Zagęszczanie sosu
Pixabay
Triki kulinarne

Jak zagęścić zbyt rzadki sos? To powinna wiedzieć każda gospodyni domu! Banalna wskazówka

Sos to podstawa każdego udanego dania. Powinien być aromatyczny, smaczny, a przede wszystkim… gęsty!

Bez względu na to czy polejecie nim mięso, czy zmieszacie go z makaronem, sos powinien mieć idealną konsystencję. Często zdarza się jednak, że jest za rzadki i zwyczajnie spływa z talerza. Wtedy warto zastosować jedną z poniższych wskazówek na zagęszczenie sosu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bułka tarta, mąka lub płatki owsiane

Sosy, szczególnie te ciemne, można zagęszczać na przykład bułką tartą. Należy jednak pamiętać, by dodawać ją stopniowo. Każdy tego typu składnik użyty w nadmiarze może sprawić, że sos szybko stanie się zbyt gęsty.

Popularnym sposobem na zagęszczanie jest również użycie mąki lub skrobi ziemniaczanej. Wystarczy 1 łyżeczka, by sos w mgnieniu oka zmienił konsystencję. Zanim jednak to się stanie, nabierzcie niewielką ilość sosu i umieśćcie w małej miseczce. Dopiero wtedy dodajcie mąkę lub skrobię i dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturę połączcie z resztą sosu na patelni i gotowe!

Kolejnym sypkim, a przy okazji zdrowym produktem do zagęszczania są płatki owsiane. Starajcie się ich jednak używać w ostateczności, kiedy w domu zabraknie bułki tartej, mąki lub skrobi. Płatki owsiane mogą bowiem niekorzystnie wpłynąć na smak potrawy. Jeśli jednak musicie ich użyć, najlepiej uprzednio je zmielcie, tak aby powstała sypka masa. Jeśli nie macie możliwości zmielenia, dodajcie płatki w całości, a następnie cały sos przelejcie przez sitko.

Zobacz także
Zostały wam resztki sosu pomidorowego? Nie wylewajcie go

Zostały wam resztki sosu pomidorowego? Nie wylewajcie go

sos grzybowy do placków przepis

Najlepszy na świecie gęsty grzybowy sos do placków ziemniaczanych. Idealny również do kopytek i klusek śląskich

Redukcja

Najlepszym, choć najbardziej czasochłonnym sposobem na zagęszczanie sosu jest oczywiście redukcja. Polega ona na gotowaniu sosu na dużym ogniu aż do momentu, w którym nadmiar wody całkowicie z niego odparuje. Po kilku minutach gotowania powinniśmy zauważyć, że sos zaczyna naturalnie gęstnieć. Należy jednak pamiętać, żeby go mieszać, inaczej szybko się przypali i będziecie musieli robić go od nowa.

Żółtko jajka

Sosy, przede wszystkim te delikatne można zagęścić żółtkiem jajka. Należy jednak uważać, by nie powstała z tego jajecznica! Najlepiej będzie jeśli przerwiecie gotowanie sosu i zdejmiecie go na chwilę z ognia. Dopiero wtedy powoli dodawajcie do niego wymieszane wcześniej żółtko.

Gotowane warzywa

Do zagęszczania sosów możecie również używać... warzyw. Oczywiście jeśli uznacie, że nie zaszkodzi to waszej potrawie. Miękkie, uduszone, upieczone lub ugotowane warzywa wraz z rzadkim sosem należy umieścić w blenderze. Całość zmiksować na gładką masę. Tak zrobiony sos z pewnością zachwyci gości, ale również rodzinę.

Źródło: inspirowanesmakiem.pl

zbyt gęsty sos rozwiązanie
Adobe Stock
Triki kulinarne
Jak uratować zbyt zawiesisty sos? Porady, które musisz znać
Kulinarne wpadki mogą przytrafić się każdemu, nawet najlepszej pani domu. Na szczęście istnieją sposoby na ich naprawienie. Jak uratować zbyt zawiesisty sos? Rozwiązanie tego problemu jest banalnie proste!

