Leczo
grzej fot/Adobe Stock
Przepisy

Wyśmienite leczo z zapomnianym dodatkiem. Ten sekret znają tylko najlepsi kucharze

Sezon na cukinie już dawno za nami. Całe szczęście, że żyjemy w czasach, kiedy na półkach sklepowych to warzywo dostępne jest przez cały, okrągły rok.

Nieprzypadkowo jednak zachęcamy do gotowania leczo na przełomie jesieni i zimy. To letnie danie świetnie rozgrzewa jesienią. Talerz leczo i kawałek jasnego pieczywa – nic więcej nie potrzeba do szczęścia!

Częstym błędem w przygotowaniu tego dania kuchni węgierskiej jest niedostateczne dosmażenie cukinii. Jeżeli tego nie zrobimy, nasze leczo nie będzie aksamitne i rozpływające się w ustach.

Leczo może być daniem w sam raz dla wegetarian. Jednak większość z nas woli treściwszą wersję mięsną. Opcją pośrednią może być leczo z dodatkiem masła.

My jednak proponujemy jeszcze inny wariant. Chodzi mianowicie o smalec. Ten nieco zapominany w nowoczesnej kuchni składnik nada naszemu leczo charakterystyczny, tradycyjny smak, który pamiętamy z kuchni naszych babć.

Leczo doprawmy papryką w proszku. Dobrze by było, gdybyśmy wykorzystali do niego różne rodzaje suszonej papryki. Nieco ostrej, troszeczkę chilli (pieprz cayenne), a także słodkiej i wędzonej. Tej ostatniej poszukajcie w dobrych sklepach – nie zawsze jest dostępna w popularnych marketach, a warto mieć ją w swojej kuchni.

Przepis na rozgrzewające leczo:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 papryki (może być żółta i czerwona)
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • Opcjonalnie: kiełbasa
  • Sól i pieprz
  • Papryka ostra, słodka i wędzona w proszku (według uznania)
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy cebulę pokrojoną w dość dużą kostkę. Używamy do tej czynności smalcu.
  • Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Do patelni (jeżeli jest małych rozmiarów, przerzucamy wszystko do większego garnka) dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę o wymiarach ok. 2x2 cm.
  • Gotujemy cukinię przez kilka minut na dużym ogniu.
  • Następnie dodajemy do naczynia pokrojoną na podobne kawałki paprykę.
  • Dusimy wszystko razem do momentu, aż cukinia zacznie się nam delikatnie rozgotowywać.
  • Wtedy dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy dalej.
  • Dodajemy przyprawy, solimy i pieprzymy.
  • Kiedy całość odpowiednio się zagęści i leczo będzie aksamitne w konsystencji, kończymy gotowanie.
  • Porcję przybieramy natką pietruszki i podajemy ze świeżym, białym pieczywem.

 

 

leczo przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Genialnie sycące leczo z kiełbasą. Ten smak jest nie do podrobienia
Jakie jest najlepsze danie, które rozgrzewa w długie i mroźne wieczory? Aromatyczne i lekko ostre leczo z kiełbasą! Wypróbujcie koniecznie ten przepis!

Choć zima jeszcze oficjalnie nie nadeszła, to chłód już wyraźnie daje się we znaki! Poranne przymrozki, krótkie dni i przejmujące zimno przez cały dzień to sygnały dla naszego organizmu, że powinien konieczne się rozgrzać. Zakładamy więc ciepłe swetry, grube skarpety i nie rozstajemy się z kubkiem herbaty. Często uczucie zimna jest spowodowane… głodem! Nawet, jeżeli niedawno coś jedliśmy. Wystarczy, że spożywane przez nas posiłki są mało sycące i z tego powodu bez przerwy trzęsiemy się z zimna. Nasza rada? Przygotujcie sobie porządny, ciepły i rozgrzewający posiłek – taki, jak klasyczne leczo z kiełbasą!   Dzięki kiełbasie leczo będzie zdecydowanie bardziej sycące. W końcu jarska wersja tego dania składa się w większości z warzyw, więc nic dziwnego, że szybko po zjedzeniu znów odczuwamy głód. Sposobem na to jest dodanie solidnej porcji białka i tłuszczu, a do tego kiełbasa nadaje się wręcz fantastycznie! Przepis na leczo z kiełbasą Do ugotowania leczo potrzebujecie poniższych składników: 300 g kiełbasy – najlepiej niezbyt suchej, ponieważ tłuszcz jest tutaj niezbędnym składnikiem! 0,5 kg pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki (o tym, jakiej papryki należy używać do leczo piszemy tutaj ) 1 duża cukinia 4 pomidory lub krojone pomidory z puszki Ziele angielskie Bazylia Liście laurowe Oregano Mielona słodka papryka Mielona papryczka chilli Sól Pieprz Przygotowanie Kiełbasę kroimy w plastry i smażymy na patelni. Możemy wrzucić mięso na odrobinę oleju lub na suchą patelnię i podlać je odrobiną wody. Kiełbasa po chwili zacznie wypuszczać własny tłuszcz i ładnie się na nim podsmaży. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy. Dodajemy pokrojoną...

Bigos
Di bloguje/gotujmy.pl
Newsy
Najszybszy przepis na unikalny w smaku bigos. Takiego jeszcze nie próbowaliście
Polska kuchnia bigosem stoi i basta! Kilka gatunków mięsa, kapusta i długie gotowanie. I tu jest właśnie haczyk. Jak szybko ugotować smaczny bigos?

Niekiedy musimy działać w kuchni szybko. Są takie dni, że na długie i żmudne gotowanie bigosu po prostu nie ma czasu. Są na to sposoby. Przede wszystkim trzeba będzie nieco ograniczyć liczbę składników. Jeżeli nie mamy odpowiedniej ilości czasu, zrezygnujmy z wielu gatunków mięs na rzecz np. kiełbasy. Podobnie należy postąpić z kapustą. Najbardziej popularne przepisy na bigos sprowadzają się do mieszania kapusty białej i kapusty kiszonej. W naszym przepisie ograniczymy się do poszatkowania główki kapusty. Obgotowywanie kiszonki zostawmy na inny dzień. Bigos to prawdziwa klasyka kuchni polskiej. Zatwardziali obrońcy tradycji zapewne nie będą zachwyceni naszymi zmianami, ale być może nawet i oni nie znają do końca historii tej potrawy. Otóż słynne danie na bazie kapusty w przeszłości wcale jej nawet nie zawierało! Bigos był wytworną mieszaniną różnych mięs. Podobno możnowładcy zabierali tego typu jedzenie na długie podróże i wyprawy wojenne. Z czasem, gdy potrawa trafiła do niższych warstw społecznych, w składzie bigosu pojawiły się warzywa, czyli przede wszystkim kapusta. Słowem – bigos niejedno ma imię i wcale nie wyklucza kombinacji i modyfikacji składników. Może być nieco bardziej szlachetny lub trochę prostszy, ale zawsze pozwala na najedzenie się do syta. Przepis na szybki bigos Składniki: Około połowa głowy kapusty białej Kostka rosołowa 25 dag kiełbasy Cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego Olej Pieprz i sól Liść laurowy i ziele angielskie Majeranek 2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i dusimy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Kiełbasę pokrojoną podsmażamy i dodajemy do kapusty. Podobnie w przypadku...

Ryż z kurczakiem
aliss06/gotujmy.pl
Newsy
Ten przepis to hit. Podczas zakupów wrzuć do koszyka pierś z kurczaka, a w domu wyczarujesz...
Potrawka z ryżu i kurczaka to coś w sam raz na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Uważajcie tylko, by nie przesmażyć piersi z kurczaka!

Ryż i kurczak – w teorii to dwa składniki będące podstawą diety białkowej. Taką kombinację upodobali sobie zwłaszcza ludzie, którzy pragną jeść zdrowo, a jednocześnie zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią dawkę białka, zamiast zarzucać siebie węglowodanami i tłuszczem. Jesteśmy zdania, że każda dieta ma swoje blaski i cienie. Kluczem odpowiedniego odżywiania powinna być harmonia – dlatego nie samym ryżem i kurczakiem może żyć człowiek. Zwłaszcza, gdy wynikają problemy z ich przygotowaniem… Wydaje się, że ugotowanie ryżu to bułka z masłem. Garnek, saszetka białych ziaren, trochę soli – i wystarczy poczekać. Nic bardziej mylnego. Warto zdać się na gotowanie ryżu sypkiego. Kiedy osiągniecie biegłość w tej dziedzinie, nie zechcecie więcej przepłacać za ryż w torebkach. Kłopot mamy niekiedy także z piersią z kurczaka. To szlachetne mięso drobiowe uwielbiamy przecież wszyscy, na czele z dziećmi i młodzieżą. Łatwo jednak sprawić, że danie na bazie piersi nie będzie smaczne. Pierś z kurczaka to tak delikatne struktury, że wystarczy kilka minut zbyt długiej obróbki termicznej i będzie do niczego. Miejmy to na uwadze przygotowując wszelkie dania z drobiu. Podobnie jak w przypadku przygotowywania tej potrawki z ryżu i kurczaka z dodatkiem papryki. Nie przesmażmy więc naszej piersi! Składniki: 20 dag ryżu 2 filety z kurczaka Mała czerwona papryka Mała cebula Kilka ząbków czosnku 10 dag zielonego groszku Łyżeczka przyprawy curry Papryka słodka i ostra w proszku Olej rzepakowy Natka pietruszki Przygotowanie: Ryż płuczemy dokładnie w wodzie, usuwając nadmiar skrobi. Zalewamy ryż dwoma częściami wody (proporcje 1:2), solimy i dodajemy łyżeczkę przyprawy curry....

Wieprzowina w ostrym sosie
Steffi/Adobe Stock
Przepisy
Wieprzowina duszona na ostro. Nie będziecie już chcieli jeść jej inaczej! Kulinarny odlot!
Kolendra, ostra papryka, ocet balsamiczny – wieprzowina w takim towarzystwie będzie rozpływała się w ustach!

Gdy za oknem ciemno, szaro i ponuro, warto wprowadzić odrobinę szaleństwa do swojej kuchni. Jeżeli nie boicie się nieco ostrzejszych smaków i jesteście otwarci na nowe kulinarne doznania, tak przygotowana wieprzowina będzie dla was prawdziwym rarytasem. Nasza wieprzowina na ostro to świetna odmiana od mdłych sosów zagęszczanych mąką, czy od różnego rodzaju gulaszów, które być może zdążyły już wam spowszednieć. Warto zaopatrzyć się w kilka egzotycznych przypraw, które nieco orzeźwią nasze dania. Nasz przepis na wieprzowinę inspirowany jest recepturą uczestnika amerykańskiego Top Chefa, Kwame Onuachiego. Pochodzący z Nigerii kucharz na swoich daniach lubi stawiać afrykański stempel smaku. Czy możemy to jakoś odwzorować? Oczywiście! Wystarczy, że zakupicie i użyjecie w swoim daniu świeżą kolendrę , kmin rzymski (zwany także kuminem) i ocet balsamiczny . Przepis na wieprzowinę w ostrym sosie . Składniki: Spory kawałek karkówki wieprzowej Kilka łyżek koncentratu pomidorowego bądź przecieru pomidorowego 2 łyżeczki przyprawy curry Łyżeczka kminu rzymskiego Papryka ostra w proszku Cebula 5 ząbków czosnku Łyżeczka cukru Garść świeżo krojonej kolendry Tymianek i pietruszka (suszone) Olej Łyżeczka soku z cytryny (można zastosować sok z limonki) Ocet balsamiczny Przygotowanie: Pierwszym krokiem, który warto wykonać dzień przed przygotowaniem potrawy, będzie zamarynowanie pokrojonej w kostkę karkówki. Użyjemy do tego kilku łyżek przecieru pomidorowego, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, przyprawy curry, szczypty suszonej pietruszki i tymianku, 2 łyżek oleju, łyżki octu balsamicznego i odrobiny ostrej papryki w proszku. Wymieszajmy dokładnie nasze mięso z przyprawami. Następnie szczelnie przykrywamy naczynie i...