Pierś z kurczaka z włóknami
Triki kulinarne

Czy powinniśmy się obawiać białych włókien kurczaka? Jecie je czy wyrzucacie? Wiemy, co zawierają

Zauważyliście, że do kurczaka są czasami przyczepione białe włókna i błonki? Bardzo wiele osób odkrawa je i wyrzuca. Wyjaśniamy, czy słusznie.

Mięso kurczaka jest jednym z popularniejszych na naszych stołach. Słusznie, bo to jest też niskokaloryczne i bardzo bogate w białko. Sprawdźcie, czy powinno się jeść białe włókna kurczaka i jak wpływają one na wartości odżywcze.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposoby przygotowania kurczaka

Mięso z kurczaka ma wiele zalet. Jedną z nich jest to, że bardzo łatwo jest je przygotować. Nie wymaga skomplikowanych umiejętności kulinarnych i na pewno każdy da sobie z nim radę. Kurczak sprawdza się w tradycyjnych daniach polskich, ale gości on na talerzach niemal na całym świecie. Kurczaka jada się zarówno w Azji, jak i Ameryce Północnej i Południowej. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie mięsa kurczaka.

Zobacz także
wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Obróbka wstępna mięsa

Zanim przejdziecie do smażenia, pieczenia lub gotowania mięsa, musicie poddać je obróbce wstępnej. To nic innego jak umycie kawałka mięsa, oddzielenie części jadalnych od niejadalnych i przygotowanie porcji pożądanej wielkości. To tu możecie natrafić na wątpliwość: czy białe włókna przy mięsie kurczaka, należy odkroić i wyrzucić?

Białe włókna w kurczaku

Białe włókna widocznie odróżniające się od reszty mięsa kurczaka, to nic innego jak tłuszcz! Jest on widoczny jako białe lub przezroczyste błonki, przyrośnięte do mięsa kurczaka. Włókna tłuszczowe przyrastają do mięśni i czasami porcja kurczaka zawiera także te włókna. Czy należy się ich pozbywać? Nie ma dobrej odpowiedzi. Możecie je zachować, gdyż nie są one trujące ani szkodliwe, ale jeśli chcecie zmniejszyć zawartość tłuszczu w daniu, możecie je też odkroić.

Dlaczego kurczak ma białe błonki i włókna?

Mięso kurczaka jest naturalnie dość niskotłuszczowe i niskokaloryczne w porównaniu do innych rodzajów mięs. Zawiera jednak też pewną ilość tłuszczu, na przykład w postaci błonek. Jeśli wydaje się wam, że kurczak, którego pamiętacie z młodości, nie miał tylu błonek i włókien, możecie mieć rację! Drób przerasta tłuszczem głównie, gdy jest hodowany szybko i producentom zależy, aby zwierzęta jak najszybciej osiągnęły wysoką masę ciała. Kurczaki z masowych hodowli mogą mieć więc więcej włókiem i błonek niż kurczaki z wolnego wybiegu, którym zapewniona jest wolność i dużo ruchu.

Jak wybrać dobrego kurczaka? 

Sama obecność błonek i tłuszczu, to nie jedyne kryterium wyboru kurczaka. Chcąc wybrać najlepsze mięso, powinniście zwracać uwagę na sposób hodowli podany na opakowaniu i ogólny wygląd mięsa. Na pewno macie też swoje sposoby na ocenienie świeżości kupowanego mięsa. Kurczak z wolnego wybiegu będzie smaczniejszy, zdrowszy i bardziej aromatyczny od jego odpowiednika z masowej hodowli. 

 

Ćwiartki z kurczaka za 2,99 zł za 1 kg w Biedronce. Co za promocje! Taniej nie kupicie nigdzie
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Biedronka kusi cenami. Zestaw rosołowy z kurczaka z wolnego wybiegu tylko za 7,49 zł
Nowe trendy i tradycyjnie polska żywność. W tym tygodniu, w Biedronce stawiają na zdrowie. Kurczak jest z wolnego wybiegu, a kiszonki do picia kosztują tylko 2,99 zł.

