
Co zrobić, żeby banany zbyt szybko nie dojrzewały? Ta metoda jest banalnie prosta!
Banan to z pewnością wyjątkowy owoc. Zerwany z drzewa przybiera aż trzy różne barwy. Kolor zielony oznacza, że jest on jeszcze całkowicie niedojrzały i nie należy go spożywać. Kolor żółty z brązowymi plamkami świadczy z kolei o tym, że banan nabrał już słodziutkiego smaku i jest gotowy do jedzenia. Kiedy jednak jego skórka całkowicie zbrązowieje, owoc może już tylko stanowić dodatek do pieczenia chleba, placuszków, zrobienia ulubionego koktajlu lub lodów.
Prawda jest jednak taka, że niewiele osób zjada więcej niż 1 banana dziennie, a ciągłe chodzenie po niego do sklepu mija się z celem. Najczęściej więc robiąc zakupy wkładamy do koszyka całą kiść tych tropikalnych owoców, nie zastanawiając się nad tym, jak szybko dojrzeją. Po zaledwie kilku dniach banany zaczynają brązowieć, a my jesteśmy źli, że znowu nie zjedliśmy ich „normalnie”, tylko musimy kombinować w kuchni. Istnieje jednak prosty sposób, by temu zaradzić.
Przechowywanie
Przede wszystkim banany powinno się przechowywać w suchym, ciemnym, chłodnym miejscu z dostępem do powietrza. Nie należy chować ich do lodówki. Niedotrzymanie któregokolwiek z warunków może sprawić, że owoce zaczną dojrzewać o wiele szybciej niż powinny. Jeśli znasz już podstawy, to czas przejść do konkretów. Dojrzewanie bananów można dodatkowo spowolnić poprzez… owinięcie ich końcówek folią spożywczą!
Ta metoda jest banalna
Dojrzewanie bananów powoduje wytwarzany w ich końcówkach hormon zwany etylenem. Dlatego też, jeśli nie chcesz, by kupione przez ciebie owoce po chwili zbrązowiały, odseparuj je od kiści. Końcówkę każdego z bananów szczelnie owiń zwykłą folią spożywczą. Ten prosty trik sprawi, że twoje banany nie będą zbyt szybko dojrzewać.
Pamiętaj również, aby nie trzymać ich obok innych owoców i warzyw wydzielających wspomniany hormon. Do tej grupy zalicza się między innymi jabłka, pomidory, morele oraz awokado. Zwróć też uwagę na to, żeby podczas przechowywania nic ich nie przygniatało. To również może sprawić, że szybciej dojrzeją.
Należy jednak pamiętać, że banany, na których zaczęły się już pojawiać brązowe plamki, najlepiej nadają się do jedzenia, nie tylko ze względu na dobrze wyczuwaną słodycz, ale przede wszystkim cenne właściwości.
Źródło: reluctantgourmet.com