Gotowanie ryżu
Adobe Stock
Triki kulinarne

Jak prawidłowo ugotować ryż? Niby proste, niby oczywiste, ale większość Polaków ma z tym problem

Za twardy albo sklejony – wydawać by się mogło, że bardzo trudno trafić w punkt jeśli chodzi o gotowanie ryżu. By wyszedł idealny wystarczy jednak zastosować kilka prostych zasad.

Ryż to wspaniały, smaczny i zdrowy dodatek do wielu dań na ciepło, ale również na zimno. Jego prawidłowe przyrządzenie od lat spędza sen z powiek niejednej pani domu. Bowiem, między za twardym, a rozgotowanym ryżem istnieje bardzo cienka granica.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Odmiany ryżu

Na rynku mamy do dyspozycji ogrom odmian ryżu. Ze względu na samą długość jego ziaren wyróżniamy aż trzy rodzaje: ryż krótkoziarnisty, który świetnie nadaje się chociażby do risotto, średnioziarnisty pasujący do sałatek i deserów oraz długoziarnisty - najbardziej popularny w Polsce. Jak nietrudno się domyślić każdy z nich ma inne właściwości, a co za tym idzie inny sposób i długość gotowania. Na tym jednak nie koniec.

Sklepowe półki pękają w szwach również od gatunków ryżu. Możemy na nich znaleźć chociażby ryż basmati, arborio czy jaśminowy. Nie można też zapomnieć o mnogości jego barw – biały, brązowy, czarny, czerwony, a nawet żółty – do wyboru, do koloru! Trzeba jednak przyznać, że taki stan rzeczy niczego nie ułatwia. Ale nie załamujcie się! W końcu praktyka czyni mistrza!

Dlaczego sypki ryż jest lepszy?

Gotowanie ryżu w woreczkach jest o wiele prostsze niż gotowanie ryżu sypkiego. Warto jednak pamiętać, że drugi sposób jest o wiele zdrowszy. Bowiem zboża pakowane luzem potrzebują znacznie mniej wody do gotowania, dzięki czemu zachowują swoje wartości odżywcze. W przypadku woreczków wszystko co cenne zostaje w wodzie, którą następnie wylewamy do zlewu.

Jak prawidłowo ugotować sypki ryż?

Przede wszystkim pamiętaj, że przed gotowaniem należy go dokładnie wypłukać, nawet kilkukrotnie, pod bieżącą zimną wodą. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru skrobi, która jest odpowiedzialna za sklejanie.

Najpopularniejsza metoda gotowania sypkiego ryżu polega na absorpcji wody. Wystarczy więc, że w niewielkim garnku umieścisz dwie szklanki wody, szczyptę soli i łyżkę oliwy, a następnie dodasz jedną szklankę ryżu i zagotujesz. Kiedy woda zacznie bulgotać zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką, tak aby para mogła swobodnie się uwalniać. Pamiętaj w tym czasie o mieszaniu. Kiedy ryż wchłonie całą wodę będzie gotowy do spożycia!

Ryż można również przyrządzić na patelni. Wystarczy, że podsmażysz ziarenka na 2 łyżkach oliwy przez ok. 3 minuty, a następnie całość zalejesz bulionem. Podobnie jak w przypadku wody, ryż musi wchłonąć cały rosół, wtedy będzie gotowy do jedzenia!

ile wody do ryżu: metoda na palec
Adobe Stock
Newsy
Ile wody do gotowania ryżu? Azjatycka metoda "na palec" to pewnik
Jeśli nigdy nie wiesz, ile wody dodać do garnka z ryżem, ta metoda odmieni twoje życie. Sprawdza się w garnkach o średnicy do 25 cm.

