Pulpety ugotowane na parze.
Gotujmy.pl
Triki kulinarne

Jak zrobić miękkie i puszyste pulpety z indyka? Zdradzamy 1 prosty i przydatny trik

Macie ochotę na pyszne i miękkie pulpety? Przygotujcie je w ten sposób, a już od zawsze będziecie gotować je tylko tak.

Pulpety to potrawa z mięsa, którą można przygotować naprawdę na bardzo wiele sposobów. Często gości ona na stołach w polskich domach. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. To bardzo dobrze, bo to całkiem zdrowe danie, które można przygotować z tyloma dodatkami, że szybko się nie znudzi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto zrobić pulpety z drobiu?

Drób jest jednym ze zdrowszych mięs, gdyż nie zawiera tyle tłuszczu co wieprzowina i wołowina. Pulpety drobiowe są bardzo uniwersalną potrawą, sprawdzą się w diecie dorosłych, małych dzieci, ale też seniorów. Dzięki przygotowaniu pulpetów na obiad, cała rodzina będzie mogła delektować się posiłkiem i czuć się po nim lekko i dobrze.

Co dodać do pulpetów z drobiu?

Bazą pulpetów jest mielone mięso. Proponujemy przygotowanie pulpetów z mielonego mięsa indyka. Możecie poprosić o zmielenie w sklepie mięsnym albo zrobić to samemu w domu, jeśli macie odpowiednią maszynkę. Oprócz tego, do pulpetów trzeba dodać:

  • Cebulę
  • Jajka
  • Bułkę tartą
  • Sól i pieprz
  • Inne dodatki smakowe
Zobacz także
Jasiek Kuroń gotuje spagetti w sosie pomidorowym z pulpetami. Będziecie w szoku jaki składnik dodał do pulpetów.

Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami Jaśka Kuronia. Będziecie w szoku jaki dodał składnik do mięsa

Przepis na makaron gryczany z kapustą włoską i pulpecikami

Makaron gryczany z pulpecikami - przepis na zdrowy i pyszny obiad [dieta SIRT]

Pyszne i miękkie pulpety – jak je przygotować?

Nasza sztuczka w przygotowaniu pysznych pulpetów polega na ich odpowiednim ugotowaniu. Proponujemy wam gotowanie pulpetów z indyka na parze! Są one wtedy miękkie i smaczne. Najlepiej wykorzystać do tego specjalny garnek do gotowania na parze.

W dolnej części takiego garnka umieszcza się wodę, a na górnej pulpety. Po jakimś czasie przewróćcie je po prostu na drugą stronę, aby ugotowały się równomiernie.

Jakie są pulpety gotowane na parze?

  • Pulpety są miękkie i soczyste
  • Nie tracą smaku. W przypadku gotowania pulpetów w wodzie część smaku zawsze będzie przechodziła do wody, w której będą się gotowały
  • Są zdrowe – brak dodatku tłuszczu do smażenia powoduje, że ta potrawa to jeden ze zdrowszych tradycyjnych posiłków!
  • Są łatwostrawne – smażone produkty są ciężkostrawne, a takie pulpety gotowane na parze stanowić będą lżejszą, równie pyszną alternatywę

Przepis na miękkie pulpety z indyka 

Składniki: 

  • Mielone z indyka - 0,5 kg
  • Cebula - 2 sztuki
  • 1 jajko
  • Pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Przyprawa do mielonych
  • Vegeta do smaku

Przygotowanie: 

  1. Filet z indyka zmielcie w maszynce.
  2. Uzyskane mięso mielone umieśćcie w misce i dodajcie jajko.
  3. Cebulę obierzcie ze skórki i pokrójcie w drobną kostkę, a następnie usmażcie na oliwie na złocisty kolor.
  4. Do mięsa mielonego dodajcie podsmażoną cebulę, odrobinę bułki tartej, przyprawcie pieprzem, vegetą oraz przyprawą do mięsa mielonego.
  5. Całość dokładnie wyróbcie i zróbcie małe pulpeciki.
  6. W garnku do gotowania na parze w ostatniej części umieśćcie 2 szklanki wody i nakładajcie górne części wykładając na nie gotowe pulpeciki.
  7. Gotujcie z każdej ze stron przez kilka minut, aż będą odpowiednio ugotowane - w tym celu wykonajcie test poprzez przekrojenie jednego pulpeta.

Źródło: gotujmy.pl

pulpety wieprzowo wolowe w sosie koperkowym
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Lekkie i proste danie na obiad? Pokochacie te delikatne pulpeciki w sosie koperkowym
To lekkie, sycące i niskokaloryczne danie. Dzieci często zajadają się nim w przedszkolach, ale z pewnością pokochają je i dorośli za wyjątkową delikatność i pyszny koperkowy sos.

