Zupy krem to idealne rozwiązanie dla gospodyń domowych. Po pierwsze są zwykle bardzo smaczne i pożywne. Po drugie zawsze smakują domownikom – nawet tym najbardziej marudnym. Dzieci lubią aksamitne zupy, szczególnie gdy podamy je im razem z chrupiącymi grzankami.

Na naszych stołach często można zobaczyć zupy krem z dyni, cebuli, czy z brokułu. Do tych smaków jesteśmy przyzwyczajeni i od dawna je lubimy. A co powiecie na krem z czosnku? Brzmi odważnie? Spokojnie, podczas gotowania ostrość tego warzywa zostanie nieco przytłumiona.

Zupa krem z czosnku dobrze smakuje. Ale oprócz tego spośród innych zup tego typu wyróżnia się niezwykłymi walorami prozdrowotnymi. Rozgrzani talerzem tego wyśmienitego dania możemy śmiało wchodzić w ciężki infekcyjny okres jesienno-zimowy!

Składniki:

  • 10 ząbków czosnku
  • Marchew, seler, pietruszka i kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego z mięsem na bulion
  • 2 duże cebule (jednej użyjemy do ugotowania bulionu)
  • Łyżka masła
  • Sól i pieprz
  • 3-4 ziemniaki
  • Gałka muszkatołowa
  • Chleb na grzanki lub inne pieczywo np. pita lub lawasz. 
  • Małe opakowanie śmietany do zup 18%
  • Opakowanie serka topionego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Gotujemy tradycyjny wywar z warzyw i mięsa.
  • Czosnek obieramy i ścieramy w maszynce, po czym dodajemy go do zupy.
  • Dorzucamy do środka drobno pokrojone ziemniaki.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Gdy ziemniaki zmiękną , zagęszczamy naszą zupę śmietaną i serkiem.
  • Miksujemy całość blenderem na gładki krem.
  • Przygotowujemy na patelni grzanki.
  • Zupę dekorujemy kleksem śmietany i świeżym bądź mrożonym ziołem (np. pietruszka) i podajemy z grzankami na górze. Ewentualnie możemy podać zupę z innym białym pieczywem: np. z pitą bądź z lawaszem.

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zobacz także: