jak suszyć grzyby
AdobeStock
Triki kulinarne

Jak przygotować grzyby do suszenia? Ten trik znają tylko wtajemniczeni!

Jesteś miłośniczką grzybobrania? Sprawdź, czy znałaś ten trik który sprawi, że ususzone grzyby będą idealne!

Sezon grzybowy dobiega końca! Szczególnie po deszczu lasy jeszcze pachną grzybami, które aż proszą, żeby je zebrać. Gdy już po całym dniu zbierania wrócimy do domu z kilkoma koszami grzybów pojawia się dylemat – co teraz z nimi zrobić? Od razu zjeść? Marynować? Zamrozić? Ususzyć? Ponieważ nikt nie ma na tyle zdrowia, żeby przez tydzień jeść tylko grzyby, najczęściej suszymy je i sukcesywnie zużywamy. Aromatyczna pieczeń lub bigos smakują fenomenalnie, gdy doda się do nich suszone grzyby! A jak je prawidłowo ususzyć? Podpowiadamy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Polska tradycja

Zbieranie grzybów zdecydowanie można zaliczyć do zainteresowań charakterystycznych dla naszego narodu. Wielu mieszkańców europejskich krajów słowem „grzyb” określa pieczarki, podgrzybki, kurki, prawdziwki, maślaki, a nawet muchomory. Nikt szczególnie nie zastanawia się nad nazwami poszczególnych grzybów, ponieważ mało kto je tam zbiera! Spotykane są najczęściej jako dodatek do pizzy lub składnik mięsnych dań w eleganckich restauracjach. Zbieranie grzybów to nasz narodowy sport!

Jak suszyć grzyby?

Ponieważ tradycja grzybobrania jest tak długa i rozpowszechniona w naszym kraju, istnieje mnóstwo sposobów suszenia grzybów. Kiedyś wieszano je nad piecem, a gdy Polacy przenieśli się z domów do mieszkań, to sznurki z grzybami ozdabiały kaloryfery. Suszy się je też w piekarniku, a coraz częściej korzysta się ze specjalnych suszarek do grzybów.

Przygotowanie grzybów do suszenia

Prawidłowy proces przygotowania grzybów do ich ususzenia powinien przebiegać następująco:

  1. Zebrane grzyby należy za pomocą nożyka bardzo dokładnie oczyścić z ziemi i igliwia. Zawsze rób to na sucho i nigdy nie myj grzybów!
  2. Pokrój grzyby w plastry.
  3. Jeżeli będziesz suszyć je na kaloryferze, to za pomocą drucika lub igły nawlecz je na długą nić. Zadbaj o odstępy między grzybami!

Uważaj na ten mit!

Uwaga! Część osób wierzy, że nie trzeba sprawdzać grzybów przeznaczonych do suszenia pod kątem robaków. Podobno suszenie ma sprawić, że robaki „wyprowadzą się” z grzyba. To mit! Ususzą się po prostu razem z nim. Jeżeli więc nie macie ochoty na zupę grzybową z dodatkiem ususzonego białka, to sprawdzajcie bardzo dokładnie zebrane grzyby!

Oto idealny sposób na suszenie grzybów. W ten sposób nie mają prawa wam spleśnieć.
Adobe Stock
Triki kulinarne
Oto idealny sposób na suszenie grzybów. W ten sposób nie mają prawa wam spleśnieć
Jesień to raj dla grzybiarzy. Można ich poznać po tym, że wystarczy wejść z nimi do lasu, a od razu znikają między drzewami i tylko co jakiś czas wynurzają się z rosnącą torbą grzybów.