Pulpety to wyjątkowe danie – niskokaloryczne, pyszne w smaku, a do tego łatwe do zrobienia. Lekki koperkowy sos dodaje aromatu i smaku mięsnym kulkom. Ta potrawa zasmakuje zarówno dużym, jak i małym. Świetnie smakują z ryżem. tłuczonymi ziemniakami lub niepaloną kaszą oraz marchewką z groszkiem. Jakie mięso na pulpety? Właściwie nadaje się każdy rodzaj mięsa. Możecie wykorzystać drobiowe (kurczaka lub indyka), wieprzowe, wołowe, a nawet rybę. My polecamy połączyć mięsa różnych gatunków, dzięki czemu pulpeciki zyskają więcej smaku, aromatu i będą bardziej wilgotne. Jeśli zrobicie je wyłącznie z drobiu to wyjdą dość suche. Gotowe pulpety wraz z wywarem możecie z powodzeniem zamrozić na później. Na bazie bulionu możecie również przygotować różne sosy. Przepis na pulpety wieprzowo-wołowe w sosie koperkowym Z przepisu wychodzi 12 pulpecików średniej wielkości. Składniki na pulpety 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 szklanka mleka 1 jajko 1 bułka 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku maggi do smaku 1 litr bulionu warzywnego mąka do oprószenia Składniki na sos 1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 łyżka oleju Duża garść posiekanego koperku szczypta soli do smaku szczypta cukru sok z cytryny Przygotowanie Do dużego garnka wlejcie bulion i doprowadźcie go do wrzenia. Do miski włóżcie bułkę i zalejcie ją mlekiem. Możecie użyć świeżej lub czerstwej. Gdy zmięknie odciśnijcie ją dokładnie. W oddzielnej misce przyrządźcie mięso – dodajcie do niego jajko, bułkę oraz bułkę tartą, a następnie przyprawcie pieprzem, solą i maggi. Całość dokładnie wyróbcie...

przepis na pulpety
AdobeStock
Przepisy
Przepyszne pulpety z niespodzianką. Tego dodatku na pewno się nie spodziewaliście!
Jeżeli znudziły ci się klasyczne pulpety, to musisz spróbować tego przepisu z niespodzianką!

Kotleciki z mięsa mielonego to doskonała baza różnych dań lub główny posiłek, podawany z ziemniakami i surówką. Ponieważ do pulpetów można użyć różnych rodzajów mięsa mielonego, bardzo lubią je dzieci – wystarczy zrobić kotleciki z delikatnego drobiu. Jednak nawet najlepsze dania w końcu mogą się przejeść! Jak temu zaradzić? To bardzo proste – zmodyfikować ulubiony przepis! Dziś mamy dla was coś wyjątkowego. Pulpety z niespodzianką! Ekspresowe danie Pulpety to jedno z tych dań, które są tanie, pożywne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Docenią je także osoby stosujące diety odchudzające! Gotowane kotlety mielone są bardzo sycące i mało kaloryczne, ponieważ do ich przyrządzenia nie używa się w ogóle tłuszczu. Wyjątkowy i prosty przepis na pulpety Aby przygotować te fantastyczne pulpety z niespodzianką, przygotujcie: 4 jaja Pół kilo mięsa mielonego 3 łyżki bułki tartej 1 cebulę Mąkę pszenną Porcję bulionu 200 ml śmietany 300g pieczarek 2 łyżki masła Świeży koperek Kilka liści kapusty pekińskiej Sól Pieprz Przygotowanie Ugotuj dwa jajka, a następnie obierz je ze skorupki i przekrój na równe połówki. W misce wymieszaj mięso mielone z pozostałymi jajkami, bułką tartą, pieprzem i solą. Dokładnie wyrób masę i zacznij formować z niej kotlety. Każdy pulpet spłaszcz delikatnie i połóż na nim połówkę jajka. Jajko obsyp pokrojonym drobno koperkiem i kapustą pekińską. Następnie dokładnie ulep każdego pulpeta tak, aby jajko znalazło się w środku. Kotlety obtocz w mące i wrzucaj po kolei do garnka z gotującym się bulionem. Gotuj przez kilka minut. Na desce pokrój drobno pieczarki i cebulę. Zesmaż wszystko na maśle i dodaj do garnka z...

pulpety z cukinią przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Wymieszaj składniki, uformuj i wrzuć do piekarnika. Danie, które samo się robi i smakuje wszystkim domownikom
Brakuje ci pomysłu na obiad? Zrób to pyszne danie, które robi się bardzo szybko i jest banalnie proste w przygotowaniu!

