pomidory jak przechowywać
diapicard/Pixabay.com
Triki kulinarne

Kupuj w sklepie tylko takie pomidory! Wyróżnia je jeden istotny szczegół!

Jak wybrać najsmaczniejsze pomidory, które długą zachowają świeżość? Sprawdź, czy robisz to dobrze!

Malinowe, śliwkowe, koktajlowe – istnieje wiele odmian pomidorów i wszystkie są pyszne oraz zdrowe. Jak wybrać najlepsze pomidory, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatki oraz na przetwory? Przekonajcie się!

Jakie pomidory kupować?

Kupując pomidory musimy kierować się przede wszystkim ich świeżością. Najlepsze pomidory to te o soczystym, czerwonym kolorze i twarde. Im bardziej miękki pomidor, tym bardziej jest dojrzały. Należy też zwracać uwagę na skórkę! Świeży pomidor ma idealnie gładką i błyszczącą skórkę. Pomarszczona i mało elastyczna powierzchnia świadczy o tym, że warzywo jest już nieświeże. Sprawdźmy, czy na pomidorze nie ma ciemnych plam, wgnieceń lub pleśni. Jeżeli masz delikatny żołądek, nie kupuj odmiany pomidorów malinowych! Ich lekko różowy kolor to wynik działania tomatyny, a ta działa drażniąco na ściany żołądka.

Pomidory – najczęstsze błędy

Aby móc w pełni rozkoszować się smakiem pomidorów, trzeba przestrzegać kilku prostych zasad:

  1. Nie trzymaj pomidorów w lodówce! Tracą wtedy smak i zapach.
  2. Nigdy nie jedz pomidorów, na których są czarne plamy lub ślady pleśni. Pamiętaj, że odkrojenie zepsutego fragmentu to nie jest rozwiązanie – jeżeli na pomidorze pojawiła się pleśń, to znaczy że całe warzywo już się psuje i zjedzenie go w najlepszym wypadku skończy się silnym bólem brzucha.
  3. Nie kupuj pomidorów w plastikowych opakowaniach.

 

Źródło zdjęcia: diapicard/Pixabay.com

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie pomidory są trujące
Adobe Stck
Newsy
Czy pomidory mogą być trujące? Szczególnie uważajcie na ten jeden rodzaj
Pomidory to jedne z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw, ale nie zawsze tak jest. Jedzenie niektórych pomidorów może przynieść wam więcej szkody niż pożytku.

Doskonale smakuje solo i na kanapce. Można z niego zrobić pyszną zupę , koktajl lub dodać go do różnych dań. Pomidor to jedno z najzdrowszych i zarazem najsmaczniejszych warzyw. Występuje w wielu różnych kształtach i odmianach , które różnią się od siebie nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Jego korzystne właściwości można wymieniać bez końca, ale pomidor nie zawsze jest zdrowy. Kiedy warzywo to może być trujące? Takie pomidory są trujące Jeżeli uprawiacie pomidory, dajcie im dobrze dojrzeć na krzaku. Nigdy nie zrywajcie niedojrzałych, zielonych pomidorów . Takie pomidory zawierają bardzo niebezpieczny związek, który nosi nazwę tomatyna. Czym jest tomatyna? Tomatyna to trujący pierwiastek alkaloidowy występujący w pomidorze. Tomatyna znajduje się w zielonych częściach rośliny, takich jak liście, łodygi i niedojrzałe owoce. Dojrzały czerwony pomidor ma bardzo minimalny poziom tomatyny i jest ogólnie bezpieczny do spożycia przez ludzi. Jednak nawet niedojrzałe owoce nie mają wystarczającej ilości tomatyny, aby zrobić krzywdę dorosłemu człowiekowi. Związek ten jest groźny jedynie w dużych dawkach. Może wówczas powodować takie dolegliwości jak: mdłości, wymioty, kolki, biegunki a w ekstremalnie dużych dawkach może uszkodzić wątrobę, a nawet serce. Gorsza dla zwierząt niż dla ludzi Zdaniem ekspertów, tomatyna na ogół ma większy toksyczny wpływ na psy niż na ludzi, dlatego ważne jest, aby edukować właścicieli zwierząt na temat względnej toksyczności tego związku w pomidorze. Nie tylko tomatyna Naukowcy odkryli, że oprócz tomatyny, w zielonym pomidorze znajduje się jeszcze inny toksyczny składnik zwany atropiną. Przykładowo u kota, związek ten może spowodować zaburzenia rytmu serca, ale dla ludzi jest on groźny jedynie w bardzo dużych...

