muffinki wytrawne
Gotujmy.pl/migotka28
Przepisy

Wytrawne muffinki z makaronem idealne na śniadanie. Przepis palce lizać! 

Pyszne i niezwykle sycące muffinki to doskonała propozycja na śniadanie. Upieczenie ich zajmuje tylko 20 minut! 
Magda Borucińska
listopad 21, 2020

Znudziły ci się tradycyjne kanapki z wędliną, serem i pomidorem? Na widok owsianki twoja rodzina zaczyna kręcić nosem? Zaskocz wszystkich podając te oryginalne muffiny, które będą ciekawym urozmaiceniem codziennych śniadań

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Jak wykorzystać resztki z lodówki? 

Takim śniadaniem nie tylko podbijesz serca domowników. To także świetny sposób na to, by nie marnować jedzenia. Pamiętaj o tym przepisie, gdy zostanie ci nadmiar makaronu z obiadu albo warzywa zaczynają więdnąć. 

Aby zrobić bardziej sycącą wersję wystarczy, że dodasz na wierzch każdej babeczki jajko. Pamiętaj, że jajka są bardzo bogate w substancje odżywcze i zawierają witaminy takie jak A, D, E, K, minerały oraz są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Doskonałym urozmaiceniem będzie również plasterek waszego ulubionego sera, który pod wpływem temperatury roztopi się i stanie się przyjemnie chrupiący. 

Przepis na Makaronowe muffiny śniadaniowe 

Aby je zrobić potrzebujecie: 

  • 700g ugotowanego cienkiego makaronu 
  • czerwona papryka 
  • 100g żółtego sera 
  • 6 łyżek śmietany 
  • 3 jajka 
  • 2 łyżki posiekanej natki 
  • jajka lub ser na wierzch 
  • sól i pieprz 
  • masło do posmarowania formy 

Przygotowanie 

W tym przepisie najlepiej sprawdzi się cienki makaron np. w formie klasycznych nitek do zupy. Rozdrabniamy go na mniejsze kawałki za pomocą noża lub nożyczek, dzięki temu łatwiej wymieszacie go z pozostałymi składnikami. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną natkę oraz starty ser. Dokładnie mieszamy. 

W oddzielnej misce mieszamy dokładnie śmietankę wraz z 3 jajkami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie inne przyprawy to dobry moment, aby je dodać. Doskonale sprawdzą się zioła np. prowansalskie albo szczypta ostrej papryki. Następnie wszystko wlewamy do mieszanki makaronowo-warzywnej i jeszcze raz mieszamy. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 280 stopni. 

Najlepiej sprawdzi się forma na większe muffinki, każde zagłębienie należy posmarować dokładnie masłem, a następnie przełożyć do nich masę. Na wierzch można wbić jajko (w babeczce warto zrobić małe zagłębienie na żółtko) lub położyć plasterek żółtego sera.  

Nasze wytrawne muffinki należy zapiekać w piekarniku przez około 20 minut, aż do ścięcia jajka lub roztopienia się sera. Można podawać je same, z keczupem lub innym ulubionym sosem. Smacznego! 

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Niezdrowe śniadania
Adobe Stock
Zdrowie Najgorsze możliwe typy śniadań! Numer trzy jest uwielbiany przez Polaków! Mają za nic zdrowie?
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinien być syty, bogaty w wartości odżywcze i zdrowy. Okazuje się jednak, że produkty, które najczęściej wybieramy na pierwszy posiłek często nie mają zbyt wiele wspólnego ze zdrowiem.
Weronika Kępa
listopad 09, 2020

Śniadanie to posiłek, na który zazwyczaj w ciągu tygodnia nie mamy zbyt wiele czasu, a nawet ochoty. Dlatego rano najczęściej wyciągamy z lodówki cokolwiek, co zaspokoi nasz głód na co najmniej kilka następnych godzin. Okazuje się jednak, że nasze ulubione szybkie śniadanie nie zawsze jest zdrowe. Wręcz przeciwnie. Jest bogate w chemikalia i ogromną ilość cukru! 1. Tosty Chrupiące tosty to dla wielu osób idealne śniadanie, bez którego nie wyobrażają sobie poranka. Najczęściej spotykamy je w towarzystwie rozmaitych słodkich smarowideł, na przykład dżemu, ale też margaryny. Ta, w przeciwieństwie do dobrej jakości masła, zawiera najgorszego rodzaju tłuszcze, które mogą przyczynić się do rozwoju wielu groźnych dla życia chorób! Mało wartościowy okazuje się również sam chleb do tostów, po którym szybko będziesz znowu głodny! 2. Płatki śniadaniowe Czekoladowe, miodowe, karmelowe, truskawkowe – do wyboru do koloru. Ich producenci kuszą opakowaniami i zdrowo brzmiącymi sloganami. Tymczasem niewinnie wyglądające płatki w rzeczywistości mają w składzie ogromną ilość chemikaliów i cukru . Istnieje ryzyko, że po ich regularnym spożywaniu zaczniemy świecić jak tablica Mendelejewa! 3. Naleśniki Pyszne, chrupiące i puszyste zarazem naleśniki to śniadaniowe marzenie. Wiele osób jada je regularnie. Skład samych naleśników wydaje się przecież brzmieć sensownie. W czym więc tkwi problem? W mące ! Mąka pszenna jadana zbyt często i w dużych ilościach może prowadzić do różnych powikłań zdrowotnych , na przykład otyłości, ale również wywołać odporność na insulinę. 4. Soki Czym byłoby śniadanie bez owocowego soku! Pamiętaj jednak, że każdy sok, nawet ten składający się w 100 proc. z owoców, zawiera ogromne ilości...

Przeczytaj