pomidory jak przechowywać
diapicard/Pixabay.com
Triki kulinarne

Kupuj w sklepie tylko takie pomidory! Wyróżnia je jeden istotny szczegół!

Jak wybrać najsmaczniejsze pomidory, które długą zachowają świeżość? Sprawdź, czy robisz to dobrze!
Katarzyna Wyborska
listopad 04, 2020

Malinowe, śliwkowe, koktajlowe – istnieje wiele odmian pomidorów i wszystkie są pyszne oraz zdrowe. Jak wybrać najlepsze pomidory, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatki oraz na przetwory? Przekonajcie się!

Jakie pomidory kupować?

Kupując pomidory musimy kierować się przede wszystkim ich świeżością. Najlepsze pomidory to te o soczystym, czerwonym kolorze i twarde. Im bardziej miękki pomidor, tym bardziej jest dojrzały. Należy też zwracać uwagę na skórkę! Świeży pomidor ma idealnie gładką i błyszczącą skórkę. Pomarszczona i mało elastyczna powierzchnia świadczy o tym, że warzywo jest już nieświeże. Sprawdźmy, czy na pomidorze nie ma ciemnych plam, wgnieceń lub pleśni. Jeżeli masz delikatny żołądek, nie kupuj odmiany pomidorów malinowych! Ich lekko różowy kolor to wynik działania tomatyny, a ta działa drażniąco na ściany żołądka.

Pomidory – najczęstsze błędy

Aby móc w pełni rozkoszować się smakiem pomidorów, trzeba przestrzegać kilku prostych zasad:

  1. Nie trzymaj pomidorów w lodówce! Tracą wtedy smak i zapach.
  2. Nigdy nie jedz pomidorów, na których są czarne plamy lub ślady pleśni. Pamiętaj, że odkrojenie zepsutego fragmentu to nie jest rozwiązanie – jeżeli na pomidorze pojawiła się pleśń, to znaczy że całe warzywo już się psuje i zjedzenie go w najlepszym wypadku skończy się silnym bólem brzucha.
  3. Nie kupuj pomidorów w plastikowych opakowaniach.

 

Źródło zdjęcia: diapicard/Pixabay.com

Komentarze
Proste pomysły na oabid
Adobe Stock
Przepisy Pyszny i oszczędny pomysł na obiad. Każdemu będzie smakować
Pandemia karze wam siedzieć w domu, a wy nie macie pomysłu na obiad? Podpowiadamy! Na pewno znajdziecie w lodówce te 3 tanie i ogólnodostępne produkty obiadowe
Aleksandra Jaworska
listopad 04, 2020

  Pytanie “co zrobić na obiad?” to zmora nie tylko odchodzących do lamusa gospodyń domowych. Powszechnie wiadomo, że nie ma to jak zjeść przynajmniej jeden, ciepły posiłek w ciągu dnia. Najczęściej tym posiłkiem jest obiad. Jeżeli korzystamy z jedzenia na wynos, problem rozwiązuje się sam. Jeśli jednak mamy na uwadze własne oszczędności, ale i myśl o gotowaniu w domu, z pomocą przychodzą 3 popularne składniki, które pomogą nam przyrządzić łatwy, smaczny i tani obiad! Jajko Jeśli trzeba byłoby podać w 3 sekundy produkt, który zdecydowana większość was ma w lodówce, z niewielkim progiem błędu - będzie to jajko. Jajko to przede wszystkim znakomite składniki odżywcze, wzorcowa porcja białka i możliwość łączenia z różnego rodzaju produktami. Jajko sprawdza się śniadaniowo, w jajecznicy, jajko podamy z rzodkiewką i świeżo pokrojonym szczypiorkiem na kolację, ale i jajko stanowi bazę wszelkich panierek. Nadaje się do zapiekania, gotowania, smażenia. Jajko lubi wyraziste przyprawy i dzięki niemu nasz codzienny obiad zyska na wartości i smaku. Ziemniak Nie wszyscy lubią mięso, jak i nie każdy obiad musi zawierać porcję białka pochodzenia zwierzęcego. Diety wegetariańskie, wegańskie, z dużą ilością wykluczeń produktowych stają się coraz bardziej popularne. Węglowodany zawarte w ziemniakach służą naszemu zdrowiu, dlatego właśnie ziemniak to kolejny produkt, jaki przyda się w czarowaniu dań z wyższej półki. Mająca głównie pozytywne skojarzenia pyra przyda się do prostych placków ziemniaczanych, aromatycznych ziemniaczanych łódeczek zapiekanych w piekarniku, czy w końcu zapiekanki ziemniaczanej - która postawi na nogi każdego, nawet po długim dniu pracy. Pierś z kurczaka Ulubionym mięsem obiadowym, ale też tym, po które sięgamy najczęściej jest...

