Sposób na pleśń na brokułach
Pixabay
Triki kulinarne

Co zrobić, gdy znajdziemy PLEŚŃ na brokułach? Wykorzystaj ten prosty trik!

Pleśń pojawiająca się na produktach spożywczych zdecydowanie nie zachęca do jedzenia. W wielu przypadkach nie musisz ich jednak wyrzucać!

Jednym z najzdrowszych warzyw na rynku są oczywiście brokuły. Niektórzy je kochają, inni nienawidzą. Jednak trzeba przyznać, że pod względem zdrowotnym nie mają sobie równych! Tym trudniej wyrzucić je do śmieci, kiedy zobaczymy na nich pleśń.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pleśń na brokułach

Pleśń najczęściej występuje w produktach mających w sobie dużo wody. Problem ten dotyczy więc między innymi warzyw i owoców. Im są miększe, tym trudniej je uratować. Inaczej jest w przypadku twardszych źródeł witamin, takich jak marchew, pietruszka, dynia oraz wspomniany już brokuł. Nie trzeba ich wyrzucać!

Prosty trik

Przechowywane w lodówce brokuły mogą się zepsuć w ciągu 7 do 14 dni. Najlepiej więc zjadać je od razu po zrobieniu zakupów. Jeśli jednak tego nie zrobisz i po pewnym czasie zaobserwujesz białe, brązowe, a nawet czarne plamy oznacza to, że warzywo zaczęło się psuć.

W takiej sytuacji najlepiej jest odciąć zgrzybiały fragment. Spleśniałą część możesz też zetrzeć na tarce (to zależy od rodzaju pleśni, która się pojawiła). Pamiętaj jednak, że dotyczy to sytuacji, w której większość warzywa jest zdatna do jedzenia!

Kupuj z głową

Brokuły mogą być skazane na zepsucie już w momencie ich kupowania. W sklepie zwróć uwagę na ich kolor. Powinny być intensywnie zielone. Nie wybieraj tych z żółtymi lub brązowymi główkami. Oznaczają one, że produkt już wcześniej był niewłaściwie przechowywany! Brokuł jest nieświeży również wtedy, gdy jego łodyga jest bardzo wysuszona i ma nietypowy kolor.

Źródło: mashed.com

brokuły
Pixabay
Przepisy
Jak poprawić smak brokułów gotowanych na parze? PROSTY TRIK i będą jak ta lala!
Brokuły to jedne z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw. Nie oszukujmy się jednak – nie są one zbyt bogate w smaku. Co zrobić, żeby poprawić smak brokułów gotowanych na parze? Podpowiadamy!

Właściwości zdrowotne brokułów Brokuły posiadają niezliczone właściwości zdrowotne. To chrupkie i soczyście zielone warzywo zawiera związek o nazwie sulforafan, który nie tylko blokuje kluczowy destrukcyjny enzym uszkadzający chrząstkę, zapobiegając chorobie zwyrodnieniowej stawów, ale też może znacząco poprawić ciśnienie krwi i pracę nerek. Badanie na szczurach wykazało, że osoby cierpiące na nadciśnienie wykazywały poprawę czynności nerek i obniżenie ciśnienia krwi po podaniu sulforafanu. Sulforafan pomaga też w walce z rakiem. Związek ten może hamować enzym, który jest zaangażowany w rozwój komórek rakowych. Oprócz tego związki zawarte w brokułach zwane izotiocyjanianami, blokują zmutowane geny związane ze wzrostem raka. Ale to nie wszystko! Brokuły obniżają również poziom cholesterolu, skutecznie ograniczają reakcje alergiczne i stany zapalne oraz zawierają dużo kwasu foliowego, który chroni nas przed rakiem żołądka, okrężnicy, trzustki i szyjki macicy. Zaobserwowano, że kwas foliowy pomaga też zmniejszyć ryzyko raka piersi u kobiet. Problem w tym, że wiele osób nie może się przekonać do jedzenia tych warzyw. Czy da się jakoś temu zaradzić? Jak przygotować przepyszne brokuły? Brokuły można przyrządzić na kilka sposobów. W zależności od tego na jaki się zdecydujemy, mogą one być smacznym dodatkiem lub nawet głównym posiłkiem dnia. Do wyboru mamy brokuły w wersji pieczonej, blanszowanej lub podsmażonej. Każda z tych metod wydobędzie nieco inny smak z tego warzywa. Możecie też spróbować ugotować je na parze. Brokuły gotowane na parze Gotowanie na parze jest doskonałym rozwiązaniem, aby zwiększyć naturalny smak brokułów i zachować jak najwięcej ich właściwości odżywczych. Jak przygotować przepyszne brokuły na parze,...

