muffinki wytrawne
Gotujmy.pl/migotka28
Przepisy

Wytrawne muffinki z makaronem idealne na śniadanie. Przepis palce lizać! 

Pyszne i niezwykle sycące muffinki to doskonała propozycja na śniadanie. Upieczenie ich zajmuje tylko 20 minut! 
Magda Borucińska
listopad 21, 2020

Znudziły ci się tradycyjne kanapki z wędliną, serem i pomidorem? Na widok owsianki twoja rodzina zaczyna kręcić nosem? Zaskocz wszystkich podając te oryginalne muffiny, które będą ciekawym urozmaiceniem codziennych śniadań

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wykorzystać resztki z lodówki? 

Takim śniadaniem nie tylko podbijesz serca domowników. To także świetny sposób na to, by nie marnować jedzenia. Pamiętaj o tym przepisie, gdy zostanie ci nadmiar makaronu z obiadu albo warzywa zaczynają więdnąć. 

Aby zrobić bardziej sycącą wersję wystarczy, że dodasz na wierzch każdej babeczki jajko. Pamiętaj, że jajka są bardzo bogate w substancje odżywcze i zawierają witaminy takie jak A, D, E, K, minerały oraz są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Doskonałym urozmaiceniem będzie również plasterek waszego ulubionego sera, który pod wpływem temperatury roztopi się i stanie się przyjemnie chrupiący. 

Przepis na Makaronowe muffiny śniadaniowe 

Aby je zrobić potrzebujecie: 

  • 700g ugotowanego cienkiego makaronu 
  • czerwona papryka 
  • 100g żółtego sera 
  • 6 łyżek śmietany 
  • 3 jajka 
  • 2 łyżki posiekanej natki 
  • jajka lub ser na wierzch 
  • sól i pieprz 
  • masło do posmarowania formy 

Przygotowanie 

W tym przepisie najlepiej sprawdzi się cienki makaron np. w formie klasycznych nitek do zupy. Rozdrabniamy go na mniejsze kawałki za pomocą noża lub nożyczek, dzięki temu łatwiej wymieszacie go z pozostałymi składnikami. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną natkę oraz starty ser. Dokładnie mieszamy. 

W oddzielnej misce mieszamy dokładnie śmietankę wraz z 3 jajkami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie inne przyprawy to dobry moment, aby je dodać. Doskonale sprawdzą się zioła np. prowansalskie albo szczypta ostrej papryki. Następnie wszystko wlewamy do mieszanki makaronowo-warzywnej i jeszcze raz mieszamy. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 280 stopni. 

Najlepiej sprawdzi się forma na większe muffinki, każde zagłębienie należy posmarować dokładnie masłem, a następnie przełożyć do nich masę. Na wierzch można wbić jajko (w babeczce warto zrobić małe zagłębienie na żółtko) lub położyć plasterek żółtego sera.  

Nasze wytrawne muffinki należy zapiekać w piekarniku przez około 20 minut, aż do ścięcia jajka lub roztopienia się sera. Można podawać je same, z keczupem lub innym ulubionym sosem. Smacznego! 

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
ogorkowe koreczki
Gotujmy.pl/iwa643
Przepisy 5 pomysłów na imprezowe koreczki na andrzejki – kilka prostych składników i w mig są gotowe 
Kultowe koreczki sprawdzają się na każdej imprezie. Te z pewnością znikną z talerza w mgnieniu oka.
Magda Borucińska
listopad 28, 2020

