jak rozmrozić rybę
AdobeStock
Triki kulinarne

Jak szybko rozmrozić rybę? Jest na to jedna genialna sztuczka!

Miałaś w planach smażone filety rybne, a zapomniałaś je odmrozić? Nic nie szkodzi - mamy na to sposób!

Najlepsza jest świeża ryba prosto z porannego połowu, jednak o ile nie mieszkamy nad morzem, to nie możemy sobie pozwolić na taki luksus. Zadowalamy się mrożonymi rybami, które także są smaczne i mają jedną ogromną zaletę – można je przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy. Jak szybko odmrozić taką rybę? Odpowiadamy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mrożone ryby

Mrożona żywność to ogromny luksus, na który ludzkość może sobie pozwolić od ponad 100 lat – w 1913 roku do powszechnej sprzedaży trafił pierwszy model zamrażarki. Zrewolucjonizowało to rynek świeżej żywności i przyzwyczajenia zakupowe ludzi. Dotychczas świeże mięso jedzono tylko przy okazji uboju, a ryby jedli jedynie ci, którzy mieszkali blisko zbiorników wodnych i mogli kupić świeżą rybę prosto od rybaka. Dziś to już żaden problem i jeśli mamy ochotę, to możemy sobie kupić zamrożoną rybę złowioną tysiące kilometrów stąd. Kiedyś to byłoby nie do pomyślenia!

Sposób na rozmrożenie ryby

Aby ryba była smaczna i nie rozpadała się, trzeba odpowiednio wcześniej ją rozmrozić. Najlepiej przenieść ją z zamrażarki do lodówki lub postawić w kuchni, gdzie przez kilka godzin w temperaturze pokojowej się rozmrozi. Jednak co zrobić, gdy nie mamy czasu lub zapomnieliśmy wyjąć wcześniej rybę z zamrażarki? Jest na to sposób!

Rozmrażanie całej ryby

  1. Zamrożoną rybę połóż pod strumieniem bieżącej, zimnej wody. Po chwili lekko podnieś temperaturę i zmniejsz. Powtórz czynność kilka razy. Kiedy zauważysz, że mięso zaczyna się rozmrażać, dalej trzymaj je pod zimną wodą lub włóż do miski i zasyp solą.
  2. Wstaw rybę do zimnego piekarnika i włącz. Mięso będzie się powoli rozmrażało wraz ze wzrostem temperatury.

Rozmrażanie filetów

  1. Filety rybne lub dzwonki włóż do plastikowego woreczka, a następnie umieść je w misce wypełnionej mlekiem. Dlaczego? Jeżeli zamierzasz od razu usmażyć rozmrażaną rybę, to umieszczenie jej w mleku pozwoli pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas smażenia. Po prostu gdy filety nieco się rozmrożą, przełóż je z worka prosto do mleka.
  2. Zamiast mleka możesz użyć po prostu letniej wody. Wówczas lekko odmrożone filety wyjmij z worka, posyp solą i odstaw do lodówki.

 

Źródło: gotujmy.pl

smażona ryba rozpada się
anulkadh/Gotujmy.pl
Newsy
Jak idealnie usmażyć rybę, żeby się nie rozpadła? Znamy wspaniały sposób
Święta za pasem i niedługo będzie trzeba smażyć karpia! Co zrobić, jeśli filety się rozpadają? Mamy na to sposób!

