Zupa pomidorowa
Pexels/Naim Benjelloun
Triki kulinarne

Jest jeden sekret by zupa pomidorowa była jeszcze smaczniejsza. Czuć różnicę w smaku. Genialne

Zupa pomidorowa należy do pierwszych wspomnień dzieciństwa. To także jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce. Czy są rzeczy, których jeszcze o niej nie wiecie?
Aleksandra Jaworska
listopad 17, 2020

Królowa polskich zup? Bez wahania pomidorowa. Przygotowywana na bazie rosołu lub bulionu z warzyw. Głównym składnikiem zupy pomidorowej są dobrej jakości pomidory lub gotowy koncentrat pomidorowy.

W chłodną porę

Mówi się, że nic nie rozgrzewa bardziej niż talerz gorącej zupy. Szczególnie jeśli robimy ją samodzielnie, aby smakowała jak u mamy. Zupę pomidorową podaje się z makaronem lub ryżem, a czasem nawet z tzw. zacierką i lanym ciastem.

Dla niejadków

Wiadomo, że trudno dogodzić wszystkim. Jest jednak mało przeciwników zupy na bazie pomidorów. Smakuje niejadkom, nawet tym najmłodszym. Oprócz korzyści smakowych pomidorówka dostarczy do organizmu szereg cennych minerałów i witamin.

Do listy wartościowych bonusów możemy zaliczyć potas, likopen, beta-karoten, witaminy C oraz E. Najważniejszą funkcją tego pierwszego jest kontrola ciśnienia krwi, pracy nerek i regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej.

Sekret tkwi w szczegółach

Do ugotowania bulionu pod pomidorową używamy mięsa. Najczęściej jest to mięso drobiowe. Niekoniecznie dla pomidorówki najlepsze. Proponujemy zmienić je na wołowe. Podobna zmiana dotyczy pomidorów, zamiast tych z puszki użyjcie świeżych. Dodadzą całości właściwego aromatu i odpowiedniej konsystencji.

Główne składniki pomidorówki:

  • 1 kilogram świeżych pomidorów (opcjonalnie 0,5 kg pomidorów z puszki),

  • 1 koncentrat pomidorowy 250 ml,

  • 2 duże marchwie,

  • 1 pietruszka,

  • 1/3 selera,

  • koper włoski,

  • 250 gramów wołowiny,

  • sól do smaku,

  • pół łyżeczki pieprzu czarnego,

  • pół łyżeczki pieprzu roślinnego,

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,

  • 2 liście laurowe,

  • 2 łyżeczki ziela angielskiego,

  • 1 łyżeczka oregano,

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Pomidorówka prima sort

Mięso przeznaczone na pomidorówkę należy umieścić w misce z wodą i moczyć przez kilkanaście minut. Po tym czasie można je wypłukać i odłożyć do dalszych działań.

Warzywa kroimy w drobną kosteczkę i gotujemy w większym garnku z wodą. Po zagotowaniu zawartości garnka wrzucamy do niego mięso, przyprawy i ponownie doprowadzamy do wrzenia.

Po 30 minutach można sprawdzić miękkość marchwi. Właśnie ona gotuje się zawsze najdłużej. Do powstałego, mięsno-warzywnego połączenia, wlewamy jogurt naturalny. Jeśli zupa jest za rzadka, zagęszczamy wywar mąką ziemniaczaną.

Wszystkie składniki powinny się gotować jeszcze kilka minut. Niecierpliwi spróbują jej od razu, tym z większą dozą spokoju poleca się poczekanie z konsumpcją do następnego dnia. Pomidorowa smakuje najlepiej po upływie doby. Wiedzieliście o tym?

 

Źródło: Gotowanie.Onet.pl

 

Komentarze
ciasto, oliwa
Dusan Zidar, jultud/Adobe Stock
Triki kulinarne Dlaczego warto upiec ciasto na bazie oliwy z oliwek? Będziecie zaskoczeni!
Zazwyczaj margaryna, czasem masło albo olej. Nasze mamy i babcie piekły czasem swoje wypieki również na smalcu. Tym razem spróbujemy upiec coś z użyciem oliwy z oliwek. Efekty będą piorunujące!
Hubert Rój
listopad 17, 2020

Tłuszcz, mąka i cukier to 3 główne składniki naszych słodkich wypieków. W kwestii cukru nie mamy zbyt wielkiego pola manewru do zmian. Podobnie z mąką – musimy wybierać głównie z różnych rodzajów mąk pszennych. Pozostaje tłuszcz. Czas przekonać się, czy wypieki na oliwie z oliwek są warte zachodu. Na początek warto skierować słowo do osób z góry odrzucających tego typu próby ze względów ekonomicznych. Spokojnie, wasza kieszeń zbytnio na tym nie ucierpi. Już teraz możemy dostać niezłej jakości oliwę z oliwek w każdym markecie. Co więcej – jej cena w przeliczeniu wcale nie odbiega znacznie od ceny masła. Zdumiewające efekty Co się stanie, gdy zamiast tradycyjnego tłuszczu, dodamy do naszego ciasta oliwy? Efekty będą niezwykle ciekawe. Pierwszą rzeczą, na którą na pewno zwrócicie uwagę będzie nieco inny smak naszego wypieku. Wcale nie gorszy, a za to może odrobinę ciekawszy, niż ten uzyskany dzięki tradycyjnym tłuszczom piekarniczym. Jednak oliwa ma jeszcze jedną specjalną właściwość, gdy użyjemy jej do pieczenia. Tłuszcz otrzymany z oliwek sprawi, że nasze wypieki będą nieco bardziej wilgotne, kiedy wyjmiemy je z piekarnika. Jeżeli użyjemy do pieczenia oliwy z oliwek, ciasta dłużej zachowają swoją świeżość. To może być prawdziwy hit w waszej kuchni! Kombinujmy ze smakiem Jeszcze jedna uwaga – nie obawiajcie się używać oliwy do słodkich wypieków. Wbrew pozorom oliwa, kojarzona ze słonymi oliwkami, nie wpłynie negatywnie na smak waszych ciast. Oprócz tego gorąco polecamy dodawanie oliwy z oliwek do wypieków drożdżowych, a zwłaszcza wszelkiego rodzaju bułek i pit w stylu śródziemnomorskim. Źródło: mashed.com

Przeczytaj