jak rozmrozić rybę
AdobeStock
Triki kulinarne

Jak szybko rozmrozić rybę? Jest na to jedna genialna sztuczka!

Miałaś w planach smażone filety rybne, a zapomniałaś je odmrozić? Nic nie szkodzi - mamy na to sposób!
Katarzyna Wyborska
listopad 19, 2020

Najlepsza jest świeża ryba prosto z porannego połowu, jednak o ile nie mieszkamy nad morzem, to nie możemy sobie pozwolić na taki luksus. Zadowalamy się mrożonymi rybami, które także są smaczne i mają jedną ogromną zaletę – można je przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy. Jak szybko odmrozić taką rybę? Odpowiadamy!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Mrożone ryby

Mrożona żywność to ogromny luksus, na który ludzkość może sobie pozwolić od ponad 100 lat – w 1913 roku do powszechnej sprzedaży trafił pierwszy model zamrażarki. Zrewolucjonizowało to rynek świeżej żywności i przyzwyczajenia zakupowe ludzi. Dotychczas świeże mięso jedzono tylko przy okazji uboju, a ryby jedli jedynie ci, którzy mieszkali blisko zbiorników wodnych i mogli kupić świeżą rybę prosto od rybaka. Dziś to już żaden problem i jeśli mamy ochotę, to możemy sobie kupić zamrożoną rybę złowioną tysiące kilometrów stąd. Kiedyś to byłoby nie do pomyślenia!

Sposób na rozmrożenie ryby

Aby ryba była smaczna i nie rozpadała się, trzeba odpowiednio wcześniej ją rozmrozić. Najlepiej przenieść ją z zamrażarki do lodówki lub postawić w kuchni, gdzie przez kilka godzin w temperaturze pokojowej się rozmrozi. Jednak co zrobić, gdy nie mamy czasu lub zapomnieliśmy wyjąć wcześniej rybę z zamrażarki? Jest na to sposób!

Rozmrażanie całej ryby

  1. Zamrożoną rybę połóż pod strumieniem bieżącej, zimnej wody. Po chwili lekko podnieś temperaturę i zmniejsz. Powtórz czynność kilka razy. Kiedy zauważysz, że mięso zaczyna się rozmrażać, dalej trzymaj je pod zimną wodą lub włóż do miski i zasyp solą.
  2. Wstaw rybę do zimnego piekarnika i włącz. Mięso będzie się powoli rozmrażało wraz ze wzrostem temperatury.

Rozmrażanie filetów

  1. Filety rybne lub dzwonki włóż do plastikowego woreczka, a następnie umieść je w misce wypełnionej mlekiem. Dlaczego? Jeżeli zamierzasz od razu usmażyć rozmrażaną rybę, to umieszczenie jej w mleku pozwoli pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas smażenia. Po prostu gdy filety nieco się rozmrożą, przełóż je z worka prosto do mleka.
  2. Zamiast mleka możesz użyć po prostu letniej wody. Wówczas lekko odmrożone filety wyjmij z worka, posyp solą i odstaw do lodówki.

 

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
białka jajek jak wykorzystać
AdobeStock
Triki kulinarne Idealny sposób na wykorzystanie resztek białek! To genialne, co można z nich zrobić!
Nie masz co zrobić z nadmiarem białka? Oto kilka ciekawych sposobów na wykorzystanie białek i uprzedzamy - nie chodzi o bezy!
Katarzyna Wyborska
listopad 18, 2020

Jeżeli przygotowujesz dużo ciast i kotletów, to z pewnością żal ci wyrzucać za każdym razem bardzo dobre białko z jajek. Problem ten znają też bardzo dobrze rodzice małych alergików ze skazą białkową, a także dorośli uczuleni na białko jaja kurzego. Ale białek nie trzeba wyrzucać! Można z nich wyczarować przepyszne bezy lub, jeśli absolutnie nikt w waszym domu białek nie je, wykorzystać je w naprawdę niekonwencjonalny sposób! Jeśli chcecie się dowiedzieć, co można zrobić z białkami jajek, przeczytajcie ten artykuł! Maseczka do twarzy Proteiny zawarte w białkach jajek mają naprawdę dobroczynne działanie na skórę! Doskonale nawilżają twarz, a zimą wzmacniają ją, dzięki czemu będzie lepiej chroniona przed mrozem. Domowe farbki Białka jajek świetnie się nadają do zrobienia własnoręcznych farbek do malowania! Wystarczy wymieszać białko z odrobiną wody i pigmentu. Wykonanie takich farbek jest banalnie proste i warto wykorzystać ten pomysł np. podczas leniwego popołudnia z pociechami! Farby z białka wspaniale nadają się do malowania palcami, dzięki czemu maluchy mogą rozwijać zdolności motoryczne i wyobraźnię. Dawniej farba z białek jaj była wykorzystywana do malowania obrazów – przynajmniej dopóki nie wynaleziono farby olejnej. Jednak do dziś można podziwiać średniowieczne dzieła namalowane białkiem z odrobiną pigmentu! Odżywka do włosów Nasze mamy i babcie nie słyszały o czymś takim jak „odżywka do włosów”. Sposobem na wypadające, łamliwe i suche włosy była mikstura z jajek, rumianku i oliwy! Wystarczyło nałożyć ją na włosy tak, jak odżywkę i poczekać kilka minut. I pamiętać o tym, żeby spłukać ją zimną wodą – w przeciwnym razie białko się zetnie. Uwierzcie, że wyciąganie kawałków ściętego białka z włosów naprawdę nie jest przyjemne....

Przeczytaj
Sałatka jarzynowa
ons/Adobe Stock
Przepisy Twoja sałatka jarzynowa nie smakuje tak, jak powinna? Magda Gessler wytyka najczęstszy błąd Polaków!
Sałatka jarzynowa to przysmak, bez którego polska kuchnia nie mogłaby istnieć. Okazuje się jednak, że warzywa potrzebne do jej przygotowania nie powinny dochodzić w wodzie. Magda Gessler ma na nie inny sposób!
Weronika Kępa
listopad 18, 2020

Sałatka jarzynowa od lat gości na naszych stołach, nie tylko przy okazji świąt, ale również na co dzień. Jej prostoty i idealnego smaku nikt nie jest w stanie zakwestionować. Okazuje się jednak, że wielu Polaków popełnia kardynalny błąd podczas jej przygotowywania. Przyszedł więc czas na aktualizację tradycyjnego przepisu. Magda Gessler wytyka najczęstszy błąd Polaków Znana restauratorka przyznaje, że najczęstszym błędem popełnianym podczas przyrządzania sałatki jarzynowej jest… gotowanie warzyw w zwykłej wodzie. Według restauratorki powinna ona zostać zastąpiona przez rosół , ale nie byle jaki! Dokładnie chodzi tu o wywar z mięsa na pasztet. Przepis na sałatkę jarzynową Będziesz potrzebować 3 duże ziemniaki 2 duże marchewki 1 pietruszkę 4 ogórki kiszone 1 cebula 1 jabłko 1 puszkę groszku konserwowego 3 duże jajka 5 łyżek majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego Rosół z mięsa na pasztet (jeśli nie masz takiego, użyj zwykłego rosołu) Przyprawy: pieprz, sól Przygotowanie Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie umieść w garnku z gorącym rosołem . Całość gotuj aż do miękkości warzyw, ok. 40 minut. Przed wrzuceniem do garnka warzywa możesz przekroić na pół, wtedy szybciej się ugotują. Po 40 minutach wyjmij warzywa z wody i pozostaw do ostygnięcia na ok. 20 minut, a następnie zdejmij z nich skórkę. Obrane warzywa pokrój w niewielką kostkę i umieść w stosunkowo dużej misce (sałatka jarzynowa składa się z wielu produktów, wszystko musi się zmieścić w jednym naczyniu). W rondelku pełnym zimnej wody umieść jajka i ugotuj je na twardo (8-10 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć). Ugotowane jajka polej zimną wodą, a następnie...

Przeczytaj