Co zrobić, żeby banany zbyt szybko nie dojrzewały? Ta metoda jest banalnie prosta!
Własne
Triki kulinarne

Co zrobić, żeby banany zbyt szybko nie dojrzewały? Ta metoda jest banalnie prosta!

Banany… jak tu ich nie kochać? Te niepozornie wyglądające słodziutkie i pożywne owoce tropikalne to w końcu istna skarbnica witamin. Jedyną ich wadą jest zbyt szybkie dojrzewanie, ale i temu można zaradzić!

Banan to z pewnością wyjątkowy owoc. Zerwany z drzewa przybiera aż trzy różne barwy. Kolor zielony oznacza, że jest on jeszcze całkowicie niedojrzały i nie należy go spożywać. Kolor żółty z brązowymi plamkami świadczy z kolei o tym, że banan nabrał już słodziutkiego smaku i jest gotowy do jedzenia. Kiedy jednak jego skórka całkowicie zbrązowieje, owoc może już tylko stanowić dodatek do pieczenia chleba, placuszków, zrobienia ulubionego koktajlu lub lodów.

Prawda jest jednak taka, że niewiele osób zjada więcej niż jednego banana dziennie, a ciągłe chodzenie po niego do sklepu mija się z celem. Najczęściej więc robiąc zakupy wkładamy do koszyka całą kiść tych tropikalnych owoców, nie zastanawiając się nad tym, jak szybko dojrzeją. Po zaledwie kilku dniach banany zaczynają brązowieć, a my jesteśmy źli, że znowu nie zjedliśmy ich „normalnie”, tylko musimy kombinować w kuchni. Istnieje jednak prosty sposób, by temu zaradzić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak właściwie przechowywać banany?

Przede wszystkim banany powinno się przechowywać w suchym, ciemnym, chłodnym miejscu z dostępem do powietrza. Nie należy chować ich do lodówki. Niedotrzymanie któregokolwiek z warunków może sprawić, że owoce zaczną dojrzewać o wiele szybciej niż powinny. Jeśli znacie już podstawy, to czas przejść do konkretów. Dojrzewanie bananów można dodatkowo spowolnić poprzez… owinięcie ich końcówek folią spożywczą!

Zobacz także
„Każdy skoczek lubi boczek”. Kamil Stoch grilluje i nawet nie myśli o jedzeniu bułki z bananem

„Każdy skoczek lubi boczek”. Kamil Stoch grilluje i nawet nie myśli o jedzeniu bułki z bananem

Chorujecie na te przypadłość? Nie jedzcie bananów. Mogą wam bardzo zaszkodzić

Chorujecie na tę przypadłość? Nie jedzcie bananów. Mogą wam bardzo zaszkodzić

W jaki sposób można spowolnić dojrzewanie bananów?

Dojrzewanie bananów powoduje wytwarzany w ich końcówkach związek zwany etylenem. Dlatego też, jeśli nie chcecie, by kupione przez was owoce po chwili zbrązowiały, odseparujcie je od kiści. Końcówkę każdego z bananów szczelnie owińcie zwykłą folią spożywczą. Ten prosty trik sprawi, że wasze banany nie będą zbyt szybko dojrzewać.

Pamiętajcie również, aby nie trzymać ich obok innych owoców i warzyw wydzielających wspomniany związek. Do tej grupy zalicza się między innymi jabłka, pomidory, morele oraz awokado. Zwróćcie też uwagę na to, żeby podczas przechowywania nic ich nie przygniatało. To również może sprawić, że szybciej dojrzeją.

Należy jednak pamiętać, że banany, na których zaczęły się już pojawiać brązowe plamki, nadają się do szybkiego jedzenia, nie tylko ze względu na dobrze wyczuwaną słodycz, ale przede wszystkim swoje cenne właściwości.

Źródło: reluctantgourmet.com

Jak przedłużyć świeżość bananów? Owińcie tym łodygi i po kłopocie
AdobeStock
Newsy
Jak przedłużyć świeżość bananów? Owińcie tym łodygi i po kłopocie
Co zrobić, aby banany były dłużej świeże? Będą dojrzewały nieco dłużej, jeśli zastosujecie prosty trik z folią.

Banany to jedne ze smaczniejszych owoców, które są przy tym bardzo sycące! Zawierają bardzo dużo węglowodanów, dlatego poleca się je jako pierwszą przekąskę po treningu czy dłuższym spacerze, gdy nie macie czasu na szybkie przygotowanie obiadu. Niestety, banany bardzo szybko dojrzewają. A im ciemniejszy i słodszy banan, tym wyższy jego indeks glikemiczny. Dojrzałe banany są przez to mniej sycące i do tego niezbyt smaczne. Dowiedzcie się co zrobić, by zachowały świeżość na dłużej! Co zrobić, by banany były dłużej świeże? Istnieje bardzo prosty trik na przedłużenie świeżości bananów. Wystarczy od razu po przyjściu ze sklepu rozdzielić je (jeśli kupiliście kiść bananów) i łodygę każdego owocu owinąć folią spożywczą lub aluminiową. To zatrzyma wydzielanie się gazu etylenowego, który odpowiada za dojrzewanie banana! Co zrobić z bananów? Banany są doskonałym składnikiem smacznych ciast i deserów! Możecie je wykorzystać do zrobienia słodkich placuszków z przepisu Ani Lewandowskiej albo sernika bananowego . Bardzo polecamy także chlebek bananowy, który będzie pyszną przekąską do kawy. Przepis na chlebek bananowy Do przygotowania chlebka bananowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 dojrzałe banany 1,5 szklanki mąki pszennej Pół szklanki cukru pudru 70 g masła 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej Szczypta soli Przygotowanie: Wymieszajcie 1,5 szklanki mąki pszennej z łyżeczką sody oczyszczonej i przesiejcie do miski. Rozgniećcie banany widelcem i dodajcie do nich roztopione masło. Wymieszajcie. Wsypcie cukier puder, jedno jajko, łyżeczkę ekstraktu z wanilii oraz szczyptę soli. Na sam koniec wsypcie przesianą mąkę i wymieszajcie całość za...

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado. Macie 10 minut i piekarnik?
Adobe Stock
Newsy
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Wystarczy, że macie 10 min i piekarnik
Co zrobić jak wasze świeżo kupione w sklepie awokado są niedojrzałe? Poznajcie ten sprytny trik.

Awokado, a tak naprawdę smaczliwka wdzięczna, to roślina znana już od 7000 lat. Uprawiana jest w Ameryce Południowej, źródła wskazują, że pochodzi z Meksyku. Jest bogata w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych np. wspomaga mózg, wspiera wzrok, zapobiega osteoporozie. Można ją pokroić w plastry na kanapki, posypać solą i pieprzem i polać sokiem z cytryny, użyć do sałatek, lub zrobić pastę. Najsłynniejsze danie z awokado to meksykański dip — quacamole. Jedzcie go z tortillami lub zwykłymi chipsami. Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? W tym triku nie ma żadnych czarów, jest sama natura, choć zastosowany piekarnik trochę nasila jej działanie. Niektóre owoce, a należy do nich awokado, wytwarzają gaz etylowy, który powoduje ich dojrzewanie, nawet po zebraniu. Proces wytwarzania gazu przyspiesza trzymanie ich w nasłonecznionym miejscu, a także sąsiedztwo już dojrzałych jabłek, bananów czy innych owoców. Chcąc przyspieszyć dojrzewanie awokado wykonajcie te czynności: Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 100 st. Celsjusza Owińcie awokado folia aluminiową. Owoc powinien być szczelnie osłonięty folią Włóżcie zapakowane awokado do piekarnika i trzymajcie tam od 10 minut. Jeśli owoc nie był całkiem twardy i niedojrzały, dojdzie do fazy dojrzałej w krótszym czasie. Takie owoce warto mieć na oku i sprawdzić patyczkiem po 5 minutach czy już stały się miękkie. Nie przegrzejcie awokado, kontrolujcie więc czas grzania Jak inaczej przyspieszać dojrzewanie owoców, a jak spowalniać Jak już wspomnieliśmy przyspieszycie dojrzewanie awokado, jeśli umieścicie je na słońcu lub w pobliżu dojrzałych innych owoców. Te owoce i warzywa w stanie dojrzałym wzmagają dojrzewanie innych: Jabłka Morele Awokado – a więc...

Zerwaliście niedojrzałe jagody? Wykorzystajcie ten trik a w mig dojrzeją
AdobeStock
Newsy
Zerwaliście niedojrzałe jagody? Wykorzystajcie ten trik, a w mig dojrzeją
W polskich lasach pojawiły się już pierwsze jagody. Nie zrywajcie ich jednak zbyt szybko. Dajcie im dojrzeć, aby móc w pełni wykorzystać ich potencjał.

W lasach w całej Polsce można już spotkać pierwsze jagody . Zwykle rosną one na kwaśnych glebach w lasach iglastych i liściastych, ale znajdziemy je także na wrzosowiskach. Kiedy trwa sezon na jagody? Sezon na te wspaniałe leśne owoce trwa dosyć krótko. Pierwsze jagody pojawiają się w lesie pod koniec czerwca i można na nie natrafić przez cały lipiec aż do sierpnia. Najlepiej jest zbierać te owoce w lipcu, ponieważ właśnie wtedy mają one najwięcej właściwości zdrowotnych. Wybraliście się do lasu i zebraliście zbyt młode, kwaśne w smaku jagody? Z łatwością możecie je uratować dzięki wykorzystaniu pewnego prostego triku. W podobny sposób możecie przyspieszyć dojrzałość awokado . Jak przyspieszyć dojrzewanie jagód? Najlepiej, gdyby jagody dojrzewały bezpośrednio na krzaku. Zrywanie niedojrzałych jagód jest kiepskim pomysłem. Jeżeli jednak zebraliście zbyt młode i niedojrzałe jeszcze jagody, znamy prosty trik, dzięki któremu szybko dojrzeją. Jeśli zebraliście kwaśne i niedojrzałe jagody, umieśćcie je w papierowej torbie i przechowujcie w chłodnym miejscu, aby pozwolić owocom dojrzeć. Jeśli dodacie do torby jabłko , banana , pomidora lub awokado, jagody dojrzeją szybciej. Produkty te wydzielają etylen. Jest to hormon roślinny, który przyspiesza procesy wzrostu i dojrzewania. Jak zebrać dojrzałe jagody? Przede wszystkim bądźcie cierpliwi i dajcie owocom dobrze dojrzeć. Z uwagi na fakt, że nawet w obrębie jednego krzaka, jagody mogą dojrzewać w różnym tempie, niektórzy polecają zjedzenie kilku jagód przed rozpoczęciem zbiorów, ale my stanowczo wam to odradzamy z uwagi na ryzyko zarażenia się groźną chorobą – bąblownicą . Najlepiej jest dobrze przyjrzeć się kolorowi jagód. Niedojrzałe jagody mają zielono-czerwony odcień, ale nawet mocno...

Nigdy nie kładźcie śliwek obok tych owoców. To dlatego tak szybko się psują
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie kładźcie śliwek obok tych owoców. To dlatego tak szybko się psują
Przynieśliście śliwki ze sklepu, a te są zepsute już na drugi dzień? Powód jest prosty, choć niewiele osób o nim wie. Sprawdźcie, dlaczego wasze śliwki i inne owoce tak szybko dojrzewają w domu.

Na pewno znacie ten scenariusz - przynosicie ze sklepu warzywa i owoce, kładziecie je do koszyka znajdującego się na kuchennym blacie i po zaledwie dwóch albo trzech dniach jedzenie zaczyna się psuć. Dlaczego tak się dzieje? Winna jest temu pewna substancja. Dlaczego niektóre warzywa i owoce tak szybko dojrzewają w kuchni? Zauważyliście, że gdy położycie obok siebie jabłka i banany, to te drugie bardzo szybko czernieją? To nie przypadek! Powodem jest etylen - związek chemiczny, który stymuluje owoce i warzywa do szybszego dojrzewania. Czasami, przy masowej produkcji owoców i warzyw specjalnie pryska się zbiory etylenem, by szybciej dojrzały. To właśnie dlatego zakupione przez was niedojrzałe owoce w supermarkecie, po kilku dniach w domu dojrzewają i nadają się już do zjedzenia. Trzeba więc uważać na to, jak przechowuje się poszczególne owoce i warzywa, by zapobiec ich psuciu się.  Jak przechowywać śliwki? Teraz, gdy rozpoczął się sezon na śliwki, warto wiedzieć jak prawidłowo przechowywać te owoce w kuchni lub spiżarni. Przede wszystkim, nie kładźcie ich w towarzystwie innych owoców i warzyw, ponieważ zaczną szybko dojrzewać i w konsekwencji zepsują się. Zamiast tego, włóżcie śliwki do papierowych torebek - mogą być przechowywane w ten sposób w temperaturze pokojowej do ładnych kilku dni. Jeśli macie bardzo dużo śliwek, najlepiej oczywiście zrobić z nich przetwory, ale można je także zamrozić albo włożyć do lodówki na krótki czas. Uwaga - wyjątkiem jest pomidor, z którym śliwki się „lubią”. Produkty te nie wpływają na siebie negatywnie i mogą być przechowywane obok siebie, zarówno na kuchennym blacie, jak i w lodówce.  Których warzyw i owoców nie można przechowywać razem? Nigdy nie należy kłaść warzyw obok: bananów gruszek jabłek brzoskwiń...