Idą święta, a to czas na przygotowywanie sałatki śledziowej, pieczonego łososia, ryby po grecku i obowiązkowego smażonego karpia! Zwłaszcza smażona ryba często spędza sen z powiek adeptom gotowania. Zdarza się, że nagle w trakcie smażenia filety zaczynają się rozpadać i zamiast smakowitych kotletów rybnych pozostajecie z bliżej nieokreśloną rybną breją na patelni. A przecież nie o to chodziło! By uniknąć kulinarnej katastrofy w święta, zastosujcie tę jedną, prostą metodę. Dzięki niej smażona ryba już nigdy się wam nie rozpadnie! Dlaczego ryba się rozpada w trakcie smażenia? Była kilkukrotnie rozmrożona i zamrożona ponownie – takie filety będą mieć matową teksturę. Jest nieustannie przesuwana na patelni i obracana na drugą stronę – dajcie się jej w spokoju usmażyć! Ciągłe obracanie nie sprawi, że szybciej lub lepiej się usmaży. Ryby mają bardzo delikatne mięso, a jeśli będziecie stale je ruszać, to niechybnie filet się rozpadnie. Wybraliście gatunek nieodpowiedni do smażenia – istnieją ryby, które mimo największych starań rozpadną się na patelni. Należy do nich na przykład dorsz, który nawet gdy jest świeży, to rozpada się na kawałki. Jak smażyć ryby? Niezwykle ważne jest odpowiednie przygotowanie mięsa przed smażeniem. Pamiętajcie o tych wskazówkach: Filety przeznaczone do smażenia należy wcześniej rozłożyć, posypać solą i odstawić na 15 minut. Dzięki temu mięso będzie bardziej zwarte. Jeżeli macie zamrożoną rybę, to nie rozmrażajcie jej całkowicie! Jednym ze sposobów jest smażenie filetów pokrytych cieniutką warstwą lodu. Smażenie zdecydowanie ułatwia przygotowanie panierki. Najlepiej obtoczyć filety w mące lub cieście – powinno się ono składać z żółtek i mąki. Sposób na rozpadającą się rybę Niezawodną...

karp jaki tłuszcz
Gotujmy.pl
Newsy
Na jakim tłuszczu smażyć karpia? Tylko 1 się nadaje. Wybierzesz inny a zrujnujesz jego smak
Smażąc w tym roku karpia zwróćcie baczną uwagę na to, w jakim tłuszczu go smażycie! Ma to ogromne znaczenie.

Na wigilijnym stole absolutnie nie może zabraknąć karpia! Ta tradycyjna ryba przygotowywana jest chyba we wszystkich polskich domach podczas świąt Bożego Narodzenia. Od blisko 50 lat kultywujemy tradycję spożywania karpia w Wigilię i nie wygląda na to, by w najbliższym czasie miało się to zmienić. Jak przygotować smacznego karpia? Przyrządzenie dobrego karpia istotnie jest sztuką. Wiele osób narzeka na jego smak i zniechęcone przygotowują go na święta tylko dlatego, że goście nie wyobrażają sobie Wigilii bez tej ryby. Ale po co się męczyć, skoro można łatwo poprawić smak karpia? Mamy dla was garść porad dotyczących przyrządzania tej ryby. Kupujcie wypatroszoną rybę lub gotowe filety – na szczęście liczba zwolenników kupowania żywego karpia zmniejsza się. To głównie zasługa rosnącej świadomości w społeczeństwie na temat koszmarnych warunków, w których przechowywane są żywe ryby przeznaczone na sprzedaż. Ponadto, jeśli nie mamy wędkarskiego doświadczenia, możemy zwyczajnie nie wiedzieć jak poprawnie wypatroszyć i obrać rybę, by była smaczna. Umyjcie – świeżo kupione mięso z karpia należy dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, a następnie obłożyć cebulą lub zanurzyć w mleku i odstawić do lodówki. Dzięki temu ryba nie będzie mieć tak intensywnego, niezbyt przyjemnego zapachu. Zróbcie smaczną panierkę – sekretem doskonałej panierki do ryby jest wymieszanie mikserem jajek z mąką! Piszemy o tym w tym artykule . Użyjcie odpowiedniego tłuszczu – karpia smażymy tylko i wyłącznie na oleju rzepakowym! Jest odpowiedni do smażenia w tak wysokich temperaturach. Inne oleje zaczynają się palić i wydzielać rakotwórcze substancje, a niestety smażenie ryb wymaga wysokiej temperatury. Nie smażymy na oliwie z oliwek, margarynie ani maśle!   A jakie są wasze sposoby...

gotowana ryba
AdobeStock
Newsy
Chcesz dodać gotowanej rybie więcej smaku? Ten trik jest naprawdę niezawodny
Za każdym razem, gdy gotujesz rybę wychodzi mdła i niesmaczna? Jest na to jeden prosty sposób!

