
Jeden trik sprawia, że pulpety z indyka są wyjątkowo puszyste i delikatne w smaku. W życiu nie zrobicie ich już inaczej
Pulpety to potrawa z mięsa, którą można przygotować naprawdę na bardzo wiele sposobów. Często gości ona na stołach w polskich domach. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. To bardzo dobrze, bo to całkiem zdrowe danie, które można przygotować z tyloma dodatkami, że szybko się nie znudzi.
Pulpety drobiowe dla każdego
Drób jest jednym ze zdrowszych mięs, gdyż nie zawiera tyle tłuszczu co wieprzowina i wołowina. Pulpety drobiowe są bardzo uniwersalną potrawą, sprawdzą się w diecie dorosłych, małych dzieci, ale też seniorów. Dzięki przygotowaniu pulpetów na obiad, cała rodzina będzie mogła delektować się posiłkiem i czuć się po nim lekko i dobrze.
Co dodać do pulpetów
Bazą pulpetów jest mielone mięso. Proponujemy przygotowanie pulpetów z mielonego mięsa indyka. Możecie poprosić o zmielenie w sklepie mięsnym albo zrobić to samemu w domu, jeśli macie odpowiednią maszynkę. Oprócz tego, do pulpetów trzeba dodać:
- Cebulę
- Jajka
- Bułkę tartą
- Sól i pieprz
- Inne dodatki smakowe
Pyszne i miękkie pulpety – jak je przygotować?
Nasza sztuczka w przygotowaniu pysznych pulpetów polega na ich odpowiednim ugotowaniu. Proponujemy wam gotowanie pulpetów z indyka na parze! Są one wtedy miękkie i smaczne. Najlepiej wykorzystać do tego specjalny garnek do gotowania na parze. W dolnej części takiego garnka umieszcza się wodę, a na górnej pulpety. Po jakimś czasie przewróćcie je po prostu na drugą stronę, aby ugotowały się równomiernie.
Zalety pulpetów gotowanych na parze
- Pulpety są miękkie i soczyste
- Nie tracą one smaku. W przypadku gotowania pulpetów w wodzie część smaku zawsze będzie przechodziła do wody, w której będą się gotowały
- Są zdrowe – brak dodatku tłuszczu do smażenia powoduje, że ta potrawa to jeden ze zdrowszych tradycyjnych posiłków!
- Są łatwostrawne – smażone produkty są ciężkostrawne, a takie pulpety gotowane na parze stanowić będą lżejszą, równie pyszną alternatywę