Takich patentów nie znały nawet nasze babcie. Wraz z modą na kuchnię wegańską, do Polski wkroczyła także moda na wykorzystywanie wszelkich kulinarnych składników do maksimum. Tak samo należy czynić z liśćmi rzodkiewki.
Kiedyś pewnie nie przeszłoby nawet nam przez głowę, żeby nie wrzucać ich do kosza. Tymczasem okazuje się, że z tej zieleniny otrzymamy bardzo smaczne pesto! Wystarczy dodać kilka innych składników i okaże się, że wcale nie potrzebujecie do tego dania świeżej bazylii.
Co prawda sezon na nowalijki już dawno przeminął, ale warto zatrzymać tę recepturę w swojej pamięci i w miarę możliwości ją wypróbować. A zatem do dzieła. Przed wami przepis na pesto z liści rzodkiewki. Wystarczy podać je ze smacznym makaronem i obiad gotowy!
Pesto można podawać także do smarowania pieczywa.
Składniki:
- Liście z przynajmniej dwóch pęczków rzodkiewki
- Niecałe pół szklanki oliwy z oliwek
- 20 g orzechów (najlepsze będą włoskie lub piniowe, ale możecie eksperymentować z innymi rodzajami)
- 30 g twardego sera dojrzewającego (np. parmezan)
- 2 ząbki czosnku
- Sok z cytryny
- Sól
Przygotowanie:
- Świeże i zdrowe liście rzodkiewki płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy je do blendera.
- Wlewamy do środka oliwę.
- Czosnek obieramy i kroimy na kawałki.
- Ser, orzechy i czosnek wrzucamy do blendera i miksujemy na dość gładką pastę.
- Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.
- Pesto podajemy z makaronem bądź z pieczywem.
Źródło: zlotaproporcja.pl