Sałata
Sergkarman/Wikipedia Commons
Triki kulinarne

Dlaczego warto UGOTOWAĆ sałatę? Zdziwisz się, gdy poznasz prawdę!

Sałata kojarzy nam się zwykle ze składnikiem surówki do drugiego dania. Okazuje się, że warto czasem użyć jej w nieco inny sposób!
Hubert Rój
listopad 11, 2020

Sałata lodowa, rzymska, kapusta pekińska, roszponka, rukola, masłowa, cykoria – asortyment sklepów z zakresie różnych rodzajów sałat jest przeogromny. Dla zwolenników zieleniny dobra wiadomość jest taka, że sałaty są już dostępne w sklepach przez cały, okrągły rok.

Dodajemy je do dań mięsnych jako dodatek, przygotowujemy z nich ciekawe połączenia, wykorzystując różnego rodzaju dressingi. Wydawałoby się, że zastosowanie sałat jest tylko jedno – do jedzenia tylko i wyłącznie na surowo. Pomyśleliście kiedyś może, a co gdyby tak spróbować poddać sałatę obróbce termicznej?

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Kuchenne rewolucje

Dla sceptyków od razu kubeł zimnej wody – gotowanie sałaty to wcale nie jest pomysł z kosmosu! Tego typu zabiegi stosują z powodzeniem w swojej kuchni Azjaci. Mieszkańcy Azji w ten sposób potrafią uzyskać z zieleniny całkiem inne smaki i aromaty. Również i my możemy pobawić się w swojej kuchni w różnego rodzaju eksperymenty z obsmażaniem czy grillowaniem sałaty.

Do tego typu obróbki termicznej nadadzą  się głównie trzy jej rodzaje – sałata rzymska, cykoria, a także powoli wchodzący do naszych sklepów egzotyczny gatunek pak choi. Jak już wspomnieliśmy, by uzyskać ciekawy, nawet lepszy smak niż na surowo naszych sałat, warto skorzystać z patelni albo grilla.

Nie taki diabeł straszny…

Grillowanie będzie dużo wygodniejsze – wystarczy potraktować sałatę kroplą oliwy i wyłożyć na grillu. Efekty mogą przekroczyć wasze oczekiwania. Smażenie sałaty to już inna para kaloszy. By smażyć zieleninę jak rodowici Chińczycy czy Wietnamczycy musimy dysponować dużym, wysokim wokiem – tradycyjną, azjatycką patelnią o charakterystycznym kształcie.  Ponadto do smażenia trzeba być zaopatrzonym w tłuszcz o niezwykle wysokiej temperaturze spalania.

Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Sałatę smażymy bowiem technikami sautening i stir-frying. Obydwie sprowadzają się do krótkiego obsmażenia danego składnika w niezwykle wysokiej temperaturze. W ten sposób zatrzymuje się większość składników odżywczych. Jednocześnie uzyskujemy smacznie przygotowany produkt. Do takiej obróbki termicznej nie nada się ani tradycyjny olej rzepakowy czy słonecznikowy, ani tym bardziej smalec. Warto zaopatrzyć się więc w specjalny olej sezamowy, taki sam jaki jest niezbędnym składnikiem w każdej azjatyckiej kuchni.

Źródło: mashed.com

Komentarze
Pierś z gęsi
Bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy To mięso przyćmiewa wszystkie inne! Poezja smaków. Podajemy najprostszy przepis
Trwa listopad, a więc sezon na gęsi. Warto spróbować eksperymentów z tym rodzajem drobiu, którego przygotowanie wcale nie jest zbyt trudne.
Hubert Rój
listopad 11, 2020

Macie dość oklepanego kurczaka? Mięso indycze wam już nie smakuje? Pora, by poszukać innego drobiu na obiad. W takim wypadku polecamy wam gęsinę. To szlachetne drobiowe mięso rzadko gości na naszych stołach. A szkoda! Pieczenie gęsi w sezonie jesiennym było dawną staropolską, szlachecką tradycją. W ostatnich latach gęsina powoli przestaje już być towarem luksusowym. Polscy hodowcy należą do czołówki w Europie, a nawet na świecie pod względem produkcji mięsa gęsiego. Za ilością, rzecz jasna, zaraz podąża jakość. Produkt dostępny w sklepowych lodówkach jest coraz lepszy. Nasi producenci tylko w ten sposób mogą przekonać do siebie zagranicznych konsumentów. W ostatnich latach prowadzone są kampanie promocyjne, które zachęcają do jedzenia gęsi także Polaków. Gęsina od jakiegoś więc czasu idzie w parze choćby z rogalami świętomarcińskimi jako element towarzyszący Polakom w obchodach Święta Niepodległości. Ile w tym wszystkim prawdy, a ile wyobrażeń specjalistów od reklamy – tego jeszcze dokładnie nikt nie zmierzył. Tak czy siak, mięso gęsiny warte jest skosztowania. Jeżeli spróbujecie przygotować je po swojemu, szybko je pokochacie. Skoro chcemy przygotować gęś, najlepiej zacząć od jej upieczenia. Jeżeli kupujemy całą sztukę, nie marnujmy żadnej jej części. Gęsi tłuszcz należy do najcenniejszych tłuszczów zwierzęcych – smalec to wspaniały rarytas dawnej kuchni żydowskiej. Wartościowa jest także krew tego ptaka – z niej przygotować możemy tradycyjną zupę – czerninę. Podroby gęsi są za to świetnym „surowcem” na smakowite pierogi z mięsem. Dziś wybieramy gęś pieczoną. Poniżej przedstawimy wam krótki przepis na gęsią pieczeń z jabłkami o wyraźnie słodkim aromacie. Składniki: Piersi z gęsi – 4 sztuki 2 łyżki miodu...

Przeczytaj