Podgrzanie w mikrofali jest świetnym sposobem na szybkie ogrzanie jedzenia. Mit o szkodliwości fal mikrofalowych został już dawno obalony, teoretycznie nic nie stoi więc na przeszkodzie, żeby używać mikrofalówki do podgrzewania jedzenia. Nic, oprócz tego, że jest ono trochę mniej smaczne. Na szczęście mamy na to sposób!

Jak działa mikrofala

Mikrofala jest urządzeniem służącym do podgrzewania posiłków i napojów. Działa ona dzięki wprowadzaniu cząsteczek wody obecnych w jedzeniu w drgania. Energia jest wytwarzana w wyniku tłumienia drgań wody i w ten sposób pokarm jest ogrzewany. Kuchenka mikrofalowa została wyprodukowana już w 1947 roku. Od tego czasu zyskuje popularność i jest obecna w wielu gospodarstwach domowych w Polsce i na świecie. 

Czy podgrzewanie w mikrofali źle działa na jedzenie?

Podgrzewanie jedzenia w kuchence mikrofalowej jest w 100% bezpieczne i zdrowe. Fale mikrofalowe nie mają zdolności wpływania na wartość odżywczą produktów. Mitem jest, że odgrzewanie jedzenie w kuchence mikrofalowej jest szkodliwe dla zdrowia. W trakcie odgrzewania pokarmu w mikrofali oczywiście dochodzi do pewnych zmian w wartościach odżywczych produktów, ale nie większych niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnego gotowania niż pieczenia.

Co więcej, według wielu badań, odgrzewanie dań za pomocą kuchenki mikrofalowej, powoduje najmniejsze straty w żywności w porównaniu do innych metod!  Jeśli mieliście opory przed odgrzewaniem pokarmu w mikrofali z uwagi na straty w wartościach odżywczych, nie macie się czego bać. 

Zobacz także:

Dlaczego jedzenie z mikrofali jest niesmaczne?

Inną sprawą jest fakt, iż jedzenie po odgrzewaniu w mikrofali może być mniej smaczne. Jedzenie nie jest podgrzewane równomiernie i nawet obracający się talerz nie ma za bardzo na to wpływu. Jak temu zaradzić? Po pierwsze, jeśli podgrzewasz coś przez dłuższy czas (więcej niż 2 minuty), rób przerwy i przemieszaj w tym czasie posiłek. Zapobiegniesz wysychaniu jedzenia z zewnątrz, przy jednoczesnym zimnym środku potrawy. Koniecznie wykorzystaj też naszą poradę, dzięki której jedzenie z mikrofali już nigdy nie będzie gumowe.

Jak odgrzać jedzenie w mikrofali, by nie straciło na smaku?

Owiń jedzenie wilgotnym ręcznikiem papierowym przed włożeniem do kuchenki mikrofalowej, a jedzenie nigdy nie będzie smakować jak guma. Mokry ręcznik papierowy zapewnia wilgoć w trakcie podgrzewania potrawy i powoduje, że cząsteczki wody z ręcznika papierowego są wprawiane w ruch i ogrzewają potrawę. Oszczędza to dzięki temu cząsteczki wody zawarte bezpośrednio w daniach i powoduje, że pozostają one smaczne nawet po odgrzaniu.