Zupa po węgiersku swoje rozgrzewające właściwości zawdzięcza między innymi przyprawom, ale również dodatkowi papryczki chili. Jej smak jest bardzo wyrazisty, ale nie przesadzony. Z pewnością polubią ją również ci, którzy na co dzień stronią od pikantnych dań.
Przepis na rozgrzewającą zupę po węgiersku
Będziesz potrzebować
- 500 gramów mięsa wołowego na gulasz
- 2 litry rosołu
- 300 gramów pieczarek
- 3 ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 1 mała papryczka chili
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Olej do smażenia
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, imbir w proszku, ziele angielskie, liście laurowe
Przygotowanie
- Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój w kostkę.
- W małej miseczce umieść łyżeczkę pieprzu, soli, ostrej i słodkiej papryki, a następnie wymieszaj.
- W tak przygotowanej mieszance przypraw obtocz pokrojoną w kostkę wołowinę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i umieść na niej przyprawione mięso. Smaż je przez ok. 3 minuty, a następnie przełóż do dużego garnka.
- Cebule obierz i pokrój w niewielką kosteczkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Oba składniki umieść na patelni, na której wcześniej smażyło się mięso i zeszklij.
- Tak przygotowaną cebulę i czosnek umieść w garnku z mięsem i dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zalej gorącym bulionem i duś pod pokrywką przez ok. 50 minut.
- W tym czasie zajmij się warzywami. Ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę (przed dodaniem do zupy możesz je lekko podgotować w osobnym garnku).
- Paprykę umyj, usuń z niej pestki i gniazda nasienne, pokrój w kostkę i podsmaż przez chwilę na patelni, na której wcześniej smażyłaś mięso i cebulę.
- Pokrojoną paprykę, ziemniaki oraz papryczkę chili w całości dodaj do garnka, w którym dusi się mięso.
- Po ok. 20 minutach do zupy dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec dopraw do smaku mielonym imbirem, solą i pieprzem.
Gotowe!