Regulują poziom cukru i poprawiają nastrój. Te zielone warzywa warto często jeść
Adobe Stock
Newsy
Regulują poziom cukru i poprawiają nastrój. Te zielone warzywa warto jeść i na surowo, i ugotowane
Te warzywa można przyrządzać na wiele sposobów. Dobrze smakują zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. A gotują się bardzo krótko.

Brokuły to warzywa krzyżowe, spokrewnione z kapustą, brukselką, jarmużem i kalafiorem. Należą do grupy tzw. zielonych warzyw, bogatych między innymi w luteinę i chlorofil. Są skarbnicą witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Dlaczego warto je jeść i jak to robić?  Wartości, które znajdziecie w kubku ugotowanych brokułów Brokuły można jeść zarówno na surowo, jak i ugotowane. W obu formach są zdrowe, jednak mają różny profil składników odżywczych. Oto jakie wartości ma porcja (91 g) ugotowanych warzyw: To 2,3 g błonnika i 3 g białka Zapewnia 250% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, wspomagającą krzepnięcie krwi i zapewniającą zdrowie kości 130% dziennego zapotrzebowana na witaminę C wspierająca odporność 50% dziennego zapotrzebowania na chrom, wspomagający metabolizm energetyczny i regulujący poziom cukru we krwi 40% kwasu foliowego poprawiającego pamięć i nastrój 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, B6, B2, E i minerały fosfor, cholinę, mangan miedź i potas 5% zapotrzebowania na magnez, cynk, żelazo, wapń i selen Jak przygotowywać i podawać brokuły? Jak już ustaliliśmy, można je jeść zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Jednak tak jak w innych podobnych przypadkach, warzywa więcej wartości odżywczych mają w postaci surowej, niepoddanej obróbce cieplnej. Jak je jeść? Brokuły w postaci soków wielowarzywnych. Dobrze, jeśli mogą być przygotowane w blenderze wolnoobrotowym lub zmiksowane w postaci koktajlu. Wykorzystacie wtedy wszystkie części rośliny  Spróbujcie przyrządzić brokuły blanszowane. Dzięki tej technice obróbki cieplnej otrzymacie warzywo w formie pośredniej, pomiędzy surową a ugotowaną. Będzie zawierało wiele składników odżywczych, nadal pozostanie jędrne i...

Chorujecie na tarczycę? Te zdrowe warzywa mogą wam niesamowicie szkodzić
Unsplash
Newsy
Chorujecie na tarczycę? Te zdrowe warzywa mogą wam niesamowicie szkodzić
Słyszeliście kiedyś o tym? Warzywa są bardzo zdrowe, ale nie w tym przypadku…

