zupa po węgiersku przepis
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Przepisy

Zmarzliście? Talerz tej smacznej i pożywnej zupy z pewnością was rozgrzeje

W jesienno-zimowe, chłodne popołudnia nie ma nic lepszego od ostrej zupy po węgiersku. Ta, choć znacznie odbiega od tradycyjnie przyrządzanych dań, z pewnością od raz rozgrzeje niejednego zmarzlucha.
Weronika Kępa
listopad 30, 2020

Zupa po węgiersku swoje rozgrzewające właściwości zawdzięcza między innymi przyprawom, ale również dodatkowi papryczki chili. Jej smak jest bardzo wyrazisty, ale nie przesadzony. Z pewnością polubią ją również ci, którzy na co dzień stronią od pikantnych dań.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na rozgrzewającą zupę po węgiersku

Będziesz potrzebować 

  • 500 gramów mięsa wołowego na gulasz
  • 2 litry rosołu
  • 300 gramów pieczarek
  • 3 ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, imbir w proszku, ziele angielskie, liście laurowe

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój w kostkę.
  2. W małej miseczce umieść łyżeczkę pieprzu, soli, ostrej i słodkiej papryki, a następnie wymieszaj.
  3. W tak przygotowanej mieszance przypraw obtocz pokrojoną w kostkę wołowinę.
  4. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i umieść na niej przyprawione mięso. Smaż je przez ok. 3 minuty, a następnie przełóż do dużego garnka. 
  5. Cebule obierz i pokrój w niewielką kosteczkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Oba składniki umieść na patelni, na której wcześniej smażyło się mięso i zeszklij.
  6. Tak przygotowaną cebulę i czosnek umieść w garnku z mięsem i dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zalej gorącym bulionem i duś pod pokrywką przez ok. 50 minut.
  7. W tym czasie zajmij się warzywami. Ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę (przed dodaniem do zupy możesz je lekko podgotować w osobnym garnku).
  8. Paprykę umyj, usuń z niej pestki i gniazda nasienne, pokrój w kostkę i podsmaż przez chwilę na patelni, na której wcześniej smażyłaś mięso i cebulę.
  9. Pokrojoną paprykę, ziemniaki oraz papryczkę chili w całości dodaj do garnka, w którym dusi się mięso.
  10. Po ok. 20 minutach do zupy dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego i dokładnie wymieszaj.
  11. Na koniec dopraw do smaku mielonym imbirem, solą i pieprzem. 

Gotowe!

Komentarze
mięso duszone w coca coli i keczupie przepis
Adobe Stock
Newsy Uduś mięso w coca-coli i keczupie, a jego smak przejdzie najśmielsze oczekiwania
Kotlety schabowe z sosem z coca-coli i keczupu zdecydowanie nie należy do często spotykanych połączeń. Choć na pierwszy rzut oka danie może wydawać się nieco dziwne, jego smak na pewno cię nie zawiedzie. Twoje kubki smakowe oszaleją ze szczęścia!
Weronika Kępa
listopad 30, 2020

Schab nie zawsze musi lądować w jajku i mące. To połączenie jest już przecież dobrze znane i szczerze mówiąc, niekiedy nudne. Kotlety duszone w sosie z coca-coli i keczupu to dopiero bomba! Koniecznie musisz ich spróbować! Przepis na schab w coca-coli i keczupie Będziesz potrzebować 400 gramów schabu wieprzowego (najlepiej od razu kup mięso w plastrach, jeśli nie masz takiej możliwości kup je w całości i podziel na kawałki o grubości ok. 2 cm) 1 szklanka keczupu (ostrego lub łagodnego) 1 szklanka coca-coli Olej do smażenia Przyprawy: pieprz, sól Przygotowanie Mięso dokładnie umyj. Jeśli jest w jednym kawałku podziel je na części o grubości ok. 2 centymetrów.  Plastry schabu przykryj kawałkiem foli spożywczej i lekko rozbij specjalnym tłuczkiem (nie muszą być bardzo cienkie, wystarczy kilka uderzeń). Tak przygotowane mięso natrzyj solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, a następnie umieść na niej mięso.  Schab smaż na dużym ogniu, przez ok. 2 minut na każdej ze stron (aż do zarumienienia). W średniej wielkości misce umieść szklankę coca-coli i keczupu, a następnie zmieszaj ze sobą składniki.  Tak przygotowaną miksturę dodaj do smażącego się mięsa. Całość przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu przez ok. 15 minut (jeśli po upływie tego czasu schab będzie wciąż surowy pozostaw go na patelni jeszcze przez kilka minut). Podczas smażenia sos przygotowany z mieszanki keczupu i coca-coli powinien ładnie się zredukować. Jeśli jednak tak się nie stanie należy wyjąć z niego mięso i smażyć go bez pokrywki przez kilka minut. Wtedy woda będzie miała szansę wyparować i mikstura na pewno zgęstnieje.  Tak przygotowane kotlety wyłóż na talerz i polej sosem.  Gotowe!

Przeczytaj