Jedzenie w lodówce
Adobe Stock
Triki kulinarne

6 produktów, których nigdy nie powinniście trzymać w lodówce, a pewnie trzymacie...

Chcąc być nadgorliwym często umieszczamy w lodówce o wiele więcej niż w rzeczywistości powinniśmy. Niewielu jednak wie, że niska temperatura może negatywnie wpływać na niektóre produkty spożywcze…

Nie jest tajemnicą, że produkty takie jak mleko, jogurty, ser czy mięso potrzebują stałego dostępu do stosunkowo niskiej temperatury. Wystarczy kilka godzin poza lodówką, żeby całkowicie straciły świeżość i były do wyrzucenia.

W każdej kuchni istnieją jednak również takie produkty, które nie potrzebują chłodzenia. Zaliczamy do nich chociażby mąkę, ryż czy makaron. Wie to niemal każdy. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że na co dzień wkłada do lodówki jedzenie, które wcale tego nie potrzebuje. I nie chodzi tutaj bynajmniej o kolejny sypki produkt, jakim jest cukier.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pomidory

Każdy rodzaj pomidorów, koktajlowe, śliwkowe, malinowe, powinnaś przechowywać poza lodówką! Niska temperatura zatrzymuje bowiem proces ich dojrzewania. Nie mają więc szansy stać się maksymalnie słodkie i soczyste. Idealnym miejscem do przechowywania pomidorów będzie więc kuchenny koszyk na warzywa!

Ziemniaki

Jeśli przechowujesz w lodówce ziemniaki to duży błąd! Ich miejsce jest w piwnicy lub spiżarni. Tam również jest niska temperatura, ale nie aż tak. Przechowywanie ziemniaków w lodówce prowadzi bowiem do szybszego przetwarzania skrobi w cukier, co znacząco wpływa na smak warzywa. Pogorszeniu ulega również ich skórka.

Awokado

Ten niesamowicie zdrowy owoc również nie powinien zajmować miejsca w naszej lodówce. Najlepiej kiedy awokado dojrzewa w temperaturze pokojowej, ponieważ tylko wtedy ma szansę osiągnąć idealny smak. Wyjątkiem jest moment, w którym już przekroisz owoc. Wtedy należy wsadzić go do lodówki, aby spowolnić jego psucie.

Pikle

Marynowane warzywa również nie powinny być chłodzone. Zawarty w nich ocet i konserwanty sprawiają, że z powodzeniem można je trzymać w temperaturze pokojowej. Nie ma szans by się zepsuły.

Majonez i ketchup

Tego typu produkty mają w składzie bardzo dużo konserwantów, dlatego też bez problemu można je przechowywać poza lodówką. Co prawda nie powinny być narażone na działanie promieni słonecznych, ale zwykła kuchenna szafka powinna wystarczyć. W końcu w sklepie też nie są schowane do lodówki.

Chleb

Pieczywo umieszczone w lodówce znacznie szybciej straci swoją świeżość. Jeśli więc kupiłaś za dużo chleba lepiej pokrój go na kromki i schowaj do zamrażalnika. W ten sposób zachowa on swoją miękkość i chrupkość, a po rozmrożeniu nie będziesz w stanie go odróżnić od świeżo upieczonego chleba.

Źródło: geniusposts.com

Wkładacie te produkty do lodówki? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
AdobeStock
Newsy
Czego nie trzeba trzymać w lodówce? Lista produktów
Nie wkładajcie tych produktów do lodówki jeśli zależy wam na ich smaku i właściwościach zdrowotnych. Okazuje się także, że wiele produktów, które zwyczajowo chowacie do lodówki, ze względu na swój skład wcale nie muszą być tam trzymane. jaka oszczędność miejsca!

Pewnie wszyscy wiecie, że mięso i nabiał powinny być trzymane w lodówce. To prawda. Dzięki temu, że panuje tam niska temperatura, spowalnia się procesy psucia jedzenia i te produkty mogą wytrzymać dłużej. Często odruchowo po zrobieniu zakupów wrzucacie jednak wszystkie zakupy do lodówki? To błąd! Niektóre produkty nie powinny się w niej absolutnie znaleźć. Czego nie powinno się trzymać w lodówce? Nie wszystkie produkty spożywcze lubią przechowywanie w niskiej temperaturze. Jeśli zapobiegawczo wkładacie do niej wszystkie zakupy, możecie tracić niektóre cenne wartości odżywcze lub po prostu powodować, że będą mniej smaczne.  Te artykuły trzymane w lodówce są mniej smaczne Pomidory Awokado Czosnek Świeże zioła Dynia (chyba że jest już pokrojona) Cebula Ziemniaki Banany Szparagi ( nie przechowujcie ich tam przez dłuższy czas) Tym warzywom i owocom zdecydowanie wystarcza suche miejsce w temperaturze pokojowej. Nie bez powodu ziemniaki i cebule trzyma się na przykład w wielu domach w szafce pod zlewem. Jeśli chodzi o pomidory , te z supermarketu często nie są jeszcze zbyt smaczne i smakują jałowo. Ich trzymanie poza lodówką sprawia, że dojrzewają i mają więcej aromatu. Awokado prosto ze sklepu często jest jeszcze bardzo twarde i nie nadaje się do spożycia. Jeśli zależy wam na tym, żeby trochę zmiękło, nie trzymajcie go w lodówce. Jeśli jednak kupiliście za dużo awokado i chcecie, by zrobiły się miękkie w różnych momentach, możecie przechowywać kilka sztuk w zimniejszej temperaturze.  Czego nie trzeba trzymać w lodówce? Marnujecie też miejsce w lodówce, trzymając tam te artykuły: Artykuły puszkowane (przed otwarciem) Słodkie kremy do smarowania Masło orzechowe Ketchup (przed...

brzydkie warzywa i owoce
Adobe Stock
Newsy
Jak przedłużyć świeżość owoców i warzyw? Wystarczy umieć je przechowywać
Które warzywa i owoce można trzymać w lodówce, a których nie? Wyjaśniamy.

Lato to sezon, w którym spożywa się znacznie więcej owoców i warzyw. Warto więc wiedzieć, jak je odpowiednio przechowywać, aby jak najdłużej utrzymywały świeżość, nie wiotczały i nie gniły. Wiele osób popełnia błędy, które doprowadzają do zupełnie odwrotnych skutków: owoce i warzywa szybko tracą jędrność, kolor i smak. Co więc należy robić, a czego nie, aby warzywa i owoce były pyszne jak najdłużej? Jak przechowywać warzywa i owoce? Nie przechowuj ich tak, jak były sprzedawane w sklepie – to, że produkt został zapakowany w sklepie w folię, nie oznacza, że faktycznie powinien być tak przechowywany. Często też produkty, które powinny być chłodzone, w sklepach znajdują się na zwykłych półkach jak np. pieczarki. Nigdy nie trzymaj pomidorów w lodówce – pod wpływem zimna pomidory stają się wodniste i tracą swój smak, dlatego powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Nie przechowuj arbuza w lodówce – chociaż zimny, soczysty arbuz to spełnienie marzeń w każdy gorący letni dzień, arbuzy nie powinny być przetrzymywane w chłodzie. Sprawia to, że tracą smak i stają się mało intensywne, podobnie jak pomidory. Trzymaj cukinię w chłodnym miejscu z dala od innych warzyw – towarzystwo innych warzyw może sprawić, że cukinia w lodówce szybciej zgnije. Warto więc trzymać ją w zacienionym, chłodnym miejscu, ale w odosobnieniu. Nie mieszaj ze sobą wszystkich owoców i warzyw – jeśli trzymacie w lodówce owoce razem z warzywami (np. w specjalnych szufladach), może to doprowadzić do szybszego gnicia. Niektóre gatunki źle reagują na towarzystwo innych np. na skutek wytwarzania przez nie konkretnych związków chemicznych. Schowaj przejrzałe awokado do lodówki – jeśli awokado jest już bardzo...

Owoce i warzywa szybko się psują? Uważajcie na te częste błędy
AdobeStock
Newsy
Owoce i warzywa szybko się psują? Uważajcie na te częste błędy
Przez nieodpowiednie przechowywanie, wiele produktów spożywczych psuje się o wiele szybciej – zwłaszcza owoce i warzywa.

