Pierś z gęsi
Gotujmy.pl/Kuchnia MagdaLeny
Triki kulinarne

Jak przyrządzić pierś z gęsi? Znamy niezawodny sposób. Wyjdzie miękka i soczysta 

Pierś z gęsi można podać w wersji pieczonej, duszonej lub smażonej. Najlepiej dodać do niej pieczone jabłka, żurawinę lub duszoną, czerwoną kapustę. Poznajcie te i inne triki na jej pomysłowe przyrządzanie.
Aleksandra Jaworska
listopad 23, 2020

Gęś to przede wszystkim aromatyczne i smaczne mięso. To także danie na szczególne okazje. Warto pokusić się o przygotowanie samej piersi. Jest to najbardziej delikatna i chuda część gęsi. Jak ją upiec?

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Jak upiec pierś z gęsi?

Gęsinę z piekarnika podaje się dość prosto, o ile wcześniej zamarynujemy mięso. Dzięki odpowiedniej marynacie, ale i składnikom do niej użytym, gęś będzie bardziej aromatyczna. Proces pieczenia też może ulec znacznemu skróceniu. Mięso, które leżakuje w przyprawach będzie miękkie i kruche.

Do wykonania prostego przepisu z gęsi potrzebujecie:

  1. Gęsie piersi ze skórką.
  2. Jabłka, najlepiej wasza ulubiona odmiana.
  3. Świeży czosnek.
  4. Cebula.
  5. Majeranek.
  6. Żurawina.
  7. Pieprz.
  8. Sól.

Dokładnie wypłukane piersi z gęsi wkładamy do solanki (ok. 0,5 łyżki soli na każdy 1 l płynu) na całą noc.
Na drugi dzień mięso wyjmujemy, osuszamy i nacieramy zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami.

Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki. Cebulę szatkujemy w piórka. Namaczamy żurawinę. Mięso razem z jabłkami, cebulą i żurawiną przekładamy do brytfanny. Całość pieczemy w 180 stopni C przez ok. 1,5 godziny.

Gotowe piersi podajemy razem z jabłkami i upieczoną żurawiną. Idealnym dodatkiem do gęsi będzie także konfitura borówkowa do mięs. Słodycz borówki przełamie mięsne aromaty gęsi. 

Od XVII wieku

Gęś pojawia się na stołach już kilka wieków, ale jej rosnąca popularność jest zasługą ostatnich lat. To nieodłączny atrybut naszej kuchni. I choć w swej historii kulinarnej odnotowała wzloty i upadki, to dziś śmiało można powiedzieć, że nadrabia z nawiązką czasy nieobecności na polskich stołach.

Zdrowie z gęsi

Mięso z gęsi jest bogate w pełnowartościowe białko i nienasycone kwasy tłuszczowe, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Zawiera również witaminy A, B i E. W jej składzie znajdują się także minerały, takie jak fosfor, potas, magnez, żelazo, selen i cynk.

Miękka i soczysta

Wystarczy kilka prostych zasad by nasza gęś wyszła miękka i soczysta. Przede wszystkim dobrze jest jeszcze przed pieczeniem zanurzyć mięso w zimnej wodzie z solą na co najmniej 3-4 godziny. Po takiej kąpieli trzeba przystąpić do jej zamarynowania. Doba w lodówce to niezbędne minimum dla marynowanego mięsa. Ostatni sekret to pieczenie pod przykryciem, żeby uniknąć wysuszenia mięsa. Przyda się wam naczynie z pokrywką lub rękaw do pieczenia.

Bon appétit!

 

 

Komentarze
Krupnik
Flickr/czynka
Przepisy Treściwy, wiejski krupnik na żeberkach. Niezwykle sycący! Doda wam niesamowitej energii
Soczyste żeberka to świetna podstawa wielu zup. Przedstawiamy wam przepis na krupnik z żeberkami w roli głównej. Będziecie po niego wracać!
Aleksandra Jaworska
listopad 23, 2020

Opinie wobec krupniku są różne. W sposób szczególny dzieli je wiek konsumenta. Dzieci za krupnikiem nie przepadają, dorośli wręcz przeciwnie. To jedna z bardziej sycących zup. Klasyka polskiej kuchni! Zupa na wywarze Krupnik to w skrócie klasyczna, polska zupa z ziemniakami, kaszą jęczmienną i marchewką. Podaje się ją na wywarze jarzynowym lub mięsnym. Można ją jeść też z kawałkami mięsa. Elementem charakterystycznym jest zasypanie jej kaszą jęczmienną lub ryżem.  Jest to zupa sycąca i bardzo smaczna. Średnio gęsta. Jak każde danie domowe ma mnóstwo wersji. Najlepiej jeśli spróbujesz krupniku na bazie różnego mięsa, dorzucisz ulubione dodatki i wybierzesz najlepszą opcję dla siebie. Krupnik w zależności od tego na jakie mięso się zdecydujesz ma różny smak i aromat. Wołowina spowoduje, że zupa będzie miała pełny i mocny smak, natomiast sam drób zapewni bardziej delikatny wywar. Proponujemy wam przepis, gdzie podstawą jest mięso wieprzowe.  Syci aż miło Zupa podana na żeberkach wieprzowych syci aż miło. Na dodatek, podajcie ją koniecznie z kaszą jęczmienną. Ta tradycyjna zupa zdaje się być prosta w przygotowaniu, ale sztuczką jest dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, żeby nie wyszła za gęsta. Krupnik na żeberkach jest złotym środkiem do uzyskania tego efektu. Składniki na 4 porcje zupy: 30 dag świeżych żeberek ekstra 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej 4-6 ziarenek ziela angielskiego świeżo posiekana natka pietruszki 3 ziemniaki 3 liście laurowe kawałek selera kawałek pora pietruszka marchewka sól morska Ziarko do ziarnka Umyte żeberka kroimy na mniejsze kawałeczki. Mięso zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Do wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod...

Przeczytaj