Najlepsza jest świeża ryba prosto z porannego połowu, jednak o ile nie mieszkamy nad morzem, to nie możemy sobie pozwolić na taki luksus. Zadowalamy się mrożonymi rybami, które także są smaczne i mają jedną ogromną zaletę – można je przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy. Jak szybko odmrozić taką rybę? Odpowiadamy!

Mrożone ryby

Mrożona żywność to ogromny luksus, na który ludzkość może sobie pozwolić od ponad 100 lat – w 1913 roku do powszechnej sprzedaży trafił pierwszy model zamrażarki. Zrewolucjonizowało to rynek świeżej żywności i przyzwyczajenia zakupowe ludzi. Dotychczas świeże mięso jedzono tylko przy okazji uboju, a ryby jedli jedynie ci, którzy mieszkali blisko zbiorników wodnych i mogli kupić świeżą rybę prosto od rybaka. Dziś to już żaden problem i jeśli mamy ochotę, to możemy sobie kupić zamrożoną rybę złowioną tysiące kilometrów stąd. Kiedyś to byłoby nie do pomyślenia!

Sposób na rozmrożenie ryby

Aby ryba była smaczna i nie rozpadała się, trzeba odpowiednio wcześniej ją rozmrozić. Najlepiej przenieść ją z zamrażarki do lodówki lub postawić w kuchni, gdzie przez kilka godzin w temperaturze pokojowej się rozmrozi. Jednak co zrobić, gdy nie mamy czasu lub zapomnieliśmy wyjąć wcześniej rybę z zamrażarki? Jest na to sposób!

Rozmrażanie całej ryby

  1. Zamrożoną rybę połóż pod strumieniem bieżącej, zimnej wody. Po chwili lekko podnieś temperaturę i zmniejsz. Powtórz czynność kilka razy. Kiedy zauważysz, że mięso zaczyna się rozmrażać, dalej trzymaj je pod zimną wodą lub włóż do miski i zasyp solą.
  2. Wstaw rybę do zimnego piekarnika i włącz. Mięso będzie się powoli rozmrażało wraz ze wzrostem temperatury.

Rozmrażanie filetów

  1. Filety rybne lub dzwonki włóż do plastikowego woreczka, a następnie umieść je w misce wypełnionej mlekiem. Dlaczego? Jeżeli zamierzasz od razu usmażyć rozmrażaną rybę, to umieszczenie jej w mleku pozwoli pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas smażenia. Po prostu gdy filety nieco się rozmrożą, przełóż je z worka prosto do mleka.
  2. Zamiast mleka możesz użyć po prostu letniej wody. Wówczas lekko odmrożone filety wyjmij z worka, posyp solą i odstaw do lodówki.

 

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl