Porady

Posiekajcie to drobno i dodajcie do kotletów mielonych. Wyjdą leciutkie i pełne smaku
porady

Kotlety mielone wzbogaćcie o 1 składnik. Lekko podsmażcie i hop do mięsa. Starczy pół paczki

Macie już dość zwykłych kotletów mielonych? Dzięki 1 składnikowi ekstra świetnie smakują. Z kolei zamiana smażenia na pieczenie sprawi, że będą dużo lżejsze i mniej ociekające tłuszczem.
Katarzyna Wyborska
Wachowicz nie żałuje 1 składnika do placków ziemniaczanych. Nie chodzi o jaja ani o cebulę
porady

Wachowicz nie żałuje 1 składnika do placków ziemniaczanych. Nie chodzi o jaja ani o cebulę

To wiemy wszyscy. Placki ziemniaczane składają się ze startych ziemniaków, cebuli, jajek i niewielkiej ilości mąki. Ewa Wachowicz dodaje do nich jeszcze jeden istotny składnik. Dzięki temu gotowe danie odznacza się mocnym, wyrazistym smakiem, pięknym złotym kolorem i jest niesamowicie chrupiące.
Agnieszka Pietroń
Rosół klarowny i czysty jak łza. Wlejcie do garnka ten składnik i szumy znikną jak ręką odjął
porady

Rosół klarowny i czysty jak łza. Wlejcie do garnka ten składnik i szumy znikną jak ręką odjął

Rosół to prawdziwa klasyka wśród polskich zup. Niestety można go popsuć w bardzo łatwy sposób. Wystarczy wrzucić kupną kostkę bulionową albo dodacie vegety, a rosół zaraz zmieni się w sztuczny wywar. To jednak nie wszystko. Apetyt można sobie zepsuć także poprzez wygląd rosołu.
Aleksandra Jaworska
Bierzecie się za kopytka? Lepiej nie zaczynać bez dopilnowania 1 rzeczy
porady

Bierzecie się za kopytka? Lepiej nawet nie zaczynać bez dopilnowania 1 rzeczy

W Polsce ziemniak jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Jest podstawą bądź dodatkiem do wielu potraw. Jednak nie do wszystkich każda odmiana będzie tak samo dobra. Sprawdźcie, które wybrać podczas przygotowywania kopytek. Jeśli wybierzecie nie tak jak trzeba, wasze kluski mogą okazać się... niezjadliwe!
Aleksandra Żarkiewicz
Do słoików z tartymi buraczkami zetrzyjcie jeszcze 1 składnik. Podkreślicie wspaniały słodki smak
porady

Do słoików z tartymi buraczkami zetrzyjcie jeszcze 1 składnik. Podkreślicie wspaniały słodki smak

Jeżeli uwielbiacie kotlety mielone z ćwikłą, to na pewno co roku na zimę przygotowujecie sobie tarte buraczki do słoików. W końcu nie ma nic lepszego, niż później otworzyć taki słoik i mieć praktycznie gotową sałatkę do obiadu. Spróbujcie dodać do buraków jeden składnik, a przekonacie się, że mogą być jeszcze lepsze.
Katarzyna Wyborska
Nie twaróg i nie mięso, a to ładuje się do pierogów u górali. Zwykłe mogą się schować
porady

Nie twaróg i nie mięso, a to ładuje się do pierogów u górali. Zwykłe ruskie mogą się schować

Gdy mówimy o typowych, polskich pierogach, zwykle mamy na myśli te z twarogiem i ziemniakami. A gdyby tak zmodyfikować ten przepis i dodać do niego coś nowego? Zróbcie to według wskazówek z poniższej receptury, a otrzymacie pyszne pierogi po łomnicańsku.
Katarzyna Wyborska
Kaszubskie gospodynie robią najlepsze racuchy. Czekają aż ciasto ruszy i dopiero kładą na patelnię
porady

Kaszubskie gospodynie robią najlepsze racuchy. Czekają aż ciasto ruszy i dopiero kładą na patelnię

Świeżo zdjęte z patelni racuchy, z dodatkiem cukru pudru, miodu czy owoców to śniadanie jak marzenie. Ich zapachem wypełnia się od razu cały dom, a placki znikają z talerzy w mgnieniu oka. Zobaczcie, w jaki sposób robi się to znane danie na Kaszubach.
Katarzyna Wyborska
Chałwę domową robię bez sezamu. Biorę inne ziarenka, miód i jest jeszcze lepsza niż zwykła
porady

