Jak uratować zbyt zawiesisty sos?

Sos, który niespodziewanie szybko zgęstniał to nie lada wyzwanie. Choć na pierwszy rzut oka sprawa wygląda na skomplikowaną, w rzeczywistości jej rozwiązanie jest banalnie proste. Nie jest przecież tajemnicą, że każdy sos powstaje na bazie płynu. Bez względu na to czy jest to bulion, wino, śmietana, sok czy woda, każdy może zostać zredukowany za bardzo i zacząć oblepiać potrawę zamiast dodać jej smaku.

Rozwiązaniem tego problemu jest dodanie do sosu większej ilości płynu, który go rozcieńczy. W tym celu należy użyć produktu, na bazie którego powstał ów sos. Jeśli jednak był to na przykład bulion, który już się skończył, z powodzeniem można go zastąpić odrobiną wody. Tak naprawdę wody możesz użyć do rozcieńczenia każdego sosu. Pamiętaj jednak, by na koniec ponownie go przyprawić.

Jak zagęścić sos?

Zbyt gęsty sos to nie jedyny problem, który może pojawić się przy jego przygotowaniu. Może on bowiem okazać się również zbyt rzadki. Dla tych pań domu, które nie wiedzą jak zmienić jego konsystencję, także mamy kilka propozycji. 

Zbyt rzadki sos możesz bowiem zagęścić na kilka sposobów. Jednym z najlepszych i najczęściej stosowanych jest redukcja, czyli gotowanie na dużym ogniu bez pokrywki, tak aby zawarta w nim woda mogła całkowicie odparować. Na tym jednak nie koniec. Do zbyt rzadkiego sosu możesz również dodać mąkę, serek topiony lub masło. Wszystkie te składniki zwiększą jego gęstość.

Zobacz także:

Pamiętaj również, że każdy sos przygotowany na bazie bulionu z dodatkiem warzyw, możesz po prostu zblendować. Ten prosty trik sprawi, że dodatek do obiadu stanie się aksamitny i idealnie zawiesisty.

Jak uratować przypalony sos?

Jeśli twój sos zaczął się przypalać, pod żadnym pozorem go nie mieszaj! Szybko zdejmij garnek z ognia i przelej jego zawartość do czystego naczynia. Dzięki temu przypalona warstwa zostanie na dnie, a sos nie przejdzie jej aromatem. Bez obaw będziesz mogła podać go rodzinie.

Jak pozbyć się grudek?

Ostatnią z możliwych sosowych wpadek są grudki. Te zazwyczaj pojawiają się po dodaniu mąki, która pierwotnie miała go zagęścić. Na to jednak również istnieje proste rozwiązanie. Wystarczy, że całość dokładnie przecedzisz przez sitko, a grudki znikną w mgnieniu oka.