Gotowanie ryżu
Africa Studio/Adobe Stock
Newsy

Gotujecie w ten sposób ryż? Nic dziwnego, że smakuje jak kluchy. Oto niezawodna metoda

Gotowanie ryżu to wcale nie przelewki. Ale po przeczytaniu tego artykułu na pewno zapomnicie o ryżu w torebkach!

Wygoda i szybkość – takie zalety ma ryż w torebkach. Do tego odpowiednio odmierzone porcje –  wystarczy włączyć gaz, posolić wodę i tylko czekać. Tymczasem problem pojawia się choćby wtedy, gdy gotujemy ryż w tradycyjny sposób, np. na gołąbki bądź do innego dania.

Istnieją dwa główne rodzaje błędów podczas gotowania ryżu. Jedni rozgotowują białe ziarna na paskudną papkę, która smakuje potem jak kluchy. Inni z kolei nie potrafią sprawić, by ich ryż zyskał odpowiednią miękkość. Wtedy małe, białe ziarenka mogą być nieznośnie twarde. W ten sposób smak na wspomniane gołąbki szybko przejdzie.

Kotlety mielone

Gotowanie ryżu - praktyczne rady

Sposobów na gotowanie ryżu jest bez liku. My zaprezentujemy wam jedną prostą metodę. Od tej pory gotowanie ryżu to będzie dla was pestka

Kluczem do powodzenia w tym zadaniu będzie dobranie odpowiednich proporcji ryżu i wody. Najprościej przedstawimy to w ten sposób: na jedną część ryżu przypadają dwie części wody. Posłużmy się prostym przykładem nieco objaśniającym sprawę. Jeżeli chcecie ugotować pół szklanki ryżu, powinniście zalać go ok. 1 szklanką wody.

Drugim zabiegiem, który warto zastosować podczas gotowania ryżu jest opłukanie ziaren przed gotowaniem. W ten sposób usuniecie z niego skrobię. Jeżeli tego nie zrobimy, ryż będzie bardziej kleisty i po ugotowaniu stanie się bardziej papkowaty.

Następny ważny element gotowania ryżu to anielska cierpliwość. Tak, tak, dobrze widzicie. Podczas gotowania ryżu naszą metodą nie trzeba go wcale mieszać! Po prostu przykryjcie garnek pokrywką i czekajcie cierpliwie, aż ryż wchłonie wodę i stanie się on odpowiednio miękki.

Co z ogniem? Powinniście gotować wasz ryż na maksymalnie małym ogniu. Jeżeli zależy wam na czasie, możemy od razu zalać ryż gorącą wodą z czajnika i doprowadzić do szybkiego wrzenia na dużym ogniu. Po chwili przykręćcie znacznie kurek, aby wasze ziarna wam nie wykipiały.

Zobacz także
Jak ugotować ryż na sypko? Zróbcie tak, a wyjdzie idealnie

Jak ugotować ryż na sypko? Zróbcie tak, a wyjdzie idealnie

Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Łatwiej chyba się nie da

Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Łatwiej chyba się nie da

Jedna uwaga tyczy się także średnicy waszego garnka – jeżeli gotujecie ryż w małym garnku, należy ustawić go na najmniejszym palniku. Jeżeli garnek jest sporych rozmiarów – ustawcie ryż na średnim palniku.

Czas gotowania ryżu to rzecz względna. Zależy głównie od ilości gotowanego ryżu. Ryż powinien być gotowy zwykle po 13-15 min od wstawienia go na ogień. Bądźcie jednak czujni. Warto sprawdzić pod koniec gotowania jak dużo wody pozostało do wchłonięcia na dnie naczynia. Kiedy zaobserwujemy tworzenie się delikatnej ryżowej skorupki na dnie garnka, to znak że ryż powinien być już gotowy. Nie wahajcie się także, by na próbę skosztować kilku ziarenek.

Tylko tak ugotowany ryż to gwarancja smacznych gołąbków. Stara babcina metoda nie ma sobie równych
Gotujmy.pl
Newsy
Tylko tak ugotowany ryż to gwarancja smacznych gołąbków. Stara babcina metoda nie ma sobie równych
Mięso, kapusta i ryż – długość listy podstawowych składników na gołąbki nie powala na kolana. Jak sprawić, by wszystkie, na czele z ryżem, były odpowiednio miękkie po upieczeniu?

Pamiętacie smak gołąbków swojej babci? Starsze i doświadczone panie domu od zawsze dysponowały jedną cechą, której brakuje tym młodszym. Chodzi oczywiście o cierpliwość podczas gotowania różnych potraw. Nie inaczej jest w trakcie przyrządzania gołąbków. Ba, mało powiedziane. Stoicki spokój jest wręcz wskazany przy długim gotowaniu kapuścianych liści czy przy pieczeniu gołąbków (lub ich powolnym gotowaniu). Jak miękki powinien być ryż do farszu na gołąbki? Oprócz tego, czasu potrzebuje także ryż , który stanowi obok mięsa kluczowy składnik gołąbkowego farszu. Widzieliśmy już na własne oczy przepisy, w których mowa była o gotowaniu ryżu do gołąbków na włoski sposób al dente, czyli na ząb. Uważamy, że nie tędy droga. Ryż na ząb wcale nie daje gwarancji na zmięknięcie podczas pieczenia lub gotowania w naczyniu żaroodpornym. Lepiej więc zadbać, by ryż na gołąbki był mięciutki już po wstępnym jego ugotowaniu. Razem z nami, krok po kroku, uda wam się perfekcyjnie go przyrządzić. Jaki ryż do gołąbków wybrać? Zapomnijcie o ryżu w torebkach. Taki ryż, niezależnie od rodzaju, po ugotowaniu będzie zbyt sypki. Farsz z gołąbków natychmiast się wam porozlatuje. Dlatego też wybierzcie zwykły ryż  biały, pakowany w klasycznych 1-kilogramowych torbach, który jest dostępny w każdym sklepie. Dobrym rozwiązaniem będzie poszukanie ryżu o krótszych ziarenkach, przypominający nieco ryż stosowany przez Japończyków do sushi. Taki właśnie ryż klei się po ugotowaniu jeszcze lepiej. Jeśli jednak nie znajdziecie ryżu krótkoziarnistego, wybierzcie normalny. Jak ugotować ryż na gołąbki? Metoda krok po kroku Ważniejsze jest gotowanie ryżu. Oto prosta, niezawodna metoda, która pomoże wam uzyskać idealny ryż do gołąbków. Przygotujcie ryż. Na jedną część białego ziarna, weźcie dwie części...

Koniecznie dodajcie ten składnik do gotowania ryżu. Będzie sypki i biały
Adobe Stock
Newsy
Koniecznie dodajcie ten składnik do gotowania ryżu. Będzie sypki i biały
Do czego używacie ryżu: zamiast ziemniaków, do sałatek czy do pomidorówki? Tak ugotowany, do wszystkiego będzie odpowiedni.

Sekretny składnik dodany do gotowania ryżu spowoduje, że ryż nie będzie się sklejał. Tak przygotowany, sypki dodatek do obiadu najlepszy będzie, gdy podacie go do potrawek i gulaszy. Wyjaśniamy tajemnicę ugotowania najlepszego ryżu. Jak cytryna wpływa na wygląd i smak ryżu? Jeśli chcecie uzyskać idealny ryż, do gotującej się wody wciśnijcie trochę soku z cytryny. Nie może być go za dużo, ponieważ nadmiar zmieni smak dania i nada mu cytrynowej nuty. Gotując ryż nie chcemy zmieniać jego smaku, tylko wpłynąć na wygląd. Dzięki odpowiedniej ilości soku z cytryny, co oznacza 3 łyżeczki na 1,5-2 l wody, ryż zachowa naturalną, białą barwę. Kwaśne środowisko spowoduje, że po ugotowaniu będzie on mniej kleisty. Jeśli do tego przepłuczecie ryż przed wrzuceniem go do wrzątku, efekt będzie murowany. Taki ryż najlepiej jest wykorzystać do dań, w których odgrywa on zasadniczą rolę, jest dobrze widoczny i chcemy, żeby miał idealny wygląd. Nie zawsze jednak ryż musi być sypki. Są dania, jak sushi czy risotto, a także niektóre dania azjatyckie z ryżem, jedzone pałeczkami, gdy właściwą konsystencją ryżu są sklejające się ziarenka. W przypadku dwóch pierwszych potraw, a więc sushi i risotto, warto używać specjalnego ryżu przeznaczonego do tych dań. Opis przeznaczenia znajdziecie na opakowaniu. Także używając ryżu do tradycyjnych polskich gołąbków, nie warto gotować go na sypko. Sklejony ryż wrobiony w mielone mięso i pozostałe dodatki, pozwoli lepiej uformować farsz do zawinięcia w kapustę. Czy gotowanie ryżu nadal wymaga użycia gazety i koca? Gdy nasze babcie gotowały ryż, poza ryżem, wodą i garnkiem, używały też gazety i koca. Pamiętacie ten sposób gotowania? A może nadal tak gotujecie? Dawny sposób gotowania polegał na tym, że miarkę przepłukanego ryżu należało zalać dwiema miarkami...

Przepis na proste gołąbki na prażonym ryżu. Palce lizać
ginowski75/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na proste gołąbki na prażonym ryżu. Palce lizać
Gołąbki to jeden z najpopularniejszych specjałów kuchni polskiej. Danie to doczekało się już bardzo wielu modyfikacji i wariacji. Jak można urozmaicić gołąbki, aby zyskały zupełnie nowy smak? Zmienić sposób przygotowywania ryżu!

Gołąbki to tradycyjne polskie dane w formie zawijasa z ugotowanych liści kapusty. Takie „kapuściane krokiety” mogą zostać nadziane różnymi farszami: od tradycyjnego mięsno-ryżowego aż po wegetariański z grzybami. Pomysłów jest bardzo wiele. Tym razem jednak proponujemy trik polegający na wykorzystaniu prażonego ryżu, a także octu balsamicznego. To śródziemnomorskie połączenie z pewnością zachwyci waszych domowników i sprawi, że odkryjecie w gołąbkach zupełnie nowe, nieoczekiwane smaki! Przepis na gołąbki z prażonego ryżu Składniki: 1 główka kapusty białej 250 g mielonej wołowiny lub mieszanej 250 g (ok. 1,5 szklanki) ryżu białego 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 jajo 1 l wywaru (może być z kostki warzywnej lub wołowej) 1 średnia cebula 3/4 szklanki (ok. 5-6 łyżek) octu najlepiej jabłkowego szczypta gałki muszkatołowej 60 g masło sól czarny pieprz świeżo mielony ocet balsamico di Modena Przygotowanie: Ryż wykładamy na patelnię z kilkoma kroplami oliwy z oliwek i prażymy na małym ogniu aż zacznie nabierać ładnego rumianego koloru.  Dolewamy część bulionu i gotujemy jeszcze przez 10 minut aż ryż go wchłonie. Nie musi być całkiem miękki, ponieważ nam jeszcze „dojdzie” podczas duszenia lub smażenia gołąbków.  Ryż odstawiamy do większego garnka.  Cebulę siekamy na drobno i smażymy na maśle aż nabierze ładnego rumianego koloru.  Dodajemy do chłodnego ryżu zmielone mięso wołowe lub mieszane, cebulę i surowe jajko, a następnie przyprawiamy solą, czarnym świeżo zmielonym pieprzem i tartą gałką muszkatołową.  Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy do momentu aż przygotujemy kapustę do zawijania.  Z kapusty usuwamy nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się, osolonej wody...

Gotowanie ryżu
Adobe Stock
Triki kulinarne
Jak prawidłowo ugotować ryż? Niby proste, niby oczywiste, ale większość Polaków ma z tym problem
Za twardy albo sklejony – wydawać by się mogło, że bardzo trudno trafić w punkt jeśli chodzi o gotowanie ryżu. By wyszedł idealny wystarczy jednak zastosować kilka prostych zasad.

Ryż to wspaniały, smaczny i zdrowy dodatek do wielu dań na ciepło, ale również na zimno. Jego prawidłowe przyrządzenie od lat spędza sen z powiek niejednej pani domu. Bowiem, między za twardym, a rozgotowanym ryżem istnieje bardzo cienka granica. Odmiany ryżu Na rynku mamy do dyspozycji ogrom odmian ryżu. Ze względu na samą długość jego ziaren wyróżniamy aż trzy rodzaje: ryż krótkoziarnisty , który świetnie nadaje się chociażby do risotto, średnioziarnisty pasujący do sałatek i deserów oraz długoziarnisty - najbardziej popularny w Polsce. Jak nietrudno się domyślić każdy z nich ma inne właściwości, a co za tym idzie inny sposób i długość gotowania. Na tym jednak nie koniec. Sklepowe półki pękają w szwach również od gatunków ryżu. Możemy na nich znaleźć chociażby ryż basmati, arborio czy jaśminowy. Nie można też zapomnieć o mnogości jego barw – biały, brązowy, czarny, czerwony, a nawet żółty – do wyboru, do koloru! Trzeba jednak przyznać, że taki stan rzeczy niczego nie ułatwia. Ale nie załamujcie się! W końcu praktyka czyni mistrza! Dlaczego sypki ryż jest lepszy? Gotowanie ryżu w woreczkach jest o wiele prostsze niż gotowanie ryżu sypkiego. Warto jednak pamiętać, że drugi sposób jest o wiele zdrowszy. Bowiem zboża pakowane luzem potrzebują znacznie mniej wody do gotowania, dzięki czemu zachowują swoje wartości odżywcze. W przypadku woreczków wszystko co cenne zostaje w wodzie, którą następnie wylewamy do zlewu. Jak prawidłowo ugotować sypki ryż? Przede wszystkim pamiętaj, że przed gotowaniem należy go dokładnie wypłukać , nawet kilkukrotnie, pod bieżącą zimną wodą. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru skrobi, która jest odpowiedzialna za sklejanie. Najpopularniejsza metoda gotowania sypkiego ryżu...