Chałwę domową robię bez sezamu. Biorę inne ziarenka, miód i wychodzi jeszcze lepsza niż zwykła

Tradycyjną chałwę wyrabia się z grubsza ze zmielonych nasion sezamu z dodatkiem miodu lub cukru. Jednak jest to przysmak znany w wielu krajach na świecie, dzięki czemu powstało więcej przepisów na chałwę. Wypróbujcie jeden z nich i przekonajcie się, jakie to proste i smaczne.
Katarzyna Wyborska
Kurki są zbyt cenne, żeby marynować je w occie. Na zimę przechowacie je w ten prosty sposób
porady

Kurki są zbyt cenne, żeby marynować je w occie. Na zimę przechowacie je w ten prosty sposób

Gdy uda się zebrać cały kosz grzybów, po początkowej euforii zaczynamy zadawać sobie pytanie: „Co z tym wszystkim zrobić?”. Kurki nie najlepiej znoszą suszenie, dlatego lepiej zrobić z nich inne przetwory na zimę. Nawet bez kropli octu - sprawdźcie więc nasz przepis.
Katarzyna Wyborska
Zalałam cytrynę, odłożyłam do lodówki i efekt zupełnie mnie zaskoczył. To patent mojej sąsiadki
porady

Zalałam cytrynę, odłożyłam do lodówki i efekt zupełnie mnie zaskoczył. To patent mojej sąsiadki

Pewnie większość z was dobrze zna moc czyszczenia cytryny. Jednak w połączeniu z pewnym produktem staje się już wręcz potężnym środkiem do mycia - tanim, skutecznym i ekologicznym. Sprawdźcie, jak go zrobić.
Katarzyna Wyborska
Czesi robią placki ziemniaczane lepiej niż Polacy? Z takim dodatkiem są smaczniejsze i pełne aromatu
porady

Czesi robią placki ziemniaczane lepiej niż Polacy? Z takim dodatkiem są smaczniejsze i pełne aromatu

Próbowaliście już placków ziemniaczanych po czesku? Jeżeli nie, to najwyższy czas nadrobić zaległości. Są bardzo podobne do polskich, ale z jedną, dość wyraźną różnicą. Kto wie - może placki w tej wersji posmakują wam jeszcze bardziej niż te, które znacie od lat?
Katarzyna Wyborska
Najprostszy sok malinowy na świecie bez gotowania. Dzięki metodzie „na zimno” wyjdzie lepiej niż zwykły
porady

Najprostszy sok malinowy na świecie bez gotowania. Dzięki metodzie „na zimno” wyjdzie lepiej niż zwykły

Jeżeli lubicie owocowe przetwory, ale proces ich przygotowania brzmi dla was przerażająco, ten przepis jest właśnie dla was. Zobaczcie, jak łatwo i bez większego trudu można zrobić smaczny, domowy sok malinowy.
Katarzyna Wyborska
W 5 min robię śniadanie, które smakuje identycznie jak szarlotka. Roboty tyle, co nic
porady

W 5 min robię śniadanie, które smakuje identycznie jak szarlotka. Roboty tyle, co nic

Lubicie śniadania na ciepło? Przyjemnie jest zacząć dzień od takiego posiłku, choć nie każdy ma ochotę na „stanie przy garach” od samego rana. Jednak ciepłe śniadanie można przecież przyrządzić szybko - tak, jak to z poniższego przepisu.
Katarzyna Wyborska
Tomek Strzelczyk kisi kapustę z dodatkami. "Zawsze mi się udaje, nigdy mi nie spleśniała"
porady

Tomek Strzelczyk kisi kapustę z dodatkami. „Zawsze mi się udaje, nigdy mi nie spleśniała"

Lubicie kapustę kiszoną? Założymy się, że tak - w końcu to obowiązkowy składnik kochanego przez Polaków bigosu czy świątecznych pierogów z grzybami i kapustą. Najlepsza jest ta, którą zrobi się samodzielnie. Zobaczcie, jak ją przygotować z przepisu Tomka Strzelczyka.
Katarzyna Wyborska
Robię "herbatkę" z resztek i podlewam nią te kwiatki. Rosną tak szybko, że nie nadążam zawijać pędów
porady

Robię „herbatkę" z resztek i podlewam nią te kwiatki. Rosną tak szybko, że nie nadążam zawijać pędów

Widoczna na zdjęciu roślina to bardzo popularny kwiatek domowy, choć wiele osób ma problem z zapamiętaniem jego (dość skomplikowanej) nazwy. Jest prosty w obsłudze, jednak bez regularnego nawożenia będzie rosnąć powoli i wyglądać dość mizernie. Wykorzystajcie resztki z kuchni i zróbcie z nich domową odżywkę, która zasili wasze rośliny.
Katarzyna Wyborska
Pierwszy raz zjadłam te buraczki u mojej babci. Z jej receptury robię je teraz co roku
porady

Pierwszy raz zjadłam te buraczki u mojej babci. Z jej receptury robię je teraz co roku

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że to po prostu kiszone buraki. Nic bardziej mylnego - przyrządza się je zupełnie inaczej, a ich smak również całkowicie się różni od buraków w wersji kiszonej. Możemy was jednak zapewnić, że się nie zawiedziecie i z pewnością wykorzystacie ten przepis jeszcze wiele razy.
Katarzyna Wyborska
Weźcie 1 duże jabłko i zróbcie najprostsze ciasto na świecie. Przepis w sam raz na małą blaszkę
porady

Weźcie 1 duże jabłko i zróbcie najprostsze ciasto na świecie. Przepis w sam raz na małą blaszkę

Czasami wystarczy tylko jedno jabłko, by zrobić pyszne, owocowe ciasto. Nie musicie się martwić, że to będzie za mało na całą blachę - wystarczy po prostu użyć tej mniejszej. Z poniższego przepisu zrobicie łatwe i bardzo proste ciasto, do kawy w sam raz.
Katarzyna Wyborska
Wykładam koprem szuflady w kuchni. Nie mam już tego problemu, co większość z was
porady

Wykładam koprem szuflady w kuchni. Nie mam już tego problemu, co większość z was

Do czego może się przydać w kuchni koper? Za wyjątkiem robienia kiszonek, pewnie nic innego nie przychodzi wam do głowy. A okazuje się, że roślina ta ma bardzo sprytne zastosowanie, które doceni większość z was. Dzięki niej szybko poradzicie sobie z częstym kłopotem.
Katarzyna Wyborska
Od lat smażę rybę w 1 sposób i zawsze jest perfekcyjna. W środku soczysta, a z zewnątrz chrupiąca
porady

Od lat smażę rybę w 1 sposób i zawsze jest perfekcyjna. W środku soczysta, a z zewnątrz chrupiąca

Panierowana ryba prosto z patelni, jeszcze skwiercząca od tłuszczu, brzmi jak obiad idealny. Do tego jeszcze surówka i ziemniaki (albo frytki, jeśli wolicie) i już nic więcej do szczęścia nie trzeba. Ale czy na pewno? Spróbujcie usmażyć rybę w nieco inny sposób, a długo nie wrócicie do zwykłej panierki.
Katarzyna Wyborska
Nie z cukinii i nie z pomidorów. Ketchup zrobiłam z innego warzywa i jest o wiele lepszy
porady

Nie z cukinii i nie z pomidorów. Ketchup zrobiłam z innego warzywa i jest o wiele lepszy

ketchup „schodzi” u mnie w domu na litry – prawie do wszystkiego, z wyjątkiem deserów. Z ciekawości sprawdziłam, ile w nim jest cukru i złapałam się za głowę. Musiałam coś z tym zrobić i wymyśliłam przepis na domowy ketchup. Jest zdecydowanie lepszy niż te ze sklepu.
Gabriela Francuz
Leciutki sernik pływający z bezową chmurką. Trzymajcie się złotej proporcji, a wyjdzie jak trzeba
porady

Leciutki sernik pływający z bezową chmurką. Trzymajcie się złotej proporcji, a wyjdzie jak trzeba

Gdy raz spróbujecie sernika pływającego, nie spojrzycie już nawet na ten tradycyjny. Rozpływająca się w ustach masa serowa i puszysta chmurka na wierzchu rozkochają was od pierwszego kęsa i trudno wam będzie skończyć na jednym kawałku.
Urszula Majewska
Deser w 5 minut z 3 składników i bez pieczenia. Prościej się nie da
porady

Deser w 5 minut z 3 składników i bez pieczenia. Prościej się nie da

Kiedy przychodzi nagła ochota na coś słodkiego, trzeba działać szybko. Zamiast lecieć do sklepu po ciastka czy czekoladę, weźcie 3 tanie składniki, a w 5 minut wyczarujecie z nich genialny domowy deser. Ten przepis udaje się każdemu i zawsze wychodzi idealnie.
Urszula Majewska
Jedni kochają, inni nie mogą na to patrzeć. A ja zawsze ładuję to do szarlotki
porady

