co zrobic zeby schabowe nie wysychaly
Gotujmy.pl
Triki kulinarne

Jak zapobiec wysychaniu kotletów wieprzowych? Tę metodę znają tylko nasze babcie!

Twoje kotlety schabowe za każdym razem wychodzą suche i twarde? Sprawdź, jak temu zapobiec!
Katarzyna Wyborska
listopad 10, 2020

Nie ma nic lepszego na niedzielny obiad niż kotlety wieprzowe! Jednak co zrobić, gdy mięso szybko wysycha, robi się gumowate i mało apetyczne? Nasze babcie mają na to sposoby, które ujawniamy w poniższym artykule!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nie przesadzaj ze smażeniem

Czasami tak bardzo boimy się, że smażone kotlety będą surowe w środku, że trzymamy je na oleju zbyt długo. W wyniku tego cała woda z nich odparowuje i robią się twarde, suche i przypalone.

Odważniej z tłuszczem

Kotlety ze schabu są dość chude, dlatego nie obawiaj się tłuszczu na mięsie! Nada im to większej soczystości, a kawałki tłuszczu można zawsze odkroić po usmażeniu.

Ogrzej przed smażeniem

Zanim zaczniesz smażyć kotlety, wyjmij je wcześniej z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu woda nie będzie tak szybko odparowywać w trakcie smażenia!

Zwróć uwagę na bułkę tartą!

Najczęstszy sposób przyrządzania kotletów to wersja w panierce smażona w głębokim tłuszczu. Mięso przyprawiamy, moczymy w jajku, obtaczamy w bułce i wrzucamy na patelnię. A zastanawiałyście się kiedyś z czego składa się wasza bułka tarta? Najczęściej kupujemy ją w sklepie, a pakowana bułka tarta często zawiera fragmenty słodkich ciast i bułek, przez co panierka robi się twarda i w efekcie cały kotlet szybko wysycha. Dlatego warto własnoręcznie robić domową bułkę tartą!

 

Źródło: mashed.com

kotlety mielone z piekarnika przepis
Gotujmy.pl
Newsy Oto najprostszy i najszybszy przepis na kotlety mielone - już nigdy więcej nie zrobisz ich w tradycyjny sposób
Kochasz mielone, ale starasz się dbać o linię? Nadal możesz je jeść! Wystarczy skorzystać z tego fenomenalnego przepisu.
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Mielone kotlety w panierce z bułki tartej to jedno z najpopularniejszych dań w polskich domach. Bardzo smaczne i sycące, a do tego wszystko do niego pasuje! Mielone z buraczkami, kapustą, lub dowolną surówką zawsze smakują doskonale. Do tego ziemniaki polane tłuszczem z kotletów… aż ślinka cieknie! Przygotowywanie mielonych ma jedną zasadniczą wadę. Mimo, że bardzo smaczne, to niestety potrafią być mocno tuczące. Warstwa bułki tartej oraz smażenie na dużej ilości tłuszczu sprawiają, że kotlety są ciężkie i tłuste. Można temu nieco zaradzić kładąc usmażone mielone na ręczniku papierowym, by odsączyć je z oleju, ale niestety niewiele to daje. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o sylwetkę i poprawny poziom cholesterolu należy zrezygnować z ulubionych kotletów? Absolutnie! Mamy dla was świetny przepis, gdy raz spróbujecie, to już nigdy nie wrócicie do tradycyjnych mielonych. Przepis na kotlety mielone z piekarnika Sposobem na mielone z minimalną ilością tłuszczu jest… pieczenie ich w piekarniku! Dzięki temu nie tylko ograniczycie kaloryczność tego dania, ale także oszczędzicie sobie stania nad patelnią. Składniki 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajo 1 cebula 1 bułka Bułka tarta Mleko Masło Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę obieramy i siekamy, a bułkę namaczamy w mleku. Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy cebulę i namoczoną bułkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Układamy mielone w naczyniu żaroodpornym. Każdego kotleta delikatnie nacinamy z wierzchu i wsadzamy tam nieco masła. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. I gotowe! Kotlety nie wymagają już żadnego tłuszczu do smażenia – można je zjeść od...

Przeczytaj
przepis na de volaille Przetakiewicz
ons
Newsy „Nie znam nikogo, kto go nie kocha”. Joanna Przetakiewicz zdradziła przepis na znakomity kotlet
Znana projektantka mody, Joanna Przetakiewicz, zdradziła przepis na jedno ze swoich ulubionych dań – kotlet de volaille. Przyrządzony według tej receptury smakuje wybornie. Nic dziwnego, bowiem jej autorką jej babcia gwiazdy!
Weronika Kępa
grudzień 13, 2020