Jak uratować zbyt zawiesisty sos? Sos, który niespodziewanie szybko zgęstniał to nie lada wyzwanie. Choć na pierwszy rzut oka sprawa wygląda na skomplikowaną, w rzeczywistości jej rozwiązanie jest banalnie proste. Nie jest przecież tajemnicą, że każdy sos powstaje na bazie płynu. Bez względu na to czy jest to bulion, wino, śmietana, sok czy woda, każdy może zostać zredukowany za bardzo i zacząć oblepiać potrawę zamiast dodać jej smaku. Rozwiązaniem tego problemu jest dodanie do sosu większej ilości płynu , który go rozcieńczy. W tym celu należy użyć produktu, na bazie którego powstał ów sos. Jeśli jednak był to na przykład bulion, który już się skończył, z powodzeniem można go zastąpić odrobiną wody. Tak naprawdę wody możesz użyć do rozcieńczenia każdego sosu. Pamiętaj jednak, by na koniec ponownie go przyprawić. Jak zagęścić sos? Zbyt gęsty sos to nie jedyny problem, który może pojawić się przy jego przygotowaniu. Może on bowiem okazać się również zbyt rzadki. Dla tych pań domu, które nie wiedzą jak zmienić jego konsystencję, także mamy kilka propozycji.  Zbyt rzadki sos możesz bowiem zagęścić na kilka sposobów. Jednym z najlepszych i najczęściej stosowanych jest redukcja, czyli gotowanie na dużym ogniu bez pokrywki, tak aby zawarta w nim woda mogła całkowicie odparować. Na tym jednak nie koniec. Do zbyt rzadkiego sosu możesz również dodać mąkę, serek topiony lub masło. Wszystkie te składniki zwiększą jego gęstość. Pamiętaj również, że każdy sos przygotowany na bazie bulionu z dodatkiem warzyw, możesz po prostu zblendować . Ten prosty trik sprawi, że dodatek do obiadu stanie się aksamitny i idealnie zawiesisty. Jak uratować przypalony sos? Jeśli twój sos zaczął się przypalać, pod żadnym pozorem go nie...

jak zagęścić sos bez mąki
Flickr
Newsy
Chcecie zagęścić sos, ale nie macie mąki? Znamy lepszy i o wiele zdrowszy sposób
Jak zagęścić sos bez mąki? Sposobów jest wiele, ale tylko jeden z nich jest szybki i praktycznie nie zmienia smaku potrawy!

Większość dań smakuje o wiele lepiej, gdy doda się do nich aromatyczny sos. Ten powinien być gęsty i zawiesisty, ponieważ zbyt rzadki sos będzie tylko pływał po talerzu, a polane nim jedzenie będzie raczej przypominało zupę. Dlatego każda gospodyni wie, że sos przed podaniem trzeba zagęścić! Najczęściej w tym celu stosuje się pszenną mąkę . Należy do małego kubka lub filiżanki wsypać łyżkę mąki, wlać odrobinę zimnej wody i dokładnie wymieszać. Można też dodać trochę sosu, który chcecie zagęścić, ale trzeba uważać – płyn nie może być zbyt gorący, ponieważ mąka zmieni się w kluski! Dokładnie wymieszaną mąkę z wodą należy powoli wlewać do sosu cały czas mieszając. Innym sposobem jest zrobienie zasmażki , czyli wymieszanie mąki na patelni z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną zasmażkę wlewa się później do sosu. Smaczne, ale jakie tuczące! Jak zagęścić sos bez mąki? W sytuacji, gdy dbacie o linię lub po prostu zabrakło wam mąki podczas gotowania, możecie zagęścić sos innymi, prostymi sposobami. Są równie smaczne i skuteczne, choć oczywiście wówczas sos nieco zmieni swój smak lub kolor. Dowiedzcie się, jak zagęścić sos bez mąki : Żółtko jajka Ten sposób sprawdzi się w przypadku sosów, które mają jasny kolor i nie pływają w nim kawałki warzyw ani mięsa. Rozbijcie jedno jajko oddzielając żółtko od białka. Następnie do gotującego się na małym ogniu sosu wlejcie żółtko, cały czas mieszając. Zwróćcie uwagę na moc palnika – na zbyt wysokim ogniu żółtko się zetnie! Śmietana Do filiżanki wlejcie kilka łyżek śmietany oraz 1-2 łyżki gorącego sosu. Bardzo dokładnie wymieszajcie i wlejcie powoli do garnka. Dzięki temu śmietana się nie zetnie! Później należy gotować sos na średnim ogniu bez...

Co zrobić, żeby w sosie nie pojawiały się grudki? Na ten sposób w życiu byście nie wpadli
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby w sosie nie pojawiały się grudki? Na ten sposób w życiu byście nie wpadli
Nikt nie lubi, gdy w jego sosie pojawiają się grudki. Na szczęście istnieje kilka prostych sposobów, które pomogą nam tego uniknąć.

