Dla Słowian kromka chleba ze smalcem to już niemal tradycja. W Polsce tego typu przysmak najczęściej spotykamy w chatach z góralskim jedzeniem. Co dziwne, przyrządzanie go w domach w pozostałych częściach kraju należy do rzadkości. To duży błąd! Przecież jego smak jest obłędny!

Przepis na domowy smalec

Będziecie potrzebować

  • 1 kg słoniny wieprzowej
  • 30 dag świeżego boczku
  • 200 g podgardla wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie

  1. Słoninę, boczek oraz podgardle umyjcie, a następnie pokrójcie w bardzo drobną kostkę.
  2. Tak przygotowane mięso umieśćcie na zimnej patelni. Ustawcie średni ogień i zostaw na ok. 15 minut.
  3. Po upływie tego czasu zamieszajcie mięso i zmniejszcie moc palnika. Odstawcie na kolejne ok. 40 minut. W tym czasie słonina powinna się wytopić, a skwarki skurczyć i ładnie zarumienić.
  4. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę. Tak przygotowaną dodajcie do wytapianego smalcu. Jednocześnie zwiększcie moc palnika. Całość smażcie jeszcze przez ok. 15 minut.
  5. Pod koniec wytapiania smalec przyprawcie solą, pieprzem i majerankiem. Całość dokładnie zamieszajcie, a następnie odstawcie do lekkiego przestudzenia.
  6. Tak przygotowany smalec przelejcie do dowolnego, najlepiej szklanego naczynia i włóżcie do lodówki. Po kilku godzinach przysmak stężeje.

Gotowe!

Tak przygotowany domowy smalec idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, ale również jako okrasa do pierogów czy placków ziemniaczanych. Tradycyjnie podawany jest również z ogórkiem kiszonym, który doskonale równoważy smaki. Należy jednak pamiętać, by nie nadużywać go w swojej diecie. Z uwagi na ogromną ilość tłuszczu, spożywany codziennie może być bardzo niebezpieczny dla naszego zdrowia.

Źródło: gotujmy

Zobacz także: