Zupa po węgiersku swoje rozgrzewające właściwości zawdzięcza między innymi przyprawom, ale również dodatkowi papryczki chili. Jej smak jest bardzo wyrazisty, ale nie przesadzony. Z pewnością polubią ją również ci, którzy na co dzień stronią od pikantnych dań.

Przepis na rozgrzewającą zupę po węgiersku

Będziesz potrzebować 

  • 500 gramów mięsa wołowego na gulasz
  • 2 litry rosołu
  • 300 gramów pieczarek
  • 3 ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, imbir w proszku, ziele angielskie, liście laurowe

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój w kostkę.
  2. W małej miseczce umieść łyżeczkę pieprzu, soli, ostrej i słodkiej papryki, a następnie wymieszaj.
  3. W tak przygotowanej mieszance przypraw obtocz pokrojoną w kostkę wołowinę.
  4. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i umieść na niej przyprawione mięso. Smaż je przez ok. 3 minuty, a następnie przełóż do dużego garnka. 
  5. Cebule obierz i pokrój w niewielką kosteczkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Oba składniki umieść na patelni, na której wcześniej smażyło się mięso i zeszklij.
  6. Tak przygotowaną cebulę i czosnek umieść w garnku z mięsem i dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zalej gorącym bulionem i duś pod pokrywką przez ok. 50 minut.
  7. W tym czasie zajmij się warzywami. Ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę (przed dodaniem do zupy możesz je lekko podgotować w osobnym garnku).
  8. Paprykę umyj, usuń z niej pestki i gniazda nasienne, pokrój w kostkę i podsmaż przez chwilę na patelni, na której wcześniej smażyłaś mięso i cebulę.
  9. Pokrojoną paprykę, ziemniaki oraz papryczkę chili w całości dodaj do garnka, w którym dusi się mięso.
  10. Po ok. 20 minutach do zupy dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego i dokładnie wymieszaj.
  11. Na koniec dopraw do smaku mielonym imbirem, solą i pieprzem. 

Gotowe!