Znudziły ci się tradycyjne kanapki z wędliną, serem i pomidorem? Na widok owsianki twoja rodzina zaczyna kręcić nosem? Zaskocz wszystkich podając te oryginalne muffiny, które będą ciekawym urozmaiceniem codziennych śniadań

Jak wykorzystać resztki z lodówki? 

Takim śniadaniem nie tylko podbijesz serca domowników. To także świetny sposób na to, by nie marnować jedzenia. Pamiętaj o tym przepisie, gdy zostanie ci nadmiar makaronu z obiadu albo warzywa zaczynają więdnąć. 

Aby zrobić bardziej sycącą wersję wystarczy, że dodasz na wierzch każdej babeczki jajko. Pamiętaj, że jajka są bardzo bogate w substancje odżywcze i zawierają witaminy takie jak A, D, E, K, minerały oraz są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Doskonałym urozmaiceniem będzie również plasterek waszego ulubionego sera, który pod wpływem temperatury roztopi się i stanie się przyjemnie chrupiący. 

Przepis na Makaronowe muffiny śniadaniowe 

Aby je zrobić potrzebujecie: 

Zobacz także:

  • 700g ugotowanego cienkiego makaronu 
  • czerwona papryka 
  • 100g żółtego sera 
  • 6 łyżek śmietany 
  • 3 jajka 
  • 2 łyżki posiekanej natki 
  • jajka lub ser na wierzch 
  • sól i pieprz 
  • masło do posmarowania formy 

Przygotowanie 

W tym przepisie najlepiej sprawdzi się cienki makaron np. w formie klasycznych nitek do zupy. Rozdrabniamy go na mniejsze kawałki za pomocą noża lub nożyczek, dzięki temu łatwiej wymieszacie go z pozostałymi składnikami. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną natkę oraz starty ser. Dokładnie mieszamy. 

W oddzielnej misce mieszamy dokładnie śmietankę wraz z 3 jajkami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie inne przyprawy to dobry moment, aby je dodać. Doskonale sprawdzą się zioła np. prowansalskie albo szczypta ostrej papryki. Następnie wszystko wlewamy do mieszanki makaronowo-warzywnej i jeszcze raz mieszamy. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 280 stopni. 

Najlepiej sprawdzi się forma na większe muffinki, każde zagłębienie należy posmarować dokładnie masłem, a następnie przełożyć do nich masę. Na wierzch można wbić jajko (w babeczce warto zrobić małe zagłębienie na żółtko) lub położyć plasterek żółtego sera.  

Nasze wytrawne muffinki należy zapiekać w piekarniku przez około 20 minut, aż do ścięcia jajka lub roztopienia się sera. Można podawać je same, z keczupem lub innym ulubionym sosem. Smacznego! 

Źródło: gotujmy.pl