Królowa polskich zup? Bez wahania pomidorowa. Przygotowywana na bazie rosołu lub bulionu z warzyw. Głównym składnikiem zupy pomidorowej są dobrej jakości pomidory lub gotowy koncentrat pomidorowy. Zupę pomidorową podaje się z makaronem lub ryżem, a czasem nawet z tzw. zacierką i lanym ciastem.

Zupa pomidorowa dla niejadków

Wiadomo, że trudno dogodzić wszystkim. Jest jednak mało przeciwników zupy na bazie pomidorów. Smakuje niejadkom, nawet tym najmłodszym. Oprócz korzyści smakowych pomidorówka dostarczy organizmowi szereg cennych minerałów i witamin.

Do listy wartościowych składników możemy zaliczyć potas, likopen, beta-karoten, witaminy C oraz E. Najważniejszą funkcją tego pierwszego jest kontrola ciśnienia krwi, pracy nerek i regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej.

[content:0_6608,0_4851]

Przepis na idealną zupę pomidorową

Co zrobić, aby pomidorowa była jeszcze smaczniejsza? Do ugotowania bulionu, który będzie bazą pomidorowej najlepiej użyć mięsa wołowego. Najczęściej bulion robimy na mięsie drobiowym, a to znacząco wpływa na smak zupy pomidorowej. Kolejna zmiana dotyczy pomidorów. Zamiast tych z puszki użyjcie świeżych. Dodadzą całości właściwego aromatu i odpowiedniej konsystencji.

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 kilogram świeżych pomidorów (opcjonalnie 0,5 kg pomidorów z puszki),
  • 1 koncentrat pomidorowy 250 ml,
  • 2 duże marchwie,
  • 1 pietruszka,
  • 1/3 selera,
  • koper włoski,
  • 250 gramów wołowiny,
  • sól do smaku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu roślinnego,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

  1. Mięso przeznaczone na pomidorówkę należy umieścić w misce z wodą i moczyć przez kilkanaście minut. Po tym czasie można je wypłukać i odłożyć do dalszych działań.
  2. Warzywa kroimy w drobną kosteczkę i gotujemy w większym garnku z wodą. Po zagotowaniu zawartości garnka wrzucamy do niego mięso, przyprawy i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
  3. Po 30 minutach można sprawdzić miękkość marchwi. Właśnie ona gotuje się zawsze najdłużej.
  4. Do powstałego, mięsno-warzywnego połączenia, wlewamy jogurt naturalny. Jeśli zupa jest za rzadka, zagęszczamy wywar mąką ziemniaczaną.
  5. Wszystkie składniki powinny się gotować jeszcze kilka minut. Niecierpliwi spróbują jej od razu, tym z większą dozą spokoju poleca się poczekanie z konsumpcją do następnego dnia. Pomidorowa smakuje najlepiej po upływie doby. Wiedzieliście o tym?

Źródło: Gotowanie.Onet.pl