Choroby tarczycy są plagą naszych czasów. Obserwuje się je szczególnie u kobiet. Niedoczynność, nadczynność tarczycy, czy Hashimoto to bardzo popularne schorzenia. Jeśli was to dotyczy, musicie szczególnie uważać na swoją dietę. Dieta w chorobach tarczycy Wiele stron internetowych i poradników próbuje przekazać rady dotyczące zdrowego dożywiania w chorobach tarczycy, jednak robi to źle. Nie ma żadnych dowodów naukowych, na przykład, na skuteczność diety bezglutenowej w chorobach tarczycy. Niestety wiele gwiazd promuje to podejście do diety . Stosowanie diety bezglutenowej i beznabiałowej, które często promuje się właśnie w tych schorzeniach może się źle skończyć. Jeśli nieodpowiednio przeprowadza się dietę eliminacyjną, można nabawić się poważnych niedoborów. Zanim zastosujecie poradę od gwiazdy, zweryfikujcie ją. Produkty niepolecane w chorobach tarczycy Okazuje się jednak, że dieta dopasowana do osób z chorobami tarczycy istnieje . Jedną z jej zasad jest unikanie, a w zasadzie ograniczanie substancji goitrogennych. Co to znaczy? Goitrogeny to substancje ograniczające wchłanianie jodu z pożywiania. Jod jest substancją niezbędną do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jeśli nie dostarczycie odpowiedniej jego ilości z pożywianiem, możecie nabawić się problemów w tym gruczołem. Warzywa bogate w związki wolotwórcze Produkty zawierające goitrogeny nazywa się przez to wolotwórczymi. To od ich właściwości sprzyjających tworzeniu woli. Do bogatych w goitrogeny warzyw zalicza się: Kapustę Brukselkę Brokuły Jarmuż Kalafior Szpinak Brukiew Rzepę Gorczycę Warzywa strączkowe: ciecierzycę, bób, soję, fasolę, soczewicę Czy trzeba unikać tych warzyw? Na szczęście mamy też dobre informacje dla osób chorych na...

Gotujecie warzywa w zimnej czy w gorącej wodzie. Jedna z tych metod niszczy ich smak i witaminy
AdobeStock
Newsy
Gotujecie warzywa w zimnej czy w gorącej wodzie? Jedna z tych metod niszczy ich smak i witaminy
Które warzywa należy wrzucać od razu na wrzątek, a które należy zaczynać gotować w zimnej wodzie? Sprawdźcie.

Wiecie, jak prawidłowo gotować warzywa? Jedni wrzucają je do zimnej wody, z kolei inni gotują je we wrzątku. Która z tych metod jest prawidłowa? Wszystko zależy od tego, jakie są to warzywa. Kiedy gotować warzywa w zimnej, a kiedy w gorącej wodzie? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Wszystko bowiem zależy od tego, czy warzywa te rosną w ziemi czy ponad nią. Warzywa, które rosną pod ziemią (takie jak np. ziemniaki, marchew, buraki, rzepa), należy gotować w zimnej wodzie. Warzywa, które wyrastają nad ziemią (brokuły, kalafior, groszek, kukurydza) należy wrzucić do gotującej się już wody. Gotowanie brokułów, kalafiora czy kukurydzy, polega na zmiękczaniu ich ścian komórkowych, aby były smaczniejsze i łatwiejsze do strawienia. Ponieważ większość zielonych warzyw jest mała i/lub cienka, nie trwa to długo. Wystarczy więc, że włożymy je do wrzącej wody. Warzywa korzeniowe zawierają duże ilości skrobi, którą należy rozpuścić przed spożyciem. Jak wiadomo, przenikanie ciepła w głąb warzywa, zajmuje trochę czasu. Rozpoczęcie gotowania warzyw korzeniowych od umieszczenia ich w zimnej wodzie i stopniowe podgrzewanie zewnętrznych warstw, pozwala wzmocnić ściany komórkowe i sprawia, że warzywa te stają się bardziej odporne na skutki rozgotowania. Działa to szczególnie dobrze w przypadku warzyw korzeniowych zawierających skrobię, takich jak ziemniaki, ponieważ stopniowa zmiana temperatury zapobiega rozgotowaniu zewnętrznych krawędzi. Co zrobić, aby zielone warzywa zachowały swój kolor? Chcecie zachować żywy kolor i przyjemną konsystencję zielonych warzyw (takich jak np. brokuły, zielona fasolka itp.) podczas gotowania? To bardzo proste. Jeżeli chcecie, aby wasze warzywa były pięknie zielone i miały konsystencję „al dente”, powinniście gotować je...