Choć na pierwszy rzut oka kotlet de volaille wydaje się nieskomplikowanym daniem, w praktyce bardzo łatwo go zepsuć. Niewiele osób potrafi przyrządzić ten przysmak w punkt. Joanna Przetakiewicz postanowiła więc zdradzić, jak sprawić, by rozpływał się w ustach. Przepis opublikowała na swoim Instagramie. „DANIE STULECIA. Nie znam nikogo kto go nie kocha, za to mało kto potrafi. Dużo prostsze, niż mi się wydawało! Popis mojej ukochanej babci”. Przepis na kotlet de volaille według Joanny Przetakiewicz Składniki: 2 piersi z kurczaka, masło, jajko, bułka tarta, mąka, natka pietruszki, olej, sól, pieprz. Przygotowanie W niewielkiej miseczce umieść miękkie masło, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie podziel na 4 części i uformuj z nich niewielkie wałeczki. Tak przygotowane masło owiń folią spożywczą (każdy wałek oddzielnie) i umieść w lodówce na co najmniej godzinę. Piersi z kurczaka umyj, umieść na desce i przekrój wzdłuż, tak aby powstał jeden duży płat. Następnie dopraw solą oraz pieprzem, przykryj kawałkiem folii spożywczej i rozbij przy pomocy specjalnego tłuczka. Na tak przygotowanym mięsie ułóż schłodzone masło, a następnie ciasno zwiń.  W małej miseczce rozkłóć jajko. Mąkę i bułkę tartą wysyp na dwa osobne talerze. Kotlety panieruj w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta.  Na patelni rozgrzej grubą warstwę oleju. Roladki smaż porcjami, przez ok. 8 minut, aż do zarumienienia. Kotlety osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Gotowe!         Wyświetl ten post na Instagramie.                  ...

Przeczytaj
mielone z czosnkiem niedźwiedzim przepis
Gotujmy.pl/Krakowianka
Newsy Dodatek tej jednej przyprawy całkowicie zmienia smak mielonych. Będziecie wniebowzięci
Choć czosnek niedźwiedzi nie należy do grona popularnych przypraw, jego dodatek bardzo pozytywnie wpływa na wiele potraw. Dzięki niemu przyrządzicie niesamowite kotlety mielone. Ten smak z pewnością długo pozostanie w waszej pamięci.
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

Czosnek niedźwiedzi nie występuje pod postacią cebuli, ale zielonych liści. Z racji, że jego dzika odmiana jest pod ochroną warto go zasiać we własnym ogródku. Jeśli jednak nie macie takiej możliwości, nic straconego. Znajdziecie go również w popularnych dużych marketach i w sieci. Z jego dodatkiem kotlety mielone będą przepyszne! Przepis na mielone z czosnkiem niedźwiedzim Składniki 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego 1 bułka 1 jajko 1 cebula 1 marchewka 100 ml mleka Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi Przygotowanie W małej miseczce umieśćcie świeżą bułkę, a następnie zalejcie ją ciepłym mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na łyżce oleju. Marchewkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. W dużej misce umieśćcie mięso mielone. Dodajcie do niego odsączoną z mleka kajzerkę, zeszkloną cebulę, startą marchewkę oraz jajko. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Tak przygotowaną masę doprawcie obficie solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Ponownie wymieszajcie, aż do połączenia się składników. Na płaskim talerzu umieśćcie bułkę tartą. Z przygotowanej masy mięsnej zacznijcie formować kotleciki. Tak przygotowane obtoczcie w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie grubszą warstwę oleju, a następnie umieśćcie na niej kotlety. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
bułka tarta przepis
Adobe Stock
Newsy Jak zrobić domową bułkę tartą? Ta ze sklepu jest taka chemiczna, że mogłaby świecić w ciemności
Choć nazwa brzmi zdrowo, w rzeczywistości kupowana w sklepie bułka tarta to produkt niemający zbyt wiele wspólnego z naturalnością. Kto by pomyślał, że w jej składzie znajduje się tak wiele ulepszaczy! Aby ograniczyć ich spożywanie przygotujcie własną bułkę tartą. To banalnie proste!
Weronika Kępa
grudzień 18, 2020

Kupując bułkę tartą wiele osób nie zastanawia się nad jej składem. Czytanie etykiety uznaje się przecież za stratę czasu. Okazuje się jednak, że to duży błąd. Bowiem w dostępnej na sklepowych półkach bułce tartej w rzeczywistości… jest niewiele bułki tartej! Większość produktu stanowią ulepszacze do żywności. Co zawiera kupna bułka tarta? Tradycyjnie starta na tarce bułka powinna zawierać w swoim składzie te same produkty, z których została upieczona – mąkę, jajka, drożdże, wodę, sól. Jednak w gotowych propozycjach próżno ich szukać. Produkty są tak chemiczne, że z powodzeniem mogłyby świecić w ciemności. Pewnie większość z was bardzo zdziwi fakt, że kupna bułka zawiera głównie stabilizatory, emulgatory, kwas askorbinowy, cukier, tłuszcze roślinne oraz chemię w postaci E472 . Wszystkie wyżej wymienione mają za zadanie przedłużyć trwałość produktu, poprawić jego wygląd i przede wszystkim zmniejszyć koszty produkcji. Przepis na domową bułkę tartą Z racji, że bułka tarta to produkt powszechnie wykorzystywany w polskiej kuchni, między innymi do panierowania mięsa, powinniście zadbać o jego wysoką jakość. Najlepiej będzie jeśli po prostu przyrządzicie ją samodzielnie, w domowym zaciszu. Wtedy będziecie mieli pewność, że nie zawiera żadnych substancji chemicznych. Przyrządzenie domowej bułki tartej jest dziecinnie proste. Wystarczy poczekać, aż zakupione przez was bułki, pszenne lub grahamki, sczerstwieją, a następnie dosuszyć je w piekarniku w temperaturze 100 st. C. Pamiętajcie, że możecie użyć do tego również chleba. Tak przygotowane pieczywo należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach , przesiać przez sitko, a następnie umieścić w papierowych woreczkach lub plastikowych pojemniczkach.  Pamiętajcie jednak, by pieczywo, z którego...

Przeczytaj