Pesto
MSPhotograhic/Adobe Stock
Przepisy

Wyrzucasz liście rzodkiewki? To BŁĄD! Zrób z nich pyszną przekąskę! Gotowa w MNIEJ NIŻ 10 minut!

Czasami nawet nie dostrzegamy tego, jakie skarby wyrzucamy do śmieci. Resztki z rzodkiewek? Nic z tych rzeczy! Ich liście to prawdziwy smakołyk!
Hubert Rój
listopad 09, 2020

Takich patentów nie znały nawet nasze babcie. Wraz z modą na kuchnię wegańską, do Polski wkroczyła także moda na wykorzystywanie wszelkich kulinarnych składników do maksimum. Tak samo należy czynić z liśćmi rzodkiewki.

Kiedyś pewnie nie przeszłoby nawet nam przez głowę, żeby nie wrzucać ich do kosza. Tymczasem okazuje się, że z tej zieleniny otrzymamy bardzo smaczne pesto! Wystarczy dodać kilka innych składników i okaże się, że wcale nie potrzebujecie do tego dania świeżej bazylii.

Co prawda sezon na nowalijki już dawno przeminął, ale warto zatrzymać tę recepturę w swojej pamięci i w miarę możliwości ją wypróbować. A zatem do dzieła. Przed wami przepis na pesto z liści rzodkiewki. Wystarczy podać je ze smacznym makaronem i obiad gotowy!
Pesto można podawać także do smarowania pieczywa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • Liście z przynajmniej dwóch pęczków rzodkiewki
  • Niecałe pół szklanki oliwy z oliwek
  • 20 g orzechów (najlepsze będą włoskie lub piniowe, ale możecie eksperymentować z innymi rodzajami)
  • 30 g twardego sera dojrzewającego (np. parmezan)
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z cytryny
  • Sól

Przygotowanie:

  • Świeże i zdrowe liście rzodkiewki płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy je do blendera.
  • Wlewamy do środka oliwę.
  • Czosnek obieramy i kroimy na kawałki.
  • Ser, orzechy i czosnek wrzucamy do blendera i miksujemy na dość gładką pastę.
  • Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.
  • Pesto podajemy z makaronem bądź z pieczywem.

Źródło:  zlotaproporcja.pl

Komentarze
Pesto
Unsplash
Triki kulinarne Nie tylko makaron czy kanapka. Co można zrobić z pesto? Zdziwisz się!
Dobrze znane we Włoszech, uwielbiane w Polsce - to właśnie pesto! Większość jada je z makaronem lub kanapką. Sos ten oferuje jednak więcej niż mogłoby się wydawać.
Weronika Kępa
listopad 03, 2020

Pesto, tradycyjnie przygotowywane z bazylii, czosnku, oliwy, parmezanu i orzeszków pini, to nie lada rarytas. Zmieszane z twarogiem, guacamole lub dipem powala smakiem. Na tym jednak nie koniec. Nie tylko z makaronem Dodawanie pesto do makaronu to powszechnie znany zabieg. Okazuje się jednak, że sos równie dobrze smakuje z risotto. Dla tych, którzy lubią mocno przyprawione dania idealnie sprawdzi się również jako dodatek do ciasta naleśnikowego. To sprawi, że będzie bardziej pikantne i wyraziste. Pesto to także dobry zamiennik tradycyjnego sosu pomidorowego do pizzy. Idealnie łączy się również z wszelkiego rodzaju mięsem i rybami. Nie gorzej wypada jako dodatek do zup, między innymi tradycyjnej włoskiej minestrone. W tej wyliczance nie można również zapomnieć o chlebie i bułeczkach. Tutaj pesto można wykorzystać na dwa sposoby - jako jeden ze składników na ciasto lub idealny dodatek do wszelkich smarowideł. Wystarczy wymieszać sos z masłem, majonezem lub serkiem śmietankowym, żeby przekonać się jak dobrze smakuje! Dodaj to, co lubisz Kiedy jednak tradycyjne pesto zacznie wychodzić ci już uszami warto sięgnąć po jego alternatywy. Na przykład zamiast orzeszków pini dodaj orzechy włoskie. Nie bój się też eksperymentować z innymi składnikami. Dodaj jarmuż, marchewkę, miętę, rukolę lub suszone pomidory. Testuj i zobacz, co najbardziej ci smakuje. Kulinarnym kombinacjom nie ma końca! Źródło: mashed.com Zdjęcie: Unsplash

Przeczytaj
leczo przepis
Gotujmy.pl
Newsy Genialnie sycące leczo z kiełbasą. Ten smak jest nie do podrobienia
Jakie jest najlepsze danie, które rozgrzewa w długie i mroźne wieczory? Aromatyczne i lekko ostre leczo z kiełbasą! Wypróbujcie koniecznie ten przepis!
Katarzyna Wyborska
grudzień 10, 2020

Choć zima jeszcze oficjalnie nie nadeszła, to chłód już wyraźnie daje się we znaki! Poranne przymrozki, krótkie dni i przejmujące zimno przez cały dzień to sygnały dla naszego organizmu, że powinien konieczne się rozgrzać. Zakładamy więc ciepłe swetry, grube skarpety i nie rozstajemy się z kubkiem herbaty. Często uczucie zimna jest spowodowane… głodem! Nawet, jeżeli niedawno coś jedliśmy. Wystarczy, że spożywane przez nas posiłki są mało sycące i z tego powodu bez przerwy trzęsiemy się z zimna. Nasza rada? Przygotujcie sobie porządny, ciepły i rozgrzewający posiłek – taki, jak klasyczne leczo z kiełbasą!   Dzięki kiełbasie leczo będzie zdecydowanie bardziej sycące. W końcu jarska wersja tego dania składa się w większości z warzyw, więc nic dziwnego, że szybko po zjedzeniu znów odczuwamy głód. Sposobem na to jest dodanie solidnej porcji białka i tłuszczu, a do tego kiełbasa nadaje się wręcz fantastycznie! Przepis na leczo z kiełbasą Do ugotowania leczo potrzebujecie poniższych składników: 300 g kiełbasy – najlepiej niezbyt suchej, ponieważ tłuszcz jest tutaj niezbędnym składnikiem! 0,5 kg pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki (o tym, jakiej papryki należy używać do leczo piszemy tutaj ) 1 duża cukinia 4 pomidory lub krojone pomidory z puszki Ziele angielskie Bazylia Liście laurowe Oregano Mielona słodka papryka Mielona papryczka chilli Sól Pieprz Przygotowanie Kiełbasę kroimy w plastry i smażymy na patelni. Możemy wrzucić mięso na odrobinę oleju lub na suchą patelnię i podlać je odrobiną wody. Kiełbasa po chwili zacznie wypuszczać własny tłuszcz i ładnie się na nim podsmaży. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy. Dodajemy pokrojoną...

Przeczytaj
nadciśnienie sposoby domowe
AdobeStock
Zdrowie Trzy przepyszne soki warzywne, które obniżają nadciśnienie! Tanie składniki, które masz w lodówce!
Jeśli twoi bliscy cierpią na nadciśnienie, przygotuj im jeden z tych soków! Są zdrowe, łatwe w przygotowaniu, tanie i przede wszystkim - przepyszne!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Nadciśnienie bywa związane z wiekiem, ale najczęściej występuje wraz z innymi chorobami. Poza leczeniem farmakologicznym warto wdrożyć naturalne rozwiązania, które mogą pomóc złagodzić objawy nadciśnienia i są zdrowsze od tabletek. Przygotowaliśmy dla was trzy proste przepisy na smaczne soki, które obniżą wasze ciśnienie! Sok z buraka Buraki słyną ze swoich zdrowotnych właściwości. Szczególnie poleca się je anemikom ze względu na ogromne ilości żelaza zawartego w burakach. Również osoby cierpiące na nadciśnienie skorzystają z tego warzywa. Poza żelazem buraki bogate są także w azotany, które pomagają regulować ciśnienie krwi. Już w kilka godzin potrafią obniżyć ciśnienie skurczowe! Do przygotowania potrzebne są tylko buraki i odrobina soli. Buraki myjemy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wrzucamy je do blendera i miksujemy. Uzyskaną papkę wyciskamy na sitku do słoika, miseczki lub innego naczynia i gotowe! Sok ze szpinaku Liście szpinaku większość ludzi docenia dopiero w dorosłości. To warzywo jest pysznym dodatkiem do mięs, warzyw, naleśników i sałatek. Warto też zrobić z niego sok, który doskonale pomaga złagodzić objawy nadciśnienia. Aby przygotować sok, potrzebujecie jedynie liści szpinaku i wyciskarki. Ponieważ smak szpinaku jest mało wyrazisty, polecamy dodać do niego jabłko lub marchewkę. Sok z marchwi Marchewki są doskonałym źródłem potasu, który reguluje pracę serca, a do tego pysznie smakują! Do blendera wrzuć 4 obrane, umyte i pokrojone w kostkę marchewki. Możesz dodać jeszcze jabłko do smaku. Zblenduj całość na jednolitą papkę i przecedź przez sitko. Smacznego!   Źródło: www.ndtv.com Źródło zdjęcia: AdobeStock

Przeczytaj
Sałatka
Gotujmy.pl
Newsy Zdrowa i prosta sałatka na odporność z czosnkiem. Ten przepis musi być w waszej kuchni 
Ta prosta sałatka będzie idealna dla miłośników czosnku i nie tylko. Wszyscy domownicy z pewnością docenią jej wyrazisty smak.
Magdalena Kieblesz
grudzień 01, 2020

Okres jesienno-zimowy to czas, w którym często zapadamy na różnego typu infekcje. Aby nie chorować, musimy regularnie dbać o naszą odporność. Jednym z najlepszych sposobów jest po prostu zdrowa dieta. Organizm powinien otrzymywać naturalne witaminy i składniki mineralne. Warto też do naszej diety włączyć czosnek, który ma właściwości lecznicze i jest naturalnym antybiotykiem. Nasze babcie z czosnku robiły przeróżne syropy oraz nalewki, które były niezastąpione w walce z infekcjami. Z czosnku można również zrobić przepyszną sałatkę, która wzmocni nasz organizm na długi czas. Jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a efekt końcowy na pewno zasmakuje każdemu. Prosty przepis na sałatkę „trzy czosnki" Składniki Połowa kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy 2 pomidory 5 jajek 1 cebula ser feta 2 piersi z kurczaka szczypta soli szczypta pieprzu kolorowego szczypta bazylii 6 ząbków świeżego czosnku 100 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu natka pietruszki do dekoracji świeży koperek do dekoracji  czosnek włoski w oleju czosnek z ziołami w oleju Sposób przygotowania Kapustę pekińską szatkujemy na drobno i wrzucamy do miski.  Sparzone wcześniej pomidory kroimy na kawałki.  Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Kroimy na kawałki. Cebulę i ser feta kroimy w kostkę. Umytą pierś z kurczaka gotujemy. Ugotowaną kroimy w kostkę i smażymy na patelni grillowej, aż się zrumieni.  Gotowe mięso pozostawiamy do przestygnięcia.  Wszystkie składniki wraz z mięsem wsypujemy do miski z kapustą pekińską.  Dodajemy około 3/4 puszki kukurydzy, resztę odstawiamy. Będzie nam potrzebna do ozdoby.   Na koniec dodajemy do sałatki pokrojone w drobne plasterki (po pół...

Przeczytaj