Masz cierpliwość i czas do stania nad garnkami przez cały czas gotowania? My też nie! Przecież nie można być cały czas w kuchni – dzieci i inne obowiązki skutecznie nas stamtąd wyganiają. Część potraw można gotować, rzucając na nie okiem, co jakiś czas, ale i tak zawsze może zdarzyć się niekontrolowany wypadek w kuchni.

Na przykład wykipi nam woda z ziemniaków, zalewając całą kuchenkę trudną do usunięcia skrobią. Doskonale wie o tym każda, osoba, która chociaż raz miała taki wypadek w kuchni. Dużo łatwiej jest na kuchence gazowej, dużo trudniejsze zadanie mają osoby, które gotują na kuchenkach elektrycznych lub indukcyjnych.

Co zrobić, żeby ziemniaki już nie kipiały? Sprawdźcie.

Sposób na kipiące ziemniaki

Mamy dla was 3 banalne sposoby na to, by zapobiec wykipieniu wody z gotujących się ziemniaków!

Zobacz także:

Podnieście pokrywkę

Chyba najbardziej oczywiste rozwiązanie. Podczas gotowania uchylcie pokrywkę i zmniejszcie ogień. Jeżeli możecie, to najzwyczajniej nie gotujcie ziemniaków pod przykryciem. To znacznie łatwiejsze rozwiązanie niż ciągłe zaglądanie i pilnowanie garnka, w którym gotują się pyry.

Nie lejcie za dużo wody do garnka

To rozwiązanie również wydaje się oczywiste, ale niestety wiele osób zapomina o tej podstawowej zasadzie. Nadmiar wody w garnku praktycznie zawsze prowadzi do jej wykipienia. Ważna jest odpowiednia ilość wody do gotowania ziemniaków.

Dodajcie tłuszczu do gotujących się ziemniaków

Olej, smalec lub masło w garnku to niezawodny sposób na to, by zapobiec wykipieniu wody. Do garnka z gotującymi się ziemniakami dodajcie łyżkę jednego z tych tłuszczów i zapomnijcie o kłopocie. To wydaje się mało prawdopodobne, ale działa. Wystarczy tylko tyle.

Jak prawidłowo gotować ziemniaki?

Wydawałoby się, że gotowanie ziemniaków to żadna filozofia. Przecież wystarczy obrać bulwy, przekroić, wrzucić do garnka z wodą i posolić. Wrzucacie ziemniaki do zimnej wody, czy gorącej? No właśnie – być może nigdy się nad tym nie zastanawialiście, a to ma bardzo duże znaczenie!

Ziemniaki włożone do zimnej wody nie tylko gotują się znacznie dłużej, ale i tracą dużo wartości odżywczych. Dlatego wrzuca się je od razu do wrzącej wody, dzięki czemu czas gotowania się skraca, a ziemniaki zachowują mnóstwo witamin i minerałów.