Pierś z kurczaka z włóknami
Triki kulinarne

Czy powinniśmy się obawiać białych włókien kurczaka? Jecie je czy wyrzucacie? Wiemy, co zawierają

Zauważyliście, że do kurczaka są czasami przyczepione białe włókna i błonki? Bardzo wiele osób odkrawa je i wyrzuca. Wyjaśniamy, czy słusznie.
Anna Urbańska
luty 08, 2021

Mięso kurczaka jest jednym z popularniejszych na naszych stołach. Słusznie, bo to jest też niskokaloryczne i bardzo bogate w białko. Sprawdźcie, czy powinno się jeść białe włókna kurczaka i jak wpływają one na wartości odżywcze.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Sposoby przygotowania kurczaka

Mięso z kurczaka ma wiele zalet. Jedną z nich jest to, że bardzo łatwo jest je przygotować. Nie wymaga skomplikowanych umiejętności kulinarnych i na pewno każdy da sobie z nim radę. Kurczak sprawdza się w tradycyjnych daniach polskich, ale gości on na talerzach niemal na całym świecie. Kurczaka jada się zarówno w Azji, jak i Ameryce Północnej i Południowej. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie mięsa kurczaka.

Zobacz także

Obróbka wstępna mięsa

Zanim przejdziecie do smażenia, pieczenia lub gotowania mięsa, musicie poddać je obróbce wstępnej. To nic innego jak umycie kawałka mięsa, oddzielenie części jadalnych od niejadalnych i przygotowanie porcji pożądanej wielkości. To tu możecie natrafić na wątpliwość: czy białe włókna przy mięsie kurczaka, należy odkroić i wyrzucić?

Białe włókna w kurczaku

Białe włókna widocznie odróżniające się od reszty mięsa kurczaka, to nic innego jak tłuszcz! Jest on widoczny jako białe lub przezroczyste błonki, przyrośnięte do mięsa kurczaka. Włókna tłuszczowe przyrastają do mięśni i czasami porcja kurczaka zawiera także te włókna. Czy należy się ich pozbywać? Nie ma dobrej odpowiedzi. Możecie je zachować, gdyż nie są one trujące ani szkodliwe, ale jeśli chcecie zmniejszyć zawartość tłuszczu w daniu, możecie je też odkroić.

Dlaczego kurczak ma białe błonki i włókna?

Mięso kurczaka jest naturalnie dość niskotłuszczowe i niskokaloryczne w porównaniu do innych rodzajów mięs. Zawiera jednak też pewną ilość tłuszczu, na przykład w postaci błonek. Jeśli wydaje się wam, że kurczak, którego pamiętacie z młodości, nie miał tylu błonek i włókien, możecie mieć rację! Drób przerasta tłuszczem głównie, gdy jest hodowany szybko i producentom zależy, aby zwierzęta jak najszybciej osiągnęły wysoką masę ciała. Kurczaki z masowych hodowli mogą mieć więc więcej włókiem i błonek niż kurczaki z wolnego wybiegu, którym zapewniona jest wolność i dużo ruchu.

Jak wybrać dobrego kurczaka? 

Sama obecność błonek i tłuszczu, to nie jedyne kryterium wyboru kurczaka. Chcąc wybrać najlepsze mięso, powinniście zwracać uwagę na sposób hodowli podany na opakowaniu i ogólny wygląd mięsa. Na pewno macie też swoje sposoby na ocenienie świeżości kupowanego mięsa. Kurczak z wolnego wybiegu będzie smaczniejszy, zdrowszy i bardziej aromatyczny od jego odpowiednika z masowej hodowli. 

 

Komentarze
kurczak z solanki
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy Oto najlepszy kurczak pieczony w całości - smakuje dokładnie tak, jak pamiętacie z dzieciństwa
Pieczony kurczak to prawdziwy rarytas z domu dziadków. Pieczony w całości nie tylko wygląda, ale i wyśmienicie smakuje.
Aleksandra Jaworska
grudzień 16, 2020

Jeżeli brak wam pomysłu na drugie danie podczas świąt Bożego Narodzenia, musicie zajrzeć do naszego przepisu z kurczakiem w roli głównej. Gwarantujemy, że zrobi wrażenie na wszystkich domownikach! Kurczak to najpopularniejszy drób na świecie Mięso z drobiu pod względem popularności nie ma sobie równych. Niskie koszty hodowli zachęcają przedsiębiorców do inwestowania w taki, a nie inny rodzaj mięsa. W porównaniu do hodowli innych zwierząt drób po prostu się opłaca.  Kurczak jest podstawą dań na całym świecie. Stał się powszechny głównie dzięki swojej uniwersalności. Z kurczaka możemy przyrządzić pożywne drugie danie, lekką przekąskę oraz nakarmić najmłodszych. Ponadto mięso z drobiu jest małokaloryczne i zawiera dużo białka. Sprawdzi się w dietach o obniżonej zawartości tłuszczu, ale i w momentach, kiedy nie macie pomysłu na obiad. Wystarczy porcja kurczaka i pyszne danie to tylko kwestia czasu i jednego sprawdzonego przepisu. Kurczak na świecie znany jest także jako jedno z najbardziej popularnych dań, które znajdziemy w restauracjach typu fast-food. Na Ziemi jest obecnie około 19 miliardów kurcząt Ta zatrważająca liczba to stan faktyczny hodowli drobiu. Wieki temu, to kurczak był droższy niż każde inne mięso. Pomimo wysokiej ceny zyskał na popularności, a jego hodowla na wysoką skalę sprawiła, że stał się wyjątkowo tani. Dwie dekady temu w Europie spożycie kurczaka znacząco wyprzedziło konsumpcję wołowiny i cielęciny. Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie Jego największym sekretem jest solanka, do której możecie włożyć same udka lub inne części kurczaka.  My wolimy wersję w całości. Do przepisu powinna was przekonać chrupiąca, maślana skórka. Ale nie tylko! Składniki: 1 cały kurczak (waga około 1,5-2 kg)...

Przeczytaj
pieczony kurczak przepis
AdobeStock
Newsy Pięć sekretów najlepszego pieczonego kurczaka. Gdy pominiesz drugi danie bardzo straci na smaku
Chcesz upiec mięso, które oczaruje wszystkich gości? Trzymaj się tych wskazówek, a możesz być pewna, że będzie przepyszne!
Katarzyna Wyborska
grudzień 03, 2020

Szukasz sposobu na chrupiącego, aromatycznego kurczaka? Gdy wypróbujesz te wskazówki, to możesz mieć pewność, że mięso będzie przepyszne! Rozpływające się w ustach i soczyste – aż ślinka cieknie! Domownicy będą prosić o dokładkę, a goście nie dadzą ci spokoju, dopóki nie podzielisz się z nimi przepisem. Poznaj 5 trików na upieczenie smacznego kurczaka! #1: Wybierz dobre mięso Szykujesz się do zrobienia pieczeni z kurczaka, więc wybierasz największą sztukę, jaką znalazłeś w sklepie? Błąd! Niestety, im większy kurczak, tym mniej będzie smaczny. Spowodowane jest to stosowaniem specjalnych pasz i antybiotyków podczas hodowli, ponieważ dzięki tym zabiegom kurczaki są bardzo duże. Jednak przez to znacznie tracą na smaku. Wybierz mięso z ekologicznej hodowli – kurczak będzie mniejszy, ale znacznie smaczniejszy! #2: Patrz na temperaturę Każdy mistrz kuchni ci to powie – jeżeli wyciągasz mięso z lodówki, to nie wkładaj go od razu do piekarnika! Bardzo ważne jest, żeby przed pieczeniem osiągnęło temperaturę pokojową (albo się do niej przynajmniej zbliżyło). Dlatego zanim wrzucisz kurczaka do piekarnika, wyjmij go z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej i odstaw na blat. #3: Próbuj farszu Zanim włożysz farsz do kurczaka, upewnij się czy jest smaczny i odpowiednio doprawiony! Pieczenie nie sprawi, że niedobry farsz nagle zacznie smakować. Dlatego bardzo ważne jest, by w trakcie przygotowywania sprawdzać czy nie jest zbyt łagodny lub niesłony i doprawić go, jeśli trzeba. #4: Daj mu się przegryźć Mamy dla was wskazówkę dotyczącą farszu – będzie dużo lepszy, jeśli przygotujecie go dzień przed! Co ważne, nie trzymajcie go w lodówce, tylko w jakimś chłodnym miejscu, np. w spiżarni. Dzięki temu smak się przegryzie, a farsz nie przejdzie zapachem lodówki. I...

