Znudziły ci się tradycyjne kanapki z wędliną, serem i pomidorem? Na widok owsianki twoja rodzina zaczyna kręcić nosem? Zaskocz wszystkich podając te oryginalne muffiny, które będą ciekawym urozmaiceniem codziennych śniadań.
Jak wykorzystać resztki z lodówki?
Takim śniadaniem nie tylko podbijesz serca domowników. To także świetny sposób na to, by nie marnować jedzenia. Pamiętaj o tym przepisie, gdy zostanie ci nadmiar makaronu z obiadu albo warzywa zaczynają więdnąć.
Aby zrobić bardziej sycącą wersję wystarczy, że dodasz na wierzch każdej babeczki jajko. Pamiętaj, że jajka są bardzo bogate w substancje odżywcze i zawierają witaminy takie jak A, D, E, K, minerały oraz są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Doskonałym urozmaiceniem będzie również plasterek waszego ulubionego sera, który pod wpływem temperatury roztopi się i stanie się przyjemnie chrupiący.
Przepis na Makaronowe muffiny śniadaniowe
Aby je zrobić potrzebujecie:
Zobacz także:
- 700g ugotowanego cienkiego makaronu
- czerwona papryka
- 100g żółtego sera
- 6 łyżek śmietany
- 3 jajka
- 2 łyżki posiekanej natki
- jajka lub ser na wierzch
- sól i pieprz
- masło do posmarowania formy
Przygotowanie
W tym przepisie najlepiej sprawdzi się cienki makaron np. w formie klasycznych nitek do zupy. Rozdrabniamy go na mniejsze kawałki za pomocą noża lub nożyczek, dzięki temu łatwiej wymieszacie go z pozostałymi składnikami. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną natkę oraz starty ser. Dokładnie mieszamy.
W oddzielnej misce mieszamy dokładnie śmietankę wraz z 3 jajkami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie inne przyprawy to dobry moment, aby je dodać. Doskonale sprawdzą się zioła np. prowansalskie albo szczypta ostrej papryki. Następnie wszystko wlewamy do mieszanki makaronowo-warzywnej i jeszcze raz mieszamy. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 280 stopni.
Najlepiej sprawdzi się forma na większe muffinki, każde zagłębienie należy posmarować dokładnie masłem, a następnie przełożyć do nich masę. Na wierzch można wbić jajko (w babeczce warto zrobić małe zagłębienie na żółtko) lub położyć plasterek żółtego sera.
Nasze wytrawne muffinki należy zapiekać w piekarniku przez około 20 minut, aż do ścięcia jajka lub roztopienia się sera. Można podawać je same, z keczupem lub innym ulubionym sosem. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl