Leczo
grzej fot/Adobe Stock
Przepisy

Wyśmienite leczo z zapomnianym dodatkiem. Ten sekret znają tylko najlepsi kucharze

Sezon na cukinie już dawno za nami. Całe szczęście, że żyjemy w czasach, kiedy na półkach sklepowych to warzywo dostępne jest przez cały, okrągły rok.
Hubert Rój
listopad 24, 2020

Nieprzypadkowo jednak zachęcamy do gotowania leczo na przełomie jesieni i zimy. To letnie danie świetnie rozgrzewa jesienią. Talerz leczo i kawałek jasnego pieczywa – nic więcej nie potrzeba do szczęścia!

Częstym błędem w przygotowaniu tego dania kuchni węgierskiej jest niedostateczne dosmażenie cukinii. Jeżeli tego nie zrobimy, nasze leczo nie będzie aksamitne i rozpływające się w ustach.

Leczo może być daniem w sam raz dla wegetarian. Jednak większość z nas woli treściwszą wersję mięsną. Opcją pośrednią może być leczo z dodatkiem masła.

My jednak proponujemy jeszcze inny wariant. Chodzi mianowicie o smalec. Ten nieco zapominany w nowoczesnej kuchni składnik nada naszemu leczo charakterystyczny, tradycyjny smak, który pamiętamy z kuchni naszych babć.

Leczo doprawmy papryką w proszku. Dobrze by było, gdybyśmy wykorzystali do niego różne rodzaje suszonej papryki. Nieco ostrej, troszeczkę chilli (pieprz cayenne), a także słodkiej i wędzonej. Tej ostatniej poszukajcie w dobrych sklepach – nie zawsze jest dostępna w popularnych marketach, a warto mieć ją w swojej kuchni.

Przepis na rozgrzewające leczo:

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 papryki (może być żółta i czerwona)
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • Opcjonalnie: kiełbasa
  • Sól i pieprz
  • Papryka ostra, słodka i wędzona w proszku (według uznania)
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy cebulę pokrojoną w dość dużą kostkę. Używamy do tej czynności smalcu.
  • Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Do patelni (jeżeli jest małych rozmiarów, przerzucamy wszystko do większego garnka) dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę o wymiarach ok. 2x2 cm.
  • Gotujemy cukinię przez kilka minut na dużym ogniu.
  • Następnie dodajemy do naczynia pokrojoną na podobne kawałki paprykę.
  • Dusimy wszystko razem do momentu, aż cukinia zacznie się nam delikatnie rozgotowywać.
  • Wtedy dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy dalej.
  • Dodajemy przyprawy, solimy i pieprzymy.
  • Kiedy całość odpowiednio się zagęści i leczo będzie aksamitne w konsystencji, kończymy gotowanie.
  • Porcję przybieramy natką pietruszki i podajemy ze świeżym, białym pieczywem.

 

 

Komentarze
Kluski leniwe
WWWiola/gotujmy.ol
Przepisy Mięciutkie kluski leniwe jak u babci. 10 minut i gotowe. Będziecie prosić o dokładkę
Cała armia domowników do wykarmienia, a nie pozostało już zbyt wiele czasu? Zamiast lepić w nieskończoność pierogi, zróbmy kluski leniwe!
Hubert Rój
listopad 24, 2020

To nie przypadek sprawił, że to danie ma taką, a nie inną nazwę. Kluski leniwe to propozycja dla zapracowanych i zabieganych gospodyń. Składnikami przypominają pierogi ruskie, ale różnią się szybkością wykonania. A więc w sam raz dla leniuchów! Nie wymagają dużo pracy, a smakują bardzo dobrze. W odróżnieniu od pierogów nie potrzebujemy do ich wykonania ziemniaków, a jedynie ser biały i mąkę z dodatkiem jajka. Kluski leniwe przypominają nieco kształtem kopytka i w niektórych rejonach naszego kraju są nazywane po prostu kopytkami z serem. W jeszcze innych miejscach w Polsce, kluski nazywane są także leniwymi pierogami. Podobnie jak kopytka, kluski leniwe można podawać zarówno ze skwarkami, z masłem, jak również w towarzystwie jakiegoś mięsnego dania i surówki. Nie brakuje też zwolenników leniwych na słodko. Tak czy siak, zawsze zdadzą egzamin na ocenę celującą! Jak sprawić, by kluski leniwe nie były za twarde i żeby rozpływały się w ustach? Ważne byśmy nie przesadzili z ilością dodawanej mąki, a także z czasem wyrabiania ciasta – wtedy mogą być nie do przełknięcia! Przepis na kluski leniwe jak u babci: Składniki: Opakowanie twarogu tłustego (ok. 25 dag) 1 jajko Ok. 5 dag mąki pszennej (kilka łyżek) Sól Przygotowanie: Jeżeli nie chcemy, by w naszych kluskach bardzo wyraźne były białe oczka (małe kawałki twarogu), warto przepuścić ser przez maszynkę do mięsa, praskę do ziemniaków albo przynajmniej utłuc go nieco widelcem. Do twarogu dodajemy rozbite jajko i sól do smaku (opcja dla perfekcjonistów z zapasem wolnego czasu: by nasze leniwe były jeszcze delikatniejsze, możemy rozdzielić białko od żółtka, ubić je na pianę, a następnie oddzielnie dodać obydwie części do masy serowej). Dodajemy stopniowo...

Przeczytaj