Szukasz pomysłu na zdrowy, smaczny, a przede wszystkim łatwy w przygotowaniu obiad? Mamy coś dla ciebie! Nie dość, że spełnia wszystkie wymienione wymagania, to jeszcze z całą pewnością zasmakuje twoim najbliższym. Szybki i smaczny obiad Pulpety są daniem bardzo mało wymagającym. Najprostsze przepisy zawierają jedynie mięso mielone z przyprawami, odrobiną bułki i sosem pomidorowym. To danie bardzo proste, a jego ogromną zaletą jest fakt, że przepis można dowolnie modyfikować w zależności od naszych upodobań! Do mięsa możemy dodać grzyby, cebulę, marchew czy dynię – dosłownie cokolwiek jeśli uznamy, że będzie pasowało do pulpetów i nam zasmakuje. Przepis na pulpety z cukinią w sosie Dziś mamy dla was prosty przepis na smaczne pulpety z cukinią prosto z piekarnika! Polecamy szczególnie w sezonie letnim, gdy cukinii jest pod dostatkiem. To smaczne warzywo z powodzeniem zastąpi mąkę, ponieważ jest świetnym zagęszczaczem i dobrze wypełnia mięso. I jak smakuje! Przygotuj sobie te składniki: 1 kilogram mielonego mięsa wieprzowego z łopatki 1 cukinia Bułka tarta 1 jajo Pół litra przecieru pomidorowego Oregano Bazylia Mielona słodka papryka Zioła prowansalskie Sól Pieprz Przygotowanie Umyj cukinię, obierz i umyj raz jeszcze – to bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym razie cukinia może być gorzka i zepsuje smak pulpetów! Następnie zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach. Do miski dodaj startą cukinię, mięso mielone, jajko, 4 łyżki bułki tartej oraz po łyżeczce papryki i ziół prowansalskich. Dopraw solą i pieprzem według uznania i zamieszaj. Gdy składniki się połączą, uformuj z mięsa pulpety. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i poukładaj na niej pulpety. Do garnka wlej przecier pomidorowy, dodaj bazylię,...

pulpety w kapuscie
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Mięciutkie, rozpływające się pulpety z duszoną kapustką. Tak dobre, że zapamiętacie ich smak na długo
Delikatne mięso mielone, wolno duszone z pomidorową kapustą to doskonałe danie na rodzinny obiad. Robi się szybki i jeszcze szybciej znika z talerzy.

Delikatne pulpeciki z ryby albo indyka z koperkowym sosem, tłuczonymi ziemniakami albo ryżem to obiadowa klasyka. Smakują zarówno dużym, jak i małym. Robią się szybko, są sycące, a do tego bardzo zdrowe i lekkostrawne, dlatego nadają się na osób na diecie lub dla tych cierpiących na różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dla odmiany proponujemy delikatne pulpeciki mięsne z pyszną duszoną kapustą w pomidorowym sosie. Możecie podać je solo albo z kaszą lub ziemniaczkami. Polecamy kaszę jęczmienną oraz ziemniaki z wody lub przeciśnięte przez praskę na gładkie puree. Gwarantujemy, że wasza rodzina pokocha to danie równie mocno, co tradycyjną, koperkową wersję. Pulpety mięsne duszone w pomidorowej kapuście – przepis Składniki na kapustę 1 kapusta 2 cebule Garść suszonych grzybów 3-4 liście laurowe Sól i pieprz do smaku Koncentrat pomidorowy Składniki na mięsne pulpety 0,5kg mielonego mięsa 1 cebula 2-3 łyżki tartej bułki Mąka 1 łyżka kaszy  manny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Grzyby zalejcie gorącą wodą i odstawcie do namoczenia. W międzyczasie drobno poszatkujcie kapustę, przełóżcie do dużego garnka, zalejcie wodą i zagotujcie. Cebulę drobno pokrójcie w kosteczkę, zarumieńcie na patelni i razem z grzybami dodajcie do kapusty. Doprawcie solą i dołóżcie liście laurowe. Drugą cebulę drobno pokrójcie w kostkę i połączcie z mięsem mielonym. Dosypcie bułkę tarta, kaszę mannę i doprawcie do smaku solą i pieprzem. Z mięsa zróbcie pulpety średniej wielkości i obtoczcie w mące. Gdy kapusta będzie miękka, możecie doprawić ją do smaku solą i pieprzem, a następnie dodajcie koncentrat pomidorowy.  Ułóżcie na kapuście mięsne pulpety i...