Pulpety to potrawa z mięsa, którą można przygotować naprawdę na bardzo wiele sposobów. Często gości ona na stołach w polskich domach. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. To bardzo dobrze, bo to całkiem zdrowe danie, które można przygotować z tyloma dodatkami, że szybko się nie znudzi.

Dlaczego warto zrobić pulpety z drobiu?

Drób jest jednym ze zdrowszych mięs, gdyż nie zawiera tyle tłuszczu co wieprzowina i wołowina. Pulpety drobiowe są bardzo uniwersalną potrawą, sprawdzą się w diecie dorosłych, małych dzieci, ale też seniorów. Dzięki przygotowaniu pulpetów na obiad, cała rodzina będzie mogła delektować się posiłkiem i czuć się po nim lekko i dobrze.

Co dodać do pulpetów z drobiu?

Bazą pulpetów jest mielone mięso. Proponujemy przygotowanie pulpetów z mielonego mięsa indyka. Możecie poprosić o zmielenie w sklepie mięsnym albo zrobić to samemu w domu, jeśli macie odpowiednią maszynkę. Oprócz tego, do pulpetów trzeba dodać:

  • Cebulę
  • Jajka
  • Bułkę tartą
  • Sól i pieprz
  • Inne dodatki smakowe

Pyszne i miękkie pulpety – jak je przygotować?

Nasza sztuczka w przygotowaniu pysznych pulpetów polega na ich odpowiednim ugotowaniu. Proponujemy wam gotowanie pulpetów z indyka na parze! Są one wtedy miękkie i smaczne. Najlepiej wykorzystać do tego specjalny garnek do gotowania na parze.

Zobacz także:

W dolnej części takiego garnka umieszcza się wodę, a na górnej pulpety. Po jakimś czasie przewróćcie je po prostu na drugą stronę, aby ugotowały się równomiernie.

Jakie są pulpety gotowane na parze?

  • Pulpety są miękkie i soczyste
  • Nie tracą smaku. W przypadku gotowania pulpetów w wodzie część smaku zawsze będzie przechodziła do wody, w której będą się gotowały
  • Są zdrowe – brak dodatku tłuszczu do smażenia powoduje, że ta potrawa to jeden ze zdrowszych tradycyjnych posiłków!
  • Są łatwostrawne – smażone produkty są ciężkostrawne, a takie pulpety gotowane na parze stanowić będą lżejszą, równie pyszną alternatywę

Przepis na miękkie pulpety z indyka 

Składniki: 

  • Mielone z indyka - 0,5 kg
  • Cebula - 2 sztuki
  • 1 jajko
  • Pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Przyprawa do mielonych
  • Vegeta do smaku

Przygotowanie: 

  1. Filet z indyka zmielcie w maszynce.
  2. Uzyskane mięso mielone umieśćcie w misce i dodajcie jajko.
  3. Cebulę obierzcie ze skórki i pokrójcie w drobną kostkę, a następnie usmażcie na oliwie na złocisty kolor.
  4. Do mięsa mielonego dodajcie podsmażoną cebulę, odrobinę bułki tartej, przyprawcie pieprzem, vegetą oraz przyprawą do mięsa mielonego.
  5. Całość dokładnie wyróbcie i zróbcie małe pulpeciki.
  6. W garnku do gotowania na parze w ostatniej części umieśćcie 2 szklanki wody i nakładajcie górne części wykładając na nie gotowe pulpeciki.
  7. Gotujcie z każdej ze stron przez kilka minut, aż będą odpowiednio ugotowane - w tym celu wykonajcie test poprzez przekrojenie jednego pulpeta.

Źródło: gotujmy.pl