Z grzybami jest jak z rybami. Fanatycy zbierania i łowienia, z takim zaangażowaniem oddają się tym czynnościom, że nie zawsze starcza im zapału na oprawienie, przygotowanie i przyrządzenie swoich zdobyczy. Do tego jeśli zebranych grzybów jest naprawdę dużo, to po zjedzeniu dwóch zup grzybowych, klusek ze sznyclem w sosie grzybowym i omletu z grzybami, zaczynają zachodzić w głowę co zrobić z resztą. I tu z pomocą przychodzi suszenie. Które grzyby najlepiej wybierać do suszenia?  Eksperci podpowiadają, że najlepiej do suszenie nadają się grzyby, które nie mają blaszek. Te z blaszkami, jak kurki, po ususzeniu tracą przyjemną, sprężystą, konsystencję. Suszone kurki twardnieją i w niczym nie przypominają tych, które znamy z sosów z kurkami czy świeżych kurek z patelni. Najlepszymi grzybami do ususzenia, według znawców tematu, są oczywiście prawdziwki. Drugie w kolejności pod względem popularności są podgrzybki. Raczej nie suszy się grzybów zawierających dużą ilość wody, jak maślaki. To grzyby, w których zawartość wody osiąga poziom powyżej 90-95% więc po wysuszeniu czyli usunięciu wody, nie zostaje z nich prawie nic. Jak przygotować grzyby do suszenia?  Po pierwsze grzyby, które chcemy ususzyć, nie powinny być mokre. Nie zbierajcie ich więc zaraz po deszczu, a przygotowując do ususzenia nie myjcie. Grzyby ubrudzone ziemią czy igliwiem można oczyścić szczoteczką. Nie obawiajcie się, że pozostały w grzybie piasek dostanie się do potrawy. Gdy zimą wyjmiecie z szafki suszone grzyby, przygotowanie z nich potrawy i tak zaczniecie od namoczenia i odlania wody z piaskiem na dnie. Warto też wiedzieć, jak oczyścić grzyby z robaków . Po drugie, grzyby pokrojone w talarki znacznie lepiej znoszą suszenie. Proces suszenia będzie wtedy krótszy, grzyby będą się suszyć...

Jak suszyć grzyby? 1 błąd i szybko spleśnieją
AdobeStock
Newsy
Jak suszyć grzyby we właściwy sposób? 1 błąd i szybko spleśnieją
W polskich lasach mamy obecnie prawdziwe zatrzęsienie grzybów. Zostały wam leśne grzyby i planujecie je wysuszyć? Dowiedzcie się, jak prawidłowo to zrobić. Jeden błąd i będą do niczego.

Jesień to prawdziwy raj dla zbieraczy grzybów . W wielu polskich domach przygotowuje się obecnie grzyby marynowane w occie lub inne typowo jesienne dania, takie jak np. grzyby smażone z cebulką . Świetną propozycją na chłodne jesienne wieczory jest zupa krem z grzybów lub aromatyczne risotto z leśnymi grzybkami . Jeśli zostały wam grzyby, z którymi nie bardzo wiecie, co zrobić, możecie je zasuszyć, aby móc później dodawać je do sosów, zup lub mięs. Jak to zrobić prawidłowo? Jak suszyć grzyby? Suszenie grzybów jest bardzo łatwe. Pamiętajcie jednak o dwóch ważnych zasadach Dzięki nim wasze grzyby nie spleśnieją. Oto one: Grzyby najpierw oczyszczamy. Pod żadnym pozorem jednak ich nie myjcie! Wystarczy, że użyjecie wilgotnego pędzelka, którym starannie oczyścicie grzyby z zabrudzeń takich jak piasek, igły czy liście. Pamiętajcie, by nie przeznaczać do suszenia grzybów nadgryzionych przez zwierzęta lub co gorsza – z robakami. Grzyby powinny być zdrowe i pozbawione uszkodzeń. Nadpsute grzyby, nawet po wysuszeniu nie będą nadawały się do jedzenia – co więcej – ich zjedzenie może wam nawet zaszkodzić. Kroimy grzyby na plastry lub kawałki. Odkrójcie trzonki od kapeluszy, a większe trzonki przekrójcie na pół i zostawcie do suszenia. Grzyby można suszyć na kilka sposobów:  w suszarce do żywności w piekarniku na nitce, np. nad kuchenką W jakiej temperaturze suszyć grzyby? 1 błąd i spleśnieją Najważniejszą kwestią o jakiej należy pamiętać podczas suszenia grzybów jest jednak temperatura, w jakiej będziemy to robić. Gdy grzyby są suszone w nieodpowiedniej temperaturze mogą zepsuć się i spleśnieć. Grunt to powolne suszenie w temperaturze 40-50°C. Jeśli zdecydujecie się na...

Kupujecie grzyby przy drodze? Koniecznie powinniście wiedzieć o 1 ważnej rzeczy
Adobe Stock
Newsy
Kupujecie grzyby przy drodze? Koniecznie powinniście wiedzieć o 1 ważnej rzeczy
Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących? Istnieje jedna ważna zasada, która pozwala upewnić się, że po przyrządzeniu sosu z kupionych grzybów leśnych, nie wylądujecie w szpitalu z ciężkim zatruciem.