Czy pomidory z kiełkami w środku można zjeść?
Adobe Stock
Newsy
Czy pomidory z kiełkami w środku można zjeść? 
Widzieliście kiedyś kiełkujące od wewnątrz pomidory? Białe kiełki wewnątrz tego warzywa wcale nie muszą oznaczać zepsucia, ale czy można je jeść?

Pomidory z kiełkami w środku nie należą do najczęściej spotykanych widoków w kuchni, ale wraz ze wzrastającą temperaturą w mieszkaniach i domach, po rozkrojeniu warzywa możecie natknąć się na taki obrazek. Ma to oczywiście związek z przyspieszeniem procesów wzrastania nasion pomidora przy zachowanej odpowiedniej wilgoci miąższu i zapewnieniu większego ciepła. Czy zjedzenie takiego pomidora grozi nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi? Czy można zjeść pomidory z kiełkami w środku? Odpowiedź na pytanie, czy zjedzenie kiełkujących od wewnątrz pomidorów jest niebezpieczne dla zdrowia jest w sama w sobie prosta i krótka – nie. Jeżeli przydarzy wam się takie „nietypowe zachowanie” przejrzałego pomidora, jego zjedzenie nie powinno zagrozić waszemu zdrowiu. Inną sprawą jest to, że tego rodzaju pomidor z pewnością nie będzie należał do najsmaczniejszych. Jeżeli jednak postanowicie go zjeść, wcześniej dokładnie przyjrzyjcie się jego powierzchni. Dokładnie sprawdźcie, czy na pomidorze nie ma śladów pleśni, zepsucia, gnicia – wszystkie te przesłanki kategorycznie wykluczają możliwość jego spożycia. Zjedzenie spleśniałego, zepsutego lub zgniłego pomidora jest najprostszą drogą do tego, by przyprawić własny organizm o niepotrzebne sensacje żołądkowe, a nawet groźne w skutkach zatrucie. Dlaczego pomidory kiełkują od wewnątrz? Jak już wspomnieliśmy, kiełkowanie pomidora od środka nie zdarza się zbyt często. Eksperci twierdzą, że zanim pomidor zdążyłby zakiełkować w warunkach domowych, wcześniej raczej pokryłby się pleśnią i zacząłby gnić. Skąd więc zjawisko kiełkowania? Niektórzy twierdzą, że wiąże się to z użyciem dużych ilości pestycydów i całej masy innych środków ochrony rośliny przez rolników. Dotyczy to zwłaszcza importowanych pomidorów z...

pomarancze
unsplash.com/@stri_khedonia
Newsy
Zaraz zacznie się sezon na pomarańcze. Podpowiadamy, jak wybrać te najsmaczniejsze. Muszą mieć...
Wiesz, jak rozpoznać idealne pomarańcze? Przedstawiamy garść wskazówek, dzięki którym kupowane pomarańcze zawsze będą smaczne i soczyste.

Dawniej w Polsce pomarańcze kojarzyły się tylko ze Świętami Bożego Narodzenia. Wciąż wiele osób czując zapach tych owoców oczami wyobraźni widzi choinkę i wigilijny stół. Na szczęście dziś możemy bez ograniczeń zajadać się pomarańczami przez całą zimę! A jak wybrać te najsmaczniejsze? Nie obierając pomarańczy można rozpoznać jej świeżość oraz to czy będzie słodka i soczysta. Chcecie się dowiedzieć jak? Przeczytajcie ten artykuł, w którym wszystko wyjaśniamy! Soczystość Soczysty owoc będzie miał w sobie więcej wody, dlatego wybierając pomarańcze zwróćmy uwagę na to, czy są ciężkie. Oczywiście w stosunku do swojej wielkości (duża pomarańcza zawsze będzie cięższa od mniejszej). Najlepiej obiema dłońmi wziąć i porównać dwa owoce podobnej wielkości – cięższy będzie bardziej soczysty. Brak pestek Jeżeli wyjątkowo nie lubisz pomarańczy z pestkami, to szukaj takich z czymś na kształt „pępka” pod spodem. To otwór, w którym znajduje się kolejna, malutka i niedojrzała pomarańcza, która zaczęła dojrzewać w owocu. Jej obecność oznacza, że wyciągnęła ona pestki z dużej pomarańczy! Jak rozpoznać dojrzałą pomarańczę? Niestety, odpowiedź nie jest taka oczywista. Praktycznie jedynym sposobem na upewnienie się, że pomarańcza nadaje się jeszcze do spożycia jest sprawdzenie, czy nie ma na niej plam pleśni. Natomiast reszty można się niestety dowiedzieć dopiero obierając ją ze skórki. Nie dajcie się zwieść błyszczącym pomarańczom! Są pokryte warstwą wosku, dzięki któremu dłużej zachowują świeżość, jednak nie daje to żadnej gwarancji, że owoc będzie świeży i soczysty. Jakie pomarańcze na skórkę pomarańczową? Jeśli masz ochotę na domową skórkę pomarańczową, to koniecznie pamiętaj o jednej rzeczy –...

Karol Okrasa pokazał jak robi konfiturę z cukinii i pomidorów. Dodaje do niej 1 nietypowy składnik
Instagram/KarolOkrasa/AdobeStock
Newsy
Karol Okrasa pokazał jak robi konfiturę z cukinii i pomidorów. Dodaje do niej 1 nietypowy składnik 
Sezon na robienie przetworów w pełni. Koniecznie sprawdźcie przepis na przepyszną konfiturę warzywną Karola Okrasy.

Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Jeżeli macie do dyspozycji cukinię i pomidory , zróbcie z nich konfiturę z przepisu Karola Okrasy . Taka konfitura będzie stanowiła wspaniały dodatek do różnych potraw – ryb, mięs oraz wytrawnych naleśników. Jak ją przygotować? Zdradzamy krok po kroku. Kim jest Karol Okrasa? Urodzony w 1978 roku w Białej Podlaskiej Karol Okrasa jest jednym z najlepszych kucharzy w Polsce. To autor kilku książek oraz prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Jak sam o sobie mówi, „jest wielkim pasjonatem gotowania i to właśnie tradycyjna polska kuchnia jest dla niego głównym źródłem inspiracji". Jako świadomy, odpowiedzialny kucharz poszukuje tradycyjnych receptur i najwyższej jakości produktów regionalnych. Stara się ocalić od zapomnienia spuściznę kulinarną naszego kraju, nadając jej nowoczesny, lekki charakter. Za działania na rzecz propagowania polskiej kuchni na arenie międzynarodowej, w 2011 r. został uhonorowany przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych odznaką Bene Merito - czytamy na oficjalnej stronie Karola. Ostatnio Okrasa podzielił się ze swoimi fanami świetnym przepisem na konfiturę z cukinii i pomidorów. Koniec lata to doskonały czas na jej przygotowanie. Jak się za to zabrać? Konfitura z cukinii i pomidorów Karola Okrasy Do przygotowania konfitury z cukinii i pomidorów, będziecie potrzebować kilku prostych składników. Składniki: cukinia – 1 szt. pomidory – 4 szt. zimna woda – 50 ml goździki – 3 szt. miód – 1 łyżka skórka starta z 1 cytryny pieprz – 2 szczypty sól – 1 szczypta Sposób przygotowania: Pomidory myjemy i pozbawiamy szypułek a następnie kroimy na ćwiartki. Po...