Jedni kochają, inni nie mogą na to patrzeć. A ja zawsze ładuję to do szarlotki

Kiedy moja mama piecze szarlotkę, wiem, że nadchodzi jesień. Bez mówienia na głos o tym, że znów będzie zimno i ponuro. Dużo przyjemniej po prostu zjeść pyszne ciasto i przygotować się na burą słotę w taki sposób. Swoją szarlotkę udoskonalam w kontrowersyjny dla niektórych sposób. Oprócz cynamonu dosypuję do niej coś jeszcze.
Gabriela Francuz
Wystarczy urwać 2 gałązki i wrzucić do garnka z pomidorami na przecier. Tego nauczyła mnie mama
porady

Wystarczy urwać 2 gałązki i wrzucić do garnka z pomidorami na przecier. Tego nauczyła mnie mama

Zwykły przecier, z tradycyjnego przepisu, jest co prawda smaczny, ale można go jeszcze podkręcić. I w to w bardzo łatwy sposób - potrzebujecie jedynie dwóch gałązek pewnej rośliny na kilka kg pomidorów, by otrzymać pyszny przecier do słoików.
Katarzyna Wyborska
Mało kto kupuje to warzywo, a ja w 5 minut robię z niego pyszny obiad. Wpadłam na ten przepis na urlopie
porady

Mało kto kupuje to warzywo, a ja w 5 minut robię z niego pyszny obiad. Wpadłam na ten przepis na urlopie

To jedno z najczęściej przecenianych warzyw, bo mało kto zwraca na nie uwagę. Warto jednak zabrać je ze sobą do domu, aby wyczarować w kilka minut obłędnie pyszne danie. Wystarczą 3 dodatki i chwila w piekarniku.
Urszula Majewska
Tak czyszczę słoiki ze starych naklejek. Potrzebny produkt mam w lodówce
porady

Tak czyszczę słoiki ze starych naklejek. Potrzebny produkt mam w lodówce

Gdy przygotowujecie przetwory na zimę, każdy pusty słoik jest na wagę złota. Na pewno macie spory zapas słoików z odzysku, po innych produktach. Jeśli przeszkadzają wam firmowe nalepki (bo np. chcecie nakleić własne), mamy szybki sposób na ich usunięcie. Pomocny produkt znajdziecie w lodówce.
Gabriela Francuz
Sałatka papieska to specjał mojej cioci. Wyrywamy sobie miskę z rąk przy obiedzie
porady

Sałatka papieska to specjał mojej cioci. Wyrywamy sobie miskę z rąk przy obiedzie

Mamy tu miłośników sałatki jarzynowej? Świetnie się składa, ponieważ w tym przepisie również trzeba będzie użyć ziemniaków. Smakuje jednak inaczej, niż klasyczna jarzynowa za sprawą kilku pysznych składników.
Katarzyna Wyborska
Nie pędzelek, nie nożyk ani inne cuda. Kurki czyszczę tylko w 1 sposób
porady

Nie pędzelek, nie nożyk ani inne cuda. Kurki czyszczę tylko w 1 sposób

Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami świeżych kurek, nie czekajcie ani chwili, tylko od razu bierzcie się za czyszczenie. Gdy zrobicie to sprytnym sposobem, nie traficie na ani jedno ziarenko piasku, a grzyby zachowają jędrność, smak i piękny kolor.
Urszula Majewska
Zostały mi różne owoce, więc dodałam je do ciasta. Wyszedł pyszny placek 2w1
porady

Zostały mi różne owoce, więc dodałam je do ciasta. Wyszedł pyszny placek 2w1

W sierpniu stragany na bazarze uginają się od warzyw i owoców, a moje półki od domowych dżemów i innych przetworów. Nadwyżkę owoców wykorzystuję w pomysłowy sposób. Ciasto 2w1 świetnie sprawdza się dla łasuchów, które nie mogą się zdecydować na 1 placek.
Gabriela Francuz
Nie koperek, nie szczypiorek. Znajoma kucharka zdradziła mi, co dodaje do swojej mizerii
porady

Nie koperek, nie szczypiorek. Znajoma kucharka zdradziła mi, co dodaje do swojej mizerii

Mizeria jest na tyle prostą sałatką, że wydawać by się mogło, iż na jej temat powiedziano już wszystko. Ale czy na pewno? Poniższy sposób na przyrządzenie mizerii jest mało znany, za to bardzo smaczny.
Katarzyna Wyborska