Gotowanie ryżu może okazać się wyzwaniem. Niewiele potraw jest mniej apetycznych od rozgotowanej paćki ryżowej na talerzu. Jak więc ugotować ryż, żeby był idealnie sypki? Nie tylko czas gotowania ma tu znaczenie, kluczowa jest także ilość wody, którą wlewacie do garnka. Tutaj z odsieczą przychodzą Azjaci i ich metoda odmierzania proporcji ryż-woda. A kto jak kto, ale mieszkańcy Azji na ryżu znają się najlepiej! Gotowanie ryżu metodą „na palec" Zacznijmy od tego, że mówimy tu o ryżu na wagę, a nie tym w plastikowych torebkach . Nie bez powodu: sypki ryż jest bardziej ekologiczny, zdrowszy i łatwiej ugotować go perfekcyjnie. Pod warunkiem oczywiście, że dostosujecie czas gotowania do odmiany ryżu i ilość wody do ilości ryżu. W tym ostatnim pomoże wam azjatycka metoda na palec. Nie potrzebujecie żadnych miarek ani wagi kuchennej, wystarczy palec wskazujący! Proporcje wody i ryżu - sprawdzanie palcem: dokładnie wypłuczcie ryż przed wsypaniem go do garnka wsypcie ryż do garnka i połóżcie palec na środku dodajcie wody do poziomu pierwszego knykcia zakryjcie garnek pokrywką i gotujcie przez ok. 15 minut (lub do momentu, gdy ryż wchłonie wodę) Taki sposób odmierzania proporcji wody do ryżu działa zawsze, bez względu na ilość ryżu, którą chcecie ugotować. Możecie zobaczyć to na tym filmie: Rodzaje ryżu i czas gotowania Metoda gotowania ryżu „na palec" jest też o tyle przydatna, że bez względu na gatunek ryżu, czas gotowania kontrolujecie przede wszystkim, sprawdzając poziom wody w garnku. Kiedy ryż ją wchłonie, jest gotowy. Jeśli jednak chcecie wiedzieć, jak długo gotuje się różne rodzaje ryżu, przyda się wam ta ściągawka: biały - najpopularniejsza w Polsce odmiana ryżu, ale też niestety najmniej zdrowa. Łatwo go rozgotować. Gotujcie biały...

Koniecznie dodajcie ten składnik do gotowania ryżu. Będzie sypki i biały
Adobe Stock
Newsy
Koniecznie dodajcie ten składnik do gotowania ryżu. Będzie sypki i biały
Do czego używacie ryżu: zamiast ziemniaków, do sałatek czy do pomidorówki? Tak ugotowany, do wszystkiego będzie odpowiedni.

Sekretny składnik dodany do gotowania ryżu spowoduje, że ryż nie będzie się sklejał. Tak przygotowany, sypki dodatek do obiadu najlepszy będzie, gdy podacie go do potrawek i gulaszy. Wyjaśniamy tajemnicę ugotowania najlepszego ryżu. Jak cytryna wpływa na wygląd i smak ryżu? Jeśli chcecie uzyskać idealny ryż, do gotującej się wody wciśnijcie trochę soku z cytryny. Nie może być go za dużo, ponieważ nadmiar zmieni smak dania i nada mu cytrynowej nuty. Gotując ryż nie chcemy zmieniać jego smaku, tylko wpłynąć na wygląd. Dzięki odpowiedniej ilości soku z cytryny, co oznacza 3 łyżeczki na 1,5-2 l wody, ryż zachowa naturalną, białą barwę. Kwaśne środowisko spowoduje, że po ugotowaniu będzie on mniej kleisty. Jeśli do tego przepłuczecie ryż przed wrzuceniem go do wrzątku, efekt będzie murowany. Taki ryż najlepiej jest wykorzystać do dań, w których odgrywa on zasadniczą rolę, jest dobrze widoczny i chcemy, żeby miał idealny wygląd. Nie zawsze jednak ryż musi być sypki. Są dania, jak sushi czy risotto, a także niektóre dania azjatyckie z ryżem, jedzone pałeczkami, gdy właściwą konsystencją ryżu są sklejające się ziarenka. W przypadku dwóch pierwszych potraw, a więc sushi i risotto, warto używać specjalnego ryżu przeznaczonego do tych dań. Opis przeznaczenia znajdziecie na opakowaniu. Także używając ryżu do tradycyjnych polskich gołąbków, nie warto gotować go na sypko. Sklejony ryż wrobiony w mielone mięso i pozostałe dodatki, pozwoli lepiej uformować farsz do zawinięcia w kapustę. Czy gotowanie ryżu nadal wymaga użycia gazety i koca? Gdy nasze babcie gotowały ryż, poza ryżem, wodą i garnkiem, używały też gazety i koca. Pamiętacie ten sposób gotowania? A może nadal tak gotujecie? Dawny sposób gotowania polegał na tym, że miarkę przepłukanego ryżu należało zalać dwiema miarkami...

arszenik w ryżu
Adobe Stock
Zdrowie
Źle ugotowany ryż może poważnie zaszkodzić zdrowiu. Sprawdź, czy nie przygotowujesz go w ten sposób
Badania nad zawartością arszeniku w pożywieniu już wiele lat temu wykazały, że związek ten powszechnie występuje w jedzeniu. Jego największe ilości gromadzą się między innymi w ryżu. Można je jednak zmniejszyć poprzez prawidłowe gotowanie produktu.

