Takich patentów nie znały nawet nasze babcie. Wraz z modą na kuchnię wegańską, do Polski wkroczyła także moda na wykorzystywanie wszelkich kulinarnych składników do maksimum. Tak samo należy czynić z liśćmi rzodkiewki.

Kiedyś pewnie nie przeszłoby nawet nam przez głowę, żeby nie wrzucać ich do kosza. Tymczasem okazuje się, że z tej zieleniny otrzymamy bardzo smaczne pesto! Wystarczy dodać kilka innych składników i okaże się, że wcale nie potrzebujecie do tego dania świeżej bazylii.

Co prawda sezon na nowalijki już dawno przeminął, ale warto zatrzymać tę recepturę w swojej pamięci i w miarę możliwości ją wypróbować. A zatem do dzieła. Przed wami przepis na pesto z liści rzodkiewki. Wystarczy podać je ze smacznym makaronem i obiad gotowy!
Pesto można podawać także do smarowania pieczywa.

Składniki:

  • Liście z przynajmniej dwóch pęczków rzodkiewki
  • Niecałe pół szklanki oliwy z oliwek
  • 20 g orzechów (najlepsze będą włoskie lub piniowe, ale możecie eksperymentować z innymi rodzajami)
  • 30 g twardego sera dojrzewającego (np. parmezan)
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z cytryny
  • Sól

Przygotowanie:

  • Świeże i zdrowe liście rzodkiewki płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy je do blendera.
  • Wlewamy do środka oliwę.
  • Czosnek obieramy i kroimy na kawałki.
  • Ser, orzechy i czosnek wrzucamy do blendera i miksujemy na dość gładką pastę.
  • Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.
  • Pesto podajemy z makaronem bądź z pieczywem.

Źródło:  zlotaproporcja.pl

Zobacz także: