Pesto
MSPhotograhic/Adobe Stock
Przepisy

Wyrzucasz liście rzodkiewki? To BŁĄD! Zrób z nich pyszną przekąskę! Gotowa w MNIEJ NIŻ 10 minut!

Czasami nawet nie dostrzegamy tego, jakie skarby wyrzucamy do śmieci. Resztki z rzodkiewek? Nic z tych rzeczy! Ich liście to prawdziwy smakołyk!
Hubert Rój
listopad 09, 2020

Takich patentów nie znały nawet nasze babcie. Wraz z modą na kuchnię wegańską, do Polski wkroczyła także moda na wykorzystywanie wszelkich kulinarnych składników do maksimum. Tak samo należy czynić z liśćmi rzodkiewki.

Kiedyś pewnie nie przeszłoby nawet nam przez głowę, żeby nie wrzucać ich do kosza. Tymczasem okazuje się, że z tej zieleniny otrzymamy bardzo smaczne pesto! Wystarczy dodać kilka innych składników i okaże się, że wcale nie potrzebujecie do tego dania świeżej bazylii.

Co prawda sezon na nowalijki już dawno przeminął, ale warto zatrzymać tę recepturę w swojej pamięci i w miarę możliwości ją wypróbować. A zatem do dzieła. Przed wami przepis na pesto z liści rzodkiewki. Wystarczy podać je ze smacznym makaronem i obiad gotowy!
Pesto można podawać także do smarowania pieczywa.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • Liście z przynajmniej dwóch pęczków rzodkiewki
  • Niecałe pół szklanki oliwy z oliwek
  • 20 g orzechów (najlepsze będą włoskie lub piniowe, ale możecie eksperymentować z innymi rodzajami)
  • 30 g twardego sera dojrzewającego (np. parmezan)
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z cytryny
  • Sól

Przygotowanie:

  • Świeże i zdrowe liście rzodkiewki płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy je do blendera.
  • Wlewamy do środka oliwę.
  • Czosnek obieramy i kroimy na kawałki.
  • Ser, orzechy i czosnek wrzucamy do blendera i miksujemy na dość gładką pastę.
  • Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.
  • Pesto podajemy z makaronem bądź z pieczywem.

Źródło:  zlotaproporcja.pl

Komentarze
Bigos
slodkokwasnakuchnia1/gotujmy.pl
Przepisy Ten wegetariański gulasz to prawdziwe mistrzostwo świata! Zamiast mięsa użyj...
Macie dość mięsnych dań? Z odsieczą przyjdą nam weganie i ich pomysłowe przepisy. Czas wypróbować propozycję na kapuściany gulasz z ciecierzycą.
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Wegańska kuchnia ma rzeszę swoich zwolenników i równie pokaźną grupę przeciwników. Nic nie jest jednak czarno-białe. Niejeden mięsożerca będzie zaskoczony, gdy skosztuje tego ciekawego dania nieco przypominającego tradycyjny bigos. Nie będzie to jednak bigos, a coś w rodzaju gulaszu. I w tym miejscu należy się słówko wyjaśnienia. Gulasz, pochodząca z Węgier potrawa, swą nazwę zawdzięcza bydłu (węg. gulya - bydło). Tak, tak – gulasz to dawne danie pasterzy, którzy wypasali swoją trzodę gdzieś na węgierskich równinach, zwanych pusztą. Taka „mięsna” nazwa to żadna nowina dla wegan. Mają swoje roślinne mleko, mają plastry na kanapkę w formie sera, mogą mieć też gulasz! W poniższym przepisie za treściwy, konkretny posmak odpowiadać będzie sos sojowy i wędzona papryka. Nie pomińcie tych niezbędnych składników! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty Ok. 40 dag grzybów (mogą być to pieczarki, ale warto postarać się o jakieś szlachetniejsze odmiany) 3 cebule Ok. 30 dag gotowanej ciecierzycy (można użyć gotowej, sprzedawanej w puszce) Papryka wędzona w proszku Sos sojowy Papryka słodka w proszku Ziele angielskie, liść laurowy Sól i pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę przesmażamy na patelni z dodatkiem grzybów. Pod koniec smażenia dodajemy po łyżce papryki słodkiej i wędzonej (uważajcie, by nie przypalić papryki – robi się wtedy dość gorzka). Płuczemy kapustę i szatkujemy ją (niepłukana może być zbyt kwaśna). Dodajemy kapustę, liść laurowy i ziele angielskie na patelnię i smażymy przez kilka minut. Warto dodać nieco wody, jeżeli widzicie, że kapusta może się przypalać. Dodajemy ciecierzycę i sos sojowy i smażymy do momentu, w którym kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i...

Przeczytaj
Jaja sadzone, jajecznica, smażenie jajek
pressmaster
Przepisy Jajka sadzone z kurkami? Sycący i zdrowy przepis dla miłośników grzybów
Sezon na kurki już się skończył. Jeżeli upolowaliście w lesie, albo… w sklepie trochę tych fantastycznych grzybów, warto przyrządzić je smacznie razem z jajami.
Hubert Rój
listopad 08, 2020

Kurki to niezwykle szlachetne grzyby. Niektórzy grzybiarze zwracają uwagę na ich czystość – rzadko w kurkach możemy spotkać grasujące owady. Nad walorami smakowymi kurek nie trzeba się długo rozwodzić. Te żółte grzyby pokochali wszyscy ci, którzy mieli je kiedykolwiek w ustach. Kiedy mamy w zanadrzu tak świetny składnik, nie kombinujmy. By uzyskać wspaniały smak potrawy z kurkami, trzeba postawić na prostotę. Dlatego polecamy wykonanie z nami przepysznych jajek sadzonych ze smażonymi kurkami i świeżym pieczywem. Taki przepis może posłużyć na wykwintne śniadanie dla ukochanej osoby! Składniki: 4-6 jaj (najlepiej wiejskich albo z wolnego wybiegu) 200 g kurek 2 łyżki masła Natka pietruszki Sól i pieprz Świeże białe pieczywo Przygotowanie: Kurki solidnie oczyszczamy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Grzyby podsmażamy początkowo na suchej patelni, gdyż mogą puścić sporo wody, którą należy odlać albo wyparować poprzez dalsze smażenie. Dodajemy na patelnię sporą łyżkę masła. Podsmażamy grzyby z masłem przez kilka minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Jaja smażymy na drugiej patelni na maśle (zrezygnujcie z oleju – jajka na maśle zyskają na szlachetności!). Podajemy jaja na talerzu przyozdobione maślanym sosem z kurek. Dekorujemy całość natką pietruszki i podajemy ze świeżymi bułkami bądź jasnym chlebem. Jeżeli lubicie tosty – nie zawahajcie się ich użyć! Źródło: polomarket.pl  

Przeczytaj