Prawidłowe gotowanie makaronu
Pixabay
Triki kulinarne

Jak prawidłowo ugotować makaron? 6 prostych kroków i wszyscy będą piać z zachwytu!

Gotowanie makaronu to wbrew pozorom trudna sztuka. Nie może być przecież za twardy, ani za miękki. Cały sekret jego przyrządzenia kryje się w sześciu prostych krokach!
Weronika Kępa
listopad 07, 2020

Makaron to świetny pomysł na szybki, smaczny i syty posiłek. Podawany z rozmaitymi sosami, na słodko, ostro, a nawet słono, sprawia, że chcemy go jeść więcej i więcej. Niestety, ugotowany nieprawidłowo może zepsuć cały obiad.

Jak się okazuje gotowanie makaronu to wyższa szkoła jazdy. Nie wystarczy tylko przeczytać zalecenia producenta dotyczące czasu gotowania. Inne rzeczy też są ważne!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Gotowanie makaronu w sześciu krokach

  1. Do ugotowania makaronu potrzebujesz dużego garnka. W zależności od ilości makaronu musisz odmierzyć proporcje. Każde 100 gramów makaronu potrzeba 1 litr wody. Oznacza to, że jeśli gotujesz na przykład 400 gramów makaronu, do garnka należy wlać aż 4 litry wody! To bardzo ważny krok, ponieważ zbyt mała ilość wody może spowodować, że makaron się sklei.
  2. Wodę doprowadź do wrzenia, a następnie posól (1 płaska łyżka soli na 1 litr wody). Sól sprawia, że makaron będzie gotował się równomiernie. Nie należy jej wsypywać do zimnej wody, ponieważ możesz zniszczyć w ten sposób garnek.
  3. Do wody wsyp makaron i gotuj zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu bez pokrywki (czas gotowania będzie się różnił w zależności od rodzaju makaronu). Pamiętaj, żeby co kilka minut zamieszać zawartość garnka. To zminimalizuje ryzyko sklejenia klusków.
  4. Zanim zdejmiesz garnek z ognia sprawdź, czy makaron na pewno się ugotował. Wystarczy wyłowić jednego kluska i spróbować. Powinien być miękki i sprężysty. Jeśli czujesz, że potrzebuje jeszcze minuty, zostaw na ogniu.
  5. Zanim odcedzisz makaron odlej do małego naczynia trochę wody, w której się gotował. Woda przyda się do rozcieńczania sosu, który będziesz przyrządzać.
  6. Ostatnim krokiem jest odcedzenie makaronu. Jeśli ma on stanowić część dania gorącego nie polewaj go zimną wodą. Możesz to zrobić tylko wtedy, gdy makaron jest składnikiem na przykład sałatki na zimno. Tak ugotowany makaron wrzuć na patelnie razem z sosem.

Smacznego!

Źródło: jamieoliver.com

Komentarze
Popcorn
mycha/gotujmy.pl
Triki kulinarne Prosty trik, aby popcorn nie stracił świeżości. Znają go tylko nieliczni!
Popcorn jemy nie tylko w kinie. Szeroko dostępny w większości sklepów przysmak już dawno stał się popularną przekąską. Warto zrobić jednak popcorn samemu, na zapas!
Hubert Rój
listopad 07, 2020

Zwykle kupujemy gotowy popcorn w paczkach, podobnie jak chipsy czy różnego rodzaju prażynki. Inną opcją jest także popcorn do przygotowania w kuchence mikrofalowej. Warto jednak zadać sobie nieco trudu i spróbować zrobić popcorn samemu, na patelni. Uwierzcie nam, to po pierwsze nic trudnego. Po drugie jest to tańsza opcja od dwóch pozostałych, a po trzecie, bez dużego wysiłku dostaniecie popcorn pachnący tak samo jak w kinie! Zaletą takiego rozwiązania będą większe walory zdrowotne tak przygotowanej kukurydzy. Szybki rzut oka  na opakowanie popcornu daje do myślenia. Nie oszukujmy się, to dość tłusty frykas. Smażąc ziarna kukurydzy na swojej patelni, możemy kontrolować poziom tłuszczu, a następnie dosolić i dosmakować go wedle własnego uznania. Co zrobić, gdy zostanie nam sporo niezjedzonego popcornu? Spokojnie, nic się nie zmarnuje! Świeżo przygotowaną kukurydzę warto ostudzić, a następnie po prostu zamrozić w plastikowym worku. Nasz popcorn nie straci zbyt wiele w smaku, a co najważniejsze – zachowa świeżość na bardzo długo. W ten sposób w zamrażarce zawsze będziemy mieli awaryjną przekąskę na każdą okazję! Źródło: mashed.com

Przeczytaj