Przepis na rosół idealny przekazywany jest w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Na pewno macie też swoje rady, które chętnie przekażecie swoim dzieciom, a może znajomym. My mamy dla was jeden kuchenny trik, który naprawdę wyniesie wasz rosół na wyższy poziom.

Jakie warzywa do rosołu?

W rosole równie ważne co dobrej jakości mięso są wykorzystane warzywa. Pewnie wszyscy dodajecie podobne składniki do rosołu. Na pewno znajduje się w nim:

  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Seler
  • Cebula
  • Por albo kapusta

Nie musicie zmieniać warzyw, które stosujecie, ale przed dodaniem do wywaru zróbcie coś jeszcze. Dzięki tej prostej czynności, która nie zabierze też dużo czasu, rosół będzie naprawdę pyszny.

[content:0_3398,,0_6548]

Trik na podbicie smaku

Trików na podbicie smaku rosołu jest naprawdę dużo. Zdradzaliśmy wam już między innymi, jakie niebanalne warzywo warto dodać do rosołu, które składniki rosołu powinny być dodawane do niego na końcu, ale teraz mamy dla was prawdziwą gratkę. Ten prosty trik nie wymaga bowiem dużych zmian przyzwyczajeń. Przygotujecie rosół ze swoich ulubionych i sprawdzonych warzyw. Wystarczy, że zrobicie coś jeszcze…

Zobacz także:

Pyszny rosół dzięki patelni

  1. Warzywa przed dodaniem do wywaru pokrójcie na mniejsze części. 
  2. Rozgrzejcie dużą suchą patelnię.
  3. Wyłóżcie wszystkie warzywa na suchej patelni tak, aby, jak największą powierzchnią dotykały patelni.
  4. Poczekajcie, aż warzywa zbrązowieją lekko i się zarumienią.
  5. Dopiero teraz włóżcie je do wody i mięsa i ugotujcie rosół według tradycyjnej receptury.

Dlaczego trik z patelnią działa?

Warzywa podpalone na patelni ulegają karmelizacji. To proces, w którym cukry zawarte w warzywach zmieniają swoją strukturę. Uwalniają one też głębszy smak. Jeśli opalacie cebulę do rosołu, zróbcie to też z innymi warzywami, a odkryjecie zupełnie nowe oblicze tej zupy.