Sposób na pyszne jedzenie z mikrofali.
Triki kulinarne

Jedzenie podgrzane w mikrofali jest "gumowate"? Owińcie je tą rzeczą i po kłopocie

Nie macie za wiele czasu, ale chcecie odgrzać sobie posiłek? Kuchenka mikrofalowa jest wtedy bardzo pomocna.

Podgrzanie w mikrofali jest świetnym sposobem na szybkie ogrzanie jedzenia. Mit o szkodliwości fal mikrofalowych został już dawno obalony, teoretycznie nic nie stoi więc na przeszkodzie, żeby używać mikrofalówki do podgrzewania jedzenia. Nic, oprócz tego, że jest ono trochę mniej smaczne. Na szczęście mamy na to sposób!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak działa mikrofala

Mikrofala jest urządzeniem służącym do podgrzewania posiłków i napojów. Działa ona dzięki wprowadzaniu cząsteczek wody obecnych w jedzeniu w drgania. Energia jest wytwarzana w wyniku tłumienia drgań wody i w ten sposób pokarm jest ogrzewany. Kuchenka mikrofalowa została wyprodukowana już w 1947 roku. Od tego czasu zyskuje popularność i jest obecna w wielu gospodarstwach domowych w Polsce i na świecie. 

Czy podgrzewanie w mikrofali źle działa na jedzenie?

Podgrzewanie jedzenia w kuchence mikrofalowej jest w 100% bezpieczne i zdrowe. Fale mikrofalowe nie mają zdolności wpływania na wartość odżywczą produktów. Mitem jest, że odgrzewanie jedzenie w kuchence mikrofalowej jest szkodliwe dla zdrowia. W trakcie odgrzewania pokarmu w mikrofali oczywiście dochodzi do pewnych zmian w wartościach odżywczych produktów, ale nie większych niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnego gotowania niż pieczenia. Co więcej, według wielu badań, odgrzewanie dań za pomocą kuchenki mikrofalowej, powoduje najmniejsze straty w żywności w porównaniu do innych metod!  Jeśli mieliście opory przed odgrzewaniem pokarmu w mikrofali z uwagi na straty w wartościach odżywczych, nie macie się czego bać. 

Smaczne jedzenie z mikrofali

Inną sprawą jest fakt, iż jedzenie po odgrzewaniu w mikrofali może być mniej smaczne. Jedzenie nie jest podgrzewane równomiernie i nawet obracający się talerz nie ma za bardzo na to wpływu. Jak temu zaradzić? Po pierwsze, jeśli podgrzewasz coś przez dłuższy czas (więcej niż 2 minuty), rób przerwy i przemieszaj w tym czasie posiłek. Zapobiegniesz wysychaniu jedzenia z zewnątrz, przy jednoczesnym zimnym środku potrawy. Koniecznie wykorzystaj też naszą poradę, dzięki której jedzenie z mikrofali już nigdy nie będzie gumowe.

Trik na pyszne odgrzane jedzenie

Owiń jedzenie wilgotnym ręcznikiem papierowym przed włożeniem do kuchenki mikrofalowej, a jedzenie nigdy nie będzie smakować jak guma. Mokry ręcznik papierowy zapewnia wilgoć w trakcie podgrzewania potrawy i powoduje, że cząsteczki wody z ręcznika papierowego są wprawiane w ruch i ogrzewają potrawę. Oszczędza to dzięki temu cząsteczki wody zawarte bezpośrednio w daniach i powoduje, że pozostają one smaczne nawet po odgrzaniu. 

 

Co można grzać w mikrofalówce
Adobe Stock
Zdrowie
Tych rzeczy pod żadnym pozorem nie wkładaj do mikrofali! Danie eksploduje, a ty wylądujesz na SOR-ze!
Mikrofalówka to zdecydowanie pomocne urządzenie, szczególnie kiedy goni nas czas. Jednak, pakowanie do niej wszystkiego jak leci może skończyć się tragicznie… Pamiętaj, nigdy nie gotuj w niej wody!

Mikrofalówka to dosyć powszechnie wykorzystywane urządzenie do podgrzewania jedzenia. Na co dzień niemal bez namysłu umieszczamy w niej większość potraw. Okazuje się jednak, że wiele produktów nigdy nie powinno zobaczyć wnętrza tego niewielkiego urządzenia. Plastik Wkładane do mikrofalówki dania powinny być podgrzewane tylko w szklanych, bądź ceramicznych naczyniach. W urządzeniu można też umieszczać wszystkie opakowania, które na etykiecie posiadają odpowiedni znaczek (małą mikrofalówkę). Jeśli chcesz włożyć do niego plastik najpierw sprawdź, czy możesz to zrobić. Bowiem nie każde tego typu opakowanie zostało przystosowane do mikrofali. Jeśli umieścisz w niej niewłaściwy plastik, ten najprawdopodobniej całkowicie się roztopi, a ty będziesz musiała kupić nowy sprzęt. Pieczywo Ciepłe pieczywo prosto z pieca to coś, co lubimy najbardziej. Kiedy jednak w chlebaku masz tylko bułki sprzed 2 dni na pewno zastanawiasz się, jak je odświeżyć. Najlepszym sposobem będzie włożenie ich na kilka minut do piekarnika. Jeśli umieścisz je w mikrofali po chwili staną się twarde i czerstwe. Metal Pod żadnym pozorem nie wkładaj do mikrofalówki metalu! Po zaledwie kilku sekundach grzania na jego powierzchni wytworzą się prądy wirowe i iskry. W ten sposób może dojść nawet do pożaru! Podobnie będzie w przypadku folii aluminiowej. Zanim zaczniesz podgrzewać danie koniecznie ją usuń. Woda Jeśli nie chcesz wylądować na SOR-ze nigdy nie wkładaj do mikrofalówki wody. Mimo że ciecz stanie się gorąca i przekroczy 100 st. C, w rzeczywistości nie będzie się przecież gotować. Kiedy wyciągniesz ją z mikrofali i wrzucisz do niej chociażby torebkę z herbatą, płyn w mgnieniu oka eksploduje prosto w twoją twarz powodując dotkliwe poparzenie. Nie idź na łatwiznę, zawsze podgrzewaj wodę w tradycyjny...

gotowanie triki
AdobeStock
Triki kulinarne
7 świetnych trików do wykorzystania w kuchni! Dzięki nim gotowanie będzie przyjemniejsze niż kiedykolwiek!
Jeśli chcesz, by gotowanie sprawiało ci jeszcze więcej przyjemności i było prostsze, sprawdź te sposoby!

Gotowanie to jedna z przyjemniejszych czynności. Odpręża, relaksuje, a wynik (najczęściej) jest niezwykle satysfakcjonujący! Istnieje wiele trików na ułatwienie pracy w kuchni – dziś przedstawimy wam kilka z nich! Sposób na gorzkie pomidory Gdy robimy zupę pomidorową lub sos do spaghetti, często mamy problem ze zbyt gorzkim smakiem potrawy. Pomidory w dużym stężeniu, np. w postaci przecieru lub koncentratu pomidorowego mają charakterystyczną goryczkę, którą staramy się zmniejszyć za pomocą cukru. Niepotrzebnie! Wystarczy dodać do pomidorów odrobinę sody oczyszczonej. Noże ostre jak brzytwa! Wiecie, po czym można poznać dobrego szefa kuchni? Używane przez niego noże są zawsze idealnie naostrzone! Ostry nóż do podstawa dobrego gotowania, bo tylko takim narzędziem można dokładnie pokroić, posiekać i poszatkować wszystkie składniki.  Pieczesz drożdżówki? Użyj łyżki do lodów! Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje drożdżówki będą idealnie upieczone musisz zadbać o to, by wszystkie były mniej więcej takiej samej wielkości. Idealną miarką jest łyżka do lodów! Z jej pomocą możesz równo wydzielić kawałki ciasta i z kulek formować drożdżówki. Nigdy więcej smug na kuchence Szorujesz kuchenkę środkiem usuwającym tłuszcz, a i tak po myciu zostają nieestetyczne smugi i plamy? Użyj środka do czyszczenia okien! Po umyciu kuchenki po prostu spryskaj papierowy ręcznik spray’em do szyb i przetrzyj urządzenie.  Wygodne krojenie Wściekasz się, gdy próbujesz pokroić mięso, a deska do krojenia ślizga się po całym blacie? Jest na to sposób! Wystarczy włożyć pod spód mokry ręcznik – dzięki temu deska nie będzie się przesuwać! Zostaw miejsce na patelni Jednym z większych błędów podczas gotowania jest...

koronawirus jedzenie na wynos
AdobeStock
Newsy
Zamawiasz do domu jedzenie w czasie pandemii? Dowiedz się, czy to bezpieczne!
W większości restauracji możemy wygodnie zamówić jedzenie na wynos. Jednak czy jest to bezpieczne teraz, w trakcie pandemii koronawirusa? Przekonajcie się!

Pandemia COVID-19 wymusza na właścicielach lokali gastronomicznych wdrażanie rozwiązań, które umożliwią im w miarę normalne funkcjonowanie i pozwolą cały czas pracować i zarabiać. W związku z tym większość restauracji pozostaje otwarta i oferuje swoim klientom posiłki z dostawą na wynos. Niektóre lokale, aby zachęcić do składania zamówień, przywożą jedzenie za darmo! Nie ma co się dziwić – lepiej zarobić mniej, niż nie zarobić wcale. Jednak czy zamawianie jedzenia w trakcie pandemii koronawirusa jest bezpieczne? Sprawdźmy to! Koronawirus i jedzenie na wynos Aby uchronić się przed widmem bankructwa, w obliczu nakładanych na branżę gastronomiczną obostrzeń restauratorzy robią, co mogą by utrzymać się na powierzchni i móc sprzedawać posiłki klientom. Obecnie oferują sprzedaż z odbiorem na zewnątrz lokalu lub dowóz do domu. Wydawałoby się, że taki sposób wydawania posiłków jest dość bezpieczny. A na pewno bezpieczniejszy niż tradycyjne przesiadywanie w lokalu! Ale jaką mamy pewność, że osoba przygotowująca jedzenie oraz dostawca przestrzegają wszystkich zasad higieny? Co, jeżeli sami są chorzy? Czy można się zarazić koronawirusem za pomocą jedzenia na wynos? Część osób na pewno ma wątpliwości, czy zamawianie jedzenia w trakcie pandemii jest bezpieczne. W końcu wystarczy, że zarażony kucharz kichnie do posiłku i zarażenie jest praktycznie pewne! Jednak uspokajamy - po pierwsze, kucharze noszą maseczki i rękawiczki. W dodatku żywność w trakcie przygotowywania poddawana jest wysokim temperaturom, które zabijają zarazki. Wiemy już, że od kucharza raczej się nie zarazimy. Ale co z dostawcą? Bezpieczna dostawa Tak jak wszyscy inni, również dostawcy bardzo dbają o zasady bezpieczeństwa. Przecież im też zależy na własnym zdrowiu! Dlatego gdy...

woda na herbatę
Adobe Stock
Zdrowie
Wstawiasz w ten sposób wodę na herbatę? Ten błąd popełnia wielu z nas. Konsekwencje mogą być poważne
W świecie kulinariów mówi się, że jedyne czego tak naprawdę nie da się źle przygotować, to woda na herbatę. Nic bardziej mylnego! Eksperci zwracają uwagę na bardzo istotną dla zdrowia kwestię.

Bez względu na to, czy masz czajnik elektryczny czy gazowy, z pewnością wlewana do niego woda jest przez ciebie gotowana więcej niż raz. W końcu nigdy nie wiadomo komu za chwilę zachce się herbaty. Lepiej więc ugotować od razu 2 litry zamiast stać przy kuchence pół dnia.  Nawet jeśli jesteś sama w domu z pewnością gotujesz więcej wody niż w rzeczywistości potrzebujesz, a każda następna osoba, widząc pełny czajnik, ponownie wstawia tę samą wodę. Okazuje się jednak, że to duży błąd. Woda ma wiele cennych składników odżywczych Z natury woda bogata jest w wiele cennych składników odżywczych, takich jak między innymi wapń oraz magnez. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. I o ile jednokrotne zagotowanie wody jedynie zmniejsza jej twardość i uzdatnia do picia, o tyle powtórne doprowadzenie do wrzenia tej samej wody diametralnie zmienia jej właściwości. Studenci z Wrocławia zbadali problem Studenci na czele z doktorami z wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego przeprowadzili badanie pod kątem właściwości wielokrotnie zagotowanej wody. Okazało się, że już drugie doprowadzenie płynu do wrzenia zmniejszyło ilość związków wapnia i magnezu. Jak zaznacza ekspert, picie wody o zbyt małej ilości wapnia prowadzi do wypłukiwania tego cennego składnika odżywczego z organizmu. Dlatego też, mimo że kilkukrotnie zagotowana woda nie jest toksyczna, to wciąż stanowi niebezpieczeństwo dla zdrowia.  Magnez jest bowiem odpowiedzialny za ludzkie kości, mięśnie, stawy i zęby. Jego niedobór może prowadzić do trudności z chodzeniem, większej podatności na złamania, odrętwień i skurczy, a nawet wypadania zębów. Nie zaleca się również picia wody, która stała w dzbanku lub szklance więcej niż dobę. Bowiem po pewnym czasie w płynie...