Frytki
matthiasboeckel/pixabay.com
Przepisy

Znamy sposób na chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku frytki. Sekret tkwi w tym składniku

Przyrządzenie smażonych w oleju ziemniaków to na pierwszy rzut oka nic skomplikowanego. Jednak sami przyznacie, że frytki frytkom nierówne. Aby były idealnie chrupiące z zewnątrz i niesamowicie miękkie w środku należy do nich dodać pewien nieoczywisty składnik!

Podawane w restauracjach typu fast-food frytki nie mogą się równać do tych przyrządzonych samodzielnie w domu! Świeże ziemniaki wiadomego pochodzenia to w końcu nie to samo co wrzucona na gorący olej mrożonka. Ich przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje nie więcej niż 30 minut. Wystarczą trzy składniki, żeby wszystko wyszło idealnie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domowe frytki

Będziecie potrzebować

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka cukru
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie pokrójcie je tak, aby powstały symetryczne słupki. Całość umieśćcie w misce z zimną wodą, która oczyści je ze skrobi uwolnionej podczas krojenia.
  2. Z miski z ziemniakami wylejcie wodę, a następnie zalejcie pokrojone warzywa wrzątkiem i dodajcie cukier. Całość dokładnie wymieszajcie i odstaw na ok. 12 minut. To sprawi, że ziemniaki nabiorą wyższej temperatury, a cukier wniknie w ich struktury oraz nada miękkości i chrupkości.
  3. Po upływie tego czasu ponownie odcedźcie ziemniaki z wody, a następnie wyłóżcie je na kawałek ręcznika papierowego i delikatnie osuszcie.
  4. W frytkownicy lub dużym garnku rozgrzejcie olej do ok. 150 st. C, a następnie umieszczajcie w nim frytki porcjami. Ważne jest, by nie wrzucić wszystkich naraz, wtedy istnieje ryzyko, że nie wyjdą tak jak powinny.
  5. Ziemniaki smażcie do momentu, aż nie wypłyną na powierzchnię. Kiedy już to się stanie, należy je wyciągnąć i przełożyć do naczynia, w którym będą mogły się nieco ostudzić.
  6. Po kilku minutach wyjęte wcześniej z oleju frytki ponownie zanurzcie w tłuszczu i tym razem smażcie aż do uzyskania ładnego, złotego koloru.
  7. Tak przygotowane frytki umieśćcie na ręczniku papierowym i odsączcie z nadmiaru tłuszczu.

Gotowe!

Zobacz także
Chcą opatentować frytki z serem i sosem. Już nie będzie ich można swobodnie kupić?

Chcą opatentować frytki z serem i sosem. Już nie będzie można ich swobodnie kupić?

Ten przepis na frytki podbił internet. Cały sekret w 1 prostym triku

Ten przepis na frytki jak z restauracji podbił internet. Cały sekret w 1 prostym triku

Tak przygotowane domowe frytki najlepiej smakują z burgerem, żeberkami lub soczystym stekiem. Serwuj je z własnoręcznie zrobionym majonezem lub ketchupem!

frytki przepis
tumilek / gotujmy.pl
Newsy
Zanurzcie w tym surowe frytki, a po usmażeniu będą cudownie złote i chrupiące. Dzieciaki oszaleją
Gdy następnym razem dzieci upomną się o frytki, przygotujcie im je z tego przepisu - są wyjątkowo pyszne i chrupiące.

Wszyscy kochają frytki! Oczywiście nie te podawane w barach szybkiej obsługi , tylko smaczne, domowe frytki. To świetny pomysł zarówno na przekąskę, jak i dodatek do głównego dania zamiast ziemniaków. Smakują każdemu – a już zwłaszcza dzieciom! Jeśli wasze pociechy nie dają wam spokoju i chcą koniecznie zjeść frytki sprzedawane w jednej z popularnych sieci fast-food, zróbcie im tę pyszną, domową wersję tego dania. Nie będą już chciały jeść nic innego! Przepis na domowe frytki z miodem: Sekret tych frytek tkwi w genialnej marynacie. To dzięki niej są chrupiące i mają piękny, złoty kolor! Przygotowanie jest bardzo proste. Będziecie potrzebowali poniższych składników: 5 dużych ziemniaków 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu Olej rzepakowy Sól Przygotowanie: Ziemniaki umyjcie, obierzcie i pokrójcie w paski. Do frytek najlepsze są duże, długie ziemniaki! Pokrojone kartofle włóżcie do wody na 10 minut, by oddały skrobię. Następnie wypłuczcie i osuszcie. Gdy frytki będą się moczyły, przygotujcie marynatę. Wymieszajcie cukier, miód i zalejcie wrzątkiem. Osuszone ziemniaki zalejcie gorącą marynatą i zostawcie na 10 minut. Odsączcie, zostawcie do ostudzenia i włóżcie frytki do zamrażarki na 20 minut. Do garnka wlejcie olej i rozgrzejcie. Po 20 minutach wyjmijcie ziemniaki z zamrażarki i wrzućcie do oleju, ale tylko na 5 minut – muszą się lekko podsmażyć. Wyjmijcie je z garnka, odsączcie z tłuszczu i znów smażcie przez kolejne 5 minut do zrumienienia. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Okrasa śledzie przepis
IG/Adobe Stock
Newsy
Jak przygotować idealną marynatę do śledzia? Karol Okrasa zdradził swój największy sekret
Karol Okrasa, znany przede wszystkim z programu „Okrasa łamie przepisy”, zdradził sekret idealnej marynaty do wigilijnego śledzia. Kto by się spodziewał, że jednym ze składników są... goździki! Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Śledzie to źródło nieskończonych kulinarnych inspiracji. Pomysłów na ich przyrządzenie jest naprawdę bez liku. Choć ryba ta głównie kojarzy się ze świętami, z powodzeniem można ją przecież jadać również na co dzień, nie tylko z dodatkiem oleju lub śmietany.  Znany kucharz, Karol Okrasa, proponuje spróbować ich w wersji po mazursku – z goździkami. Przyrządzona według jego przepisu marynata, z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Przepis na śledzie po mazursku według Karola Okrasy Będziecie potrzebować 10 filetów śledziowych 2 cebule 250 ml octu spirytusowego 750 ml wody 50 gramów mąki pszennej 4 łyżki cukru Olej do smażenia Przypraw: szczypta soli, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 1 goździk Przygotowanie W rondelku umieśćcie wodę, ocet, cukier oraz przyprawy i zagotujcie.  Cebulę obierzcie, pokrójcie w grube krążki i dodajcie do składników umieszczonych w rondelku. Całość gotujcie przez ok. 5 minut, a następnie odstawcie do ostygnięcia. Śledzie dokładnie opukajcie pod bieżącą wodą i oczyśćcie z ości. Rybę natrzyjcie solą oraz pieprzem. Na płaskim talerzu umieśćcie mąkę pszenną, a następnie obtoczcie w niej filety. Na patelni rozgrzejcie olej i dodajcie obtoczone w mące filety. Smażcie z obu stron na złoty kolor, a następnie odsączcie przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowane śledzie umieśćcie w pozycji pionowej w czystym, najlepiej wyparzonym słoiku. Całość zajecie marynatą na bazie wody oraz octu i szczelnie zamknijcie. Koniecznie pamiętajcie, by w słoiku znalazły się również cebula i inne składniki z jej przygotowania. Śledzie po mazursku umieśćcie w lodówce. Po 3 dniach będą gotowe do jedzenia, jednak najlepszy smak i aromat zyskają po tygodniu....

schabowy przepis
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Najlepsze danie na świecie. Ten smak zachwyci każdego. Wystarczy plaster schabu
Tradycyjne kotlety schabowe, choć pyszne, mogą się przejeść. Wtedy warto sięgnąć po nową recepturę. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego mięsa w wersji przekładanej, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości!

