Zagęszczanie sosu
Pixabay
Triki kulinarne

Jak zagęścić zbyt rzadki sos? To powinna wiedzieć każda gospodyni domu! Banalna wskazówka!

Sos to podstawa każdego udanego dania. Powinien być aromatyczny, smaczny, a przede wszystkim… gęsty!
Weronika Kępa
listopad 12, 2020

Bez względu na to czy polejesz nim mięso czy zmieszasz go z makaronem, sos powinien mieć idealną konsystencję. Często zdarza się jednak, że jest za rzadki i zwyczajnie spływa z talerza. Wtedy warto zastosować jedną z poniższych wskazówek.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Bułka tarta, mąka lub płatki owsiane

Sosy, szczególnie te ciemne, można zagęszczać na przykład bułką tartą. Należy jednak pamiętać, by dodawać ją stopniowo. Każdy tego typu składnik użyty w nadmiarze może sprawić, że sos szybko stanie się zbyt gęsty.

Popularnym sposobem na zagęszczanie jest również użycie mąki lub skrobi ziemniaczanej. Wystarczy 1 łyżeczka, by twój sos w mgnieniu oka zmienił konsystencję. Zanim jednak to się stanie nabierz niewielką ilość swojego sosu i umieść w małej miseczce. Dopiero wtedy dodaj mąkę lub skrobię i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturę połącz z resztą sosu na patelni i gotowe!

Kolejnym sypkim, a przy okazji zdrowym produktem do zagęszczania są płatki owsiane. Staraj się ich jednak używać w ostateczności, kiedy w domu zabraknie bułki tartej, mąki lub skrobi. Płatki owsiane mogą bowiem niekorzystnie wpłynąć na smak potrawy. Jeśli jednak musisz ich użyć najlepiej uprzednio je zmiel, tak aby powstała sypka masa. Jeśli nie masz możliwości zmielenia dodaj płatki w całości, a następnie cały sos przelej przez sitko.

Redukcja

Najlepszym, choć najbardziej czasochłonnym sposobem na zagęszczanie sosu jest oczywiście redukcja. Polega ona na gotowaniu sosu na dużym ogniu aż do momentu, w którym nadmiar wody całkowicie z niego odparuje. Po kilku minutach gotowania powinniśmy zauważyć, że sos zaczyna naturalnie gęstnieć. Należy jednak pamiętać, żeby go mieszać, inaczej szybko się przypali i będziesz musiała robić go od nowa.

Żółtko jajka

Sosy, przede wszystkim te delikatne można zagęścić żółtkiem jajka. Należy jednak uważać, by nie powstała z tego jajecznica! Najlepiej będzie jeśli przerwiesz gotowanie sosu i zdejmiesz go na chwilę z ognia. Dopiero wtedy powoli dodawaj do niego wymieszane wcześniej żółtko.

Gotowane warzywa

Do zagęszczania sosów możesz również używać... warzyw. Oczywiście jeśli uznasz, że nie zaszkodzi to twojej potrawie. Miękkie, uduszone, upieczone lub ugotowane warzywa wraz z rzadkim sosem należy umieścić w blenderze. Całość zmiksować na gładką masę. Tak zrobiony sos z pewnością zachwyci twoich gości, ale również rodzinę.

Źródło: inspirowanesmakiem.pl

Komentarze
Kapusta kiszona z grzybami
Adobe Stock
Przepisy Kapusta kiszona jeszcze nigdy nie była tak dobra. Jeden składnik decyduje o wszystkim!
Kapusta kiszona już sama w sobie jest nieziemsko apetyczna. Wystarczy jednak kilka drobnych dodatków, by zakochać się w niej na nowo!
Weronika Kępa
listopad 12, 2020

Nic nie smakuje tak dobrze jak kapusta kiszona przyrządzona z… suszonymi grzybami oczywiście! Jeśli jeszcze nigdy nie zdarzyło ci się spróbować tego przysmaku koniecznie nadrób kulinarne zaległości! Pamiętaj jednak, że tego typu danie najlepiej przygotować nawet dwa dni przed podaniem. Wtedy wszystkie składniki zdążą się dokładnie przeniknąć, a sama potrawa nabierze iście grzybowego smaku. Całość nie powinna zająć ci dłużej niż 2 godziny. Będziesz potrzebować 1 kilogram kapusty kiszonej 60 gramów ulubionych suszonych grzybów 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 szklanka wody Przyprawy: pieprz, sól, kminek rzymski. Przygotowanie Ulubione suszone grzyby opłucz, a następnie zalej wrzącą wodą i odstaw na ok. 1 godzinę. Kiszoną kapustę odciśnij z soku, nie wylewaj go jednak do zlewu, a pozostaw w misce. Może się jeszcze przydać. Kapustę włóż do garnka, dolej szklankę wody, a następnie dodaj startą na grubych oczkach marchew, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz (najlepiej w ziarnach) i kminek. Całość gotuj do pełnej miękkości, ok. 40 minut. Namoczone wcześniej grzyby pokrój na kawałki, dodaj do kapusty i wymieszaj. Całość gotuj przez ok. 15 minut (w razie potrzeby możesz delikatnie podlać kapustę wodą, w której moczyły się grzyby). Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj do niego pokrojoną wcześniej cebulę. Kiedy ta się zeszkli dodaj jeszcze jedną łyżkę masła, a następnie mąkę i stwórz zasmażkę. Zasmażkę dodaj do garnka z kapustą i energicznie wymieszaj. Ważne jest, aby nie doprowadzić do powstania nieestetycznych grudek. Na koniec dopraw kapustę solą do smaku i gotuj jeszcze przez ok. 5...

Przeczytaj