Frytki
matthiasboeckel/pixabay.com
Przepisy

Znamy sposób na chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku frytki. Sekret tkwi w tym składniku

Przyrządzenie smażonych w oleju ziemniaków to na pierwszy rzut oka nic skomplikowanego. Jednak sami przyznacie, że frytki frytkom nierówne. Aby były idealnie chrupiące z zewnątrz i niesamowicie miękkie w środku należy do nich dodać pewien nieoczywisty składnik!

Podawane w restauracjach typu fast-food frytki nie mogą się równać do tych przyrządzonych samodzielnie w domu! Świeże ziemniaki wiadomego pochodzenia to w końcu nie to samo co wrzucona na gorący olej mrożonka. Ich przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje nie więcej niż 30 minut. Wystarczą trzy składniki, żeby wszystko wyszło idealnie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domowe frytki

Będziecie potrzebować

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka cukru
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie pokrójcie je tak, aby powstały symetryczne słupki. Całość umieśćcie w misce z zimną wodą, która oczyści je ze skrobi uwolnionej podczas krojenia.
  2. Z miski z ziemniakami wylejcie wodę, a następnie zalejcie pokrojone warzywa wrzątkiem i dodajcie cukier. Całość dokładnie wymieszajcie i odstaw na ok. 12 minut. To sprawi, że ziemniaki nabiorą wyższej temperatury, a cukier wniknie w ich struktury oraz nada miękkości i chrupkości.
  3. Po upływie tego czasu ponownie odcedźcie ziemniaki z wody, a następnie wyłóżcie je na kawałek ręcznika papierowego i delikatnie osuszcie.
  4. W frytkownicy lub dużym garnku rozgrzejcie olej do ok. 150 st. C, a następnie umieszczajcie w nim frytki porcjami. Ważne jest, by nie wrzucić wszystkich naraz, wtedy istnieje ryzyko, że nie wyjdą tak jak powinny.
  5. Ziemniaki smażcie do momentu, aż nie wypłyną na powierzchnię. Kiedy już to się stanie, należy je wyciągnąć i przełożyć do naczynia, w którym będą mogły się nieco ostudzić.
  6. Po kilku minutach wyjęte wcześniej z oleju frytki ponownie zanurzcie w tłuszczu i tym razem smażcie aż do uzyskania ładnego, złotego koloru.
  7. Tak przygotowane frytki umieśćcie na ręczniku papierowym i odsączcie z nadmiaru tłuszczu.

Gotowe!

Zobacz także
Chcą opatentować frytki z serem i sosem. Już nie będzie ich można swobodnie kupić?

Chcą opatentować frytki z serem i sosem. Już nie będzie można ich swobodnie kupić?

Ten przepis na frytki podbił internet. Cały sekret w 1 prostym triku

Ten przepis na frytki jak z restauracji podbił internet. Cały sekret w 1 prostym triku

Tak przygotowane domowe frytki najlepiej smakują z burgerem, żeberkami lub soczystym stekiem. Serwuj je z własnoręcznie zrobionym majonezem lub ketchupem!

frytki przepis
tumilek / gotujmy.pl
Newsy
Zanurzcie w tym surowe frytki, a po usmażeniu będą cudownie złote i chrupiące. Dzieciaki oszaleją
Gdy następnym razem dzieci upomną się o frytki, przygotujcie im je z tego przepisu - są wyjątkowo pyszne i chrupiące.