Gotując rybę możemy mieć gwarancję, że mięso będzie soczyste i miękkie. Danie to jednak nie ma wielu zwolenników, głównie ze względu na to, że tak przygotowywana ryba jest bardzo delikatna w smaku. Niektórzy wręcz określają jej smak jako mdły. Rzeczywiście, zapach i smak niektórych ryb (np. dorsza) jest bardzo intensywny. Aromat takiego mięsa może przywodzić na myśl raczej kutry zawijające do portu niż smaczny obiad. A przecież nie o to nam chodzi, gdy gotujemy rybę! Co więc zrobić, by smakowała doskonale i nie pachniała morzem? Jest na to sprawdzony sposób! Sposób na gotowaną rybę Ci, którzy już mieli okazję neutralizować różnymi sposobami charakterystyczny zapach dorsza albo karpia pewnie już się domyślają, na czym polega trik na lepszy smak gotowanych ryb! Poleca się, aby rybę rozmrażać najlepiej zanurzając ją w mleku – dzięki temu pozbędziemy się przykrego zapachu. Dokładnie tę samą sztuczkę należy zastosować podczas gotowania! Przyprawione filety należy ułożyć w naczyniu i zamiast zalewać je wodą, należy użyć jednego z poniższych składników. Każdy nada potrawie zupełnie inny smak! Bulion warzywny – odpowiednio przyprawiony sprawi, że ryba będzie znacznie bardziej aromatyczna i lekko pikantna. Zależne jest to oczywiście od tego ile użyjemy pieprzu. Mleko – dzięki niemu mięso będzie bardzo delikatne i aksamitne. Zlikwiduje także charakterystyczny jego zapach. Wino – zdecydowanie nada rybie szlachetności! Choć część osób uważa, że ryby są tak smaczne, iż nie należy ich niczym doprawiać (podobne zdanie mają miłośnicy dziczyzny), to w przypadku tych gotowanych nie ma co żałować przypraw! Warto do gotującego się bulionu lub mleka dodać na przykład świeże jarzyny – cebulę, marchew czy czosnek. Co odważniejsi eksperymentują z sosem...

Smażenie ryby
Adobe Stock
Newsy
Solicie rybę przed czy w trakcie smażenia? Od tego zależy, czy będzie sucha jak wiór
Jak przyrządzacie rybę na wigilijną kolację? Pieczecie czy gotujecie? A może smażycie? Podpowiemy wam, jak zrobić to w perfekcyjny sposób.

Niezależnie od tego jaki wybierzemy rodzaj obróbki termicznej, musimy pamiętać o tym, jaką ryba ma strukturę i czym charakteryzuje się jej mięso. W przeciwieństwie do wołowiny i wieprzowiny, długie traktowanie ryby wysoką temperaturą nie jest najrozsądniejszym wyjściem. Powinna znajdować się na rozgrzanej patelni jak najkrócej – tylko tyle, by nie była surowa. Jak długo smażyć rybę? Ryba ma zwykle delikatne, kruche mięso, które łatwo można przesmażyć. Jeśli tak się stanie, nasze filety czy dzwonka będą się rozpadały i po prostu nie będą smaczne. Jeżeli smażymy rybę bez panierki, wystarczą jedynie 3-4 minuty z każdej strony. Z panierką proces ten wydłuży się o ok. 1 minutę z każdej strony. Grube dzwonka smażymy z kolei  po ok. 5 minut z obu stron. W czasie smażenia pamiętajmy o tym, żeby nie ruszać za często kawałka ryby na patelni. Bądźmy cierpliwi – wybierzmy odpowiednią temperaturę i ograniczmy się do przewrócenia ryby z jednego boku na drugi. W ten sposób pozwolimy jej na spokojne „dojście” do oczekiwanego przez nas stanu. Nie ilość, a jakość Często podczas wyboru ryby w sklepach kierujemy się ceną. W ten sposób w naszym koszyku nierzadko ląduje mintaj z kilkudziesięcioma procentami glazury i lodu. Efekt? Bilans wychodzi na zero. Nie warto „zapychać” się np. bezwartościową pangą. Czasem lepiej kupić mniejszy kawałek łososia, ale za to cieszyć się fantastycznym smakiem. O wiele smaczniejsze będą także świeże ryby z lodówki, nie zaś te mrożone w kawałkach. Wybór należy do nas. Solimy rybę wtedy, kiedy trzeba Na oddzielne miejsce zasługuje solenie ryb. Wielu z nas decyduje się na użycie soli jeszcze długo przed włożeniem ryby na rozgrzany olej. To duży błąd. Sól ma właściwości wyciągające wodę w z...