Schab smażony w aromatycznych przyprawach, serwowany z warzywami podlanymi winem to danie, które po prostu musi się udać! Wasza rodzina będzie zachwycona nie tylko jego smakiem, ale również samym wykonaniem i propozycją podania. Nie ma na co czekać, do dzieła! Przepis na przekładanego schabowego Będziecie potrzebować 4 plastry schabu 1 czerwoną cebulę 1 czerwoną paprykę 1 łyżkę octu balsamicznego 40ml wina czerwonego półsłodkiego Oliwy lub oleju  Przypraw i ziół: pieprz, sól, sól czosnkowa, cukier, tymianek, bazylia Przygotowanie Paprykę umyjcie pod bieżącą wodą, usuńcie gniazdo nasienne i pokrójcie w paski. Cebulę obierzcie i pokrójcie w cienkie pióra. Na patelni rozgrzejcie 3 łyżki oliwy lub oleju i umieśćcie na niej pokrojoną paprykę oraz cebulę. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i smażcie aż do miękkości warzyw. Po kilku minutach na patelni umieśćcie również ocet balsamiczny, cukier oraz wino. Składniki dokładnie wymieszajcie i smażcie jeszcze przez kolejne 2 minuty. W tym czasie umyjcie i posiekajcie bazylię. Tak przygotowane zioła dodajcie do powstającej potrawy. Plastry schabu umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie połóżcie na desce, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie tłuczkiem.  Tak przygotowane mięso natrzyjcie z obu stron tymiankiem i solą czosnkową. Na czystej patelni rozgrzejcie olej lub oliwę z oliwek i umieśćcie na niej przyprawione mięso. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Tak przygotowane schabowe ułóżcie na talerzu w kolejności – kotlet, farsz z papryki i cebuli, kotlet. Gotowe!  Źródło: gotujmy

kwaśnica przepis
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Tym daniem zajadają się wszyscy górale. Genialnie rozgrzewa w chłodne dni
Do Zakopanego na kwaśnicę przyjeżdżają ludzie z całej Polski. Podobno nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w górach. Ta zupa to idealny sposób na ogrzanie organizmu po wielogodzinnym pobycie na mrozie. Okazuje się jednak, że przysmak z łatwością można przyrządzić samodzielnie w domu.

Kiszona kapusta, żeberka i kiełbasa – jak tu nie kochać kwaśnicy! W górach serwuje się ją w niemal każdej restauracji czy swojskiej gospodzie. Na szczęście po ten przysmak nie musicie jechać wiele kilometrów. Receptura na jego przyrządzenie jest dziecinnie prosta, z łatwością sami zrobicie go we własnej kuchni! Przepis na góralską kwaśnicę Składniki 1 kilogram kiszonej kapusty 500 gramów wędzonych żeberek baranich 300 gramów kiełbasy 1 cebulę 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków Olej Przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Kapustę kiszoną umieśćcie w dużym garnku i zalejcie zimną wodą. Całość zagotujcie, odcedźcie i ponownie zalejcie wodą. Żeberka umyjcie i podzielcie na mniejsze części. Tak przygotowane umieśćcie w garnku z kapustą. Czosnek obierzcie i posiekajcie lub przeciśnijcie przez praskę wprost do kapusty. Do wywaru dodajcie również sól, pieprz, liście laurowe i ziela angielskie. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości żeberek. Kiełbasę pokrójcie w kostkę lub plasterki i również dodajcie do powstającej kwaśnicy (jeśli lubicie możecie również dodać ją w całości). Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju. Tak przygotowaną umieśćcie w garnku z kapustą. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w czystym naczyniu. Kiedy staną się wystarczająco miękkie, przełóżcie je do garnka z kwaśnicą.  Gotowe! Źródło: gotujmy.pl