Grudki w sosie to zmora wszystkich gotujących. Ale nie ma co nad nimi płakać, tylko trzeba wyeliminować błędy, które przyczyniły się do ich powstania. Jak powstają grudki w sosie i jak można ich uniknąć? Skąd się biorą grudki w sosie? Grudki potrafią zepsuć nawet najlepszy sos. Nieestetycznie unoszą się na powierzchni sosu i odbierają nam chęć jego skonsumowania. Skąd się właściwie biorą? Grudki zwykle powstają, gdy w nieodpowiedniej kolejności dodajemy do sosu składniki, gotujemy sos w złej temperaturze, źle mieszamy sos lub używamy do tego nieodpowiednich narzędzi. Jak uniknąć grudek w sosie? Przede wszystkim pamiętajcie o odpowiedniej kolejności łączenia ze sobą składników. Na początku powinniście połączyć mąkę, sól i przyprawy, a dopiero później dolać wodę lub bulion. Pamiętajcie, żeby robić to powoli i stopniowo, cały czas mieszając sos. Zbyt szybkie dolanie do mąki wody może powodować powstawanie grudek. Odpowiednia temperatura także ma znaczenie. Pamiętajcie, że woda lub bulion nie mogą być gorące, ponieważ wówczas w waszym sosie powstaną małe kluseczki. Pamiętajcie też o tym, by nie używać do mieszania łyżki. Lepiej zróbcie to widelcem, dzięki któremu wasz sos będzie lepiej wymieszany i będzie miał o wiele gładszą konsystencję. Mieszajcie sos od środka, starannie łącząc ze sobą składniki. Dzięki tej metodzie konsystencja sosu będzie idealna. Chcecie zagęścić sos na patelni, ale boicie się, że powstaną na niej grudki? Wykorzystajcie stary sposób waszych babć, który polega na rozmieszaniu w oddzielnym kubeczku mąki z jogurtem lub śmietaną i dodaniu do tego niewielkiej ilości gorącego płynu. Dopiero, gdy zawiesina będzie odpowiednio ciepła, możemy zagęścić nią sos. Co zrobić, gdy grudki i tak powstaną?...

Która mąka jest najzdrowsza?
Adobe Stock
Newsy
Która mąka jest najzdrowsza? Sprawdźcie czy jej używacie
W polskich kuchniach króluje przede wszystkim mąka pszenna typu 550. Produkt jest uważany za najbardziej uniwersalny, stosunkowo tani i smaczny. Okazuje się jednak, że nie jest zbyt zdrowy.

Na sklepowych półkach roi się od różnego rodzaju mąk. Mimo to, Polacy najczęściej sięgają po pszenną typu 450 lub 550. Okazuje się jednak, że jej uniwersalność ma niewiele wspólnego ze zdrowiem. Rodzaje i typy mąk. Która jest najzdrowsza? Mąki można podzielić na glutenowe oraz bezglutenowe. Z pewnością zdajecie sobie sprawę, która grupa lepiej wpływa na wasz organizm. Jeśli nie, podpowiadamy – druga. Pozostaje więc jeszcze kwestia liczb określających ich typ. Okazuje się, że im wyższa numerologia, tym produkt jest bogatszy w składniki mineralne. Popularna mąka pszenna 450, zawiera jedynie 0,45 proc. składników mineralnych w każdych 100 gramach produktu, z kolei mąka żytnia typ 2000 ma ich aż 2 proc. Okazuje się również, że im wyższy typ, tym ciemniejszy kolor i grubsza granulacja mąki. Bogata w gluten mąka pszenna Mąka pszenna, którą tak powszechnie wykorzystujecie w kuchni, to niekwestionowana królowa glutenu. Oczywiście, zawiera również kilka cennych składników odżywczych, jednak w bardzo małych ilościach. Wykonane z niej ciasto, szybko rośnie i jest bardzo pulchne, natomiast niekoniecznie zdrowe. Glutenowa mąka orkiszowa Mąka orkiszowa to nieco zdrowszy odpowiednik mąki pszennej. Produkt wciąż zawiera mnóstwo glutenu, który negatywnie wpływa na wasze zdrowie. Jednak trzeba przyznać, że ma w sobie również znacznie więcej minerałów i witamin oraz niemal dwukrotnie niższy indeks glikemiczny. Możecie ją wykorzystać do wypieku ciast, chleba, naleśników, pierogów. Mąka żytnia z glutenowej rodziny Mąka żytnia zawiera nieco mniej glutenu oraz skrobi niż mąka pszenna, z kolei więcej minerałów – magnezu, wapnia, cynku, manganu i potasu. Sprawdzi się do przyrządzenia makaronu, pieczywa oraz pierników....