
Co zrobić, żeby ziemniaki nie wykipiały? Banalny trik! Wystarczy, że dodasz do nich...
Masz cierpliwość i czas do stania nad garnkami przez cały czas gotowania? My też nie! Przecież nie można być cały czas w kuchni – dzieci i inne obowiązki skutecznie nas stamtąd wyganiają. Część potraw można gotować rzucając na nie okiem co jakiś czas, ale i tak zawsze może zdarzyć się niekontrolowany wypadek w kuchni. Na przykład wykipi nam woda z ziemniaków, zalewając całą kuchenkę trudną do usunięcia skrobią. Czy jest na to jakiś sposób? Oczywiście – zdradzamy wam jaki!
Jak prawidłowo gotować ziemniaki?
Wydawałoby się, że gotowanie ziemniaków to żadna filozofia. Przecież wystarczy obrać bulwy, przekroić, wrzucić do garnka z wodą i posolić. A wrzucasz ziemniaki do zimnej wody, czy gorącej? No właśnie – być może nigdy się nad tym nie zastanawiałaś, a to ma bardzo duże znaczenie! Ziemniaki włożone do zimnej wody nie tylko gotują się znacznie dłużej, ale i tracą dużo wartości odżywczych. Dlatego wrzuca się je od razu do wrzącej wody, dzięki czemu czas gotowania się skraca, a ziemniaki zachowują mnóstwo witamin i minerałów.
Sposób na kipiące ziemniaki
Mamy dla was trzy banalne sposoby na to, by zapobiec wykipieniu wody z gotujących się ziemniaków!
- Podnieś pokrywkę – to chyba najbardziej oczywiste rozwiązanie. Podczas gotowania uchyl pokrywkę i zmniejsz ogień, jednak najlepiej po prostu gotować ziemniaki bez przykrywania.
- Nie lej za dużo wody! – nadmiar wody w garnku praktycznie zawsze prowadzi do jej wykipienia.
- Dodaj tłuszcz – olej, smalec lub masło w garnku to niezawodny sposób na to, by zapobiec wykipieniu wody! Do garnka z gotującymi się ziemniakami dodaj łyżkę jednego z tych tłuszczów i po kłopocie.