co zrobic zeby schabowe nie wysychaly
Gotujmy.pl
Triki kulinarne

Jak zapobiec wysychaniu kotletów wieprzowych? Tę metodę znają tylko nasze babcie!

Twoje kotlety schabowe za każdym razem wychodzą suche i twarde? Sprawdź, jak temu zapobiec!
Katarzyna Wyborska
listopad 10, 2020

Nie ma nic lepszego na niedzielny obiad niż kotlety wieprzowe! Jednak co zrobić, gdy mięso szybko wysycha, robi się gumowate i mało apetyczne? Nasze babcie mają na to sposoby, które ujawniamy w poniższym artykule!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Nie przesadzaj ze smażeniem

Czasami tak bardzo boimy się, że smażone kotlety będą surowe w środku, że trzymamy je na oleju zbyt długo. W wyniku tego cała woda z nich odparowuje i robią się twarde, suche i przypalone.

Odważniej z tłuszczem

Kotlety ze schabu są dość chude, dlatego nie obawiaj się tłuszczu na mięsie! Nada im to większej soczystości, a kawałki tłuszczu można zawsze odkroić po usmażeniu.

Ogrzej przed smażeniem

Zanim zaczniesz smażyć kotlety, wyjmij je wcześniej z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu woda nie będzie tak szybko odparowywać w trakcie smażenia!

Zwróć uwagę na bułkę tartą!

Najczęstszy sposób przyrządzania kotletów to wersja w panierce smażona w głębokim tłuszczu. Mięso przyprawiamy, moczymy w jajku, obtaczamy w bułce i wrzucamy na patelnię. A zastanawiałyście się kiedyś z czego składa się wasza bułka tarta? Najczęściej kupujemy ją w sklepie, a pakowana bułka tarta często zawiera fragmenty słodkich ciast i bułek, przez co panierka robi się twarda i w efekcie cały kotlet szybko wysycha. Dlatego warto własnoręcznie robić domową bułkę tartą!

 

Źródło: mashed.com

Komentarze
coleslaw przepis
AdobeStock
Przepisy Jak zrobić pysznego Coleslawa? Decyduje JEDEN składnik! Przetestuj a pokochasz!
Jeśli nigdy nie robiłaś Coleslawa, to wypróbuj koniecznie ten przepis. Wystarczy dodać jeden składnik, który sprawi, że surówka wyjdzie idealnie!
Katarzyna Wyborska
listopad 10, 2020

Coleslaw to doskonała surówka, której smak doceniają nie tylko Polacy! Ogromną popularnością cieszy się coleslaw podawany w KFC, a Amerykanie dzielą się przepisami na przygotowanie tej surówki u siebie w domu. W teorii to bardzo proste – nie potrzeba wielu składników i wszystkie są łatwo dostępne. Jednak wiecie co zawiera idealny Coleslaw? Sprawdźcie! Tajemnica doskonałego Coleslawa Aby twój Coleslaw wyszedł idealnie, potrzebujesz do niego… cebuli! Zwykła biała cebula nadaje smak tej surówce i sprawia, że jest cudownie pikantna. Sekret polega na tym, żeby posiekać cebulę bardzo drobno. Obłędny Coleslaw – przepis Do przygotowania Coleslawa potrzebujesz: Główkę kapusty 1 dużą cebulę 2 marchewki Majonez Jogurt naturalny Ocet winny Sól Pieprz Przygotowanie Umyte warzywa posiekaj i wrzuć do szatkownicy. Coleslaw smakuje najlepiej wtedy, gdy wszystkie składniki są bardzo drobno posiekane. Przełóż składniki do dużej miski i dodaj po jednej łyżce majonezu i jogurtu naturalnego. Wymieszaj, wlej dwie łyżki octu winnego, wsyp odrobinę soli i pieprzu i zamieszaj dokładnie jeszcze raz. Smacznego! Wskazówka: Coleslaw jest najlepszy na drugi dzień! Przykryj miskę folią spożywczą, odstaw do lodówki i podawaj następnego dnia.

Przeczytaj
Marynowany śledź
Adobe Stock
Zdrowie Dlaczego warto jeść więcej marynowanego śledzia? Powody mogą cię zaskoczyć!
Śledzie najczęściej pojawiają się w naszych domach przy okazji świąt. Można więc powiedzieć, że jadamy je okazyjnie i dosyć sporadycznie. Mało osób przyrządza je spontanicznie na przekąskę. To duży błąd.
Weronika Kępa
listopad 10, 2020

Nie od dziś wiadomo, że ryby mają wiele cennych wartości odżywczych. Powinny więc stanowić jeden z podstawowych elementów naszej diety. Na szczególną uwagę zasługują między innymi przez wielu niedoceniane marynowane śledzie. Bez względu na to czy przygotujesz je w oleju, occie czy śmietanie, będą tak samo zdrowe. Lokalny produkt Śledzie powszechnie występują w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym, ale również Morzu Bałtyckim! To nasza lokalna ryba, którą bez problemu dostaniesz w wielu sklepach, targach i stoiskach. Ich cena nie jest wygórowana. To tani przysmak, który może cieszyć twoje podniebienie nawet przez cały rok. Cenne wartości odżywcze Śledź marynowany to przede wszystkim źródło zdrowego tłuszczu, kwasu omega-3 i żelaza, ale również wielu witamin: A, B, D i E. Jego regularnie spożywanie pozytywnie wpływa na skórę i wzrok, a także kości, które stają się mocniejsze. Wspomniany kwas omega-3 pozytywnie wpływa na nasz metabolizm, a co za tym idzie na spalanie tłuszczu. Zmniejsza on również ryzyko zachorowania na nowotwór. Zawarte w śledziach wartości odżywcze rozwiązują też problemy z niedokrwistością, zmniejszają senność i pozytywnie wpływają na nasz nastrój. Ryby te zawierają także niewielką ilość rtęci co oznacza, że z powodzeniem mogą je jeść kobiety w ciąży. Źródło: mashed.com, zywienie.abczdrowie.pl

Przeczytaj
konserwy czy są zdrowe
AdobeStock
Zdrowie Jedzenie z puszki nie warte trzech groszy! Trucie na własne życzenie! Głównym winowajcą jest...
Jeżeli chętnie korzystasz w kuchni z konserw, to koniecznie przeczytaj ten artykuł! Możesz tym uratować własne zdrowie i swoich bliskich.
Katarzyna Wyborska
listopad 10, 2020

Każda gospodyni używa konserw. Przydają się do sałatek i obiadów, nie wymagają żadnego przygotowania, a zamknięte mogą bardzo długo stać na półce. Jednak zakonserwowana w puszce żywność nie jest taka zdrowa, jak nam się wydaje! Trucizna z puszki Puszki szkodzą – dosłownie. Metalowe opakowania zawierają toksyczną substancję bisfenol. Co ciekawe, nikt temu nie przeczy. Po prostu uważa się, że ilość bisfenolu zawartego w puszkach i przechodzącego do żywności nie jest trująca dla ludzi. Jednak niektórzy mają co do tego wątpliwości i prowadzi się badania które dowodzą, że związek ten wpływa na układ hormonalny ludzi. Może prowadzić do takich chorób jak otyłość, bezpłodność, a nawet powodować nowotwory. Szkodzi też kobietom w ciąży i dzieciom. Niektóre kraje wprowadzają nawet powoli zakazy stosowania bisfenolu w produkcji opakowań! Groźne substancje konserwujące Powyższe zdanie może trochę dziwić. W końcu czymże jest konserwa? Przecież to właśnie zakonserwowane jedzenie, dzięki czemu jest zdatne do spożycia nawet kilka lat po zamknięciu w puszce. Jednak konserwant konserwantowi nierówny! Koniecznie sprawdzajmy etykiety na opakowaniach. Unikajmy najtańszych produktów konserwowych, ponieważ zawierają one niebezpiecznie dla naszego zdrowia konserwanty. Mogą one wywoływać alergie pokarmowe, w tym astmę alergiczną u dzieci. Zwracajmy uwagę na podaną ilość soli, ponieważ ta w nadmiarze jest szkodliwa.   Źródło: hellozdrowie.pl

Przeczytaj