Na pewno widzieliście kiedyś biały nalot na wierzchu miodu w słoiku. Szczególnie często można go zobaczyć na naturalnych miodach z tradycyjnych pasiek. Tłumaczymy, czym jest biały nalot i czy należy unikać takiego miodu.

Jaki miód będzie najlepszym wyborem?

Miód pszczeli składa się przede wszystkim z cukrów: glukozy i fruktozy. Oprócz tego, możecie znaleźć w nim też inne składniki. Niektóre z elementów miodu wyróżniających go od cukru mają prozdrowotne właściwości. Oczywiście najzdrowszym miodem będzie taki naturalny, prosto z pasieki. Mamy w Polsce to szczęście, że jest wielu zapalonych pszczelarzy w różnych regionach Polski, którzy dostarczają miód doskonałej jakości. Pewnie macie dostęp do swojskiego miodu, który można kupić na bazarkach, w sklepach ze zdrową żywnością, albo najlepiej bezpośrednio od pszczelarza.

Czym jest biały nalot na miodzie i czy jest niebezpieczny?

Może zastanawialiście się kiedyś, czym jest biały nalot, który wytwarza się czasem na powierzchni miodu. Czasami jest go mało, ale niekiedy można zobaczyć na powierzchni nawet kilkucentymetrową warstwę białego osadu! Czy to pleśń?

Gdy nalotu jest dużo, formuje się on czasem wręcz w pianę! Dla wszystkich fanów miodu mamy dobrą wiadomość, to na szczęście nie pleśń! Ten biały nalot nazywa się glukozą miodową. Wygląda w ten sposób, bo to pęcherzyki powietrza uwięzione w miodzie. 

Zobacz także:

Biały osad nie jest groźny dla zdrowia, wręcz przeciwnie! To oznaka doskonałej jakości miodu. Oznacza, że pochodzi on od żywych pszczół, nie został poddany żadnej obróbce, oraz nie był pasteryzowany. Taki miód jest też bardzo świeży. Pszczelarze są dumni z nalotu na słoiku miodu, wy także powinniście się z niego cieszyć.

Czy miód pleśnieje?

Pleśnienie miodu zdarza się niezwykle rzadko. To z uwagi na duże stężenie cukru w tym pszczelim wytworze. Cukier w dużych stężeniach działa jak konserwant. Bądźcie jednak dalej wyczuleni na obecność pleśni na miodzie. Jeśli włożyliście do niego brudną lub wcześniej oblizaną łyżeczkę, pleśń może się pojawić na powierzchni miodu. Niestety, musicie wyrzucić wtedy cały słoik…

Nigdy nie jedzcie spleśniałych produktów, w tym miodu! Niestety, konieczne będzie wyrzucenie całego słoika miodu, a nie tylko spleśniałej części. W pleśni najgroźniejsze są bowiem nie tez zewnętrzne elementy, które widzimy gołym okiem, ale toksyny produkowane do „wnętrza” produktu. Znajdują się już na pewno w całym miodzie. Zanim pojawi się pleśń, którą zobaczymy gołym okiem, niebezpieczne dla wątroby toksyny są już w całym produkcie spożywczym. Nie dopuszczajcie nigdy do sytuacji, w której miód wam spleśnieje. Zawsze używajcie świeżych łyżeczek lub noży do wyciągania go ze słoika, a zapobiegniecie pleśnieniu miodu.