Biedronka w gazetce zaczyna promować żywność, której największą zaletą jest to, że jest zdrowa. Wybierajcie sok z kiszonych ogórków, zamiast słodkich soków owocowych, gdy chcecie coś wypić na miejscu. Z kolei kurczaki z wolnego wybiegu nie zawierają GMO i nie były szpikowane antybiotykami. Ten rodzaj żywności ma coraz więcej zwolenników także z innych powodów. Oto dlaczego kolejne sieci wprowadzają kurczaki z wolnego wybiegu i za ile można je kupić? Nowe trendy w sieci Biedronka Biedronka jest jedną z największych sieci handlowych w Polsce. W swoim Raporcie Zrównoważonego Rozwoju zobowiązała się do wycofania jaj klatkowych i stopniowego zastąpienia szybkorosnących bojlerów, kurczakami hodowanymi na wolnym wybiegu. Sieć podjęła zobowiązania zmian, które będą wprowadzane do 2025 roku i już teraz intensywnie dąży do celu, wprowadzając jaja i kurczaki z wolnego wybiegu. Sprzedaż tych produktów zaczyna dochodzić do poziomu 20% wszystkich jak i kurczaków sprzedawanych w sklepie. To pokazuje jak dużym zainteresowaniem klientów cieszy się ten rodzaj żywności. Wprowadzana nowa, zdrowsza żywność jest specjalnie znakowana. Na opakowaniach można przeczytać, że produkty są wolne od GMO, a prowadzony chów odbywa się bez użycia antybiotyków. Takie informacje znajdziecie, na przykład na produktach: Jajach z wolnego wybiegu Kurczakach z wolnego wybiegu z Krainy mięs Nature Majonezach Madero, Makaronach Szlacheckich, zawierających w składzie żółtka od kur pochodzących z wolnego wybiegu Kurczaki z wolnego wybiegu są droższe od ich masowych odpowiedników. Wyższa cena spowodowana jest tym, że takie kurczaki dłużej rosną i są hodowane droższymi metodami np. bez tanich antybiotyków stosowanych profilaktycznie, które przenikają od...

Piersi z kurczaka mają żółtawy kolor? Wiemy, co to oznacza. Lepiej ich nie kupujcie (są nieświeże, surowe piersi z kurczaka powinny być różowe i nie powinny być zbyt miękkie)
Adobe Stock
Newsy
Piersi z kurczaka mają żółtawy kolor? Wiemy, co to oznacza. Lepiej ich nie kupujcie 
Widzieliście kiedyś żółtawą pierś z kurczaka? Sprawdźcie, czy możecie ją spokojnie zjeść.

Piersi z kurczaka to jedne z częściej kupowanych mięs. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, smaczne i niesamowicie uniwersalne. Czasami kupując piersi z kurczaka w sklepie mięsnym lub w supermarkecie, możecie natknąć się na żółtawe kawałki mięsa. Czy to dobrze? Czy taki kolor może naturalnie występować na piersiach z kurczaka? Sprawdziliśmy! Jak wybrać świeżą i smaczną pierś z kurczaka? Wybierając piersi z kurczaka, warto dokładnie im się przyglądnąć. Świeże i dobre piersi z kurczaka powinny być różowe, mieć żywy kolor i nie powinny być zbyt miękkie.  Żółtawy kolor piersi z kurczaka – co oznacza? Żółtawy kolor piersi z kurczaka oznacza, że nie jest ona zbyt świeża. Lepiej omijajcie takie kawałki mięsa i ich nie kupujcie. Czasami kurczaki mają naturalny żółtawy kolor, ale jednak w większości wypadków będzie świadczyło to o tym, że dana pierś nie jest pierwszej świeżości. Test na świeżość piersi z kurczaka Możecie wykonać test na świeżość piersi z kurczaka. Przyciśnijcie kawałek mięsa palcem. Powinno ono wrócić bez problemu do swojego kształtu. Jeśli w mięsie pozostaje wgłębienie, dana pierś z kurczaka może nie być zbyt świeża.  Odpowiednia wielkość piersi z kurczaka Inną ważną cechą, jest obserwacja wielkości piersi z kurczaka. Wybierajcie piersi średniej wielkości. Te duże być może świadczą o tym, że kurczaki nie rosły naturalnie, a były karmione paszą zawierającą czynniki wzrostu. Białe włókna przy piersi z kurczaka Czasami przy piersiach z kurczaka zobaczycie białe włókna. Niektórzy je odkrawają, a innym zupełnie one nie przeszkadzają. W tym artykule znajdziecie odpowiedź na to, czym są białe włókna w piersi z kurczaka i czy możecie je bezpiecznie jeść . Jak przygotować piersi z kurczaka? –...

Podczas smażenia kurczaka wydziela się biała piana? Wiecie, co to jest?
AdobeStock
Newsy
Podczas smażenia kurczaka wydziela się biała piana? Wiecie, co to jest?
Zastanawiacie się czym jest biała piana w kurczaku? Czy oznacza ona, że kurczak był szprycowany antybiotykami lub hormonami i jest niezdrowy? Przeczytajcie, co oznacza wydobywająca się biała piana z kurczaka podczas smażenia.

