Gołąbki
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Triki kulinarne

Gołąbki inne niż wszystkie. Szybki przepis na uwielbiane danie dzięki sprytnej radzie

Garść porad jak przygotować pyszne gołąbki. Jak sparzyć kapustę? A może gołąbki pieczone? Podpowiadamy.
Aleksandra Jaworska
listopad 26, 2020

Gołąbki to jedno z wyjątkowych, a jednocześnie tradycyjnych dań kuchni polskiej, które niemal każdego z nas zabiera w przyjemną podróż do dzieciństwa. Jeśli z zamkniętymi oczami potraficie przypomnieć sobie ich smak, może to najlepszy czas na eksperymenty? 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Prosty przepis

Szczególnie znany przepis na gołąbki jest prosty i nie wymaga większego wysiłku. Jego podstawą jest biała kapusta, świeża, chrupiąca z liśćmi ściśle przylegającymi do główki. Taka kapusta to nasz narodowy, gołąbkowy schemat.

Możemy jednak wybrać zupełnie coś innego, a smak zaskoczy wszystkich, którym gołąbki podamy. Chodzi  o wybór kapusty. Młoda jest o wiele bardziej delikatna.  Włoska ma charakterystyczną strukturę. Do gołąbków przyda się również kapusta czerwona, kapusta pekińska czy nawet sałata.

Jak sparzyć kapustę?

Zwyczajowo kapustę z wydrążonym głąbem wkładamy do słonej, wrzącej wody i parzymy kilkanaście minut. Możemy ją wyciągać z garnka liść po liściu, zaczynając od tych, które już zmiękły i oddzieliły się od główki. Chwilę po lekkim ostygnięciu liści usuwamy mały trójkąt z twardym fragmentem.

Kapustę włoską lub młodą kapustę parzymy znacznie krócej – liście będą mięknąć już po kilku minutach. Pekińską gotujemy najkrócej, dlatego, że może ona pozostać lekko chrupka po przygotowaniu potrawy. Każda z odmian wpłynie na lekką zmianę smaku finalnego gołąbków. 

Grubo nadziane

Na środek liścia nakładamy ulubiony farsz. Może być to mięso mielone wieprzowe z dodatkiem przypraw oraz ugotowanego ryżu i cebuli. Składamy brzegi liścia wraz z jego najgrubszą częścią do wewnątrz, a następnie zwijamy ciasny rulon. Gołąbek za gołąbkiem układamy ciasno obok siebie.

W garnku tworzymy kolejne piętra apetycznych rulonów, układając je spojeniem do dołu. Pomiędzy warstwy warto włożyć liście laurowe, kulki ziela angielskiego i odrobinę ziaren kminku. Na koniec zalewamy gołąbki wodą lub bulionem. Płyn powinien przykryć ich górną warstwę.

Do piekarnika marsz 

Alternatywą gotowania gołąbków w bulionie będą gołąbki pieczone w piekarniku lub duszone na patelni. Pieczenie gołąbków pomoże im zachować z wierzchu chrupiącą skórkę, a smażenie na oliwie doda im wyrazistości. Chcecie spróbować któregoś z wariantów?

Komentarze
pleśniak ciasto
Gotujmy.pl
Newsy Najprostszy przepis na pysznego pleśniaka. Jego wnętrze oczaruje cię swoim smakiem
Lubicie pleśniaka, ale nie wiecie, jak się za niego zabrać? Zdradzimy wam najprostszy przepis na to przepyszne ciasto!
Anna Borkowska
listopad 26, 2020

Pleśniak (nazywany też skubańcem) to przepyszne kruche ciasto, które skrywa w sobie warstwę dżemu z czarnej porzeczki, puszystą bezę i kruszonkę. Jego wykonanie może się wydawać trudne, ale to tylko pozory.  Chcesz zrobić samodzielnie pleśniaka? Nic prostszego! Wystarczy, że będziesz się trzymać poniższej instrukcji. Zaskocz nim swoich gości podczas kolejnej wizyty w twoim domu! Żeby przygotować to ciasto będziesz potrzebowała: blachę papier do pieczenia folię aluminiową 2 miski mikser tarkę Składniki: 3/4 szklanki brązowego/białego cukru 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 3 jajka kostka masła 2 łyżki kakao 1-2 łyżki kwaśnej śmietany słoiczek konfitury z czarnej porzeczki 2 soczyste jabłka Składniki na bezę: 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku 3/4 szklanki drobnego, białego cukru białka z 4 jajek szczypta soli Sposób wykonania Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W misce dokładnie ucieramy masło z cukrem. Następnie wbijamy jajka oraz dodajemy mąkę, po czym starannie zagniatamy wszystkie składniki. Po wyrobieniu ciasta robimy z niego trzy części. Proporcje: 2/4 ciasta oraz dwa razy po 1/4 ciasta. Co dalej? Bierzemy większą część i wykładamy nią spód blachy tak, aby powstała cienka warstwa. Pozostałą 1/4 część ciasta zagniatamy z kakaem i śmietaną, a dwie mniejsze zawijamy oddzielnie w folię aluminiową i wkładamy na około pół godziny do zamrażalnika. Ciasto, które znajduje się w blaszce smarujemy konfiturami i na wierzch kładziemy starte jabłka. Wyjmujemy dwie mniejsze kulki ciasta z zamrażalnika. Kulę z dodatkiem kakao ścieramy na tarce na jabłka. Jak przygotować bezę? Przygotowanie bezy jest...

Przeczytaj