Przeczytaj
rosół, zupa, zupa z makaronem
rzelkazag
Zdrowie Tajny, prozdrowotny składnik nada zupełnie innego smaku twojemu rosołowi. Zyska magiczną moc
Każda dobra gospodyni domowa może pochwalić się swoją własną recepturą na rosół. Niektóre dodają na sam koniec dodają natkę pietruszki, inne wcześniej dorzucą do wywaru nieco lubczyku. Rzadziej spotykane jest dodawanie do rosołu bluszczyku kurdybanka. Ta mało znana roślina ma niezwykłe zdrowotne właściwości. Może okazać się waszą tajną bronią na jesienne choroby i infekcje!
Hubert Rój
listopad 04, 2020

Są w Polsce takie domy, w których bez rosołu nie obejdzie się żadna niedziela. Stałym elementem w naszych zupach jest makaron (najlepiej domowej roboty), nieodzowna mięsna podstawa do bulionu, a także warzywa (czyli marchew, seler, pietruszka). Co tu dużo mówić - przepis na rosół nie wydaje się specjalnie skomplikowany. Większość gospodyń, oprócz doprawienia rosołu solą i pieprzem, decyduje się także na poprawienie smaku wywaru poprzez dodanie różnego rodzaju ziół. Lubianym dodatkiem do złocistej zupy jest lubczyk. W sezonie króluje z kolei świeża pietruszka. Obecnie, w czasie jesiennej słoty, musimy sięgać do zieleniny suszonej. Tutaj nasza wskazówka - warto pamiętać o zamrożeniu świeżej natki pietruszki na zimę - taka z pewnością doda kolorytu naszemu rosołowi, choć poprzez mrożenie straci nieco na wartości. Tajna broń w rosole Jednak nie samym lubczykiem i pietruszką żyje człowiek! Możemy łatwym sposobem sprawić, by nasza zupa stała się jeszcze bardziej zdrowa. Tą czynnością będzie dodanie nieco suszonego bluszczyku kurdybanka do talerza z gorącą zupą. Zapytacie: a co to takiego? Już spieszymy z odpowiedzią. To mało znane zioło o nieco egzotycznej nazwie ma niezwykłe cechy - jest wręcz stworzone do spożywania w trakcie obecnego sezonu grypowego.  Uważajcie jednak, żeby z kurdybankiem nie przeholować: jest dość pikantny i gorzki w smaku! Znajdziecie go w sklepach zielarskich.  Oto krótka lista zalet kurdybanka: Wzmacnia nasz układ odpornościowy w walce z przeziębieniem - jest rośliną o właściwościach bakteriobójczych. Pomaga zwalczyć uporczywy kaszel, wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Rozrzedza wydzielinę w płucach, ułatwiając pozbycie się jej. Korzystnie działa na układ nerwowy, łagodząc...

Przeczytaj
Paluszki z dyni, pieczona dynia, dynia
WWWiola/gotujmy.pl
Przepisy Obłędnie pyszna dynia w plastrach! Domownicy oniemieją z zachwytu!
Sposobów na pieczoną dynię jest co niemiara. Aromatyczny, lekko słodki smak i zapach poczujemy i w dyni upieczonej całości, i w formie frytek, czy też w pokrojonej w kostkę. My proponujemy przepis na dynię w plastrach. Wystarczy dodać tylko trochę oliwy, trochę przypraw do smaku i do piekarnika!
Hubert Rój
listopad 04, 2020

Brzmi to niezwykle łatwo, prawda? Aby jednak nasze dyniowe plasterki wyszły tak jak trzeba, warto wziąć sobie do serca parę wskazówek.  Przede wszystkim należy poświęcić nieco czasu na dokładne oczyszczenie dyni z nasion i włókien. O to jaką dynię powinno się wybrać do pieczenia w kawałkach nie powinniśmy się martwić - do takiej obróbki termicznej pasuje każdy jej rodzaj! Na tym tle wyróżnia się jedynie dynia Hokkaido, którą po upieczeniu można jeść ze skórką.  Ważne jest także to, abyśmy nie przepiekli naszej dyni. Wystarczy jej zaledwie 20-30 min w piekarniku, by nabrała "rumieńców",  miękkości i aromatu w piekarniku. Czas pieczenia zależy oczywiście od stanu naszego warzywa. Im grubiej pokrojone, tym dłużej powinno spoczywać na blasze. Więcej czasu w piekarniku będą potrzebowały także odmiany o gęstszej strukturze miąższu. Temperaturę należy nastawić na około 180 stopni Celsjusza - tę z kolei musimy dostosować do parametrów naszego urządzenia.  Dynia wybrana, piekarnik przygotowany, czas zatem na pieczenie. A zatem - do dzieła! Poniżej przedstawiamy na pieczoną dynię z aromatycznymi przyprawami. Nie bójcie się jednak eksperymentów i swobodnie mieszajcie dodatki! Składniki: dynia 1 szt.  papryka ostra 1 łyżeczka  gałka muszkatołowa 1 łyżeczka  słodka papryka 1 łyżeczka  oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe  sól 1/2 łyżeczki  pieprz 1/2 łyżeczki  kmin rzymski (kumin) 1/2 łyżeczki  Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W tym czasie myjemy, suszymy i przekrajamy dynię na pół i usuwany włóknisty miąższ i pestki. Kroimy ją na plastry o grubości około 2 cm....

Przeczytaj