Prawidłowe gotowanie makaronu
Pixabay
Triki kulinarne

Jak prawidłowo ugotować makaron? 6 prostych kroków i wszyscy będą piać z zachwytu!

Gotowanie makaronu to wbrew pozorom trudna sztuka. Nie może być przecież za twardy, ani za miękki. Cały sekret jego przyrządzenia kryje się w sześciu prostych krokach!

Makaron to świetny pomysł na szybki, smaczny i syty posiłek. Podawany z rozmaitymi sosami, na słodko, ostro, a nawet słono, sprawia, że chcemy go jeść więcej i więcej. Niestety, ugotowany nieprawidłowo może zepsuć cały obiad.

Jak się okazuje gotowanie makaronu to wyższa szkoła jazdy. Nie wystarczy tylko przeczytać zalecenia producenta dotyczące czasu gotowania. Inne rzeczy też są ważne!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gotowanie makaronu w sześciu krokach

  1. Do ugotowania makaronu potrzebujesz dużego garnka. W zależności od ilości makaronu musisz odmierzyć proporcje. Każde 100 gramów makaronu potrzeba 1 litr wody. Oznacza to, że jeśli gotujesz na przykład 400 gramów makaronu, do garnka należy wlać aż 4 litry wody! To bardzo ważny krok, ponieważ zbyt mała ilość wody może spowodować, że makaron się sklei.
  2. Wodę doprowadź do wrzenia, a następnie posól (1 płaska łyżka soli na 1 litr wody). Sól sprawia, że makaron będzie gotował się równomiernie. Nie należy jej wsypywać do zimnej wody, ponieważ możesz zniszczyć w ten sposób garnek.
  3. Do wody wsyp makaron i gotuj zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu bez pokrywki (czas gotowania będzie się różnił w zależności od rodzaju makaronu). Pamiętaj, żeby co kilka minut zamieszać zawartość garnka. To zminimalizuje ryzyko sklejenia klusków.
  4. Zanim zdejmiesz garnek z ognia sprawdź, czy makaron na pewno się ugotował. Wystarczy wyłowić jednego kluska i spróbować. Powinien być miękki i sprężysty. Jeśli czujesz, że potrzebuje jeszcze minuty, zostaw na ogniu.
  5. Zanim odcedzisz makaron odlej do małego naczynia trochę wody, w której się gotował. Woda przyda się do rozcieńczania sosu, który będziesz przyrządzać.
  6. Ostatnim krokiem jest odcedzenie makaronu. Jeśli ma on stanowić część dania gorącego nie polewaj go zimną wodą. Możesz to zrobić tylko wtedy, gdy makaron jest składnikiem na przykład sałatki na zimno. Tak ugotowany makaron wrzuć na patelnie razem z sosem.

Smacznego!

Źródło: jamieoliver.com

gotowanie makaronu
AdobeStock
Newsy
Myjecie makaron przed włożeniem go do wrzątku? Niektórzy tak robią, bo…
Słyszeliście o płukaniu makaronu przed gotowaniem? Sprawdźcie, czy ma to sens.

Czy ugotowanie makaronu jest trudną sztuką? Wydawałoby się, że niekoniecznie. A jednak można popełnić przy tym kilka błędów które sprawiają, że makaron traci swój smak, a potrawy, do których się go używa nie wychodzą. Dowiedzcie się, jak gotować makaron i czego unikać! Jak ugotować idealny makaron? O tym, jak należy ugotować idealny makaron wiedzą najlepiej Włosi. W końcu Włochy to ojczyzna makaronu! Warto poznać ich wskazówki na gotowanie tego przysmaku – w końcu świetnie się na tym znają. Poznajcie sposoby Włochów na to, jak ugotować smaczny makaron: Sól Makaron zawsze powinno się solić dopiero pod koniec gotowania – w przeciwnym wypadku woda za mocno wyparuje! Nie żałujcie soli, ponieważ wyciąga ona cały smak makaronu. Idealna ilość to od 7 do 10 gramów na 100 gramów makaronu. Czas gotowania Zawsze gotujcie makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Zwróćcie uwagę na to, że zwykle czas gotowania jest podawany w przybliżeniu, np. od 7 do 9 minut . Dlatego po 7 minutach od zagotowania sprawdźcie, czy makaron jest już ugotowany, żeby go nie rozgotować. Woda Nie żałujcie wody! Im więcej wody, tym lepiej. Gotowanie makaronu w małej ilości wody przyśpiesza czas przygotowania, ale zabiera cały jego smak! Powinno się używać przynajmniej 1 litra wody na 100 g makaronu. Odpowiedni garnek Makaron potrzebuje dużo miejsca, dlatego do gotowania spaghetti lub dużych ilości makaronu wybierzcie największy garnek, jaki macie. Częste błędy przy gotowaniu makaronu Wiele osób popełnia błąd w sztuce i nieprawidłowo gotuje makaron. Te błędy nie sprawią, że przestanie się on nadawać do jedzenia, ale będzie znacznie mniej smaczny, dlatego lepiej ich unikać. Dolewanie oliwy Wlewacie olej albo oliwę do garnka, w którym gotuje...