Coraz wyższe ceny warzyw i owoców zdecydowanie zachęcają do tego, by minimalizować ilość zepsutej i wyrzucanej z kuchni żywności. Czasami jednak mimo wszelkich starań okazuje się, że zakupione owoce i warzywa zdążyły się zepsuć, zanim w ogóle mieliście okazję je zjeść! Często przyczyną jest nieprawidłowe ich przechowywanie – sprawdźcie, jak powinno się to robić, by zachować świeżość warzyw i owoców na dłużej. Lodówka to nie miejsce dla pomidorów Ilu z was po przyjściu ze sklepu wkłada od razu pomidory do lodówki? Nigdy tak nie róbcie! Może się wam wydawać, że dzięki temu będą dłużej świeże. Jednak taka praktyka sprawi jedynie, że jakość pomidorów znacznie się pogorszy. Przez trzymanie ich w niskiej temperaturze konsystencja tych warzyw staje się wodnista, a pomidory tracą smak i zapach. W dodatku są twarde i mało soczyste, ponieważ nie dojrzewają w lodówce tak, jak pomidory pozostawione w temperaturze pokojowej. Trzymajcie cukinię osobno – nigdy z innymi warzywami Wiedzieliście, że nie można przechowywać cukinii razem z innymi warzywami? Etylen sprawia, że cukinia zaczyna bardzo szybko więdnąć i tracić świeżość i z tego powodu nie powinno się jej trzymać w towarzystwie innych owoców i warzyw. Najlepiej będzie, gdy położycie ją w ciemne i chłodne miejsce, z dala od innych świeżych produktów. Nie przechowujcie warzyw i owoców obok siebie Podobnie jak w przypadku cukinii, również inne warzywa zaczynają się psuć w obecności niektórych owoców. Z tego powodu idealnym rozwiązaniem jest przechowywanie owoców i warzyw w osobnych pojemnikach, najlepiej w pewnej odległości od siebie. Nigdy nie wkładajcie arbuza do lodówki Podobnie jak pomidory, arbuzy w niskiej temperaturze tracą swój wyjątkowy...

przechowywanie warzyw i owoców
Pixabay
Newsy
Trzymacie warzywa i owoce w ten sposób? Ten błąd sprawia, że są niesmaczne i szybciej się psują
Choć w sklepach warzywa i owoce nie leżą w lodówce, nie wiedzieć czemu wiele osób umieszcza je tam zaraz po przyjściu z zakupów. Okazuje się jednak, że nie wszystkie tego typu produkty powinny być przechowywane w niskiej temperaturze. Poznajcie kilka zasad, które pozwolą wam zrozumieć dlaczego.

Częstym grzechem wielu Polaków jest umieszczanie w lodówce wszystkiego, co przynieśli ze sklepu, łącznie z warzywami i owocami. Te lądują w niskiej temperaturze bez namysłu, niemal automatycznie. Okazuje się jednak, że to naprawdę duży błąd. Zanim postąpicie podobnie poznajcie kilka zasad dotyczących przechowywania tego typu produktów. Inaczej staną się niesmaczne i zbyt szybko przejrzeją.  Jakich warzyw i owoców nie można wkładać do lodówki? Przede wszystkim - pod żadnym pozorem nie wkładajcie do lodówki owoców egzotycznych, takich jak pomarańcze, banany, mango, papaja czy arbuz. Te z natury nie tolerują niskich temperatur. Z dala od chłodziarki powinny się również znaleźć produkty, które w momencie zakupu nie są jeszcze dojrzałe, na przykład jabłka czy awokado. Zimno nie sprzyja także cukinii, świeżym ogórkom, pomidorom, bakłażanom, szparagom oraz dyni. Schowane w lodówce tracą jędrność, miękną, zdecydowanie szybciej się psują, ale również zostają pozbawione aromatu i wszelkich substancji bioaktywnych. Więc co właściwie można przechowywać w lodówce i w jaki sposób? Co można przechowywać w lodówce? Do lodówki możecie wkładać tylko w pełni dojrzałe produkty. Niska temperatura spowolni proces ich przejrzewania i psucia. Najlepiej jednak kupować tylko tyle warzyw i owoców, ile jesteście w stanie zjeść „od razu”. Lodówka to ostateczność. W końcu lepsze to niż wyrzucanie do kosza. Miejsce malin, truskawek, sałaty, rzodkiewki, szczypiorku i innych tak zwanych produktów nietrwałych również jest w lodówce. Co ciekawe, te nie przetrwają w niej dłużej niż 2 dni. Dlatego w tej kwestii nie należy robić zbyt dużych zapasów. W lodówce można także przechowywać warzywa...