuty?
Adobe Stock
Newsy
Po czym poznać, że makaron się zepsuł? Jeśli tak wygląda to pod żadnym pozorem go nie jedzcie
Ugotowany, umieszczony w lodówce makaron zachowuje świeżość przez mniej niż 1 tydzień. Jeśli w tym czasie jego wygląd się zmienił pod żadnym pozorem nie spożywajcie tego produktu.

Ugotowany makaron to jeden z tych produktów spożywczych, które bardzo szybko się psują. W końcu zawiera on mnóstwo wilgoci, która sprzyja rozwojowi pleśni oraz rozmaitych bakterii. Umieszczony w lodówce wytrzyma zaledwie kilka dni. Jak długo można przechowywać ugotowany makaron? Wszystko zależy od rodzaju makaronu i składników, z których został wykonany. Najkrócej wytrzyma świeży makaron pszenny ze sklepu. Jego termin przydatności do spożycia wynosi tylko 1-3 dni. Od 3 do 5 dni możecie z kolei przechowywać gotowany makaron pszenny, makaron na bazie soczewicy, fasoli lub grochu, makaron bezglutenowy oraz nadziewany. Najbardziej wytrzymały okazuje się świeży, domowy makaron pszenny (4-5 dni) oraz wszelkie makarony z sosem (5 dni). Jak poznać, że makaron jest zepsuty? Zepsuty makaron poznacie między innymi po jego zapachu, ale również wyglądzie. Niezdatny do spożycia produkt stanie się lepki, obślizgły, wręcz śluzowaty. Może mieć także zmienioną barwę. Jeśli widzicie, że w pewnych miejscach jest szarawy lub białawy, pod żadnym pozorem go nie jedzcie. Przepis na domowy makaron Skoro już wiecie, jak rozpoznać zepsuty makaron śmiało możecie zacząć jego przyrządzanie. Zróbcie tylko tyle, ile w danym momencie potrzebujecie, a jeśli coś zostanie, nie trzymajcie w lodówce dłużej niż 5 dni. Będziecie potrzebować: 500 gramów mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczki soli Przygotowanie: W misce umieśćcie mąkę i sól. Całość dokładnie wymieszajcie. W kolejnej miseczce rozkłóćcie jajka. Tak przygotowane połączcie z mąką i lekko wymieszajcie, używając do tego na przykład widelca. Stolnicę oprószcie mąką i wyłóżcie na nią masę makaronową. Całość dokładnie zagniećcie, aż do powstania jednolitej...

Durszlak, odcedzanie makaronu
Pexels/cottonbro
Newsy
Odcedzacie makaron w durszlaku? To strata czasu. Ten sposób jest o niebo lepszy i łatwiejszy 
Trudno wyobrazić sobie codzienną kuchnię bez makaronu. Stanowi bazę do dań mięsnych, sprawdza się do zup oraz wymyślnych sałatek służących jako przekąski.

Dobrze ugotowany makaron jest al dente. Ani za twardy, ani zbyt kleisty. Po ugotowaniu należy go dobrze odcedzić. Jak zrobić to skutecznie, nie robiąc bałaganu w kuchni? Odmiany makaronu Odmian makaronu jest tyle, ile pomysłów na jego podanie. Przezroczyste, ryżowe nitki wybieracie do pad thaia, makaron ramen do rozgrzewającego tantanmenu, a z pszennego spaghetti przygotowujecie apetyczną carbonarę.  Wyobraźnia z użyciem makaronu nie zna granic, podobnie jak apetyt na parmezan, którym obficie posypuje się ulubione, włoskie klasyki. Na samą myśl, człowiek oblizuje się w myślach! Makaron smakuje solo i w towarzystwie.  Makaron jako popularny półprodukt Przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić, najczęściej gotując w osolonej wodzie. Wyjątek stanowią makarony skrobiowe, powszechnie znane pod nazwą makaronów chińskich, które można spożywać bez wcześniejszej obróbki termicznej. Makaron, w zależności od formy, gotuje się od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron, powinien być al dente, czyli nie rozpływać się od razu w ustach. Makaron w codziennej diecie Ze względu na dużą zawartość skrobi oraz powszechne spożycie, makarony - podobnie jak inne produkty zbożowe, są głównym źródłem węglowodanów w diecie. Makaron stanowi zarówno podstawę niektórych dań lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z sosami, serem żółtym, białym, także na słodko. Makaron jest jednym z podstawowych dań kuchni włoskiej. Jak odcedzić makaron nie mając durszlaka? Z ryżem i z ziemniakami nie będziecie mieli takiego problemu. Właśnie odcedzanie makaronu może być pewnym wyzwaniem, jeśli nie ma się pod ręką durszlaka. Ryż zostanie w torebce, ziemniaki są znacznie większe. A jak będzie z makaronem? Sposobów na zastąpienie durszlaka jest...