Czy wiecie, że obwoźna sprzedaż grzybów jest w Polsce zabroniona? Dotyczy to także grzybów sprzedawanych przy drogach. Można je jednak sprzedawać na targowiskach i stacjonarnych, zorganizowanych straganach. Konieczne jest jednak spełnienie jednego warunku. O co zapytać przy zakupie grzybów? Właściciele targowisk, na których wynajmowane są stragany pod sprzedaż grzybów, powinni w sezonie grzybowym zatrudniać grzybowych ekspertów. To osoby, które mają uprawnienia do wydawania atestów na grzyby i dopuszczanie ich do sprzedaży. Przed wydaniem atestu znawca grzybów dokładnie ocenia każdy okaz. Stwierdza czy grzyb jest jadalny i na każdy oceniony gatunek wydaje stosowny certyfikat. Jeśli kupujecie grzyby na targowiskach, zawsze pytajcie czy otrzymały atest i proście o okazanie dokumentu.  Podobne atesty wydawane są oczywiście na wszystkie grzyby sprzedawane w sklepach. Prawidłowo wystawiony atest powinien być spisany na każdy rodzaj grzyba osobno, a użyte nazwy powinny być oficjalnymi, przyrodniczymi nazwami grzybów. Dobrze, jeśli w dokumencie znajdują się ich odpowiedniki łacińskie. Na dokumencie powinno być zaznaczone kto sprzedaje oraz gdzie grzyby zostały zebrane. Atesty, na których wymienione jest wiele rodzajów grzybów na jednej stronie, a do tego używane są ich potoczne nazwy np. prawdziwek, zamiast borowik szlachetny , powinny zapalić wam w głowach lamkę alarmową. Trwałość świeżych grzybów jest bardzo krótka Zebrane czy kupione grzyby powinny być bardzo szybko przetworzone: ugotowane lub przygotowane do suszenia. Te, które były długo przechowywane, szczególnie w zamkniętych pojemnikach, ulegają zaparzeniu, a  substancje, które się przy tym wydzielają są szkodliwe i mogą powodować takie dolegliwości...

Czy każdy trujący grzyb jest gorzki w smaku? Samo sprawdzanie językiem nie wystarczy
AdobeStock
Newsy
Czy każdy trujący grzyb jest gorzki w smaku? Samo sprawdzanie językiem nie wystarczy
Wybieracie się do lasu na grzyby? Uważajcie, by nie zebrać trujących okazów. Na co zwrócić szczególną uwagę? Podpowiadamy!

Zbieranie grzybów to świetny sposób na relaks i możliwość znalezienia wspaniałych okazów, z których można przygotować wiele smacznych dań. Wybierając się do lasu na grzyby należy jednak posiadać wiedzę na temat jadalnych i trujących gatunków. Jeśli nie mamy pewności co do niektórych grzybów, nie chodźmy do lasu sami, tylko zabierajmy ze sobą kogoś, kto bardzo dobrze zna się na grzybach. Pomyłka podczas zrywania grzybów może mieć tragiczne konsekwencje dla naszego zdrowia. Czy każdy trujący grzyb jest gorzki? Przyjęło się uważać, że każdy trujący grzyb jest gorzki. To dlatego wiele osób liże grzyby, aby upewnić się czy na pewno są one jadalne. Nie jest to jednak zbyt dobry sposób na ocenę jadalności grzyba, ponieważ niektóre trujące gatunki grzybów wcale nie są gorzkie w smaku. Poza tym, już samo polizanie niektórych grzybów może mieć fatalne konsekwencje dla naszego zdrowia. Dlaczego lizanie grzybów to za mało? Istnieje mit, że wszystkie jadalne grzyby są smaczne, a niejadalne są gorzkie. To nieprawda. Rzeczywiście jadalne gatunki grzybów mają przyjemny smak, ale wśród toksycznych gatunków także znajdziemy wiele smacznych okazów – pod żadnym pozorem jednak tego nie testujcie. Przykładowo muchomor sromotnikowy podobno ma bardzo dobry smak. A goryczak żółciowy, choć jest jadalny, ma bardzo nieprzyjemny, gorzki smak. Jeśli nie macie pewności co do jadalności danego grzyba, nie liżcie go, ani tym bardziej go nie nadgryzajcie. Weźcie ze sobą atlas grzybów lub zabierzcie ze sobą do lasu bliską osobę, która doskonale zna się na grzybobraniu. Zebrane w lesie grzyby można także zanieść do Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemicznych, żeby ocenił je grzyboznawca. Możecie też spróbować...