Kurczak i ogólnie mówiąc drób, to jedno z popularniejszych mięs, które jest wprost uwielbiane przez Polaków. To dobrze, bo oprócz tego, że tani i dość prosty w przyrządzeniu, drób jest też dość zdrowym mięsem. Drób nie zawiera zbyt wiele tłuszczu, jest niskokaloryczny, a za to bogaty w białko. Pewnie często robicie sałatki z piersią kurczaka, pieczonego kurczaka , smażycie pierś w kostkach, robicie potrawki z kurczaka , albo schabowe z piersi z kurczaka. Biała piana w kurczaku Być może zaobserwowaliście kiedyś wydzielającą się białą pianę z kurczaka, którą można zobaczyć na przykład podczas smażenia. Może byliście tym nawet zaniepokojeni. Wiecie, co to jest? Okazuje się, że nie musicie obawiać się o świeżość lub wartość zdrowotną takiego kurczaka. Biała piana, która pojawia się przy smażeniu, jest całkiem naturalna. To nic innego jak białko. Mięso kurczaka składa się naprawdę w dużym stopniu z białka. Białko znajduje się przede wszystkim w mięśniach, ale jest też w pewnym stopniu w płynach mięsa z kurczaka. Podczas smażenia lub innego ogrzewania, płyny wyparowują, a białko ujawnia się jako biały nalot lub biała piana. W przypadku gotowania pojawiają się słynne szumowiny . Nie ma więc żadnych obaw o wartość zdrowotną takiego kurczaka. Nie można dodawać do drobiu (ani innych mięs sprzedawanych w Unii Europejskiej) dodatkowych antybiotyków lub hormonów, więc to na pewno nie one. Możecie bez obaw zjeść kurczaka z którego wydaliła się taka piana. Wartości odżywcze mięsa z kurczaka Jeśli chcecie jeść mięso, kurczak to jeden z lepszych wyborów pod względem zdrowotnym. Może być codziennym składnikiem zdrowej diety. 100 g mięsa z kurczaka dostarcza: 120 kcal 26 gram białka Zaledwie 2 g tłuszczu Tryptofan...

Lubicie piersi z kurczaka? Takich lepiej nie kupujcie. Wyróżnia je 1 szczegół
Pixabay.com
Newsy
Lubicie piersi z kurczaka? Takich lepiej nie kupujcie. Wyróżnia je 1 szczegół
Pierś z kurczaka to świetny pomysł na szybki, tani i smaczny obiad. Przy wyborze mięsa zwróćcie jednak uwagę na pewien kluczowy szczegół. Nie kupujcie piersi, jeśli widzicie takie kreski.

Pierś z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs, po które Polacy sięgają nie tylko na co dzień, ale i od święta. I nic w tym dziwnego, w końcu jest smaczne, tanie i zawiera spore ilości chudego białka oraz niską ilość tłuszczu. Istnieje wiele różnych ciekawych przepisów na przyrządzenie piersi z kurczaka. Możemy usmażyć pierś drobiową na patelni , upiec w cieście francuskim , zrobić z niej przepyszne kotlety , ugrillować,  a nawet przyrządzić pierś z kurczaka w galarecie . Zanim jednak przejdziemy do przygotowania przepysznej piersi z kurczaka , zastanówmy się nad wyborem odpowiedniego mięsa. Jak wygląda zdrowa i wartościowa pierś z kurczaka? Zdrowa pierś z kurczaka Pierś z kurczaka ma wysoką zawartość białka oraz duże ilości witamin, przede wszystkim z grupy B (pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 nawet w 85%, a na B3 - w ponad 100%). Zawiera też wiele składników mineralnych, takich jak selen, fosfor, cynk, potas, niacyna i żelazo. Jest też z reguły niskokaloryczna (100 g piersi kurczaka bez skórki dostarcza ok. 100 kcal), ale nie zawsze tak jest. Zdrowa pierś z kurczaka ma kolor jasnoróżowy, jest jasna, połyskująca i nie ma na sobie nalotu. Sygnałem, który powinien nas zaniepokoić są poprzeczne paski, znajdujące się na środku piersi. Mięso jest o wiele mniej wartościowe Jakość mięsa w sklepach z roku na rok spada. Przyczynia się do tego m.in. zwiększone zapotrzebowanie m.in. na mięso z kurczaka Jeżeli planujecie w najbliższym czasie kupić pierś z kurczaka, dobrze przyjrzyjcie się jej w sklepie i kupujcie rozważnie. Co powinno nas zaniepokoić? Kiedy już weźmiecie w dłoń pierś z kurczaka, sygnałem ostrzegawczym z pewnością powinny być poprzeczne paski na piersiach, które do złudzenia przypominają rozstępy. Wiecie, co to jest? To nic innego,...