Zupa krem, zupa krem z czosnku
Babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy

Zapomnij o infekcjach. Wypróbuj rozgrzewającej zupy z naturalnym antybiotykiem

Jesień to czas infekcji. Ta pora roku to też okres, w którym chętniej jemy rozgrzewające i pożywne zupy. Czas połączyć te dwa fakty i ugotować zdrową i smaczną zupę krem z czosnku.

Zupy krem to idealne rozwiązanie dla gospodyń domowych. Po pierwsze są zwykle bardzo smaczne i pożywne. Po drugie zawsze smakują domownikom – nawet tym najbardziej marudnym. Dzieci lubią aksamitne zupy, szczególnie gdy podamy je im razem z chrupiącymi grzankami.

Na naszych stołach często można zobaczyć zupy krem z dyni, cebuli, czy z brokułu. Do tych smaków jesteśmy przyzwyczajeni i od dawna je lubimy. A co powiecie na krem z czosnku? Brzmi odważnie? Spokojnie, podczas gotowania ostrość tego warzywa zostanie nieco przytłumiona.

Zupa krem z czosnku dobrze smakuje. Ale oprócz tego spośród innych zup tego typu wyróżnia się niezwykłymi walorami prozdrowotnymi. Rozgrzani talerzem tego wyśmienitego dania możemy śmiało wchodzić w ciężki infekcyjny okres jesienno-zimowy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 10 ząbków czosnku
  • Marchew, seler, pietruszka i kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego z mięsem na bulion
  • 2 duże cebule (jednej użyjemy do ugotowania bulionu)
  • Łyżka masła
  • Sól i pieprz
  • 3-4 ziemniaki
  • Gałka muszkatołowa
  • Chleb na grzanki lub inne pieczywo np. pita lub lawasz. 
  • Małe opakowanie śmietany do zup 18%
  • Opakowanie serka topionego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Gotujemy tradycyjny wywar z warzyw i mięsa.
  • Czosnek obieramy i ścieramy w maszynce, po czym dodajemy go do zupy.
  • Dorzucamy do środka drobno pokrojone ziemniaki.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Gdy ziemniaki zmiękną , zagęszczamy naszą zupę śmietaną i serkiem.
  • Miksujemy całość blenderem na gładki krem.
  • Przygotowujemy na patelni grzanki.
  • Zupę dekorujemy kleksem śmietany i świeżym bądź mrożonym ziołem (np. pietruszka) i podajemy z grzankami na górze. Ewentualnie możemy podać zupę z innym białym pieczywem: np. z pitą bądź z lawaszem.

Źródło: kuchnia.wp.pl

justyna żyła zupa krem
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Justyna Żyła z wczorajszego rosołu zamiast pomidorowej gotuje coś innego. Ta zupa jest o niebo lepsza
Z rosołu można przygotować nie tylko zupę pomidorową, o czym przekonuje Justyna Żyła. Celebrytka pokazuje idealny patent na zużycie bulionu pozostałego bulionu z obiadu.

Rosół to najpopularniejsza zupa w Polsce. Gości na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Zazwyczaj kolejnego dnia, większość osób z wywaru przygotowuje pomidorówkę. Justyna Żyła proponuje inny pomysł na wykorzystanie pozostałego rosołu, gdyż na jego bazie przygotowuje pyszny i szybki krem z białych warzyw. Co można zrobić z rosołu? Wywar warzywno- mięsny sam w sobie stanowi idealną potrawę, jednak może być również wykorzystywany jako baza bądź dodatek do innych dań. Świetnie się sprawdza jako podstawa wielu zup, przykładowo pomidorowej. Niektórzy pozostały rosół dodają do przyrządzanego risotto. Bulion to również idealna baza do zup krem. Zamiast używać gotowych wywarów, kostki bulionowej czy przyrządzać dodatkowy wywar, spokojnie można wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu. Zupa krem z warzyw Justyny Żyły Takie danie to świetna alternatywa obiadu. Sprawdzi się szczególnie dla dzieci, które nie przepadają za pływającymi w zupie warzywami. Idealnie zmiksowany krem to również dobra opcja na wszelkiego rodzaju uroczystości. Goście nie mają problemu ze zjedzeniem makaronu, a krem z dodatkiem grzanek jest nowocześniejszą formą podania pierwszego dania. Poza tym jest szybki w przygotowaniu, dzięki wykorzystaniu pozostałego rosołu z innego dnia.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Przepis na zupę krem z białych warzyw Składniki: ½ główki kalafiora biała część pora 2 cebule 6 ziemniaków ¼ korzenia...

zupa pomidorowa
Gotujmy.pl
Newsy
Ta zupa pomidorowa to rewelacja. Dodajcie ten sekretny składnik, a każdy poprosi was o przepis
Za oknem zima i mróz, a wy marzycie o sycącej zupie pełnej bogatego smaku i aromatu? Przygotujcie tę wspaniałą pomidorową z pewnym bardzo nieoczekiwanym dodatkiem. Domyślacie się już o czym mowa?

Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej ulubionych zup Polaków. Jedni lubią jeść ją z ryżem, drudzy z makaronem – jeszcze inni wolą, gdy jest gęsta niczym krem i nie ma w sobie żadnych dodatków. Podstawą dobrej zupy pomidorowej są oczywiście dwie rzeczy: dobry bulion i dobrej jakości pomidory, najlepiej podsmażone wcześniej na maśle, ale możemy równie dobrze przygotować taką zupę na bazie przecieru z pomidorów i koncentratu. Co powiecie na zupę pomidorową z dodatkiem... soku z pomarańczy? Składniki: 4-5 litrów wody 2 skrzydełka z kurczaka 2 duże marchewki Pomarańcza 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 pietruszka 1 cebula ząbek czosnku 6 ziemniaków 500g przecieru pomidorowego, 250g makaronu łazanki pół łyżeczki imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki po łyżeczce tymianku, bazylii, oregano i ziół prowansalskich 1 łyżka śmietany Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełka i ziele z liściem laurowym. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę i dodajemy do garnka, po czym gotujemy. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni i wrzucamy do zupy. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i dodajemy do garnka. Zupę gotujemy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy makaron i przecier pomidorowy. Dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Gotujemy ok 15 minut. Na koniec przyprawiamy i jeszcze przez chwilę gotujemy.  Zabielamy zupę śmietaną. Smacznego!