Prawie wszyscy Polacy popełniają błąd podczas gotowania makaronu. Psuje on smak potraw
AdobeStock
Newsy
Prawie wszyscy Polacy popełniają 1 błąd podczas gotowania makaronu. Psuje on smak potraw
Jak prawidłowo gotować makaron? Mimo iż czynność ta jest z pozoru łatwa, wiele osób popełnia przy niej błędy.

Makaron jest półproduktem, co oznacza, że przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić. Poznajcie złote zasady gotowania makaronu. Niektóre z nich was zaskoczą. Jak długo gotować makaron, żeby był al dente? Makaron, w zależności od formy, gotuje się od 5 do 12 minut. Dobrze ugotowany makaron powinien być al dente, czyli nie rozpływać się od razu w ustach. Mamy czuć pod zębami jego strukturę. Ze względu na dużą zawartość skrobi, makarony są głównym źródłem węglowodanów w diecie. Makaron stanowi podstawę niektórych dań lub bywa dodatkiem do zup. Może być podawany z sosami, serem żółtym, białym, także na słodko. To jeden z podstawowych przysmaków kuchni włoskiej. Polacy kochają makron równie mocno. W końcu to produkt o szerokiej gamie kształtów i zastosowań. Podstawowe zasady gotowania makaronu Mogłoby się wydawać, że gotowanie makaronu to przysłowiowa bułka z masłem. Nic bardziej mylnego! Gotowanie makaronu wymaga skrupulatności i przestrzegania kilku zasad. Pozornie błahe błędy mogą pogorszyć smak potrawy z makaronem. Pierwsza zasada to odpowiednio dobrać kształt makaronu do sosu. Długi makaron nadaje się wyłącznie do płynnych i kremowych sosów. W tym przypadku nie sprawdzą się gęste masy z dużą ilością całych warzyw. Taki makaron nie pasuje np. do brokułów i kalafiora. Klasycznym przykładem są zatem kluski spaghetti ze zwykłym sosem pomidorowym. Prążkowany kształt sprawia zaś, że sos lepiej się wchłania. Krótkie kształty doskonale nadają się do mięsnego ragu. Do sosu można wtedy dorzucić większe porcje produktów, a sama propozycja mieszanki do makaronu może być gęstsza niż w przypadku pomidorowego spaghetti. Innym ważnym elementem jest odpowiedni dobór garnka. Do spaghetti konieczny jest...

Gotowanie makaronu
Flickr
Newsy
Kiedy solić wodę na makaron? Przed zagotowaniem czy w trakcie?
Wokół tak prostej czynności jak gotowanie makaronu narosło wiele mitów. Czas je rozwiać. Między innymi ten o soleniu wody.

Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego. Garnek pełen wody, nieco soli, szybkie gotowanie i makaron gotowy. Tymczasem okazuje się, że nawet temat gotowania makaronu może podzielić Polaków na kilka skłóconych obozów… Pierwszą kwestią, która budzi niejasności, jest ilość wody, w której powinno się gotować makaron. Wrodzona oszczędność i spryt podpowiada, że najlepsza będzie odrobina wody. To jednak błąd. Makaron będzie smakował najsmaczniej, gdy zagotujemy 1 litr wody na każde 100 g makaronu. Do takiego gotowania potrzebny będzie spory garnek, taki w którym nasze nitki czy rurki będą miały zapewnioną przestrzeń do równomiernego ugotowania. Do gotowania spaghetti najlepiej posłuży wysoki garnek. Jeżeli takim nie dysponujecie, powinniście poczekać chwilkę po włożeniu makaronu do garnka, a następnie lekko przydusić wystające spaghetti zanurzając je w wodzie. Ile gotować makaron? Sposobem na oszczędność będzie za to użycie pokrywki. Kiedy woda na makaron się zagotuje, a wasza pasta wyląduje już w garnku i zacznie się gotować, dostosujcie odpowiedni płomień na kuchence. Naturalnie będziecie potrzebowali mniej energii do gotowania, kiedy garnek będzie znajdował się pod przykryciem. Trzeba jednak uważać, by makaron nie wykipiał! Manipulacje związane z gazem, szybkością gotowania, a także ilością wody sprawiają, że nie do końca należy sugerować się liczbą minut wskazaną na opakowaniach. Owszem, jest to szacunkowy czas, jaki potrzebny jest do ugotowania. Nie zmienia to faktu, że makaron należy próbować. I obowiązkowo raz na jakiś czas mieszać, by nie przywarł do dna naczynia. Solić przed czy w trakcie? Co z soleniem wody na makaron? Powinno wystarczyć ok. 7-10 g soli (ok. 1 mała łyżeczka) na 100 g makaronu. Pozostaje jeszcze do rozwiązania kwestia, kiedy woda na makaron powinna...

Robicie tak z makaronem? Nic dziwnego, że nie wychodzi i jest kleisty
Adobe Stock
Newsy
Robicie tak z makaronem? Nic dziwnego, że nie wychodzi i jest kleisty
Ten błąd może sprawić, że wasz makaron odbierze wam ochotę na jedzenie. Sprawdźcie czy go popełniacie.

Przygotowanie makaronu to wcale nie jest taka prosta sprawa. Nieodpowiednio ugotowany makaron może wyjść gumowaty, rozgotowany lub kleisty i niesmaczny. Oto najczęstsze błędy w gotowaniu makaronu. Unikajcie ich a zrobicie makaron idealny. Jak ugotować idealny makaron? Nawet najlepsi kucharze czasami popełniają błędy w gotowaniu makaronu. Oto najczęstsze z nich. Zbyt szybkie wkładanie makaronu do garnka. Dodawanie makaronu do wody, która nie zaczęła wrzeć, wydłuża czas gotowania i sprawia, że makaron ma nieodpowiednią konsystencję - jest kleisty i wygląda nieapetycznie. Poczekajcie, aż woda dobrze się zagotuje, a następnie wrzućcie do niej makaron.  Używanie zbyt małej ilości wody lub niewystarczająco dużego garnka na ilość makaronu, którą chcemy ugotować. W obu tych przypadkach, gdy dodamy makaron, ten zbyt mocno obniży temperaturę wody, co wydłuży czas gotowania i sprawi, że makaron będzie gumowaty. Dodawanie zbyt małej ilości soli. Zwykły makaron jest mdły, ale doprawienie wody solą sprawi, że będzie smaczny. Sól nie tylko pomaga doprawić zarówno makaron, jak i samą wodę, ale też zapobiega nadmiernemu uwalnianiu skrobi z makaronu. Pamiętajcie, żeby dodać jedną łyżkę stołową do garnka z wodą z makaronem. Przemywanie ugotowanego makaronu pod kranem. Po ugotowaniu makaronu do idealnego al dente i odcedzeniu go w durszlaku, nie przemywajcie już makaronu wodą pod kranem. Jeśli tak zrobicie, pozbędziecie się skrobi i zniszczycie cały smak makaronu. Zbyt długie oczekiwanie na wymieszanie makaronu. Musicie zamieszać makaron podczas gotowania, aby się nie sklejał. Makaron jest bardziej podatny na sklejanie się na początku procesu gotowania, zanim skrobia zostanie uwolniona do wody. Dlatego należy go wymieszać w ciągu pierwszych dwóch minut gotowania. Dlaczego...