Tajemnica kotleta schabowego
Adobe Stock
Triki kulinarne

Jeden błąd i kotlety schabowe całkowicie stracą smak. Makłowicz zdradza tajemnicę!

Kotlet schabowy to jedno z wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Przyrządzanie go co najmniej raz w tygodniu sprawia, że uważamy się za istnych mistrzów w tej sztuce. Okazuje się jednak, że nie do końca!
Weronika Kępa
listopad 10, 2020

Szybki, prosty, syty, smaczny i tani – taki właśnie jest kotlet schabowy. Nic więc dziwnego, że w Polsce przygotowuje się go w każdą niedzielę. Rozbite tłuczkiem mięso wieprzowe owinięte w pyszną i chrupiącą panierkę, temu nie da się oprzeć! Całości zazwyczaj dopełniają ziemniaczki prosto z wody i ulubiona surówka. Komu już leci ślinka?

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Makłowicz zdradza tajemnicę

Znany krytyk kulinarny, Robert Makłowicz, udowadnia jednak, że Polacy niewiele wiedzą o kotlecie schabowym, a uznając go za swoje danie narodowe popełniamy błąd!

Twierdzi, że koncepcja na przyrządzanie w ten sposób mięsa została zapożyczona z Austrii. Dopiero wtedy zyskała ogromną popularność w naszym kraju. Na tym jednak nie koniec! Makłowicz przyznaje również, że schabowy to w istocie sznycel po wiedeńsku dla ludzi, którzy nie mają zbyt wiele pieniędzy.

- Schabowy to jest nic innego, jak sznycel po wiedeńsku dla ubogich. Bo zamiast cielęciny, używamy wieprzowiny.

Istotna różnica

Cena dobrej jakości cielęciny może sięgać nawet 90 złotych za kilogram. Nie jest więc tajemnicą, że wieprzowina to tańsze, ale też bardziej kaloryczne mięso! To właśnie dlatego sięgamy po nią częściej.

Zmiana mięsa na cielęce może jednak bardzo pozytywnie wpłynąć na smak znanych nam dotąd kotletów schabowych. Ta jedna, ale bardzo ważna uwaga pozwoli ulepszyć nasze danie!

Źródło: otopress.pl

Komentarze
Pieczone żeberka
Pixabay/Eukalyptus
Przepisy Dzięki jednemu trikowi upieczone żeberka będą rozpływać się w ustach. Znają go tylko najlepsi kucharze
Jak upiec żeberka, żeby były super miękkie i soczyste? Poznajcie tajemnicę
Aleksandra Jaworska
listopad 09, 2020

    Sekret soczystych żeberek to przede wszystkim wybór odpowiedniego mięsa, najlepiej ze sprawdzonego źródła. Co jeszcze?  Mięso rozpływające się w ustach. Mięso soczyste i miękkie. Wychodzi wam inaczej? Jest kilka sposobów na sprawienie, by nie tylko mięso takie jak wieprzowina, wyszła pyszna i delikatna w smaku. Istotnym elementem gotowania z mięsem w roli głównej jest sprawdzanie czasu pieczenia. Dla przykładu czas pieczenia wieprzowiny wynosi około dwóch godzin. Zostawienie jej w piekarniku przysłowiową chwilę dłużej sprawi, że pojedyncze porcje się rozpadną. W innym przypadku, kiedy zostawimy mięso w piekarniku trochę krócej, może spowodować, że wieprzowina nie będzie odpowiednio miękka. Sprawdzanie czasu pieczenia oraz pilnowanie, by mięso wyciągnąć w odpowiednim momencie to jeden z sekretów udanego jego przyrządzania Innym ważnym elementem pieczenia mięsa jest prawidłowe podejście do samego końca gotowania. Żeby mięso zachowało chrupkość bez utraty smaku, należy zmniejszyć końcowe grzanie na 120 stopni. To pozwoli, by mięso delikatnie skwierczało i jednocześnie miękło. Mięso pieczone w piekarniku lubi też towarzystwo sosów. Szczególnie jeśli podlewamy danie w trakcie pieczenia. Dzięki takiemu rozwiązaniu całość może przypominać aromatyczny gulasz. Palce lizać!   Źródło: Blog “Kuchnia to sztuka”    

Przeczytaj