Zupa serowo pieczarkowa wg. Tomasza Strzelczyka. Ten ser będzie najlepszy do zupy
Adobe Stock, Instagram / Tomasz Strzelczyk Oddasz fartucha
Newsy
Zupa serowo-pieczarkowa wg Tomasza Strzelczyka. Kucharz zdradził, który ser będzie do niej najlepszy
Proste składniki, nieskomplikowana receptura. Autor kanału „Oddasz Fartucha” prezentuje ciekawy pomysł na zupę serową.

Zupa serowa jest obecna w wielu kuchniach świata. W każdej pojawiała się w nieco innej odsłonie. Jest podawana z grzankami, makaronem, a nawet kluskami lanymi. W samej Europie odmian tej potrawy jest dużo: od niemieckiej zupy piwnej, po szwajcarskie fondue. Dzisiejsza nasza propozycja, czyli zupa autorstwa Tomasza Strzelczyka to przykład jeszcze innego podejścia. Od większości zup serowym różni się konsystencją i składnikami. Spróbujcie serowej w nowym wydaniu. Zupa serowo – pieczarkowa Tomasza Strzelczyka Zupa serowa Tomasza Strzelczyka, uczestnika IV edycji programu „Masterchef”, a obecnie autora profilu „Oddasz Fartucha” nie jest typowa. Przede wszystkim nie jest zupą o gęstej kremowej konsystencji, tylko bulionem z warzywami zagęszczonym grzankami. Ser użyty przez kucharza do dania to 300 g zwykłego serka topionego. Taki ser nie zagęści aż tak szczególnie zupy, ale nada jej doskonałego, serowego aromatu. Kurczak, warzywa, ziemniaki i pieczarki pływające w zupie to z kolei dodatkowa tekstura obecna w bulionie. Przepis na zupę serowo-pieczarkową Tomasza Strzelczyka Składniki: 2 l wody 3 ziemniaki 1 cebula 300 g topionego serka 2 marchewki 1 kawałek selera 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 400 g pieczarek Gałka muszkatołowa Sól, pieprz do smaku 2 piersi z kurczaka Gałązka świeżego tymianku Kawałek białego chleba Przygotowanie: Do zimnej wody wrzućcie piersi z kurczaka. Dołóżcie 1 marchewkę pokrojoną w słupki, pietruszkę, selera i cebulę. Przykryjcie i gotujcie około 25 minut. Gdy zupa się gotuje, pokrójcie drugą marchew, ziemniaki, pieczarki i czosnek. Nad blachą do pieczenia pokruszcie duże kawałki chleba, dodajcie oliwę, sprószcie solą i wstawcie do pieca nagrzanego do 200 st. Celsjusza, od czasu...

Przepis na zupę krem z pomidorów z grzankami. Lekka i pełna smaku
Gotujmy.pl/pysiek
Newsy
Przepis na zupę krem z pomidorów z grzankami. Lekka i pełna smaku
Kremowa zupa pomidorowa to doskonały danie na lekki obiad. Wspaniale syci i nie jest bardzo kaloryczna. Sprawdź nasz przepis na prosty i pyszny krem z pomidorów z grzankami.

Krem z pomidorów to ciekawa alternatywa dla zupy pomidorowej, która obok rosołu czy ogórkowej jest jedną z ulubionych zup Polaków. Pomidorową podaje się niemal w każdym domu, często bazując na rosole z dnia poprzedniego . Najczęściej podawana z ryżem lub makaronem stanowi przysmak nie tylko dorosłych, ale i dzieci. Jeśli znudziła się wam klasyczna zupa pomidorowa , koniecznie spróbujcie kremu z pomidorów. Jego smak jest nieco inny i dodaje się do niego inne dodatki niż zazwyczaj. Przepis na zupę krem z pomidorów z grzankami Składniki 2 puszki pomidorów w całości lub w kawałkach 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka masła 4 listki bazylii 3 gałązki tymianku lub Sól i pieprz Siekana bazylia albo natka pietruszki 4 kromki chleba tostowego 4 plastry żółtego sera Przygotowanie kremu z pomidorów i grzanek Cebulę i czosnek obierzcie z łupin i drobno posiekajcie. Na patelni lub w garnku rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę z czosnkiem. Podsmażoną cebulę z czosnkiem dodajcie do pomidorów i dokładnie zblendujcie. W dużym garnku rozpuśćcie masło, dodajcie zmiksowane pomidory oraz przyprawy lub świeże zioła: bazylię, tymianek oraz sól i pieprz. Całość zalejcie bulionem i wymieszajcie. Przykryjcie pokrywką i gotujcie przez 10 minut, a następnie zdejmijcie pokrywkę i odparujcie trochę płynu. W piekarniku lub tosterze zróbcie tosty z chleba tostowego oraz żółtego sera. Jeśli wybierzecie piekarnik, rozgrzejcie go do 200 stopni. Tosty pokrójcie w drobne kwadraty na jeden kęs i posypcie nimi zupę. Całość udekorujcie posiekaną bazylią albo natką pietruszki. Z czym podawać zupę krem z pomidorów? Doskonale smakuje solo albo...