Arszenik to silnie trujący i toksyczny związek chemiczny. Niestety, powszechnie występuje w spożywanym przez nas jedzeniu. Jednak w większości produktów jego ilości są śladowe i nie zagrażają życiu w sposób bezpośredni. Sprawa jest nieco bardziej skomplikowana w przypadku ryżu. Ten niewłaściwie przygotowany i jedzony zbyt często może bardzo źle wpłynąć na nasze zdrowie. Arszenik w ryżu Faktem jest, że arszenik można znaleźć w każdym ryżu dostępnym na sklepowych półkach. Jednak najwięcej tego toksycznego związku zawiera przede wszystkim odmiana brązowa . Bowiem w powszechnie spożywanym ryżu białym jest aż 80 proc. mniej arszeniku. To jednak wciąż dużo.  Należy pamiętać, że ta szkodliwa substancja znajduje się nie tylko w czystym ryżu, ale również w produktach z niego zrobionych , takich jak mleko, kaszki, kleiki czy przekąski. Na jego działanie są więc narażone zarówno dzieci, jak i dorośli.  Ryż w zbyt dużych ilościach szkodzi zdrowiu Zbyt częste spożywanie ryżu i jego pochodnych może mieć bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie. Zatrucie arszenikiem objawia się bowiem między innymi krwiomoczem, utratami przytomności, bólami głowy , a także metalicznym posmakiem w ustach.  Długotrwałe faszerowanie się tego typu daniami może z kolei podwyższyć ryzyko zachorowania na raka płuc, pęcherza oraz skóry, a nawet śmierci. Na szczęście istnieje łatwy sposób, aby zmniejszyć ilość arszeniku w tak uwielbianym przez Polaków ryżu. Jak zmniejszyć zawartość arszeniku w ryżu? Przede wszystkim przed rozpoczęciem gotowania ryż, bez względu na jego odmianę, należy bardzo dokładnie wypłukać pod zimną bieżącą wodą . Następnie umieść go w garnku w proporcji 1:6. Oznacza to, że na każdą szklankę ryżu powinno przypadać aż 6 szklanek wody, a nie...

Gotowanie ryżu
Africa Studio/Adobe Stock
Newsy
Gotujecie w ten sposób ryż? Nic dziwnego, że smakuje jak kluchy. Oto niezawodna metoda
Gotowanie ryżu to wcale nie przelewki. Ale po przeczytaniu tego artykułu na pewno zapomnicie o ryżu w torebkach!

Wygoda i szybkość – takie zalety ma ryż w torebkach. Do tego odpowiednio odmierzone porcje –  wystarczy włączyć gaz, posolić wodę i tylko czekać. Tymczasem problem pojawia się choćby wtedy, gdy gotujemy ryż w tradycyjny sposób, np. na gołąbki bądź do innego dania. Istnieją dwa główne rodzaje błędów podczas gotowania ryżu. Jedni rozgotowują białe ziarna na paskudną papkę, która smakuje potem jak kluchy. Inni z kolei nie potrafią sprawić, by ich ryż zyskał odpowiednią miękkość. Wtedy małe, białe ziarenka mogą być nieznośnie twarde. W ten sposób smak na wspomniane gołąbki szybko przejdzie. Gotowanie ryżu - praktyczne rady Sposobów na gotowanie ryżu jest bez liku. My zaprezentujemy wam jedną prostą metodę. Od tej pory gotowanie ryżu to będzie dla was pestka Kluczem do powodzenia w tym zadaniu będzie dobranie odpowiednich proporcji ryżu i wody . Najprościej przedstawimy to w ten sposób: na jedną część ryżu przypadają dwie części wody. Posłużmy się prostym przykładem nieco objaśniającym sprawę. Jeżeli chcecie ugotować pół szklanki ryżu, powinniście zalać go ok. 1 szklanką wody. Drugim zabiegiem, który warto zastosować podczas gotowania ryżu jest opłukanie ziaren przed gotowaniem . W ten sposób usuniecie z niego skrobię. Jeżeli tego nie zrobimy, ryż będzie bardziej kleisty i po ugotowaniu stanie się bardziej papkowaty. Następny ważny element gotowania ryżu to anielska cierpliwość . Tak, tak, dobrze widzicie. Podczas gotowania ryżu naszą metodą nie trzeba go wcale mieszać! Po prostu przykryjcie garnek pokrywką i czekajcie cierpliwie, aż ryż wchłonie wodę i stanie się on odpowiednio miękki. Co z ogniem? Powinniście gotować wasz ryż na maksymalnie małym ogniu. Jeżeli zależy wam...