Leczo
grzej fot/Adobe Stock
Przepisy

Wyśmienite leczo z zapomnianym dodatkiem. Ten sekret znają tylko najlepsi kucharze

Sezon na cukinie już dawno za nami. Całe szczęście, że żyjemy w czasach, kiedy na półkach sklepowych to warzywo dostępne jest przez cały, okrągły rok.

Nieprzypadkowo jednak zachęcamy do gotowania leczo na przełomie jesieni i zimy. To letnie danie świetnie rozgrzewa jesienią. Talerz leczo i kawałek jasnego pieczywa – nic więcej nie potrzeba do szczęścia!

Częstym błędem w przygotowaniu tego dania kuchni węgierskiej jest niedostateczne dosmażenie cukinii. Jeżeli tego nie zrobimy, nasze leczo nie będzie aksamitne i rozpływające się w ustach.

Leczo może być daniem w sam raz dla wegetarian. Jednak większość z nas woli treściwszą wersję mięsną. Opcją pośrednią może być leczo z dodatkiem masła.

My jednak proponujemy jeszcze inny wariant. Chodzi mianowicie o smalec. Ten nieco zapominany w nowoczesnej kuchni składnik nada naszemu leczo charakterystyczny, tradycyjny smak, który pamiętamy z kuchni naszych babć.

Leczo doprawmy papryką w proszku. Dobrze by było, gdybyśmy wykorzystali do niego różne rodzaje suszonej papryki. Nieco ostrej, troszeczkę chilli (pieprz cayenne), a także słodkiej i wędzonej. Tej ostatniej poszukajcie w dobrych sklepach – nie zawsze jest dostępna w popularnych marketach, a warto mieć ją w swojej kuchni.

Przepis na rozgrzewające leczo:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 papryki (może być żółta i czerwona)
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • Opcjonalnie: kiełbasa
  • Sól i pieprz
  • Papryka ostra, słodka i wędzona w proszku (według uznania)
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy cebulę pokrojoną w dość dużą kostkę. Używamy do tej czynności smalcu.
  • Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Do patelni (jeżeli jest małych rozmiarów, przerzucamy wszystko do większego garnka) dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę o wymiarach ok. 2x2 cm.
  • Gotujemy cukinię przez kilka minut na dużym ogniu.
  • Następnie dodajemy do naczynia pokrojoną na podobne kawałki paprykę.
  • Dusimy wszystko razem do momentu, aż cukinia zacznie się nam delikatnie rozgotowywać.
  • Wtedy dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy dalej.
  • Dodajemy przyprawy, solimy i pieprzymy.
  • Kiedy całość odpowiednio się zagęści i leczo będzie aksamitne w konsystencji, kończymy gotowanie.
  • Porcję przybieramy natką pietruszki i podajemy ze świeżym, białym pieczywem.

 

 

leczo przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Genialnie sycące leczo z kiełbasą. Ten smak jest nie do podrobienia
Jakie jest najlepsze danie, które rozgrzewa w długie i mroźne wieczory? Aromatyczne i lekko ostre leczo z kiełbasą! Wypróbujcie koniecznie ten przepis!

Choć zima jeszcze oficjalnie nie nadeszła, to chłód już wyraźnie daje się we znaki! Poranne przymrozki, krótkie dni i przejmujące zimno przez cały dzień to sygnały dla naszego organizmu, że powinien konieczne się rozgrzać. Zakładamy więc ciepłe swetry, grube skarpety i nie rozstajemy się z kubkiem herbaty. Często uczucie zimna jest spowodowane… głodem! Nawet, jeżeli niedawno coś jedliśmy. Wystarczy, że spożywane przez nas posiłki są mało sycące i z tego powodu bez przerwy trzęsiemy się z zimna. Nasza rada? Przygotujcie sobie porządny, ciepły i rozgrzewający posiłek – taki, jak klasyczne leczo z kiełbasą!   Dzięki kiełbasie leczo będzie zdecydowanie bardziej sycące. W końcu jarska wersja tego dania składa się w większości z warzyw, więc nic dziwnego, że szybko po zjedzeniu znów odczuwamy głód. Sposobem na to jest dodanie solidnej porcji białka i tłuszczu, a do tego kiełbasa nadaje się wręcz fantastycznie! Przepis na leczo z kiełbasą Do ugotowania leczo potrzebujecie poniższych składników: 300 g kiełbasy – najlepiej niezbyt suchej, ponieważ tłuszcz jest tutaj niezbędnym składnikiem! 0,5 kg pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki (o tym, jakiej papryki należy używać do leczo piszemy tutaj ) 1 duża cukinia 4 pomidory lub krojone pomidory z puszki Ziele angielskie Bazylia Liście laurowe Oregano Mielona słodka papryka Mielona papryczka chilli Sól Pieprz Przygotowanie Kiełbasę kroimy w plastry i smażymy na patelni. Możemy wrzucić mięso na odrobinę oleju lub na suchą patelnię i podlać je odrobiną wody. Kiełbasa po chwili zacznie wypuszczać własny tłuszcz i ładnie się na nim podsmaży. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy. Dodajemy pokrojoną...

Bigos
Di bloguje/gotujmy.pl
Newsy
Najszybszy przepis na unikalny w smaku bigos. Takiego jeszcze nie próbowaliście
Polska kuchnia bigosem stoi i basta! Kilka gatunków mięsa, kapusta i długie gotowanie. I tu jest właśnie haczyk. Jak szybko ugotować smaczny bigos?

Niekiedy musimy działać w kuchni szybko. Są takie dni, że na długie i żmudne gotowanie bigosu po prostu nie ma czasu. Są na to sposoby. Przede wszystkim trzeba będzie nieco ograniczyć liczbę składników. Jeżeli nie mamy odpowiedniej ilości czasu, zrezygnujmy z wielu gatunków mięs na rzecz np. kiełbasy. Podobnie należy postąpić z kapustą. Najbardziej popularne przepisy na bigos sprowadzają się do mieszania kapusty białej i kapusty kiszonej. W naszym przepisie ograniczymy się do poszatkowania główki kapusty. Obgotowywanie kiszonki zostawmy na inny dzień. Bigos to prawdziwa klasyka kuchni polskiej. Zatwardziali obrońcy tradycji zapewne nie będą zachwyceni naszymi zmianami, ale być może nawet i oni nie znają do końca historii tej potrawy. Otóż słynne danie na bazie kapusty w przeszłości wcale jej nawet nie zawierało! Bigos był wytworną mieszaniną różnych mięs. Podobno możnowładcy zabierali tego typu jedzenie na długie podróże i wyprawy wojenne. Z czasem, gdy potrawa trafiła do niższych warstw społecznych, w składzie bigosu pojawiły się warzywa, czyli przede wszystkim kapusta. Słowem – bigos niejedno ma imię i wcale nie wyklucza kombinacji i modyfikacji składników. Może być nieco bardziej szlachetny lub trochę prostszy, ale zawsze pozwala na najedzenie się do syta. Przepis na szybki bigos Składniki: Około połowa głowy kapusty białej Kostka rosołowa 25 dag kiełbasy Cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego Olej Pieprz i sól Liść laurowy i ziele angielskie Majeranek 2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i dusimy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Kiełbasę pokrojoną podsmażamy i dodajemy do kapusty. Podobnie w przypadku...

Leczo
grzej fot/Adobe Stock
Newsy
Czym przyprawić leczo z cukinii? 1 nieodpowiedni dodatek może zniweczyć cały wasz wysiłek
Leczo to proste, ale smaczne danie. Szkoda waszego wysiłku, by zepsuć je poprzez dodanie nieodpowiednich przypraw w nieodpowiednim momencie.

