
Znamy sposób na chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku frytki. Sekret tkwi w...
Podawane w restauracjach typu fast-food frytki nie mogą się równać do tych przyrządzonych samodzielnie w domu! Świeże ziemniaki wiadomego pochodzenia to w końcu nie to samo co wrzucona na gorący olej mrożonka. Ich przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje nie więcej niż 30 minut. Wystarczą trzy składniki, żeby wszystko wyszło idealnie!
Przepis na domowe frytki
Będziesz potrzebować
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka cukru
- Olej do smażenia
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz i pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie pokrój je tak, aby powstały symetryczne słupki. Całość umieść w misce z zimną wodą, która oczyści je ze skrobi uwolnionej podczas krojenia.
- Z miski z ziemniakami wylej wodę, a następnie zalej pokrojone warzywa wrzątkiem i dodaj cukier. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 12 minut. To sprawi, że ziemniaki nabiorą wyższej temperatury, a cukier wniknie w ich struktury oraz nada miękkości i chrupkości.
- Po upływie tego czasu ponownie odcedź ziemniaki z wody, a następnie wyłóż je na kawałek ręcznika papierowego i delikatnie osusz.
- W frytkownicy lub dużym garnku rozgrzej olej do ok. 150 st. C, a następnie umieszczaj w nim frytki porcjami. Ważne jest, by nie wrzucić wszystkich naraz, wtedy istnieje ryzyko, że nie zrobią się tak jak powinny.
- Ziemniaki smaż do momentu aż nie wypłyną na powierzchnię. Kiedy już to się stanie należy je wyciągnąć i przełożyć do naczynia, w którym będą mogły się nieco ostudzić.
- Po kilku minutach wyjęte wcześniej z oleju frytki ponownie zanurz w tłuszczu i tym razem smaży aż do uzyskania ładnego, złotego koloru.
- Tak przygotowane frytki umieść na ręczniku papierowym i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe!
Tak przygotowane domowe frytki najlepiej smakują z burgerem, żeberkami lub soczystym stekiem. Serwuj je z własnoręcznie zrobionym majonezem lub ketchupem!