Wystarczy kilka prostych składników, które zazwyczaj wszyscy mamy w lodówce, by stworzyć naprawdę pyszne koreczki. Są tak proste do zrobienia, że możesz poprosić dzieci albo wnuki o pomoc w ich przygotowaniu. Ta popularna przekąska przygotowywana na przyjęcia w czasach PRL-u na dobre rozgościła się na naszych stołach. Kiedyś używano kolorowych, plastikowych szpadek, a dziś coraz częściej sięgamy po drewniane wykałaczki.   Jak je zaserwować? Możesz ustawić je na talerzu w równych rządkach, położyć na paterze albo... wbić w połówkę arbuza tworząc koreczkowego jeża .  Przepis na koreczki na imprezę  Chleb razowy to świetna baza koreczków. Dzięki zwartej konsystencji łatwo go pokroić i nie rozpada się. Kwadraty pociętego chleba posmaruj twarożkiem kanapkowym, świetnie sprawdzi się ziołowy, i ułóż na wierzchu po małym kawałku szynki, żółtego sera i cienki plasterek zielonego ogórka. Nie obieraj go ze skórki, będzie przyjemnie chrupał podczas jedzenia. Całość nadziej na wykałaczkę i dodaj zielone winogrono . Ten dodatek całkowicie odmieni tradycyjne koreczki.  Koreczki z serem  Pełna dowolność - wybierz ser, który lubisz najbardziej. Doskonale sprawdzi się twardszy żółty ser, feta oraz mozzarella. Z czym je połączyć? Małe kulki mozzarelli świetnie smakują w najprostszej wersji z koktajlowym pomidorkiem oraz listkiem bazylii. Można delikatnie doprawić je pesto, które podbije smak takiego koreczka.  Kwadrat wycięty z papryki, kawałek świeżego ogórka, kostka fety i oliwka na wierzchu – ten koreczek jest wyjątkowo pyszny i smakuje niemal jak grecka sałatka.  Żółte sery świetnie łączą się z tradycyjnymi dodatkami, które każdy ma w kuchni: kawałek kabanosa, ogórki konserwowe albo kiszone ...

Przeczytaj
Kotlety z kurczaka
Kuchnia MagdaLeny/gotujmy.pl
Newsy Tak dobrych kotletów z kurczaka nie jedliście. Tylko 3 składniki, a ile smaku
Pierś z kurczaka to smaczne mięso, ale szybko może zacząć się nam nudzić. Z naszym przepisem na kotlety odkryjecie je na nowo!
Hubert Rój
grudzień 08, 2020

Nuggetsy, czyli kawałki mięsa w panierce – tak najczęściej przygotowujemy mięso z fileta piersi z kurczaka. Ze względu na jego delikatną strukturę i małą ilość tłuszczu, tę część kurczaka najchętniej jedzą zwykle nasi najmłodsi smakosze. Niestety czasem bywa tak, że mamy już dość monotonii i chcemy zmian w naszym jadłospisie. Dobrym rozwiązaniem na kurczakową rutynę będzie ten właśnie przepis. Potrzebujecie jedynie mięsa, pieczarek i sera – po wymieszaniu tych trzech składników z niewielką ilością mąki otrzymacie prawdziwe cudeńka. Radzimy od razu przygotować podwójną porcję. Te kotlety znikają z talerza w oka mgnieniu. Przepis na kotlety z kurczaka z dodatkiem pieczarek i sera żółtego Składniki: 25 dag fileta z piersi kurczaka 15 dag świeżych pieczarek 5-10 dag żółtego sera w kawałku cebula ząbek czosnku 2 jajka łyżka mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej przyprawa do kurczaka natka pietruszki sól i pieprz olej Przygotowanie: Mięso kroimy na drobne kawałeczki. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy ją na patelni. Pieczarki kroimy drobno i następnie dusimy przez ok. 5-10 min z cebulą. Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy usmażone pieczarki, starty ser żółty, wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Dodajemy jeszcze natkę pietruszki posiekaną drobno. Mieszamy całość dokładnie. Smażymy kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Uważajmy podczas przewracania kotletów – najlepiej gdy „złapiemy” je dwiema szpatułkami albo łyżkami. W przeciwnym wypadku kotlety mogą nam się rozpaść podczas smażenia. Podajemy z ziemniakami albo z ryżem i z surówką.

Przeczytaj
Panierowany dorsz
Adobe Stock
Przepisy Przepis na panierowanego dorsza. Nie wymaga specjalnych marynat. Wystarczą 2 proste dodatki!
Ryby to iście nadmorski przysmak, który nie mógłby istnieć bez… idealnej panierki. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko płatków kukurydzianych i żółtego sera. Ta w połączeniu z dorszem smakuje wybornie!
Weronika Kępa
listopad 18, 2020

Panierowany dorsz to bardzo smaczne, szybkie i łatwe danie. Nawet osoba zupełnie nieznająca się na kulinariach da radę je przygotować! Delikatne mięso ryby w połączeniu z chrupiącą panierką, to propozycja nie tylko na postny piątek. Idealnie sprawdzi się również w każdy inny, szczególnie mocno zabiegany dzień. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 15 minut! Przepis na panierowanego dorsza Będziesz potrzebować 4 filety dorsza 2 jajka Mąka Płatki kukurydziane Ok. 130 gramów żółtego sera Sok z cytryny Olej Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy Podane składniki wystarczą na obiad dla 4 osób. Przygotowanie Jeśli dorsz jest mrożony najpierw należy go całkowicie rozmrozić i osuszyć z nadmiaru wody ręcznikiem kuchennym. Jeśli jednak jest świeży od razu możesz się wziąć za jego przyrządzanie. Pamiętaj, że rybę należy dokładnie umyć i oczyścić. Jeśli nie masz w domu filetów, a jedynie dorsza w całości musisz również pamiętać o właściwym filetowaniu. Dorsza dokładnie natrzyj solą i pieprzem cytrynowym oraz skrop sokiem z cytryny z obu stron. Tak przygotowaną rybę umieść w lodówce na ok. 30 minut. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. W misie meleksera umieść starty żółty ser i płatki kukurydziane. Całość zmiksuj aż do wymieszania się składników i powstania sypkiej masy. W małej misce rozkłóć jajka. W kolejnej misce umieść mąkę. Panierowanie dorsza rozpocznij od umoczenia w jajku, następnie włóż rybę do mąki, a na sam koniec obtocz ją w mieszance sera i płatków kukurydzianych. Tak przygotowanego dorsza umieść na dobrze rozgrzanej patelni polanej tłuszczem. Dorsza smaż z obu stron na złoty kolor. Nie powinno to zająć więcej niż...

Przeczytaj
krokiety z ziemniaków przepis
Pixabay
Newsy Zostały wam ziemniaki po obiedzie? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich wyśmienite danie 
Wbrew pozorom, ziemniaki pozostałe z obiadu nadają się nie tylko do wyrzucenia. Okazuje się bowiem, że można z nich przyrządzić naprawdę wyśmienite danie! Te krokiety ziemniaczane z serem zachwycą każdego smakosza.
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Nie od dziś wiadomo, że tłuczone ziemniaki czy też puree na drugi dzień nigdy nie smakują tak samo dobrze. Stąd wiele gospodyń wyrzuca je do kosza. To duży błąd! Nawet jeśli wyschły idealnie sprawdzą się jako główny składnik krokietów ziemniaczanych. Wypływający z ich wnętrza ser skradnie serca całej twojej rodziny! Przepis na krokiety ziemniaczane Będziesz potrzebować 750 gramów tłuczonych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego obiadu) lub puree 4 średnie jajka 250 gramów bułki tartej 50 gramów mąki pszennej 200 gramów żółtego sera w kawałku (może być np. gouda) 30 gramów tartego parmezanu Świeża natka pietruszki Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie  W dużej misce umieść wystudzone tłuczone ziemniaki lub puree, starty parmezan, 1 jajko, 50 gramów mąki pszennej, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj więcej mąki i umieść ją na 30 minut w lodówce. Z gotowej masy ziemniaczanej uformuj średniej wielkości kulki i ułóż je na desce do krojenia, krajalnicy lub blacie kuchennym. Powinno ich wyjść ok. 18. W każdej z przygotowanych kulek umieść jedną niewielką kostkę sera żółtego. Całość dokładnie zaklej, tak by ser nie miał możliwości wypłynięcia podczas smażenia. Trzy jajka umieść w niewielkiej miseczce i rozkłóć. Mąkę pszenną i bułkę tartą wysyp na dwa osobne, płaskie talerze. Gotowe krokiety ziemniaczane obtocz w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta. Na rozgrzanej patelni umieść 3 łyżki oleju, a następnie panierowane kulki ziemniaczane. Przysmaki smaż partiami przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Możesz do tego użyć również frytkownicy. Tak przygotowane krokiety...

Przeczytaj