Frytki
matthiasboeckel/pixabay.com
Przepisy

Znamy sposób na chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku frytki. Sekret tkwi w...

Przyrządzenie smażonych w oleju ziemniaków to na pierwszy rzut oka nic skomplikowanego. Jednak sami przyznacie, że frytki frytkom nierówne. Aby były idealnie chrupiące z zewnątrz i niesamowicie miękkie w środku należy do nich dodać… cukier!
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Podawane w restauracjach typu fast-food frytki nie mogą się równać do tych przyrządzonych samodzielnie w domu! Świeże ziemniaki wiadomego pochodzenia to w końcu nie to samo co wrzucona na gorący olej mrożonka. Ich przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje nie więcej niż 30 minut. Wystarczą trzy składniki, żeby wszystko wyszło idealnie!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na domowe frytki

Będziesz potrzebować

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka cukru
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz i pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie pokrój je tak, aby powstały symetryczne słupki. Całość umieść w misce z zimną wodą, która oczyści je ze skrobi uwolnionej podczas krojenia.
  2. Z miski z ziemniakami wylej wodę, a następnie zalej pokrojone warzywa wrzątkiem i dodaj cukier. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 12 minut. To sprawi, że ziemniaki nabiorą wyższej temperatury, a cukier wniknie w ich struktury oraz nada miękkości i chrupkości.
  3. Po upływie tego czasu ponownie odcedź ziemniaki z wody, a następnie wyłóż je na kawałek ręcznika papierowego i delikatnie osusz.
  4. W frytkownicy lub dużym garnku rozgrzej olej do ok. 150 st. C, a następnie umieszczaj w nim frytki porcjami. Ważne jest, by nie wrzucić wszystkich naraz, wtedy istnieje ryzyko, że nie zrobią się tak jak powinny.
  5. Ziemniaki smaż do momentu aż nie wypłyną na powierzchnię. Kiedy już to się stanie należy je wyciągnąć i przełożyć do naczynia, w którym będą mogły się nieco ostudzić.
  6. Po kilku minutach wyjęte wcześniej z oleju frytki ponownie zanurz w tłuszczu i tym razem smaży aż do uzyskania ładnego, złotego koloru.
  7. Tak przygotowane frytki umieść na ręczniku papierowym i odsącz z nadmiaru tłuszczu.

Gotowe!

Tak przygotowane domowe frytki najlepiej smakują z burgerem, żeberkami lub soczystym stekiem. Serwuj je z własnoręcznie zrobionym majonezem lub ketchupem!

Komentarze