Jedzenie podgrzane w mikrofali jest gumowate i bez smaku? Owińcie je tą 1 rzeczą i po kłopocie
Adobe Stock
Triki kulinarne

Jedzenie podgrzane w mikrofali jest gumowate i bez smaku? Owińcie je tą 1 rzeczą i po kłopocie

Nie macie za wiele czasu, ale chcecie odgrzać sobie posiłek? Kuchenka mikrofalowa jest wtedy bardzo pomocna.

Podgrzanie w mikrofali jest świetnym sposobem na szybkie ogrzanie jedzenia. Mit o szkodliwości fal mikrofalowych został już dawno obalony, teoretycznie nic nie stoi więc na przeszkodzie, żeby używać mikrofalówki do podgrzewania jedzenia. Nic, oprócz tego, że jest ono trochę mniej smaczne. Na szczęście mamy na to sposób!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak działa mikrofala

Mikrofala jest urządzeniem służącym do podgrzewania posiłków i napojów. Działa ona dzięki wprowadzaniu cząsteczek wody obecnych w jedzeniu w drgania. Energia jest wytwarzana w wyniku tłumienia drgań wody i w ten sposób pokarm jest ogrzewany. Kuchenka mikrofalowa została wyprodukowana już w 1947 roku. Od tego czasu zyskuje popularność i jest obecna w wielu gospodarstwach domowych w Polsce i na świecie. 

Czy podgrzewanie w mikrofali źle działa na jedzenie?

Podgrzewanie jedzenia w kuchence mikrofalowej jest w 100% bezpieczne i zdrowe. Fale mikrofalowe nie mają zdolności wpływania na wartość odżywczą produktów. Mitem jest, że odgrzewanie jedzenie w kuchence mikrofalowej jest szkodliwe dla zdrowia. W trakcie odgrzewania pokarmu w mikrofali oczywiście dochodzi do pewnych zmian w wartościach odżywczych produktów, ale nie większych niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnego gotowania niż pieczenia.

Co więcej, według wielu badań, odgrzewanie dań za pomocą kuchenki mikrofalowej, powoduje najmniejsze straty w żywności w porównaniu do innych metod!  Jeśli mieliście opory przed odgrzewaniem pokarmu w mikrofali z uwagi na straty w wartościach odżywczych, nie macie się czego bać. 

Zobacz także
Wiele osób popełnia te błędy odgrzewając w mikrofalówce. Zobaczcie, czy też tak robicie

Wiele osób popełnia te błędy odgrzewając w mikrofalówce. Zobaczcie, czy też tak robicie 

Jak wyczyścić mikrofalówkę? Małgorzata Rozenek zna fantastyczny sposób. Sprawdziliśmy – działa

Jak wyczyścić mikrofalówkę? Małgorzata Rozenek zna fantastyczny sposób. Sprawdziliśmy – działa

Dlaczego jedzenie z mikrofali jest niesmaczne?

Inną sprawą jest fakt, iż jedzenie po odgrzewaniu w mikrofali może być mniej smaczne. Jedzenie nie jest podgrzewane równomiernie i nawet obracający się talerz nie ma za bardzo na to wpływu. Jak temu zaradzić? Po pierwsze, jeśli podgrzewasz coś przez dłuższy czas (więcej niż 2 minuty), rób przerwy i przemieszaj w tym czasie posiłek. Zapobiegniesz wysychaniu jedzenia z zewnątrz, przy jednoczesnym zimnym środku potrawy. Koniecznie wykorzystaj też naszą poradę, dzięki której jedzenie z mikrofali już nigdy nie będzie gumowe.

Jak odgrzać jedzenie w mikrofali, by nie straciło na smaku?

Owiń jedzenie wilgotnym ręcznikiem papierowym przed włożeniem do kuchenki mikrofalowej, a jedzenie nigdy nie będzie smakować jak guma. Mokry ręcznik papierowy zapewnia wilgoć w trakcie podgrzewania potrawy i powoduje, że cząsteczki wody z ręcznika papierowego są wprawiane w ruch i ogrzewają potrawę. Oszczędza to dzięki temu cząsteczki wody zawarte bezpośrednio w daniach i powoduje, że pozostają one smaczne nawet po odgrzaniu. 

Nie tylko metal. Tego nigdy nie wkładajcie do mikrofali. Grozi katastrofą
AdobeStock
Newsy
Nie tylko metal! Nigdy nie wkładajcie tych rzeczy do mikrofali. Grozi katastrofą
Korzystanie z mikrofalówki jest banalnie proste, jednak wkładanie do niej opakowań i pojemników z niektórych tworzyw może się skończyć tragicznie. Sprawdźcie, na co trzeba uważać.

Mikrofalówka to jeden z wynalazków, które bardzo ułatwiły codzienne życie. Wyobrażacie sobie odgrzewanie wszystkiego na kuchence? W przypadku niektórych produktów byłoby to bardzo trudne i zabierałoby o wiele więcej czasu, niż szybkie odgrzanie posiłku w mikrofali. W dodatku korzystanie z tego urządzenia jest o wiele bezpieczniejsze i mogą to robić nawet dzieci. Wszystko to pod warunkiem, że przestrzega się zasad korzystania z mikrofalówki, ponieważ nieumiejętne odgrzewanie jedzenia grozi katastrofą! W czym można podgrzewać dania w mikrofali? Pamiętajcie, by zawsze przed odgrzewaniem jedzenia sprawdzić, czy dane naczynie nadaje się do mikrofali. Żywność można bezpiecznie podgrzewać w pojemnikach z poniższych tworzyw: Porcelana i ceramika – pod warunkiem, że nie znajdują się na nich żadne wzory. Szkło – podobnie jak w przypadku porcelany, można odgrzewać jedzenie znajdujące się w naczyniach ze szkła pod warunkiem, że nie jest to kolorowe szkło i nie znajdują się na nim żadne wzory ani zdobienia z metalu. Papier – tylko w sytuacji, gdy jest czysty. Bez zdobień i woskowania! Plastik – jedynie pod warunkiem, że producent wyraźnie zaznaczył na opakowaniu, że nadaje się ono do podgrzewania żywności w mikrofali. Nigdy nie podgrzewajcie jedzenia w tych pojemnikach! Choć korzystanie z mikrofali jest bezpieczniejsze od kuchenki i piekarnika, to należy koniecznie pamiętać o zachowaniu ostrożności oraz wiedzieć, co absolutnie nie powinno się znaleźć w mikrofalówce. Niektóre tworzywa podgrzane w mikrofali mogą nawet wybuchnąć i spowodować pożar! Tych nigdy nie używajcie: Metalowe garnki i sztućce – nigdy, przenigdy nie odgrzewajcie jedzenia w metalowym garnku! Metal jest tworzywem, które błyskawicznie się nagrzewa i może zacząć iskrzyć w mikrofali. A to...

Pod żadnym pozorem nie wkładajcie tego jedzenia do mikrofali. Może zacząć strzelać a nawet się zapalić
Adobe Stock
Newsy
Pod żadnym pozorem nie wkładajcie tego jedzenia do mikrofali. Może zacząć strzelać a nawet się zapalić 
Mikrofala wydaje się być szybszą i wygodniejszą alternatywą dla odgrzewania w piekarniku czy na kuchence. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystko należy do niej wkładać - nieprzemyślane podgrzewanie może przysporzyć ogromnych kłopotów!

Wielu z nas posiada kuchenkę mikrofalową. Pozwala ona szybko podgrzać resztki z obiadu, gotowe dania, a nawet przyrządzić błyskawiczne przepisy. Warto jednak wiedzieć, że technologia mikrofalowa działa inaczej niż tradycyjne kuchenki i znacznie szybciej nagrzewa niektóre substancje. Należy więc wyjątkowo uważać na to, co do niej wkładamy i w jakim naczyniu. Czego nie należy podgrzewać w mikrofali? Jajek – jeśli włożysz je do mikrofali, po prostu… eksplodują. To wina pary wodnej, która tworzy się w środku jajka na skutek bardzo wysokiej temperatury. Tłustych potraw – smażone czy gotowe, wysoko przetworzone jedzenie będzie strzelać w mikrofalówce. Przy zbyt wysokiej temperaturze może nawet się zapalić! Nie powinno się także podgrzewać mleka dla dzieci, które może sprawić, że maluch się poparzy. Jedzenie, które wkładamy do mikrofali, nie powinno być w pojemnikach styropianowych ani aluminiowych. Styropian bardzo szybko się stopi, a aluminium może spowodować zapalenie się kuchenki. Substancja ta powoduje prądy wirowe, które wywołują iskry, a następnie ogień. To wyjątkowo niebezpieczne połączenie, przed którym należy ostrzegać zwłaszcza dzieci. Również nie wszystkie naczynia z plastiku, nadają się do podgrzewania jedzenia w mikrofali. Niektóre z nich po prostu się stopią, dlatego powinno się wybierać wyłącznie te posiadające specjalne oznaczenia.   Należy także pamiętać, że wszystkie pojemniki zawsze trzeba otwierać przed włożeniem do kuchenki – inaczej mogą wybuchnąć na skutek zbyt wysokiej temperatury.

Jak równomiernie podgrzać jedzenie w mikrofali? Ułóżcie je w ten kształt a będzie idealne
Adobe Stock
Newsy
Jak równomiernie podgrzać jedzenie w mikrofali? Ułóżcie je w ten kształt, a będzie idealne
Zastanawialiście się dlaczego mikrofalówka nie odgrzewa waszych posiłków równomiernie? Wszystko to dzieje się za sprawą nieodpowiedniego ułożenia jedzenia na talerzu.

Odgrzewanie jedzenia w mikrofalówce to dla wielu loteria. Czasami za zimne na dole, czasami zbyt gorące po bokach – dzisiaj podpowiemy wam, jak uniknąć takich wpadek. Niezależnie od tego czy podgrzewacie kotleta schabowego z ziemniakami, czy też talerz spaghetti bolognese, podczas odgrzewania jedzenia należy stosować się do tych samych wytycznych. W przeciwnym wypadku może okazać się, że nawet po paru minutach odgrzewania, wasz „schaboszczak” będzie ciepły tylko z jednej strony, a ziemniaki będą wciąż zimne jak lód! Dlaczego nie można podgrzewać w mikrofalówce plastikowych naczyń i folii? Niektórzy próbują eksperymentów z przykrywaniem talerza z jedzeniem folią aluminiową czy też plastikową pokrywką. Tego typu praktyki musimy wam stanowczo odradzić. Podgrzewanie do wysokich temperatur plastiku i innych tworzyw sztucznych może być groźne dla zdrowia. Wszystko za sprawą mikrocząsteczek plastiku, które mogą wyodrębnić się z naczynia lub folii w czasie nagrzewania i przeniknąć do pożywienia. Jak równomiernie podgrzać jedzenie w mikrofalówce? Zamiast tego, postępujcie z jedzeniem w następujący sposób. Przygotujcie porcję jedzenia do odgrzania – nie polecamy odgrzewania jedzenia w mikrofalówce od razu dla całej rodziny – duże ilości pożywienia nie odgrzeją się równomiernie w żaden sposób. Przygotujcie sporych rozmiarów płaski talerz i wyłóżcie na jego powierzchni jedzenie. Przestrzeń pośrodku talerza powinna pozostać pusta. Jedzenie powinno przypominać na talerzu coś w rodzaju pierścienia. Dzięki temu patentowi, ciepło podczas nagrzewania jedzenia mikrofalami będzie rozprowadzało się równomiernie po całym daniu. Wstawcie jedzenie do mikrofalówki na ok. 3-4 minuty na dużej mocy...

Jak wyczyścić mikrofalówkę
Adobe Stock
Newsy
Jak wyczyścić mikrofalówkę? Wystarczy ten jeden owoc, a będzie lśnić
Kuchenka mikrofalowa często brudzi się ciężkimi do usunięcia przypalonymi plamami po jedzeniu. Wiemy, jak szybko się ich pozbyć.

Mycie kuchenki mikrofalowej potrafi być żmudne. Przypalone drobinki pryskającego jedzenia często przywierają do ścianek, a brudna mikrofalówka staje się ciężka do wyczyszczenia. Można oczywiście skorzystać z dedykowanych detergentów, jednak mogą one pozostawić resztki, które, niedokładnie usunięte, przenikną do waszych dań. Chemia może także pozostawiać długotrwały zapach, który przejdzie do jedzenia. Warto więc sięgnąć po ekologiczną, ekonomiczną i zupełnie naturalną metodę. Jak wyczyścić mikrofalówkę? Domowy sposób Czyszczenie wnętrza kuchenki mikrofalowej może stać się od teraz znacznie prostsze za sprawą roztworu wody z sokiem z cytryny. Jest to metoda w pełni bezpieczna dla zdrowia, która pozwoli wam także zaoszczędzić na kolejnym detergencie. Ponadto, cytryna działa odkażająco neutralizuje nieprzyjemne zapachy po przypalonych resztkach , a także działa dezynfekująco. Jak umyć kuchenkę mikrofalową cytryną? Przygotuj w misce roztwór wody z sokiem z soczystej cytryny (najlepiej w proporcji 2:1, gdzie większą częścią powinna być woda). Ważne, aby jak najwięcej esencji z owocu znalazło się w misce. Do roztworu możesz dorzucić także ćwiartki lub plastry cytryny. Dodatkowo uwolnią one sok, którego nie udało się wycisnąć. Miseczkę z mieszaniną wstaw do kuchenki. Zamknij drzwiczki mikrofalówki i nastaw moc urządzenia na najwyższe obroty i „piecz” przez około 5 minut. W tym czasie woda w misce porządnie się zagotuje i wydzieli dużą ilość pary wodnej. Po zagotowaniu, pozostaw miseczkę jeszcze na kilka minut w kuchence. Będzie ona parowała razem z sokiem z cytryny, który z łatwością rozmiękczy brud i zaschnięte resztki pożywienia. Para wodna pozostawi także w kuchence przyjemny cytrynowy aromat i pochłonie przykre zapachy spalenizny...