Wszyscy kochają frytki! Oczywiście nie te podawane w barach szybkiej obsługi , tylko smaczne, domowe frytki. To świetny pomysł zarówno na przekąskę, jak i dodatek do głównego dania zamiast ziemniaków. Smakują każdemu – a już zwłaszcza dzieciom! Jeśli wasze pociechy nie dają wam spokoju i chcą koniecznie zjeść frytki sprzedawane w jednej z popularnych sieci fast-food, zróbcie im tę pyszną, domową wersję tego dania. Nie będą już chciały jeść nic innego! Przepis na domowe frytki z miodem: Sekret tych frytek tkwi w genialnej marynacie. To dzięki niej są chrupiące i mają piękny, złoty kolor! Przygotowanie jest bardzo proste. Będziecie potrzebowali poniższych składników: 5 dużych ziemniaków 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu Olej rzepakowy Sól Przygotowanie: Ziemniaki umyjcie, obierzcie i pokrójcie w paski. Do frytek najlepsze są duże, długie ziemniaki! Pokrojone kartofle włóżcie do wody na 10 minut, by oddały skrobię. Następnie wypłuczcie i osuszcie. Gdy frytki będą się moczyły, przygotujcie marynatę. Wymieszajcie cukier, miód i zalejcie wrzątkiem. Osuszone ziemniaki zalejcie gorącą marynatą i zostawcie na 10 minut. Odsączcie, zostawcie do ostudzenia i włóżcie frytki do zamrażarki na 20 minut. Do garnka wlejcie olej i rozgrzejcie. Po 20 minutach wyjmijcie ziemniaki z zamrażarki i wrzućcie do oleju, ale tylko na 5 minut – muszą się lekko podsmażyć. Wyjmijcie je z garnka, odsączcie z tłuszczu i znów smażcie przez kolejne 5 minut do zrumienienia. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku - Makłowicz zdradził przepis na frytki idealne. Z pewnością tak ich nie robiliście
ONS.pl/Flickr
Newsy
Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku frytki Roberta Makłowicza. Z pewnością tak ich nie robiliście
Smakują zupełnie inaczej niż tradycyjne frytki!

Wydawałoby się, że domowe frytki to jedna z najprostszych rzeczy, które można zrobić – w końcu to tylko wrzucenie obranych i pokrojonych ziemniaków do rozgrzanego tłuszczu. Ale według Roberta Makłowicza większość z nas robi to błędnie. W jednym ze swoich filmów umieszczonych na Youtubie podzielił się z fanami najlepszą metodą na przygotowanie tego przysmaku. Ten niezwykle popularny przysmak, który parę lat temu szturmem zwojował polskie restauracje i fast food można z łatwością przygotować w domu. Czym frytki belgijskie różnią się od zwykłych? To co różni frytki belgijskie od tych zwykłych, które znamy wszyscy to przede wszystkim proces smażenia. Odbywa się on dwukrotnie w różnych temperaturach. To właśnie dzięki tej metodzie frytki są wyjątkowo puszyste i kremowe w środku oraz bardzo chrupiące na zewnątrz. Nie chłoną tak dużo tłuszczu jak podczas tradycyjnego jednoetapowego smażenia. Jakie ziemniaki wybrać na frytki? Do zrobienia frytek belgijskich Makłowicz poleca ziemniaki typu C – to właśnie ten typ warzywa zawiera mniej wody, ale dużo więcej skrobi w porównaniu z innymi odmianami. Dzięki temu nie rozpadają się podczas obróbki cieplnej; nadadzą się również doskonale do przyrządzenia klusek. Ziemniaki należy pokroić w trochę grubsze słupki niż zazwyczaj – dzięki temu uzyskamy więcej kremowego wnętrza i zarazem więcej chrupiącej skorupki na zewnątrz. Co ciekawe, to właśnie Belgia jest matką tego przysmaku. Pierwotnie do jego usmażenia wykorzystywano łój wołowy, który obecnie został zastąpiony fryturą lub olejem. Jak zrobić frytki belgijskie? Składniki: 1 kilogram ziemniaków, najlepiej typu C Olej do smażenia 1 łyżka cukru Zimna woda Termometr Przygotowanie: Obierz i...

Jedliście kiszone frytki? To cały czas frytki, ale dzięki fermentacji są bardziej dietetyczne. Zróbcie je na 2 sposoby
Adobe Stock
Newsy
Jedliście kiszone frytki? Dzięki fermentacji są bardziej dietetyczne. Zrobicie je w ten sposób
Czy wiedzieliście, że ziemniaki można kisić? A potem nawet da się smażyć z nich frytki! Podpowiadamy jak to zrobić.

Pewien bloger sprawdził, jak smakują frytki usmażone z kiszonych ziemniaków. Oto jego krótka definicja smaku tego specyfiku: - W zależności od ilości dni kiszenia: 3-4 dni jak chipsy delikatnie octowe, albo 5-7 dni jak smażone ogórki kiszone. Coś w tym stylu. Czy ten opis zachęcił was do ukiszenia ziemniaków? Czy można kisić ziemniaki?  Autor bloga „Magiczny składnik" jadł kiedyś kiszone frytki w nieistniejącym już warszawskim barze. Zasmakowały mu więc postanowił samodzielnie ukisić ziemniaki na frytki. Zrobił przy tym podwójny eksperyment i ukisił ziemniaki surowe, a w osobnym słoiku, ugotowane. Jak wypadł test i które są lepsze? Za smaczniejsze uznał te, które przed kiszeniem zostały ugotowane. Po co w ogóle kisić ziemniaki na frytki wyjaśnił autor eksperymentu: - Po pierwsze, kiszone frytki są na tyle ciekawe w smaku i konsystencji, że po prostu warto ich spróbować. Po drugie, co może przekonać niektórych, kiszenie, czyli fermentacja, zjada skrobię, czyli cukry. Dzięki temu powinny one być bardziej “dietetyczne”. Dodał też, że być może takie frytki są po prostu zdrowsze. Zdecydujecie się ukisić ziemniaki na frytki? Podajemy przepisy. Przepisy na kiszone frytki Składniki: 1 kg obranych ziemniaków 1 litr filtrowanej lub źródlanej wody 15-20 g soli morskiej Słoik/słoiki Olej do smażenia, np. rzepakowy Przyprawy, np. czosnek Przygotowanie kiszonki i frytek z surowych ziemniaków: Obierzcie ziemniaki i przygotujcie solankę z wody i soli, po czym ją przestudźcie. Pokrójcie ziemniaki w słupki grubości 1 cm i ułóżcie w słoiku do ¾ wysokości. Zalejcie solanką tak, żeby ziemniaki w całości były w wodzie. Pozostawcie do kiszenia...

schabowy przepis
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Najlepsze danie na świecie. Ten smak zachwyci każdego. Wystarczy plaster schabu
Tradycyjne kotlety schabowe, choć pyszne, mogą się przejeść. Wtedy warto sięgnąć po nową recepturę. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego mięsa w wersji przekładanej, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości!

Schab smażony w aromatycznych przyprawach, serwowany z warzywami podlanymi winem to danie, które po prostu musi się udać! Wasza rodzina będzie zachwycona nie tylko jego smakiem, ale również samym wykonaniem i propozycją podania. Nie ma na co czekać, do dzieła! Przepis na przekładanego schabowego Będziecie potrzebować 4 plastry schabu 1 czerwoną cebulę 1 czerwoną paprykę 1 łyżkę octu balsamicznego 40ml wina czerwonego półsłodkiego Oliwy lub oleju  Przypraw i ziół: pieprz, sól, sól czosnkowa, cukier, tymianek, bazylia Przygotowanie Paprykę umyjcie pod bieżącą wodą, usuńcie gniazdo nasienne i pokrójcie w paski. Cebulę obierzcie i pokrójcie w cienkie pióra. Na patelni rozgrzejcie 3 łyżki oliwy lub oleju i umieśćcie na niej pokrojoną paprykę oraz cebulę. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i smażcie aż do miękkości warzyw. Po kilku minutach na patelni umieśćcie również ocet balsamiczny, cukier oraz wino. Składniki dokładnie wymieszajcie i smażcie jeszcze przez kolejne 2 minuty. W tym czasie umyjcie i posiekajcie bazylię. Tak przygotowane zioła dodajcie do powstającej potrawy. Plastry schabu umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie połóżcie na desce, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie tłuczkiem.  Tak przygotowane mięso natrzyjcie z obu stron tymiankiem i solą czosnkową. Na czystej patelni rozgrzejcie olej lub oliwę z oliwek i umieśćcie na niej przyprawione mięso. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Tak przygotowane schabowe ułóżcie na talerzu w kolejności – kotlet, farsz z papryki i cebuli, kotlet. Gotowe!  Źródło: gotujmy