Pesto
MSPhotograhic/Adobe Stock
Przepisy

Wyrzucasz liście rzodkiewki? To BŁĄD! Zrób z nich pyszną przekąskę! Gotowa w MNIEJ NIŻ 10 minut!

Czasami nawet nie dostrzegamy tego, jakie skarby wyrzucamy do śmieci. Resztki z rzodkiewek? Nic z tych rzeczy! Ich liście to prawdziwy smakołyk!

Takich patentów nie znały nawet nasze babcie. Wraz z modą na kuchnię wegańską, do Polski wkroczyła także moda na wykorzystywanie wszelkich kulinarnych składników do maksimum. Tak samo należy czynić z liśćmi rzodkiewki.

Kiedyś pewnie nie przeszłoby nawet nam przez głowę, żeby nie wrzucać ich do kosza. Tymczasem okazuje się, że z tej zieleniny otrzymamy bardzo smaczne pesto! Wystarczy dodać kilka innych składników i okaże się, że wcale nie potrzebujecie do tego dania świeżej bazylii.

Co prawda sezon na nowalijki już dawno przeminął, ale warto zatrzymać tę recepturę w swojej pamięci i w miarę możliwości ją wypróbować. A zatem do dzieła. Przed wami przepis na pesto z liści rzodkiewki. Wystarczy podać je ze smacznym makaronem i obiad gotowy!
Pesto można podawać także do smarowania pieczywa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • Liście z przynajmniej dwóch pęczków rzodkiewki
  • Niecałe pół szklanki oliwy z oliwek
  • 20 g orzechów (najlepsze będą włoskie lub piniowe, ale możecie eksperymentować z innymi rodzajami)
  • 30 g twardego sera dojrzewającego (np. parmezan)
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z cytryny
  • Sól

Przygotowanie:

  • Świeże i zdrowe liście rzodkiewki płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy je do blendera.
  • Wlewamy do środka oliwę.
  • Czosnek obieramy i kroimy na kawałki.
  • Ser, orzechy i czosnek wrzucamy do blendera i miksujemy na dość gładką pastę.
  • Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.
  • Pesto podajemy z makaronem bądź z pieczywem.

Źródło:  zlotaproporcja.pl

Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Pyszne, proste, do wszystkiego
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy
Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Pyszne, proste, do wszystkiego
Pesto z niedźwiedziego czosnku jest doskonałe nie tylko do makaronu, ale i na kanapki. Ma delikatny czosnkowy posmak i jest bardzo zdrowe.

Jeśli jesteście fanami niedźwiedziego czosnku, powinniście jak najszybciej iść do lasu. Niestety, sezon na ten przysmak jest bardzo krótki. Na szczęście można przygotować zapas słoiczków pysznego i przede wszystkim bardzo zdrowego pesto. Chociaż swoim zapachem może przypominać tradycyjny czosnek, to w smaku jest o wiele łagodniejszy. Pamiętajcie, że jest on rośliną pod częściową ochroną i nie wszędzie można go zbierać, ale z łatwością można go uprawiać w ogórku. Właściwości czosnku niedźwiedziego Dawniej stosowany był leczniczo ze względu na swoje niezwykłe właściwości. Działa antybakteryjnie, obniża ciśnienie krwi i zapobiega miażdżycy, poprawia funkcjonowanie fory bakteryjnej w jelitach i pobudza trawienie. Jest bogaty w witaminy (m.in. z grupy B: B1, B2 i B3 oraz witaminę C), a także mikroelementy (siarkę, magnez, mangan, fosfor, potas i selen). Co zrobić z czosnku niedźwiedziego? Oprócz pysznego pesto możecie posiekać liście i dodać je do masła – w smaku będzie przypominało czosnkowe masełko. Doskonałym pomysłem jest również wykorzystanie ich w identyczny sposób jak liści szpinaku, lekko zblanszujcie i dodajcie np. do makaronu. Czosnkiem niedźwiedzim można nadziewać mięso albo zrobić z niego zupę. Z łatwością kupicie go również w postaci suszonej, rozdrobionej przyprawy. Przepis na domowe pesto z czosnku niedźwiedziego Składniki 4 garście niedźwiedziego czosnku 0,5 szklanki oleju 5 łyżek orzechów włoskich, migdałów albo orzeszków pinii Świeży czosnek niedźwiedzi 4 garście Sól Przygotowanie Liście czosnku niedźwiedziego umyjcie i osuszcie za pomocą ręcznika papierowego lub bawełnianej ściereczki. Do misy blendera przełóżcie liście oraz wybrane orzechy, dodajcie olej i zblendujcie...

Jak przedłużyć trwałość i świeżość rzodkiewek. Ten prosty sposób was zaskoczy
Flickr
Newsy
Jak przedłużyć trwałość i świeżość rzodkiewek? Ten prosty sposób powala skutecznością
Świeże i chrupiące rzodkiewki to prawdziwy przysmak. Niestety przechowywane w nieodpowiedni sposób szybko tracą swe walory. Zobaczcie, jak powinno się to właściwie robić.

Lato to wspaniały czas sezonowych warzyw i owoców z polskich, naturalnych upraw. Rzodkiewki to właśnie jedne z takich właśnie wspaniałych darów natury. Przechowywane bez odpowiedniego zabezpieczenia w lodówce lub po prostu na blacie, szybko tracą właściwą im jędrność. Co można na to poradzić?  Czy lodówka to dobre miejsce dla rzodkiewki?  Rzodkiewki pięknie wyglądają i świetnie smakują, szczególnie kiedy są młode, świeże, kruche i chrupiące. Utrzymaniu tych walorów sprzyja chłód. Jak bardzo byście się nie starali, nie utrzymacie długo rzodkiewek w dobrej formie w cieple. Niska temperatura zapobiega gniciu liści rzodkiewki oraz rozmiękaniu samych warzyw. Dzięki przechowywaniu w chłodzie zachowają one właściwy im smak i chrupkość.  Jak przechować rzodkiewki w lodówce?   Rzodkiewki dokładnie umyjcie pod zimną, bieżącą wodą.  Oderwijcie liście i osuszcie je na ręczniku papierowym. Przełóżcie do pojemnika (szklanego lub plastikowego) i wstawcie do lodówki. Liście to świetny, acz niedoceniany składnik sałatek, zup, a także pesto, dlatego dwa razy zastanówcie się przed ich wyrzuceniem! Czyste rzodkiewki przełóżcie do płaskiego pojemnika lub słoika. Zalejcie niewielką ilością zimnej wody — na ok. 1 cm wysokości naczynia. Zbyt dużo wody może spowodować nadmierne pęcznienie rzodkiewek i utratę smaku, a w konsekwencji także gnicie. Dlatego najlepsze będą w miarę płaskie pojemniki.  Tak przygotowane rzodkiewki wstawcie do lodówki. Pojemnik przykryjcie, aby ograniczyć parowanie wody.  Codziennie zmieniajcie wodę, w której przechowujecie rzodkiewki. To ważne, w przeciwnym razie rzodkiewki zaczną się psuć.  Ten sposób przechowywania pozwoli wam cieszyć się ich...

zupa pomidorowa
Gotujmy.pl
Newsy
Ta zupa pomidorowa to rewelacja. Dodajcie ten sekretny składnik, a każdy poprosi was o przepis
Za oknem zima i mróz, a wy marzycie o sycącej zupie pełnej bogatego smaku i aromatu? Przygotujcie tę wspaniałą pomidorową z pewnym bardzo nieoczekiwanym dodatkiem. Domyślacie się już o czym mowa?

Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej ulubionych zup Polaków. Jedni lubią jeść ją z ryżem, drudzy z makaronem – jeszcze inni wolą, gdy jest gęsta niczym krem i nie ma w sobie żadnych dodatków. Podstawą dobrej zupy pomidorowej są oczywiście dwie rzeczy: dobry bulion i dobrej jakości pomidory, najlepiej podsmażone wcześniej na maśle, ale możemy równie dobrze przygotować taką zupę na bazie przecieru z pomidorów i koncentratu. Co powiecie na zupę pomidorową z dodatkiem... soku z pomarańczy? Składniki: 4-5 litrów wody 2 skrzydełka z kurczaka 2 duże marchewki Pomarańcza 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 pietruszka 1 cebula ząbek czosnku 6 ziemniaków 500g przecieru pomidorowego, 250g makaronu łazanki pół łyżeczki imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki po łyżeczce tymianku, bazylii, oregano i ziół prowansalskich 1 łyżka śmietany Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełka i ziele z liściem laurowym. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę i dodajemy do garnka, po czym gotujemy. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni i wrzucamy do zupy. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i dodajemy do garnka. Zupę gotujemy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy makaron i przecier pomidorowy. Dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Gotujemy ok 15 minut. Na koniec przyprawiamy i jeszcze przez chwilę gotujemy.  Zabielamy zupę śmietaną. Smacznego!

Wiecie że można pic napar z rzodkiewki? Oto na co pomaga
Adobe Stock
Newsy
Wiecie, że można pić napar z rzodkiewki? Sprawdźcie, na co pomaga
Zgadniecie czy napar robi się z korzeni, czy liści? Podpowiadamy jak go zrobić.

Wiele roślin można wykorzystywać znacznie szerzej, niż to jest niż to jest robione zazwyczaj. O tym, że liści rzodkiewki wcale nie trzeba wyrzucać, i można z nich przyrządzić świetną sałatkę lub rzodkiewkowe pesto na kanapki czy do makaronu, to pewnie już wiecie. A czy wiedzieliście, że z rzodkiewek można robić zdrowotne napary? Spróbujcie Rzodkiewka – królowa nowalijek dziś dostępna jest przez cały rok Może nie pamiętacie, ale były takie czasy, gdy na rzodkiewkę ludzie czekali tak jak na inne nowalijki. Gdy wreszcie na wiosnę pojawiała się na kanapkach czy w twarożkach, wszyscy wyraźnie czuli już wiosnę. Dziś, rzodkiewka towarzyszy nam właściwie przez cały rok. Jest dostępna nieprzerwanie, warto więc przez okrągły rok korzystać z jej właściwości zdrowotnych. Z rośliny możecie wykorzystać wszystkie części, poddając je obróbkom lub nie: Surowy korzeń rzodkiewki dodawajcie do sałatek i twarożków Rzodkiewka świetnie smakuje w formie kiszonki Liści rzodkiewki możecie używać jak sałaty, lud dodawać je do innych sałat Po zblendowaniu w towarzystwie orzechów (dowolnych) i twardego żółtego sera (dowolnego) zrobicie z niej pesto na kanapki lub do makaronu Z liści można też robić napary, które pomogą m.in. na niestrawność, zaparcia i inne problemy trawienne Jak przygotować napar z liści rzodkiewki? Świeże listki rzodkiewki opłuczcie i drobno posiekajcie. Na szklankę naparu wystarczy 1 do 2 listków. Przełóżcie do naczynia i zalejcie gorącą, ale nie wrząca wodą. Odstawcie na pół godziny Do naparu, dla smaku, można dodać plasterek imbiru, łyżeczkę miodu lub sok z cytryny. Właściwości zdrowotne rzodkiewki Rzodkiewka jest niskokaloryczna. W 100 g znajduje się niespełna 16 kalorii. Jest skarbnicą witamin: C, tiamina,...