Przeczytaj
Kurczak pieczony w całości
Adobe Stock
Newsy Jak długo powinno się piec kurczaka? Tę wiedzę posiadają tylko nieliczni
Pieczenie kurczaka w całości wcale nie należy do prostych czynności. Wiedzą o tym doświadczone gospodynie. Wszystko z powodu różnych właściwości piersi i pozostałych części kurczaka.
Hubert Rój
grudzień 30, 2020

Pieczony w całości prosiak dawniej był prawdziwym ukoronowaniem dobrego, wiejskiego wesela. Cały indyk to z kolei symbol amerykańskiego święta dziękczynienia. Także i w polskich domach pieczony w całości drób należy do najbardziej efektownych świątecznych dań. Dawniej piekliśmy gęsi i kaczki, dzisiaj na naszych stołach królują kurczaki. Noże w dłoń! Owszem, delikatne kurze mięso jest smaczne. Ale zwykle łatwiejsze jest jego przygotowanie partiami. Innego czasu pieczenia wymagają bowiem udka, innego skrzydełka, a jeszcze innego krucha pierś. Cała tajemnica pieczenia kurczaka w całości tkwi w długości pieczenia danej jego części. Pierś z kurczaka „dojdzie” znacznie szybciej niż tłuste udka i skrzydełka. Jak sobie z tym poradzić? Musimy wyrównać czas przygotowania udek i piersi. Czas więc na patent, którego być może nie jeszcze nie stosowaliście. Chodzi tutaj o delikatne ponacinanie udek aż do kości ostrym nożem. Zrobienie małych szczelin w mięsie podudzi spowoduje, że ta część kurczaka upiecze się szybciej. Podczas tego procesu uważajmy, by nie naruszyć skóry na całym kurczaku. Wytopiony tłuszcz ze skórki to esencja smaku kurczaka i delikatny płaszczyk, pod którym piecze się pierś! W ten właśnie sposób unikniemy przesuszenia piersi kurczaka, która po 2 godzinach pieczenia w średniej  temperaturze zwykle wysycha na tak zwany wiór. Kilka innych sztuczek Dzięki ponacinaniu udek, długość pieczenia całego kurczaka uda nam się zredukować do niecałej godziny. Różnica w smaku piersi będzie kolosalna! Możemy zastosować jeszcze jeden trik, by pierś stała się jeszcze bardziej soczysta. Do środka kurczaka włożyć należy całą cytrynę. Oprócz przypraw i ziół, pod skórę kurczaka możemy zaaplikować także nieco masła,...

Przeczytaj
Pierś z kurczaka zapiekana z mozarellą
Patty/gotujmy.pl
Newsy Zapiekana pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą. Łatwy przepis na błyskawiczny obiad
Pierś z kurczaka to jedno z najchętniej spożywanych przez nas mięs. Jak sprawić, by po przygotowaniu było soczyste? Rozwiązaniem może być ten przepis na zapiekankę.
Hubert Rój
grudzień 02, 2020

Filety z piersi kurczaka to szlachetne, bogate w białko mięso. Lubią je szczególnie najmłodsi – zawiera w końcu o wiele mniej tłuszczu niż choćby mięso z podudzia. Ten mały szczegół sprawia także, że zupełnie różni się sposób przygotowania obu tych części kurczaka. Kiedy mięso z udka wymaga długiego pieczenia, smażenia czy duszenia, z piersią jest zupełnie odwrotnie. Jej delikatna tekstura bardzo źle znosi długą obróbkę termiczną. Mięso staje się wtedy wysuszone, niezależnie od tego czy było gotowane w zupie czy w sosie. Kurczak soczysty, a nie wysuszony Jak temu zaradzić? Odpowiedź może być tylko jedna – nie należy przesadzać z czasem obróbki cieplnej. Warto więc być ostrożnym, szczególnie gdy przygotowujemy kurczaka zapiekanego w sosie. Uważajmy, by sos nie był zbyt rzadki – do piekarnika należy wstawić gęsty sos, by nie czekać w nieskończoność na wyparowanie nadmiaru wody. W ten sposób nasza pierś wysuszy się na dobre. Przepis na szybką w przygotowaniu zapiekaną pierś z kurczaka z pomidorami i mozzarellą . Składniki: 2 piersi z kurczaka 200 ml przecieru pomidorowego Małe opakowanie zielonych oliwek Kawałek mozzarelli (1 kulka powinna wystarczyć) Oliwa z oliwek 2 łyżki papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka chilli w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku Sól i pieprz Przygotowanie: Zacznijmy od przygotowania sosu pomidorowego. W garnuszku zagotowujemy przecier pomidorowy z dodatkiem oliwy i przypraw (jeżeli chcemy, sos można przygotować na bazie cebuli i czosnku – podobnie jak w przypadku sosu bolońskiego). Na koniec gotowania do sosu wsypujemy starty na tarce ser mozzarella. Kurczaka kroimy na średniej wielkość i kostkę i...

Przeczytaj