Makaron
Pixabay/RitaE
Newsy
Jak odmierzyć porcję makaronu na osobę? Ta metoda zawsze działa
Makaron to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. Właśnie w makaron Polacy zaopatrywali się w pierwszej kolejności na początku pandemii.

Każdy z was lubi z pewnością szybkie danie, które można przyrządzić z produktów znalezionych w kuchni. Takim produktem jest makaron, na pewno macie go w domowej spiżarce. Makaron ma długą historię Spaghetti przypomina historię makaronu, która jest długa i skręcona. Do dziś dnia wiele krajów walczy o miano pierwszego, który makaron wymyślił. Obecnie ten mączny przysmak można znaleźć w kuchniach całego świata, w niektórych to wręcz podstawowy składnik. Bez niego z pewnością nie obyliby się Włosi, którzy w Europie uważani są za prawdziwych królów makaronu. Makaron to najstarszy produkt żywieniowy. Mógł on być przyrządzany już 4000 lat temu. Legenda mówi, że do Europy sprowadził go Marco Polo. Według niektórych świadectw, już wiele wieków wcześniej makaron był znany starożytnym Rzymianom. Ten pokarm, przyrządzany z mieszaniny wody i mąki, a następnie suszony, znali także Arabowie. Inna teoria głosi, że to dzięki nim trafił on na południe Europy, m.in. do Włoch. Współcześnie właśnie Włochy uznawane są za ojczyznę makaronu. Dziś kuchnia włoska rozróżnia blisko sto jego rodzajów. Dla polepszenia walorów smakowych, a także estetycznych, do makaronów zarówno tych domowych, jak i przemysłowych, dodaje się naturalne barwniki np. sok z buraków, szpinak i pomidory. Inny makaron do sosów śmietanowych, inny do bazy z pomidorów Makarony można podzielić głównie przez wzgląd ich użyteczności wobec różnych potraw. Innego rodzaju użyjecie do śmietany z koperkiem i łososiem, a innego do klasycznego spaghetti ze świeżych, smażonych pomidorów. Można wyróżnić jego rozmaite odmiany. Rodzaje, z których korzysta się najczęściej to: Linguini ...

Smażony makaron w warzywami. Prosty obiad w kilka minut
Pixabay
Newsy
Smażony makaron z warzywami. Prosty obiad w kilka minut
Kuchnia orientalna skrywa bardzo wiele szybkich w przygotowaniu i pysznych dań, a składniki możecie kupić w każdym supermarkecie!

Makarony i ryże, które zasmażane są z mięsem, warzywami, sosem czy jajkiem to prawdziwy specjał kuchni azjatyckiej. Przygotowuje się je szybko i tworzą one pełnowartościowe posiłki, ponieważ zawierają już węglowodany, białko mięsne oraz dużo warzyw.  Szybka kuchnia azjatycka Zasmażane makarony z wieloma dodatkami nazywane są też stir-fry. Mają bardzo wiele odmian i można je przyrządzić na setki sposobów – także w wersji bezmięsnej. Wszystkie są bardzo sycące i wcale nie wymagają kosztownych składników. Przeważnie są to podstawowe, łatwo dostępne warzywa, mięso (lub jego zamienniki takie jak tofu) oraz sosy azjatyckie, które można dostać w każdym sklepie. Od słodko-kwaśnych po curry, chilli bądź sosy w kilku smakach – to właśnie sos definiuje smak potrawy i nadaje jej egzotycznego klimatu. Orientalne danie z patelni lub woka może być gotowe już w kilkanaście minut! Jak je przygotować? Przepis na smażony makaron z warzywami Składniki: paczka makaronu ryżowego sos do potraw chińskich cebula 2 marchewki żółta papryka pół łyżeczki startego imbiru łyżka sezamu natka kolendry 1 mały brokuł ząbek czosnku łyżeczka płatków chilli 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki oleju sezamowego (ale można zastąpić go też zwykłym) Przygotowanie: Makaron ugotujcie i przestudźcie. Cebulę, marchew i paprykę pokrójcie w paski, a brokuły podzielcie na małe różyczki. Posiekajcie czosnek, chili i natkę kolendry. Brokuły sparzcie w gorącej wodzie. Sezam uprażcie delikatnie na suchej patelni. Na dużej patelni rozgrzejcie olej, podsmażcie na nim czosnek i chili, dodajcie cebulę, marchew paprykę, imbir i smażcie chwilę. Dodajcie brokuły i sos do potraw chińskich. Całość...