Nieprzypadkowo jednak zachęcamy do gotowania leczo na przełomie jesieni i zimy. To letnie danie świetnie rozgrzewa jesienią. Talerz leczo i kawałek jasnego pieczywa – nic więcej nie potrzeba do szczęścia!

Częstym błędem w przygotowaniu tego dania kuchni węgierskiej jest niedostateczne dosmażenie cukinii. Jeżeli tego nie zrobimy, nasze leczo nie będzie aksamitne i rozpływające się w ustach.

Leczo może być daniem w sam raz dla wegetarian. Jednak większość z nas woli treściwszą wersję mięsną. Opcją pośrednią może być leczo z dodatkiem masła.

My jednak proponujemy jeszcze inny wariant. Chodzi mianowicie o smalec. Ten nieco zapominany w nowoczesnej kuchni składnik nada naszemu leczo charakterystyczny, tradycyjny smak, który pamiętamy z kuchni naszych babć.

Zobacz także:

Leczo doprawmy papryką w proszku. Dobrze by było, gdybyśmy wykorzystali do niego różne rodzaje suszonej papryki. Nieco ostrej, troszeczkę chilli (pieprz cayenne), a także słodkiej i wędzonej. Tej ostatniej poszukajcie w dobrych sklepach – nie zawsze jest dostępna w popularnych marketach, a warto mieć ją w swojej kuchni.

Przepis na rozgrzewające leczo:

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 papryki (może być żółta i czerwona)
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • Opcjonalnie: kiełbasa
  • Sól i pieprz
  • Papryka ostra, słodka i wędzona w proszku (według uznania)
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  • Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy cebulę pokrojoną w dość dużą kostkę. Używamy do tej czynności smalcu.
  • Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Do patelni (jeżeli jest małych rozmiarów, przerzucamy wszystko do większego garnka) dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę o wymiarach ok. 2x2 cm.
  • Gotujemy cukinię przez kilka minut na dużym ogniu.
  • Następnie dodajemy do naczynia pokrojoną na podobne kawałki paprykę.
  • Dusimy wszystko razem do momentu, aż cukinia zacznie się nam delikatnie rozgotowywać.
  • Wtedy dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy dalej.
  • Dodajemy przyprawy, solimy i pieprzymy.
  • Kiedy całość odpowiednio się zagęści i leczo będzie aksamitne w konsystencji, kończymy gotowanie.
  • Porcję przybieramy natką pietruszki i podajemy ze świeżym, białym pieczywem.