Sezon na cukinię zaraz wkroczy w swoją najbardziej intensywną fazę. Już  teraz w warzywniakach i na bazarach pojawiają się te pierwsze tegoroczne polskie warzywa. Warto z tego skorzystać i przyrządzić uwielbiane przez wszystkich leczo ! Czy do leczo daje się cukinię? Zatwardziali kulinarni konserwatyści tacy jak Robert Makłowicz, uważają, że nasza potrawka z cukinii, pomidorów, cebuli, kiełbasy i pomidorów nie ma prawa nazywać się mianem leczo . Nie warto sobie jednak zaprzątać tym głowy. Fachowcy są zdania, że polskie leczo w pewnym sensie bardziej przypomina francuskie ratatouille niż prawdziwe węgierskie danie. Tym niemniej polska wersja tej potrawy wcale nie ustępuje smakiem węgierskiemu odpowiednikowi. Warto dodać jeszcze, czym obie wersje tego dania się różnią. Chodzi oczywiście o cukinię, której Węgrzy nie zwykli dodawać do kociołka z leczo. Według słów Makłowicza, w środku powinny znaleźć się tylko papryka, cebula, czosnek pomidory, przyprawy i wytopiona słonina. Odłóżmy na bok wynurzenia słynnego podróżnika. Mając pod bokiem świeżutką cukinię aż szkoda nie wykorzystać jej do przygotowania pysznego dania, które można podawać jako osobny obiad lub jako dodatek do innych potraw. Czym doprawić leczo? Wiele gospodyń domowych zadaje sobie podczas przygotowania leczo jedno pytanie. Czym je przyprawić? W tym momencie warto jednak rzucić okiem, co na ten temat uważają specjaliści od leczo, czyli wspomniani Węgrzy. W oryginalnej wersji tej potrawy, kluczową przyprawą jest zawsze wędzona papryka w proszku. Ta przyprawa jest dostępna także w polskich sklepach, ale uważajcie, by nie pomylić jej ze zwykłą słodką papryką w proszku (ta może tylko uzupełnić smak potrawy). Różnica w smaku jest kolosalna! Kiedy już zaopatrzycie się w wędzoną paprykę w proszku, nie żałujcie jej, sypiąc ją do swojego...

Ryż z kurczakiem
aliss06/gotujmy.pl
Newsy
Ten przepis to hit. Podczas zakupów wrzuć do koszyka pierś z kurczaka, a w domu wyczarujesz...
Potrawka z ryżu i kurczaka to coś w sam raz na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Uważajcie tylko, by nie przesmażyć piersi z kurczaka!

Ryż i kurczak – w teorii to dwa składniki będące podstawą diety białkowej. Taką kombinację upodobali sobie zwłaszcza ludzie, którzy pragną jeść zdrowo, a jednocześnie zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią dawkę białka, zamiast zarzucać siebie węglowodanami i tłuszczem. Jesteśmy zdania, że każda dieta ma swoje blaski i cienie. Kluczem odpowiedniego odżywiania powinna być harmonia – dlatego nie samym ryżem i kurczakiem może żyć człowiek. Zwłaszcza, gdy wynikają problemy z ich przygotowaniem… Wydaje się, że ugotowanie ryżu to bułka z masłem. Garnek, saszetka białych ziaren, trochę soli – i wystarczy poczekać. Nic bardziej mylnego. Warto zdać się na gotowanie ryżu sypkiego. Kiedy osiągniecie biegłość w tej dziedzinie, nie zechcecie więcej przepłacać za ryż w torebkach. Kłopot mamy niekiedy także z piersią z kurczaka. To szlachetne mięso drobiowe uwielbiamy przecież wszyscy, na czele z dziećmi i młodzieżą. Łatwo jednak sprawić, że danie na bazie piersi nie będzie smaczne. Pierś z kurczaka to tak delikatne struktury, że wystarczy kilka minut zbyt długiej obróbki termicznej i będzie do niczego. Miejmy to na uwadze przygotowując wszelkie dania z drobiu. Podobnie jak w przypadku przygotowywania tej potrawki z ryżu i kurczaka z dodatkiem papryki. Nie przesmażmy więc naszej piersi! Składniki: 20 dag ryżu 2 filety z kurczaka Mała czerwona papryka Mała cebula Kilka ząbków czosnku 10 dag zielonego groszku Łyżeczka przyprawy curry Papryka słodka i ostra w proszku Olej rzepakowy Natka pietruszki Przygotowanie: Ryż płuczemy dokładnie w wodzie, usuwając nadmiar skrobi. Zalewamy ryż dwoma częściami wody (proporcje 1:2), solimy i dodajemy łyżeczkę przyprawy curry....